New! Crash Course | IAS 2014 | Online Coaching for IAS 2015

(GK) General Knowledge: (Festivals of India And Largest, Tallest, Biggest, Smallest)

GK India: Largest, Tallest, Biggest, Smallest

  1. According to area India is __ largest country in the World.
    (a) 6th
    (b) 3rd
    (c) 2nd
    (d) 7th
    Answer: 7th
  2.  Which country is the second largest producer of rice?
    (a) India
    (b) USA
    (c) China
    (d) Canada
    Answer: India
  3.  Which state of India has the largest area under forest?
    (a) Rajasthan
    (b) Uttar Pradesh
    (c) Assam
    (d) Madhya Pradesh
    Answer: Madhya Pradesh
  4. Which is the largest state in India?
    (a) Uttar Pradesh
    (b) Rajasthan
    (c) Andhra Pradesh
    (d) Madhya Pradesh
    Answer: Rajasthan
  5. Located in India it is largest residential university in Asia. Name it.
    (a) Banaras Hindu University
    (b) Anna University
    (c) The Utkal University
    (d) Jawaharlal Nehru University
    Answer; Banaras Hindu University
  6. Name the largest freshwater lake in India?
    (a) Chilka Lake
    (b) Powai Lake
    (c) Wular Lake
    (d) Dal Lake
    Answer; Wular Lake
  7. Name the largest freshwater lake in India?
    (a) Dal Lake
    (b) Powai Lake
    (c) Wular Lake
    (d) Chilka Lake
    Answer: Wular Lake
  8. Which is the smallest state in India?
    (a) Goa
    (b) Nagaland
    (c) Orissa
    (d) Kerala
    Answer: Goa
  9.  Largest nandi in India is found at
    (a) Sun Temple
    (b) Lakshmi Venkatesha Temple Manel
    (c) Leepakshi Temple
    (d) Chamundeshwari Temple
    Answer: Leepakshi Temple
  10.  Largest buddhist monastery in India is at
    (a) Dharmashala
    (b) Tawang
    (c) Sarnath
    (d) Darjeling
    Answer: Tawang
  11. Which company is India's largest transporter and marketer of petroleum gas?
    (a) Reliance
    (b) Gail
    (c) ONGC
    (d) HPCL
    Answer: ONGC
  12. Smallest state of India is
    (a) Sikkim
    (b) Nagaland
    (c) Meghalaya
    (d) Goa
    Answer: Goa
  13. 2nd largest state of India by area is
    (a) Karnatka
    (b) Madhya Pradesh
    (c) Rajasthan
    (d) andhrapradesh
    Answer: Madhya Pradesh
  14. Which is India's largest Private Sector Bank?
    (a) ICICI
    (b) IDBI
    (c) HDFC
    (d) UTI
    Answer: ICICI
  15. Where is the biggest ship building yard in India ?
    (a) Vishakapatnam
    (b) Tuticorin
    (c) Mumbai
    (d) Chennai
    Answer: Vishakapatnam
  16. The largest cantilever bridge of India is
    (a) Chambal Bridge
    (b) None of them
    (c) Mahatma Gandhi Setu
    (d) Howrah Bridge
    Answer: Howrah Bridge
  17. The largest city of India is
    (a) Chennai
    (b) Kolkata
    (c) New Delhi
    (d) Mumbai
    Answer: Kolkata
  18. The largest lake in India is
    (a) Wular lake
    (b) None of them
    (c) Luni lake
    (d) Sambhar lake
    Answer: Wular lake
  19. The smallest state of India is
    (a) Rajasthan
    (b) Himachal Pradesh
    (c) Sikkim
    (d) Goa
    Answer: Goa
  20.  Which is the India's largest and the oldest museum?
    (a) Indian Museum, Kolkata
    (b) Salar Jung Museum, Hyderabad
    (c) National Museum, New Delhi
    (d) Allahabad Museum
    Answer: Indian Museum, Kolkata
  21. Which is the oldest paramilitary force in India?
    (a) Indo-Tibetan Border Police (ITBP)
    (b) Border Security Force (BSF)
