(Paper) SBI BANK PO GENERAL AWARENESS

in

PAPER : SBI BANK PO GENERAL AWARENESS


<< MORE SBI PAPERS >>


1. Who was the Prime Minister of Britain when India got Independence? 
a) Harold Wilson
b) Lloyd George 
c) Chamberlain 
d) Clement Atlee
Ans : D

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

2. The Acharya who established “matths” in all the four corners of India
a) Ramanuja 
b) Sankara 
c) Madhava 
d) Vallabha

Ans : B
HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

3. Sir C.V.Raman was the first Nobel Laureate in Physics from the Indian Sub-continent.Who was the second?
a)Dr.A.P.J.Abdul Kalam
b) Dr.S.S.Bhatnagar 
c) Dr.Hargovind Khorana 
d)Prof.Abdus Salam of Pakistan
Ans : D

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

4. Free India’s First Education Minister was
a)M.C. Chagla
b) Maulana Kalam Azad 
c) Rafi Ahmed Kidwai   
d) N.G.Ayyangar
Ans : B

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

5. Who was the first Viceroy of India ?
a)Lord Clive 
b)Lord Warren Hastings 
c)Lord Canning 
d)Lord Cornwallis
Ans : C

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

6. The servants of India society was founded by
a)Blavatsky & Olcott,1866 
b)Gopalkrishna Gokhale,1905 
c)M.G.Ranade,1867 
d)Sir S.A.Khan,1920
Ans : B

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

7. Under whose Vice Royalty was Tipu Sultan Defeated
a)Lord Cornwallis 
b)Lord Wellesley 
c)Lord Hastings 
d)Lord Canning
Ans : B

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

8. The famous”Al-Berauni”is associated in Indian history with
a)Mohd.Tughlaq 
b) Mohd.Ghori 
c)Mahmood of Ghazni 
d)Allau-ud-din Khilji.
Ans : C

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

9. Battle of Buxar was fought in the year
a)1757 
b)1764 
c)1576 
d)1565
Ans : B

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

10. Kalidas was the court poet of
a)Chandragupta-II
b)Chandragupta Maurya 
c)Harshavardhan 
d)Kharavela
Ans : A

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

11. Battle of _______ is associated with Prithviraj & Mohammad Ghori
a)Haldighati 
b)Talikota 
c)Kanwa 
d)Tarain
Ans : D

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

12.Second Battle of Panipat was fought in the year _________ ,headed by_________
a)1526,Babur 
b)1556,Humayun 
c)1556,Akbar 
d)1605,Jehangir.
Ans : C

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

13.The first round table conference was held under the vice royalty of Lord
a)Reading 
b)Irwin 
c)Wellingdon 
d)Mountbatten
Ans : B

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

14. Who was the last famous Hindu King?
a)Harshavardhan 
b)Samudragupta 
c)Chandragupta-II 
d)Ashoka
Ans : A

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

15. Who is known as the Indian Napolean?
a) Chandragupta I 
b) Samudragupta 
c) Chandragupta II 
d) Skandagupta
Ans : B

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

16. The author of historical epithet ‘Rajtarangini” was
a)Kalhana 
b) Kalidas 
c) Chanakya 
d) Banabhatta
Ans : A

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

17. The Kailashnath Temple at Ellora was built by the
a) Rashtrakutas 
b) Chalukyas 
c) Cholas 
d) Pallavas
Ans : A

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

18. Alexander defeated Porus at the bank of river Jhelum. This battle is famous as the battle of
a)Wandiwash 
b)Hydapses 
c) Chausa 
d) Khanwa
Ans : B

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

19. Which governor General abolished the practice of sati?
a) Lord Dalhousie 
b) William Bentick 
c) Lord Cornwallis 
d) Lord Hastings
Ans : B

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

20. Lord Curzon is associated with which of the following events?
a) Hunter commission 
b) Doctrine of Lapse 
c) Partition of Bengal 
d) Jallianwala Bagh Tragedy
Ans : C

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

21. Gandhiji first started his Satyagraha Movement in
a) Peitermaritzberg , South Africa 
b) Sabarmati, India 
c) Johhanesberg, South Africa 
d) Dandi, India
Ans : C

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

22. The “veda” which deals with Ayurvedic system of medicine
a)Rigveda 
b) Samveda 
c) Atharavaveda 
d) Yajurveda
Ans : C

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

23. The famous “Economic Drain Theory” was given by
a) Lord Lytton, 1876 
b) Swami dayanand,1875 
c) Dadabhai Naoroji,1876 
d) Lord Northbrook, 1876.
Ans : C

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

24.The capital of India Was shifted from Calcutta to Delhi in the Year
a) 1910 
b) 1911 
c) 1920 
d) 1919
Ans : B

