(Paper) C-SAT Sample Test Paper-2 : Basic Numeric Skills and Data Interpretation


C-SAT Sample Test Paper- 2
Basic Numeric Skills & Data Interpretation

Direction (Q. 01-25) : What should come in place of the question mark (?) in the following questions ?


(a) 7.1
(b) 3.5
(c) 0.7
(d) 2.4
(e) None of these


(a) 3/52
(b) 5/51
(c) 3/62
(d) 5/68
(e) None of these

3. (9)x  (6)3  ÷ (3)3 = ?
(a) 1012
(b) 948
(c) 972
(d) 984
(e) None of these

4. 3√14887= ?
(a) 49
(b) 73
(c) 59
(d) 53
(e) None of these

5. 738 + (?) + 674 - 961 = 52
(a) 258
(b) -399
(c) 348
(d) -403
(e) None of these

6. 7824 ÷? × 66 = 3168
(a) 172
(b) 196
(c) 163
(d) 154
(e) None of these

7. 36% of 450 – ? % 340 = 66.80
(a) 28
(b) 32
(c) 24
(d) 18
(e) None of these

8. 215.36 / 213.47= 21(?)
(a) 8.83
(b) 1.54
(c) 9.32
(d) 1.89
(e) None of these

9. (444 × 44 × 4) ÷ ? = 111
(a) 352
(b) 748
(c) 704
(d) 396
(e) None of these

10. 9647 + 8521 + 6310  8817 = ?
(a) 33925
(b) 33295
(c) 32395
(d) 32395
(e) None of these

11. 7225 x 1 / 5 + (35)2 = ?
(a) 1236
(b) 1248
(c) 132.83
(d) 134.56
(e) None of these

12. 14.15 + 3.8 × 7.4 = ?
(a) 40.36
(b) 42.36
(c) 132.83
(d) 134.56
(e) None of these

13. √? x √484 = 1034
(a) 2025
(b) 2209
(c) 2401
(d) 2304
(e) None of these

14. ( ? - 2763) ÷ 86 × 13 = 208
(a) 4152
(b) 4096
(c) 4134
(d) 4139
(e) None of these

15. 569 × 748 = ?
(a) 425432
(b) 424474
(c) 425043
(d) 426360
(e) None of these

16. 9 / 136 x ? + 456 =663
(a) 3536
(b) 3264
(c) 2856
(d) 3672
(e) None of these

17. √? ÷ 4 × 56 = 672
(a) 2116
(b) 2401
(c) 2601
(d) 2304
(e) None of these

18. 532 / 648 x 432 / 588
(a)
(b)
(c)
(d)
(e) None of these

19. (58)2 – (39)2 + (24)2 = ?
(a) 2419
(b) 1267
(c) 3940
(d) 4309
(e) None of these

20. 3927 + 5526 ÷12.5 = ?
(a) 4369.24
(b) 756.24
(c) 4369.08
(d) 750.24
(e) None of these

21. 0.789 + ? × 2.5 = 4.269
(a) 1.932
(b) 1.50
(c) 2.392
(d) 2.50
(e) None of these

22. 18 x 14 - 6x8 / 488 ÷ 4 - 20 = ?
(a) 2
(b) 1/2
(c) 3/4
(d) 4
(e) None of these


 

24. 7857 + 6336 = ? - 5530
(a) 19723
(b) 73556
(c) 73655
(d) 73665
(e) None of these

25. 715632 - 631104 - 9874 - 999 = ?
(a) 73565
(b) 73556
(c) 73655
(d) 73665
(e) None of these


C-SAT Sample Test Paper- 2
Basic Numeric Skills & Data Interpretation


26. Amit, Sumit and Vinit divide an amount of Rs 2,800 amongst themselves in the ratio of 5:6:3 respectively. If an amount of Rs 200 is added to each of their shares, what will be the new ratio of their shares of the amount ?
(a) 8 : 9 : 6
(b) 6 : 7 : 4
(c) 7 : 8 : 5
(d) 4 : 5 : 2
(e) None of these

27. Find the average of the following sets of scores.
198, 309, 256, 488, 145, 326, 427
(a) 307
(b) 315
(c) 298
(d) 326
(e) None of these

28. What is 280% of 3940?
(a) 11032
(b) 10132
(c) 11320
(d) 11230
(e) None of these

29. The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the two digits of the same number is 27. The sum of the digits of the two-digit number is 11. What is the two-digit number ?
(a) 74
(b) 83
(c) 47
(d) Cannot be determined
(e) None of these

30. What approximate amount of compound interest can be obtained on an amount of Rs. 4,890 at the rate of 5% p.a. at the end of two years ?
(a) Rs. 4522
(b) Rs. 4893
(c) Rs. 515
(d) Rs. 5205
(e) Rs. 501