    (c) Coast Guard
    (d) Assam Rifles
    Answer: Assam Rifles
  22. Which is the state with largest urban population?
    (a) Kerala
    (b) Goa
    (c) Maharashtra
    (d) West Bengal
    Answer: Maharashtra
  23. Which state covers the largest area in India?
    (a) Uttar Pradesh
    (b) West Bengal
    (c) Goa
    (d) Rajasthan
    Answer: Rajasthan
  24. Largest Mosque in India is
    (a) Moti Masjid
    (b) Jama Masjid
    (c) Tajjul-Masajid
    (d) Mecca Masjid
    Answer: Jama Masjid
  25. The largest state of India is
    (a) Utter Pradesh
    (b) Maharastra
    (c) Rajasthan
    (d) Madhay Pradesh
    Answer: Rajasthan
  26. The largest share of India's national income originates in the
    (a) None of these
    (b) Primary Sector
    (c) Secondary Sector
    (d) Teritary Sector
    Answer: Primary Sector
  27. The largest revenue in India is obtained from
    (a) Direct Taxes
    (b) None of these
    (c) Excise Duties
    (d) Sales Tax
    Answer: Excise Duties
  28. The largest Public Sector Bank in India is
    (a) Indian Overseas Bank
    (b) State Bank of India
    (c) Central Bank
    (d) Punjab National Bank
    Answer: State Bank of India
  29. Name the Indian Bank which is having the largest number of branches abroad :
    (a) Bank of India
    (b) Central Bank of India
    (c) Indian Overseas Bank
    (d) State Bank of India
    Answer: State Bank of India
  30. Which one of the following is the largest mutual fund organisation in India ?
    (a) Unit Trust of India
    (b) Ind Bank Mutual Fund
    (c) SBI Mutual Fund
    (d) GIC Mutual Fund
    Answer: Unit Trust of India
  31. Which of following factors is responsible for the biggest problem faced by India's cotton textile industry ?
    (a) Rising cost of Production
    (b) Competition from handloom sector
    (c) Obsolete machinery
    (d) Falling demand
    Answer: Rising cost of Production
  32.  Which of the following is the largest (in terms of profit) Public Sector organisation in India ?
    (a) Bharat Heavy Electricals
    (b) Steel Authority of India
    (c) Bharat Petroleum
    (d) Oil and Natural Gas Commisssion
    Answer: Oil and Natural Gas Commisssion
  33. The largest irrigation canal in India is called the
    (a) Upper Bari Doab Canal
    (b) Indira Gandhi Canal
    (c) Yamuna Canal
    (d) Sirhand Canal
    Answer: Indira Gandhi Canal
  34.  The largest land holding in India is
    (a) Basic holding
    (b) Co-operative holding
    (c) Economic holding
    (d) Family holding
    Answer: Family holding
  35.  Which of the following agricultural holdings have the largest percentage in India ?
    (a) Small holdings
    (b) Medium holdings
    (c) Marginal holdings
    (d) Large holdings
    Answer: Marginal holdings
  36.  The largest nationalized bank of India is the
    (a) Reserve Bank of India
    (b) Central Bank of India
    (c) Bank of India
    (d) State Bank of India
    Answer: State Bank of India
  37. Which one of the following is the largest mutual fund organisation in India ?
    (a) GIC Mutual Fund
    (b) Ind Bank Mutual Fund
    (c) Unit Trust of India
    (d) SBI Mutual Fund
    Answer: Unit Trust of India
  38. The singloe largest donor to India has been
    (a) the World bank
    (b) Kuwait
    (c) the USA
    (d) the USSR
    Answer: the USSR
  39. Which of the following states, according to 2001 census, has the largest concentration of scheduled tribes population ?
    (a) Madhya Pradesh
    (b) West Bengal
    (c) Andhra Pradesh
    (d) Bihar
    Answer: Madhya Pradesh
  40.  Which of the following states, according to 2001 census, has the largest concentration of scheduled castes population ?