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

25. Who, among the following , is known for his pioneering work on medicine during the Gupta period
a) Sudraka 
b) Sushruta 
c) Shaunaka 
d) Saumilla
Ans : B

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

26. Who was the founder of Indian National Congress ?
a) Dadabhai Naoroji 
b) A.O. Hume 
c) W.C. Banerji 
d) Badrudin Tyabji
Ans : B

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

27. Jalianwala Bagh Tragedy occurred in which of the following year?
a)1927 
b)1942 
c) 1920 
d) 1919
Ans : D

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

28. Brahmo Samaj was founded by
a)Raja Ram Mohan Roy 
b) Keshab Chandra Sen 
c) Swami Vivekanand 
d) Swami Dayanand
Ans : A

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

29. The policy was Subsidiary Alliance was started by
a) Lord Cornwallis 
b) Lord Welleseley 
c) Lord Canning 
d) Lord Hastings
Ans : B

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

30. The last Mughal Emperor was
a)Bahadur Shah II 
b) Shah Alam II 
c) Akbar II 
d) Alamgir II
Ans : A

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

31. Sir Thomas Roe was the ambassador of James I to the court of
a)Akbar 
b) Jahangir 
c) Shah Jahan 
d) Auranzeb
Ans : B

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

32.Vasco da Gama was a famous ______ traveler.
 a) Danish 
b) French 
c) Portugese 
d) Dutch
Ans : C

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

33. When was American Independence declared ?
 a)1776 
b)1756 
c) 1736 
d) 1746
Ans : A

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

34. When did Hitler become Chancellor of Germany?
a) 1939 
b) 1936 
c) 1933 
d) 1930
Ans : C

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

35. The Industrial Revolution was to begin first in
a) USA 
b) Japan 
c) England 
d) (erstwhile)USSR
Ans : C

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

36. Who wrote Buddha Charita?
a) Bana Bhatta 
b) Ashva Ghosa 
c) Kalidasa 
d) Tulsidas
Ans : B

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

37.Where was the first factory by the Britishers set up in India in 1612?
a) Pondicherry 
b) Surat 
c) Cochin 
d) Calcutta
Ans : B

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

38. The principal language of the Dravidians was

a) Kannada 
b) Telugu 
c) Tamil 
d) Malayalam

Ans : B

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

39. In which year Ashoka fought the Kalinga War?
a) 58 B.C.
b) 78 B.C. 
c) 599 B.C. 
d) 261 B.C.       
Ans : D

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

40. When was the Berlin Wall built? 
a) 1917 
b)1961 
c) 1921 
d) 1963        
Ans : B

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

41. Which among the following is not the official language of the U.N.O.? 
a) Spanish 
b) Arabic 
c) Chinese 
d) Japanese   
Ans : D

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

42. Who suggested the name “United Nations “?         
a) John.F.Kennedy 
b) Franklin D. Roosevelt 
c) Jimmy Carter 
d) Napolean Bonaparte       
Ans : B

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

43. Which among the following is the U.N.Foundation Day?          
a) 30th oct.1945 
b) 24th oct.1945 
c) 6th aug.1942 
d) 9th aug.1942      
Ans : B

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

44. The term of office of a judge of the International Court of Justice is ______ years.           
a) 3 
b) 5 
c) 7 
d) 9      
Ans : D

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

45. The only Indian Woman who became President of the World Health Organisation so far was        
a) R.K.Amrit Kaur 
b) Vijaylakshmi Pandit 
c)Sucheta Kriplani 
d) Sarojini Naidu       
Ans : A

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

46. Who was the first secretary general of the United Nations?         
 a) Kurt Waldheim of Austria 
b) Dag Hammarskjoeld of Sweden 
c) U. Thant of Burma 
d) Trygve Lie  of Norway.       
Ans : D

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

47. The hundred sons of Dhritarashtra had one sister.What was her name?       
a) Duhsala 
b) Trishala 
c) Kunti 
d) Madri   
Ans : A

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

48. In Indian Mythology , who was the wife of Kubera?         
a) Rambha 
b)Menaka 
c) Urvasi 
d) Lakshmi 
Ans : A

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

49. Which country was expelled from U.N. in 1992?       
a) Czechoslovakia 
b) Yugoslovia 
c) Iraq 
d) Switzerland  
Ans : B

HTTP://WWW.UPSCPORTAL.COM

50. Who compiled the Adi Granth?       
a) Guru Nanak 
b) Guru Har Rai 
c) Guru Arjun Dev 
d) Guru Teg Bahadur

Ans : C

<< MORE SBI PAPERS >>



Crash Course for IAS PRE 2014 with Test Series.  [ Register for FREE Trial ] | Postal Test Series