(Paper) Mathematics Preparation Test Series | Bank PO, Bank Clerk, MBA, SSC, Railway Recruitment Board CAT etc.

Paper : Mathematics Preparation Test Series
[For :Bank PO, Bank Clerk, MBA, Staff Selection Commission, Railway Recruitment Board TC/CC/ASM/CA/TA , CAT , UPSC ETC Exam]

Average

1. The average wages of a worker during a fortnight comprising 15 consecutive working days was Rs.90 per day. During the first 7 days, his average wages was Rs.87/day and the average wages during the last 7 days was Rs.92 /day. What was his wage on the 8th day?
1. 83
2. 92
3. 90
4. 97 
Ans : D


2. The average of 5 quantities is 6. The average of 3 of them is 8. What is the average of the remaining two numbers?
1. 6.5
2. 4
3. 3
4. 3.5 
Ans : C


3. The average temperature on Wednesday, Thursday and Friday was 250. The average temperature on Thursday, Friday and Saturday was 240. If the temperature on Saturday was 270, what was the temperature on Wednesday?
1. 240
2. 210
3. 270
4. 300 
Ans : D


4. The average age of a group of 12 students is 20years. If 4 more students join the group, the average age increases by 1 year. The average age of the new students is
1. 24
2. 26
3. 23
4. 22 
Ans : A


5. When a student weighing 45 kgs left a class, the average weight of the remaining 59 students increased by 200g. What is the average weight of the remaining 59 students?
1. 57 kgs
2. 56.8 kgs
3. 58.2 kgs
4. 52.2 kgs
Ans : A


6. Three math classes: X, Y, and Z, take an algebra test.
The average score in class X is 83.
The average score in class Y is 76.
The average score in class Z is 85.
The average score of all students in classes X and Y together is 79.
The average score of all students in classes Y and Z together is 81.

What is the average for all the three classes?
1. 81
2. 81.5
3. 82
4. 84.5
Ans : B


7. The average weight of a class of 24 students is 36 years. When the weight of the teacher is also included, the average weight increases by 1kg. What is the weight of the teacher?
1. 60 kgs
2. 61 kgs
3. 37 kgs
4. None of these 
Ans : B


8. The average of 5 quantities is 10 and the average of 3 of them is 9. What is the average of the remaining 2?
1. 11
2. 12
3. 11.5
4. 12.5 
Ans : C


9. The average age of a family of 5 members is 20 years. If the age of the youngest member be 10 years then what was the average age of the family at the time of the birth of the youngest member?
1. 13.5
2. 14
3. 15
4. 12.5 
Ans : D


10. A student finds the average of 10 positive integers. Each integer contains two digits. By mistake, the boy interchanges the digits of one number say ba for ab. Due to this, the average becomes 1.8 less than the previous one. What was the difference of the two digits a and b?
1. 8
2. 6
3. 2
4. 4 
Ans : C


11. Average cost of 5 apples and 4 mangoes is Rs. 36. The average cost of 7 apples and 8 mangoes is Rs. 48. Find the total cost of 24 apples and 24 mangoes.
1. 1044
2. 2088
3. 720
4. 324
Ans : B

 

Interest

1. A father left a will of Rs.35 lakhs between his two daughters aged 8.5 and 16 such that they may get equal amounts when each of them reach the age of 21 years. The original amount of Rs.35 lakhs has been instructed to be invested at 10% p.a. simple interest. How much did the elder daughter get at the time of the will?
1. Rs. 17.5 lakhs
2. Rs. 21 lakhs
3. Rs. 15 lakhs
4. Rs. 20 lakhs
Ans : B


2. What will Rs.1500 amount to in three years if it is invested in 20% p.a. compound interest, interest being compounded annually?
1. 2400
2. 2592
3. 2678
4. 2540 
Ans : B


3. If a sum of money grows to 144/121 times when invested for two years in a scheme where interest is compounded annually, how long will the same sum of money take to treble if invested at the same rate of interest in a scheme where interest is computed using simple interest method?
1. 9 years
2. 22 years
3. 18 years
4. 33 years 
Ans : B