    (a) Uttar Pradesh
    (b) west Bengal
    (c) Madhya Pradesh
    (d) tamil Naidu
    Answer: Uttar Pradesh
  41. Which of the following ports was the biggest port during the Mughal Period ?
    (a) Chittagong
    (b) Balasore
    (c) Surart
    (d) Hooghly
    Answer: Surart
  42. The country having a largest area under tea cultivation is
    (a) Bangladesh
    (b) U.S.S.R
    (c) Brazil
    (d) India
    Answer: India
  43. Which of the following states has the largest representation in the Lok Sabha ?
    (a) Uttar Pradesh
    (b) Madhya Pradesh
    (c) Bihar
    (d) Maharashtra
    Answer: Uttar Pradesh
  44. Which of the following states has the largest percentage of reserved parliamentary seats ?
    (a) Madhya Pradesh
    (b) Uttar Pradesh
    (c) Orissa
    (d) Bihar
    Answer: Uttar Pradesh
  45. The largest contribution to the total combined annual tax revenue of the Centre, States and Union Territories in India is made by
    (a) Custom duties
    (b) Union Excise duties
    (c) Sales Tax
    (d) Income and Corporation Tax
    Answer: Union Excise duties
  46. Next to Hindi, language spoken by the largest number of people in the Indian subcontinent is
    (a) Tamil
    (b) Marathi
    (c) Telugu
    (d) Bengali
    Answer: Bengali
  47. The state having the largest population of scheduled castes is
    (a) Uttar Pradesh
    (b) Bihar
    (c) Rajasthan
    (d) Tamil Nadu
    Answer: Bihar
  48. Which of the following is the second largest spoken language in India ?
    (a) Telugu
    (b) Punjabi
    (c) Bengali
    (d) Marathi
    Answer: Telugu
  49. Largest percentage of revenue is earned by the Government of India from
    (a) Income tax
    (b) Wealth tax
    (c) Excise duty
    (d) Customs duty
    Answer: Excise duty
  50. Which of the following states has the largest percentage of reserved parliamentary seats ?
    (a) Orissa
    (b) Madhya Pradesh
    (c) Bihar
    (d) Uttar Pradesh
    Answer: Uttar Pradesh
  51. The largest contribution to the total combined annual tax revenue of the Centre, States and Union Territories in India is made by