31. The product of two successive numbers is 6162. Which is the large number ?
(a) 78
(b) 77
(c) 81
(d) 79
(e) None of these

32. The average of four positive integers is 59. The highest integer is 83 and the lowest integer is 29. the difference between the remaining two integers is 28. Which of the following integers is the higher of the remaining two integers ?
(a) 48
(b) 76
(c) 81
(d) Cannot be determined
(e) None of these

33. If (73)2 is subtracted from the square of a number, the answer so obtained is 198. What is 64% of that number ?
(a) 98
(b) 96
(c) 102
(d) 106
(e) None of these

34. The difference between 40% of a number and 28% of the same number is 198. What is 64% of that number ?
(a) 1122
(b) 1065
(c) 1056
(d) 1023
(e) None of these

35. The ratio of the length and the breadth of a rectangular plot is 7 : 6. The perimeter of the plot is 208 metres. What is the area of the rectangular plot ?
(a) 2696 sq m
(b) 2688 sq m
(c) 2592 sq m
(d) 2538 sq m
(e) None of these

36. What should come in place of the question mark (?) in the following number series ?
15 29 57 113 ? 449
(a) 226
(b) 235
(c) 215
(d) 224
(e) None of these

37. What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following question ?
3876 ÷ 5448 × (29) 2 = ?
(a) 5046
(b) 4205
(c) 59448
(d) 6728
(e) None of these

38. Mr. Mehra invests an amount of Rs.18,000 to obtain a simple interest at the rate of 15% p.a. for 6 years. What total amount will Mr. Mehra get at the end of 6 years ?
(a) Rs 33,500
(b) Rs 35,000
(c) Rs 34,000
(d) Rs 34,200
(e) None of these

39. The present age of Mr. Sanyal is 3 time the present age of his son. Six years hence the ratio of their ages will be 5 : 2. What is the present age of Mr. Sanyal ?
(a) 50 years
(b) 48 years
(c) 54 years
(d) 60 years
(e) None of these

40. What is 968 times 837 ?
(a) 801216
(b) 811184
(c) 809379
(d) 811053
(e) None of these

41. In an examination it is required to get 36% of the aggregate mark to pass. A student gets 198 marks and is declared failed by 36 marks. What are the maximum aggregate marks a student can get ?
(a) 550
(b) 650
(c) 480
(d) Cannot be determined
(e) None of these

42. If x + y=15 and xy = 56, then what is the value of (x)2 +(y)2 ?
(a) 113
(b) 121
(c) 110
(d) Cannot be determined
(e) None of these

43. The total number of students study in a school is 6754. The ratio of the total number of girls to the total number of boys studying in the school is 5 : 6. What is the total number of boys studying in the school ?
(a) 3070
(b) 3592
(c) 3090
(d) 3684
(e) None of these

44. A canteen requires 105 kg of wheat for a week. How many Kg of wheat will it require for 58 days ?
(a) 406
(b) 870
(c) 708
(d) 536
(e) None of these

45. The cost of 3 digital cameras and 5 cell phones is Rs.35,290. What is the cost of 9 digital cameras and 15 cell phones ?
(a) Rs. 1,05,870
(b) Rs. 6,46,960
(c) Rs. 1,76,450
(d) Cannot be determined
(e) None of these

46. If an amount of Rs.28,956 is distributed equally amongst 16 persons, how much amount would each person get ?
(a) Rs. 1,809.50
(b) Rs. 1,890
(c) Rs. 1,890.75
(d) Rs.1,900
(e) None of these

47. In how many different ways can 6 children be seated on 6 seats ?
(a) 360
(b) 120
(c) 590
(d) 740
(e) None of these

48. The average of 5 consecutive odd numbers A,B, C, D and E is 47. What is the product of A and D ?
(a) 2107
(b) 1935
(c) 2021
(d) 2193
(e) None of these

49. In the following number series one number is wrong. Find out the wrong number.
17 22 32 45 67 92
(a) 67
(b) 32
(c) 22
(d) 45
(e) None of these

50. The circumference of a circular plot is 396 metres. What is the area of the circular plot?
(a) 9,856 sq m
(b) 18,634 sq m
(c) 12,474 sq m
(d) 9,446 sq m
(e) None of these

Answers: 1. e 2. a 3. c 4. d 5. b 6. c 7. a 8. d 9. 3 10. b 11. d 12. 5 13. b 14. d 15. e 16. e 17. d 18. b 19. a 20. c 21. e 22. a 23. b 24. a 25. c 26. b 27. a 28. a 29. d 30. e 31. d 32. b 33. c 34. c 35. b 36. e 37. c 38. d 39. c 40. e 41. b 42. a 43. d 44. b 45. a 46. e 47. e 48. d 49. d 50.

Comments

We,the section of people (seeking for ias prep) need this kind of support very much and you fulfilled that