(Paper) C-SAT Sample Test Paper-1 : Basic Numeric Skills & Data Interpretation

C-SAT Sample Test Paper- 1
Basic Numeric Skills & Data Interpretation

Directions (Q. 1-5) : What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions ? (You are not expected to calculate the exact value.)

1. 561204 × 58 = ? 55555
(a) 606
(b) 646
(c) 556
(d) 716
(e) 586

2. 459.008 + 3.0056 × 88.862 = ?
(a) 738
(b) 725
(c) 695
(d) 752
(e) 666

3. (444% of 531) × 972= ?
(a) 4.5
(b) 0.5
(c) 2.5
(d) 8.5
(e) 6.5

4. (9321 + 5406 + 1001) ÷ (498 + 929 + 660)=?
(a) 13.5
(b) 4.5
(c) 16.5
(d) 7.5
(e) 10.5

5. (621.52)2 = ?
(a) 386300
(b) 379300
(c) 398300
(d) 365300
(e) 356300

Directions (Q. 06-10) : What should come in place of question mark (?) in the following number series ?

6. 444 467 513 582 674 789 ?
(a) 950
(b) 904
(c) 927
(d) 881
(e) 973

7. 23, 25, 53, 163, 657, 3921 ?
(a) 16461
(b) 13169
(c) 9877
(d) 23045
(e) 19753

8. 13 13 65 585 7605 129285 ?
(a) 2456415
(b) 2235675
(c) 2980565
(d) 2714985
(e) 2197845

9. 1 16 81 256 1296 ?
(a) 4096
(b) 2401
(c) 1764
(d) 3136
(e) 6561

10. 12 12 18 45 180 1170 ?
(a) 12285
(b) 10530
(c) 11700
(d) 12870
(e) 7605

Directions (Q. 11-20) : What should come in place of question mark (?) in the following questions ?

11. 4 + 4.44 + 0.4 + 44.04 + 444 = ?
(a) 497.24
(b) 487.66
(c) 496.88
(d) 469.88
(e) None of these

12. [(130)2 ÷ 25×15] ÷ 30= ?
(a) 352
(b) 314
(c) 326
(d) 338
(e) None of these

13. 38 + 16 × 0.8 = ?
(a) 43.2
(b) 50.8
(c) 44.8
(d) 1.9
(e) None of these

14. (?)2 + (65)2 = (160)2 - (90)2 - 7191
(a) 75
(b) 77
(c) 79 (d) 81
(e) None of these

15. 398 × ? × 7 = 47362
(a) 15
(b) 13
(c) 17
(d) 19
(e) None of these

16. 1485 ÷ ? = 594
(a)
(b)
(c)
(d)
(e) None of these

17. 2116 + 692 - ? = 1111
(a) 1667
(b) 1677
(c) 1687
(d) 1697
(e) None of these

18. 6.896 + 3.753 - 2.005 + 1.004 = ?
(a) 9.486
(b) 9.648
(c) 9.864
(d) 25.76
(e) None of these

19. (6.5% of 375) - (0.85% of 230) = ?
(a) 23.42
(b) 24.24
(c) 21.64
(d) 25.76
(e) None of these

20. (13)54 ÷ (13)-51 = ?
(a) 2197
(b) 39
(c) 169
(d) 130
(e) None of these

Directions (Q. 21-25) : Study the table carefully to answer the questions that follow:

Sale (in crores) of number of units by six different companies over the years

Year
Company
2001 2002 2003 2004 2005 2006
A 110 118 143 126 152 195
B 91 93 85 99 69 35
C 103 153 100 1289 6 56
D 112 166 78 83 135 198
E 72 169 154 98 140 192
F 64 56 120 70 176 54

21. Number of units sold by Company B in the year 2003 is what per cent of the total number of units sold by all the companies together in that year ?
(a) 12.76
(b) 15.5
(c) 12.5 (d) 20
(e) None of these