    (a) Union Excise duties
    (b) Custom duties
    (c) Sales Tax
    (d) Income and Corporation Tax
    Answer: Union Excise duties
  52. Which of the following provinces had the largest number of members in the constituent Assembly ?
    (a) Madras
    (b) United Provinces
    (c) Bihar
    (d) Bombay
    Answer: United Provinces
  53. The state having largest area of forest cover in India is
    (a) Madhya Pradesh
    (b) Assam
    (c) Arunachal Pradesh
    (d) Haryana
    Answer: Madhya Pradesh
  54. Which of the following groups of states has the largest deposits of iron ore ?
    (a) Bihar and Orissa
    (b) West Bengal and Assam
    (c) Andhra Pradesh and Karnataka
    (d) Madhya Pradesh and Maharashtra
    Answer: Bihar and Orissa
  55. Which of the following foodgrain crops occupies the largest part of the cropped area in India ?
    (a) Rice
    (b) Wheat
    (c) Barley and maize
    (d) Jowar and bajra
    Answer: Rice
  56.  Which of the following agricultural products is the largest earner of foreign exchange for India ?
    (a) Tea
    (b) Tobacco
    (c) Sugarcan
    (d) Jute
    Answer: Tea
  57. The largest river delta of India is of
    (a) Kaveri
    (b) Ganga
    (c) Mahanadi
    (d) Godavari
    Answer: Ganga
  58. The biggest lake in India is
    (a) Sambhar lake
    (b) Wular Lake
    (c) Dal Lake
    (d) Chilka lake
    Answer: Wular Lake
  59. Which States has a the largest coastline in India ?
    (a) Karnataka
    (b) Andhra Pradesh
    (c) Gujarat
    (d) Tamil Nadu
    Answer: Andhra Pradesh
  60. Which of the following states has the largest nimber of salt lakes in India ?
    (a) West Bengal
    (b) Maharashtra
    (c) Rajasthan
    (d) Gujarat
    Answer: Gujarat
  61. The biggest agregation of coral island in India is
    (a) None of these
    (b) Lakshadweep
    (c) Andamans
    (d) Nicobar
    Answer: Lakshadweep
  62.  Which of the following is the highest Aravalli Peak ?
    (a) None of these
    (b) Guru Shikhar
    (c) Mt. K2
    (d) Taragarh
    Answer: Guru Shikhar
  63. The second largest river basin in India is of the river
    (a) Godavari
    (b) Krishna
    (c) Brahmaputra
    (d) Narmada
    Answer: Godavari
  64.  Which of the following is the longest river in India ?
    (a) Godavari
    (b) Ganga
    (c) Narmada
    (d) Brahmaputra
    Answer: Ganga
  65. The second largest basin in Peninsular India is
    (a) Krishna Basin
    (b) Godavari Basin
    (c) Cauvery Basin
    (d) Narmada Basin
    Answer: Krishna Basin
  66. The largest southernmost single island in India is
    (a) Rameswaram island
    (b) Great Nicobar island
    (c) Car Nicobar island
    (d) Minicoy island
    Answer: Minicoy island
  67. Which of the following states in India has the largest area under forests ?
    (a) Kerela
    (b) Madhya Pradesh
    (c) Himachal Pradesh
    (d) Assam
    Answer: Madhya Pradesh
  68.  Which state is the largest producer of natural rubber ?
    (a) Tamil Nadu
    (b) Karnataka
    (c) Kerela
    (d) Assam
    Answer: Kerela
  69. The largest Zoo in India is at
    (a) Bombay
    (b) Madras
    (c) Kolkata
    (d) Delhi
    Answer: Kolkata
  70. Which of the following states in India is the largest producer of teak wood ?
    (a) Madhya Pradesh
    (b) Assam
    (c) Rajasthan
    (d) Maharashtra
    Answer: Madhya Pradesh
  71. Which of the following states has the largest average size of agriculture holding ?
    (a) Maharashtra
    (b) Rajasthan
    (c) Punjab
    (d) Tamil Naidu
    Answer: Rajasthan
  72. Which Indian state is the largest producer of pepper ?
    (a) Tamil Naidu
    (b) Karnataka
    (c) Andhra Pradesh
    (d) Kerela
    Answer: Kerela
  73. The largest coffee growing state in India is
    (a) Tamil Naidu
    (b) Maharashtra
    (c) Kerela
    (d) Karnataka
    Answer: Karnataka
  74. Which state is the largest producer of Groundnut ?
    (a) Gujarat
    (b) Maharashtra
    (c) Madhya Pradesh
    (d) Uttar Pradesh
    Answer: Gujarat
  75. The largest food crop of India is
    (a) Gram
    (b) Rice
    (c) Wheat
    (d) Maize
    Answer: Rice
  76. The largest no. of cattel are found in
    (a) Bihar
    (b) Rajasthan
    (c) Madhya Pradesh
    (d) Uttar Pradesh
    Answer: Uttar Pradesh
  77. The maximum edible oil in India is produced from
    (a) Groundnut
    (b) Sunflower
    (c) Rapeseed and Mustard
    (d) Til
    Answer: Groundnut
  78. Among the largest milk producing countries in the world, India stand
    (a) Second
    (b) Fourth
    (c) First
    (d) Third
    Answer: Second
  79. The largest producer of arecanut is
    (a) Andhra Pradesh
    (b) Kerela
    (c) Maharashtra
    (d) Tamil Nadu
    Answer: Kerela
  80. The largest producer of fresh water fish in India is
    (a) Tamil Nadu
    (b) Kerela
    (c) West Bengal
    (d) Maharashtra
    Answer: West Bengal
  81. Which state is the biggest producer of cashewnut ?
    (a) Tamil Nadu
    (b) Karnataka
    (c) Kerela
    (d) Andhra Pradesh
    Answer: Tamil Nadu
  82. The largest producer of sesamum in India is
    (a) Madhya Pradesh
    (b) Kerela
    (c) Tamil Nadu
