New! Crash Course | IAS 2014 | Online Coaching for IAS 2015

(Paper) BEd Exam online Solved Paper prepare for BEd Entrance 2009 Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Delhi

Paper : BEd Exam online Solved Paper prepare for BEd Entrance 2009 Indira Gandhi National Open University (IGNOU), Delhi

Part-A : Section–I
General English Comprehension

Directions—Read the following passage carefully and pick out the best answer out of the our choices given in the questions that follow.

A duty is an obligation. It is something we owe to others as social beings when we live together. We must let others live with us. My right of living implies my duty to my fellow beings to allow them the same conditions of life. In fact, rights and duties are correlated. What is a right in regard to one may be a duty in regard to others. Rights and duties are two sides of the same coin. We should always observe from the standpoint of others. Moral duty is more effective than legal rights. A moral duty is that which is binding upon the people on moral grounds. It is my moral duty to help the poor because of being a member of the society.

I must try to create conditions that contribute to the welfare of humanity. Similarly, I owe a duty to my parents—to be obedient and respectful to them. This duty originates from the sense of responsibility which is directly related to our conscience. So this is concerned with a moral duty which any person owes without a legal bondage.

A sense of duty is paramount for the proper development of civilization. Hypocrisy is quite reverse to the sense of duty. It involves wickedness, while duty involves sincerity and faithfulness.

1. According to the passage, rights and duties are—
(A) Two sides of the same coin
(B) Correlated
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)

2. According to the passage legal duty is—
(A) More important than moral duty
(B) Less important than moral duty
(C) More effective than moral duty
(D) Less effective than moral duty

3. Duty comes from—
(A) Responsibility
(B) Legal bondage
(C) Hypocrisy
(D) None of the above

4. Which of the following statements is not correct according to the passage ?
(A) Hypocrisy involves wickedness
(B) Hypocrisy is opposed to duty
(C) Duty involves sincerity
(D) Sense of duty is not important for the development of civilization

5. Which of the following moral duties has not been mentioned in the passage ?
(A) Moral duty towards our motherland
(B) Moral duty towards our parents
(C) Moral duty towards the poor
(D) Moral duty to contribute to the welfare of humanity

6. Which of the following is not related to moral duty ?
(A) Sense of responsibility
(B) Conscience
(C) Hypocrisy
(D) Sincerity

7. Why is it a duty to help the poor ?
(A) Because I am poor
(B) Because I am rich
(C) Because I belong to the society
(D) Because God wants this

8. Why should I be obedient and respectful to my parents ?
(A) Because of my sense of responsibility
(B) Because of legal bonding
(C) Because of civilization
(D) Because of hypocrisy

9. “We should always observe from the standpoint of others.” This is a—
(A) Simple sentence
(B) Complex sentence
(C) Compound sentence
(D) Phrase

10. The word ‘always’ in “We should always observe from the standpoint of others” is a/an
(A) Adverb
(B) Adjective
(C) Noun
(D) Verb
Answers :
1. (A) 2. (D) 3. (A) 4. (D) 5. (A) 6. (C) 7. (C) 8. (A) 9. (A) 10. (A)

Part-A
Section–II
Logical & Analytical
Reasoning

Directions—(Q. 11–14) In each of the following questions an incomplete series of numbers, with one blank is given. Identify the missing member from the given alternatives.

11. 1, 27, 125, …?…, 729
(A) 242
(B) 314
(C) 307
(D) 343

12. 2, 5, 10, 50, 500, …?…
(A) 25000
(B) 560
(C) 550
(D) 540

13. 3, 14, 47, …?…, 443, 1334
(A) 61
(B) 89
(C) 146
(D) 445

14. 2, 9, 30, 93, 282, …?…
(A) 849
(B) 846
(C) 649
(D) 746

Directions—(Q. 15–18) In each of the following questions there are five groups of letters. First is the primary one, followed by four; out of which one is different from the rest. Identify this odd member.

15. IIJL
(A) QQSV
(B) EEFH
(C) AABD
(D) MMNP

16. ABAC
(A) BCBD
(B) PRPQ
(C) CDCE
(D) STSU

17. BXTP
(A) OKGC
(B) DZVR
(C) XTOK
(D) EAWS

18. DINS
(A) HMSX
(B) FKPU
(C) JOTY
(D) NSXC

19. Which pair is different in some way from others in the following pairs ?
(A) Bottle and ink
(B) Can and oil
(C) Bag and clothes
(D) Boat and ship

Directions—(Q. 20–24) In each of the following questions there are five figures. First is a reference figure. Among the answer figures one figure does not belong to the class to which the first figure belongs. Identify this odd figure.

Directions—(Q. 25–28) In each of the following questions two statements are followed by two conclusions. Assuming that the two given statements are true (however absurd they may be) decide which of the two conclusions follows strictly from the given statements. Select the most appropriate alternative.