22. What is the average number of units sold (in crores) in the year 2005 ?
(a) 130
(b) 133
(c) 127
(d) 121
(e) None of these

23. What is the difference between the number of units sold by Company D in the year 2001 and that in the year 2003 ?
(a) 3400000
(b) 3400000000
(c) 34000000
(d) 340000000
(e) None of these

24. Which company has sold the minimum number of units over the years ?
(a) A
(b) B
(c) D
(d) E
(e) None of these

25. Which company has sold the maximum number of units over the years ?
(a) A
(b) C
(c) E
(d) F
(e) None of these


C-SAT Sample Test Paper- 1
Basic Numeric Skills & Data Interpretation

Directions (Q. 26-30) : Study the table carefully to answer the questions that follow:

Price in Rs. per kg of Products over years.

Year
Product
2001 2002 2003 2004 2005 2006
A 11 14 14 20 22 32
B 25 37 45 53 63 72
C 9 10 12 15 17 20
D 100 120 135 160 172 200
E 25 32 37 46 62 68
F 14 21 25 29 34 40

26. Per cent increase in the price of which product is the highest in the year 2006 from the year 2002 ?
(a) A
(b) C
(c) E
(d) F
(e) None of these

27. If in the year 2005, a shopkeeper wished to buy only those products whose price was above the average price per kg of all the products together in that year, how many products could the shopkeeper have bought ?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) More than three
(e) None of these

28. If in the year 2003, 3475 kg each of products B and F sold, what the difference in the money earned from their sale ?
(a) Rs 55,600
(b) Rs 58,700
(c) Rs 61,600
(d) Rs 69,500
(e) None of these

29. Which product shows the least change in price per kg in the year 2004 from the year 2002 ?
(a) B
(b) c
(c) D
(d) E
(e) None of these

30. If a shopkeeper bought 25 kg of product F in the year 2002 and then sold 22 kgs of it in the year 2005, what was the approximate percent profit earned by him considering he will not be selling the remaining 3 kg ?
(a) 39%
(b) 51%
(c) 35%
(d) 48%
(e) 42%

Directions (Q. 31-35) : Study the following graph carefully to answer the questions that follow :
Profit earned by a company over the years.

31. What is the percent profit of the company in the year 2004, if the income of the company was Rs 120cr ?
(a) 100%
(b) 120%
(c) 133%
(d) 125%
(e) 140%

32. The expending of the company in the year 2005 was Rs 85 cr. What is the ratio of income to expenditure of the company in the year ?
(a) 23 : 17
(b) 5 : 4
(c) 11 : 18
(d) 21 : 16
(e) None of these

33. What is (the approximate average (in crores) profit made by the company over the years ?
(a) 50
(b) 48
(c) 53
(d) 57
(e) 61

34. The income of the company in the year 2001 was Rs 950000000. What was the expenditure (in Rs) of the company in that year ?
(a) 50000000
(b) 550000000
(c) 40000000
(d) 350000000
(e) None of these

35. What is the percent increases in the profit of the company in the year 2004 from the previous year ?
(a) 43%
(b) 46%
(c) 50%
(d) 40%
(e) None of these

36. 15 men can do a piece of work in 6 days. How many men would be required to do the same work in 7.5 days ?
(a) 10
(b) 16
(c) 12
(d) 20
(e) None of these

37. The average age of a class of 65 boys was 14 years, the average age of 20 them was 14 years, and that of another 15 was 12 years. Find the average age of the remaining boys.
(a) 16 years
(b) 13 years
(c) 17 years
(d) 15years
(e) None of these

38. The profit earned after selling an article for Rs 522 is the same as the loss incurred after selling the article for Rs 378. What is the cost price (in Rs) of the article?
(a) Rs 4602
(b) Rs 4903
(c) Rs 520
(d) Rs 5505
(e) None of these