    (d) Andhra Pradesh
    Answer: Tamil Nadu
  83. Which of the following is the largest livestock in India ?
    (a) Sheep
    (b) Horses and Ponies
    (c) Bafaloes
    (d) Goats
    Answer: Goats
  84.  The largest tea producing state in India is
    (a) Karnataka
    (b) West Bengal
    (c) Assam
    (d) Kerela
    Answer: Assam
  85. The largest coal deposit in India is in
    (a) Satpura valley
    (b) Damodar valley
    (c) Godavari valley
    (d) Brahmani valley
    Answer: Damodar valley
  86. The largest coal producing state in India is
    (a) Bihar
    (b) Madhya Pradesh
    (c) West Bengal
    (d) Orissa
    Answer: Bihar
  87. The largest bauxite producer in India is
    (a) Rajasthan
    (b) Orissa
    (c) Madhya Pradesh
    (d) Bihar
    Answer: Bihar
  88. Which of the following state is the largest producer of gypsum in India ?
    (a) Bihar
    (b) Rajasthan
    (c) Madhya Pradesh
    (d) Orissa
    Answer: Rajasthan
  89. Which state is the leading producer of mica in India ?
    (a) Bihar
    (b) Orissa
    (c) Rajasthan
    (d) Andhra Pradesh
    Answer: Bihar
  90. Which state in India is the largest producer of maganese ?
    (a) Madhya Pradesh
    (b) West Bengal
    (c) Orissa
    (d) Bihar
    Answer: Orissa
  91. At present, India largest mineral resource is
    (a) Copper
    (b) None of these
    (c) Iron-ore
    (d) Col
    Answer: Col
  92.  The biggest oil refinery in India is at
    (a) Digboi
    (b) Koyali
    (c) Barauni
    (d) Mathura
    Answer: Koyali
  93. Which is the biggest hinterland port in India ?
    (a) Bombay
    (b) Madras
    (c) Vishakhapatnam
    (d) Kandla
    Answer: Bombay
  94. Which of the following major sea ports handles the largest volume of our foreign trade ?
    (a) Calcutta
    (b) Vishakhapatnam
    (c) Marmugao
    (d) Bombay
    Answer: Bombay
  95.  Which of the following sea ports is the largest exporter of iron ore from India ?
    (a) Calcutta
    (b) Kandla
    (c) Bombay
    (d) Vishakhapatnam
    Answer: Vishakhapatnam
  96. India's largest run off river is
    (a) Godavari
    (b) Ganga
    (c) Narmada
    (d) Mahanadi
    Answer: Ganga
  97. The largest quantity of iron ore is exported from India through the ports of
    (a) Calcutta and Bombay
    (b) Vishakhapatnam and Mormugao
    (c) Bombay and Mormugao
    (d) Madras and Vishakhapatnam
    Answer: Vishakhapatnam and Mormugao
  98. Which state has the largest length of roads ?
    (a) Uttar Pradesh
    (b) Bihar
    (c) Andhra Pradesh
    (d) Maharashtra
    Answer: Maharashtra
  99. Which one of the following is the industry in which the largest number of women are employed in India ?
    (a) Tea
    (b) Coal
    (c) Textiles
    (d) Jute
    Answer: Tea
  100. India is a leading producer of
    (a) Meat
    (b) Cheese
    (c) butter
    (d) Milk
    Answer: Cheese
  101. The largest industry in India is
    (a) Textiles
    (b) Sugar
    (c) Aircraft
    (d) Ship - building
    Answer: Textiles
  102. Which of the following states accounts for the largest share of industrial production and capital investment ?
    (a) Maharashtra
    (b) Gujarat
    (c) West Bengal
    (d) Karnataka
    Answer: Maharashtra
  103. Which of the following states in India is the largest in area ?
    (a) Maharashtra
    (b) West Bengal
    (c) Uttar Pradesh
    (d) Madhya Pradesh
    Answer: Madhya Pradesh
  104. Which is the largest states in India with regard to population ?
    (a) Rajasthan
    (b) Uttar Pradesh
    (c) Tamil Nadu
    (d) Madhya Pradesh
    Answer: Uttar Pradesh
  105. In terms of Area which of the following is the smallest state in India ?
    (a) Sikkim
    (b) Tripura
    (c) Nagaland
    (d) Goa
    Answer: Goa
  106. The largest city situated on river Gomti is
    (a) Agra
    (b) Meerut
    (c) Lucknow
    (d) Kanpur
    Answer; Lucknow
  107. Which of the following is the second largest spoken language in India /
    (a) Marathi
    (b) Bengali
    (c) Telgu
    (d) Punjabi
    Answer: Telgu
  108. The biggest public sector undertaking in the country is
    (a) Iron and Steel plants
    (b) Airways
    (c) Roadways
    (d) Railways
    Answer: Railways
  109. Which city in India is the largest according to 1991 census ?
    (a) New Delhi
    (b) Madras
    (c) Kolkata
    (d) Mumbai
    Answer: Mumbai
  110. Which state has propotionately the largest area covered by forests ?
    (a) Arunachal Pradesh
    (b) Nagaland
    (c) Madhya Pradesh
    (d) Bihar
    Answer: Arunachal Pradesh
  111. Which states account for the largest softwood resources in India ?
    (a) Assam
    (b) Himachal Pradesh
    (c) Tamil Nadu
    (d) Jammu and Kashmir
    Answer: Himachal Pradesh
  112. Which of the following is the largest district of Rajasthan ?
    (a) Jaipur
    (b) Jodhpur
    (c) Bikaner
    (d) Jaisalmer
    Answer: Jaisalmer
  113. The largest coconut producing state in India is
    (a) Karnataka
    (b) Tamil Nadu
    (c) Andhra Pradesh
    (d) Kerela
    Answer: Kerela


Crash Course for IAS PRE 2014 with Test Series.  [ Register for FREE Trial ] | Postal Test Series