4. The population of a town was 3600 three years back. It is 4800 right now. What will be the population three years down the line, if the rate of growth of population has been constant over the years and has been compounding annually?
1. 6000
2. 6400
3. 7200
4. 9600 
Ans : B


5. A man invests Rs.5000 for 3 years at 5% p.a. compound interest reckoned yearly. Income tax at the rate of 20% on the interest earned is deducted at the end of each year. Find the amount at the end of the third year.
1. 5624.32
2. 5630.50
3. 5788.125
4. 5627.20 
Ans : A


6. The difference between the compound interest and the simple interest on a certain sum at 12% p.a. for two years is Rs.90. What will be the value of the amount at the end of 3 years?
1. 9000
2. 6250
3. 8530.80
4. 8780.80 
Ans : D


7. Vijay invested Rs.50,000 partly at 10% and partly at 15%. His total income after a year was Rs.7000. How much did heinvest at the rate of 10%?
1. Rs.40,000
2. Rs.40,000
3. Rs.12,000
4. Rs.20,000 
Ans : B


8. A sum of money invested for a certain number of years at 8% p.a. simple interest grows to Rs.180. The same sum of money invested for the same number of years at 4% p.a. simple interest grows to Rs.120 only. For how many years was the sum invested?
1. 25 years
2. 40 years
3. 33 years and 4 months
4. Cannot be determined 
Ans : A


9. How long will it take for a sum of money to grow from Rs.1250 to Rs.10,000, if it is invested at 12.5% p.a simple interest?
1. 8 years
2. 64 years
3. 72 years
4. 56 years 
Ans : D


10. Rs. 5887 is divided between Shyam and Ram, such that Shyam’s share at the end of 9 years is equal to Ram’s share at the end of 11 years, compounded annually at the rate of 5%. Find the share of Shyam.
1. 2088
2. 2000
3. 3087
4. None of these
Ans : C

 

Geometry

1. Find the coordinates of the point which divides the line joining (5, -2) and (9, 6) internally in the ratio 1 : 3.
1. (6, 0)
2. (6, 3)
3. (0, 6)
4. (3, 6)
Ans : A


2. Find the number of triangles in an octagon.
1. 326
2. 120
3. 56
4. Cannot be determined 
Ans : C


3. Find the equation of a line whose intercepts are twice of the line 3x - 2y - 12 = 0
1. 3x - 2y = 24
2. 2x - 3y = 12
3. 2x - 3y = 24
4. None of these
 Ans : A


4. Find the area of the sector covered by the hour hand after it has moved through 3 hours and the length of the hour hand is 7cm.
1. 77 sq.cm
2. 38.5 sq.cm
3. 35 sq.cm
4. 70 sq.cm 
Ans : B


5. Find the area of the triangle whose vertices are (-6, -2), (-4, -6), (-2, 5).
1. 36
2. 18
3. 15
4. 30 
Ans : C


6. A stairway 10ft high is such that each step accounts for half a foot upward and one-foot forward. What distance will an ant travel if it starts from ground level to reach the top of the stairway?
1. 30 ft
2. 33 ft
3. 10 ft
4. 29 ft 
Ans : D


7. Each interior angle of a regular polygon is 120 degrees greater than each exterior angle. How many sides are there in the polygon?
1. 6
2. 8
3. 12
4. 3 
Ans : C


8. What is the area of the largest triangle that can be fitted into a rectangle of length ‘l’ units and width ‘w’ units?
1. lw/3
2. (2lw)/3
3. (3lw)/4
4. (lw)/2 
Ans : D


9. Which of the following is inCorrect?
1. An incentre is a point where the angle bisectors meet.
2. The median of any side of a triangle bisects the side at right angle.
3. The point at which the three altitudes of a triangle meet is the orthocentre
4. The point at which the three perpendicular bisectors meet is the centre of the circumcircle.
Ans : B


10. A and B are two points with the co-ordinates (-2, 0) and (0, 5). What is the length of the diagonal AC if AB form one of the sides of the square ABCD?
1. units
2. units
3. units
4. units
Ans : B


We Need Your Help... Recommend Us on Google