New! Crash Course | IAS 2014 | Online Coaching for IAS 2015

(Paper) Public Administration Multiple Choice Questions Paper (Solved) : Part -5

Public Administration Multiple Choice Questions Test Paper (Solved)

101. Village Panchayat is accountable to the—
(A) Panchayat Samiti
(B) Zila Parishad
(C) Chairman of the Village Panchayat
(D) None of the above
Ans : (D)

102. Who among the following is known as ‘the father of local selfgovernment’ in India ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Lord Canning
(C) Lord Ripon
(D) Lord Wellesley
Ans : (C)

103. Ashok Mehta Committee recommended for the establishment of—
(A) Nagar Panchayat
(B) Panchayat Samiti
(C) Mandal Panchayat
(D) Gram Panchayat
Ans : (C)

104. The first municipal corporation in India was set-up at Madras in the year—
(A) 1767
(B) 1687
(C) 1667
(D) 1678
Ans : (B)

105. In the Constitution of India, economic and social planning is included in the—
(A) Union List of the VII Schedule
(B) State List of the VII Schedule
(C) Concurrent List of the VII Schedule
(D) None of the above
Ans : (C)

106. Which among of the following is not considered as part of the Civil Society ?
(A) Non-Government Organisations
(B) Caste associations
(C) Legislature
(D) Family
Ans : (C)

107. Who conceived the concept of Gram Swaraj ?
(A) Jaya Prakash Narain
(B) Vinoba Bhave
(C) Mahatma Gandhi
(D) Swami Dayanand
Ans : (C)

108. State Finance Commission is appointed by a State Government every five year to determine—
(A) Financial resources of the state for placing state’s requirements before the Union Government
(B) Development requirements of the state for formulating State Five Year Plan
(C) Budgetary requirements of various departments of the state government
(D) Pattern of distribution of state’s tax revenue between the state government and local bodies (both rural and urban) and the pattern of grant-in-aid to local bodies
Ans : (D)

109. Reservation of seats for women in Panchayati Raj bodies seeks to ensure—
(A) Economic welfare of women and children
(B) Gender parity in rural society
(C) Participation of women in public life
(D) Empowerment of women as an individual
Ans : (C)

110. Mayor-in-Council form of government means—
(A) Cabinet form of government at the municipal level
(B) Classical prefectorial form of government at the municipal level
(C) Making Mayor unaccountable to his colleagues
(D) Presidential form of government at the municipal level
Ans : (A)

111. According to 73rd Constitutional Amendment Act, the minimum age for contesting elections to the Panchayati Raj Institutions should be—
(A) 18 years
(B) 23 years
(C) 21 years
(D) 25 years
Ans : (C)

112. Town Area Committee is constituted and governed by—
(A) District Board
(B) State Legislature
(C) Governor
(D) Municipal Council
Ans : (B)

113. The Lokayukta and Uplokayuktas Act was first passed in—
(A) Maharashtra
(B) West Bengal
(C) Karnataka
(D) Orissa
Ans : (D)

114. Eleventh Schedule of the Constitution relating to the Panchayats contains—
(A) 18 items
(B) 28 items
(C) 19 items
(D) 29 items
Ans : (D)

115. Which one of the following statements is not correct about civil society organisations ?
(A) They are sovereign bodies
(B) They are voluntary but nonprofit-making agencies
(C) They work in close proximity with people
(D) They create awareness; educate and sensitise people on common issues and act as catalysts of social change
Ans : (A)

116. The ‘Recall’ provision to remove the elected office-bearers from the local self-government institution has been executed in—
(A) Bihar
(B) Kerala
(C) Madhya Pradesh
(D) Haryana
Ans : (C)

117. The State Election Commission conducts, controls and supervises municipal elections under—
(A) Article 240(1)
(B) Article 241(2)
(C) Article 243(K)
(D) Article 245(D)
Ans : (C)

118. Which of the following states does not have Panchayati Raj Institution at all ?
(A) Assam
(B) Tripura
(C) Kerala
(D) Nagaland
Ans : (D)

119. Under which of the Article of the Constitution of India did the District Planning Committee come into existence ?
(A) 243 ZD
(B) 243 ZE
(C) 244 ZD
(D) 242 ZD
Ans : (A)

120. Which of the following is not the duty of a District Magistrate ?
(A) Maintenance of Law and Order
(B) Collection of land revenue
(C) Implementation of poverty alleviation programmes
(D) Conduct of local bodies elections
Ans : (D)

«« Previous Part [ First Part »»
Page -5



Crash Course for IAS PRE 2014 with Test Series.  [ Register for FREE Trial ] | Postal Test Series