25. All men are chairs.
All animals are chairs
Conclusions :
I. All men are animals.
II. No animal is a man.
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Both I and II follow
(D) Neither I nor II follows

26. Buckets are means of transport.
Stairs are means of transport.
Conclusions :
I. Buckets are stairs.
II. Some stairs are buckets.
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Both I and II follow
(D) Neither I nor II follows

27. No bird has wings.
All birds are rational.
Conclusions :
I. Some rationals have wings.
II. Wingless are birds.
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Both I and II follow
(D) Neither I nor II follows

28. All philosophers are rational people.
Some rational people are happy.
Conclusions :
I. Some happy people are philosophers.
II. Some happy people are rational.
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Both I and II follow
(D) Neither I nor II follows

29. Which is the fourth letter to the left of the letter that is mid-way between ‘O’ and ‘P’ in ‘CARDIOGRAPH’ ?
(A) D
(B) I
(C) O
(D) R

30. Which is the odd term in the following list ?
(A) January
(B) May
(C) April
(D) August
Answers with Explanation :
11. (D) 12. (A) 13. (C) 14. (A) 15. (A) 16. (B) 17. (C) 18. (A)
19. (D) In all the rest the first is used to fill the second.
20. (A) All the rest are consonants alike ‘J’ while ‘A’ is vowel.
21. (B) All the rest are perfect squares.
22. (B) In all the rest the lower designs are the mirror image of the upper designs.
23. (D) In all the rest, the st. lines are both sides of the middle design.
24. (B) In all the rest both the leaves are not joined at one place.
25. (D) 26. (D) 27. (B) 28. (B) 29. (A)
30. (C) All the rest have thirty days each.

Part-A
Section–III
Educational and General Awareness

31. Ganpati festival was started by—
(A) Jyotiba Phule
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) M. G. Ranade
(D) Bal Gangadhar Tilak

32. The name ‘Indian National Congress’ was given by—
(A) S. N. Banerjee
(B) Feroz Shah Mehta
(C) Dadabhai Naoroji
(D) M. G. Ranade

33. German Silver is the alloy combination of—
(A) Copper, Zinc and Nickel
(B) Copper, Aluminium and Nickel
(C) Chromium, Nickel and Mercury
(D) Copper, Lead and Chromium

34. Who is considered the ‘Guardian of public purse’ ?
(A) President
(B) Parliament
(C) Comptroller and Auditor General
(D) Public Accounts Committee

35. Where is Nandapa Wild-life Sanctuary ?
(A) Andhra Pradesh
(B) Arunachal Pradesh
(C) Himachal Pradesh
(D) Madhya Pradesh

36. Which of the following committees on education is considered as the Magna Carta of
English Education in India ?
(A) Wood’s Despatch
(B) Raleigh Commission
(C) Saddler Commission
(D) Hunter Commission

37. Who said—“Patriotisim is religion and religion is love for India” ?
(A) Swami Vivekananda
(B) Raj Narain Bose
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Bankim Chandra Chatterjee

38. The famous ‘Kirtistambha’ at Chittor was built by—
(A) Rana Pratap
(B) Rana Kumbha
(C) Rana Hammir
(D) Rana Sangram Singh

39. Gold coins in India were first introduced by—
(A) Sakas
(B) Parthians
(C) Indo-Greeks
(D) Kushans

40. Light year is the unit of—
(A) Time
(B) Distance
(C) Light
(D) Intensity of light

41. Which of the following is known as ‘morning star’ ?
(A) Venus
(B) Mars
(C) Jupiter
(D) Saturn

42. All the following foods lack vitamin C, except—
(A) Rice
(B) Meat
(C) Cheese
(D) Milk

43. The fourth state of matter is—
(A) Super fluids
(B) Small particles suspended in the gas
(C) Liquid crystals
(D) Plasma

44. The leading producer of coffee in the world is—
(A) Turkey
(B) Brazil
(C) Venezuela
(D) Cuba

45. The Bhutia group of languages does not include—
(A) Ladakhi
(B) Tibetan
(C) Lepcha
(D) Sherpa

46. The largest producer of sugarcane in India is—
(A) Andhra Pradesh
(B) Gujarat
(C) Punjab
(D) Uttar Pradesh

47. Which of the following matchings is wrong ?
(A) Vijayawada — Narmada
(B) Lucknow — Gomti
(C) Badrinath — Alaknanda
(D) Ayodhya — Saryu

48. The first nuclear reactor of India was named as—
(A) Urvashi
(B) Rohini
(C) Kamini
(D) Apsara

49. Fundamental right to education has been brought through—
(A) 83rd Constitution (Amendment) Act
(B) 86th Constitution (Amendment) Act
(C) 93rd Constitution (Amendment) Act
(D) 96th Constitution (Amendment) Act

50. Integrated Child Development Scheme (ICDS) caters to—
(A) Early Child care and Education alone
(B) Early child care and Education with five other components
(C) Early Child care and Education with four other components
(D) Early Child care and three other components

Next Page



Crash Course for IAS PRE 2014 with Test Series.  [ Register for FREE Trial ] | Postal Test Series