39. A sum of money is divided among A, B, C and D in the ratio 3 : 5 : 7 : 11. If the share of C is Rs 1,668 more then B and D together ?
(a) Rs 6,762
(b) Rs 6,672
(c) Rs 7,506
(d) Rs 6,255
(e) None of these

40. Which number should replace both the question marks into the following equation ?
?/867=48/?
(a) 204
(b) 214
(c) 216
(d) 224
(e) None of these

41. What is 30% of 70% 5/3 of 3500 ?
(a) 400
(b) 441
(c) 361
(d) 484
(e) None of these

42. Keshav spent Rs 55,475 on his birthday party, Rs 28, 525 on buying home appliances and the remaining 25% of the total amount he had as cash with him. What was the total amount ?
(a) Rs 1,05,000
(b) Rs 1,00,000
(c) Rs 1,12000
(d) Rs 1,24,000
(e) None of these

43. Pankaj started a business investing Rs 42,000. After 4 months Nitin joined him with a capital of Rs 57,000. At the end of the year the total profit was Rs 26,000. What is the difference between the share of profits of Pankaj and Nitin ?
(a) Rs 1,200
(b) Rs 1,400
(c) Rs 1,600
(d) Rs 1,800
(e) None of these

44. One-fifth of a number is 19. What will 42% of that number be ?
(a) 38
(b) 41.1
(c) 39.9
(d) 43
(e) None of these

45. In a class of 80 Students, each student got sweets that are 15% of that total number of students. How many sweets were there ?
(a) 1200
(b) 850
(c) 900
(d) Cannot be determined
(e) None of these

46. The simple Interest accrued on an amount of Rs 15,500 at the end of three years is Rs 5,580. What would be the compound interest accrued on the same amount at the same rate in the same period ?
(a) Rs 6726.348
(b) Rs 6276.384
(c) Rs 6267.834
(d) Rs 6627.438
(e) None of these

47. By how much is 2/3 of 93 lesser than 3/4 of 104 ?
(a) 22
(b) 28
(c) 18
(d) 16
(e) None of these

48. The ages of Sachin and Jatin are in the ratio 8 : 11. After 10 years the ratio of their ages will be 13 : 16. What is the difference in their ages ?
(a) 16 years
(b) 3 years
(c) 8 years
(d) 6 years
(e) None of these

49. Mr.Sinha invests 12% of his monthly salary, i.e. Rs 3,660 in Insurance Policies. Later he invests 16% of his monthly salary on Family Mediclaim Policies; also he invests another 3% of his salary on NSCs. What is the total annual amount invested by Mr. Sinha ?
(a) Rs 1,13,460
(b) Rs 1,22,440
(c) Rs 1,06,540
(d) Cannot be determined
(e) None of these

50. If the numerator of a fraction is increased by 400% and the denominator is increased by 500%. The resultant fraction is 15/22 What was the original fraction ?
(a) 9/11
(b) 5/11
(c) 7/11
(d) 11/13   
(e) None of these

Answer: 1. e 2. b 3. c 4. d 5. a 6. c 7. e 8. d 9. b 10. a 11. c 12. d 13. b 14. e 15. c 16. a 17. d 18. b 19. e 20. a 21. c 22. e 23. d 24. b 25. a 26. a 27. b 28. d 29. b 30. e 31. e 32. a 33. c 34. b 35. d 36. c 37. d 38. e 39. b 40. a 41. b 42. c 43. e 44. c 45. e 46. b 47. d 48. d 49. a 50. a

Comments

thanks, upscportal !!!!!! its very helping , but please give some imformation and model test papers on mental ability , dicision making ,problem solving , logical regioning , analytical ability , compehension and interpersonal skill including communication skill.

upsc portal is very helping to the civil aspirants .civil aspirants and all the competitors should compulsorily selected this. because a lot of knowledge provided by the upsc portal. I wish you a lot of thanks and continue their serve.

the model test papers are so useful.thank you very much for that once again.

I want to bring it to your kind notice that there are few typing errors in the question papers.
With regards

Raji