New! Crash Course | IAS 2014 | Online Coaching for IAS 2015

(GK) Indian Culture (Arts, Religion, Entertainment)

(GK) Indian Culture (Arts, Religion, Entertainment)

 

1. In Indian musical terminology, what is the feminine of Raga?

Ans : Ragini

2. What term is used for initiation into Sikhism?

Ans : Pahul

3. In Hindu mythology, what is the name of the auspicious jewel Lord Vishnu wears on a pendant around his neck?

Ans : Kaustubham

4. What name was given to the city of Yathrib by Prophet Mohammed?

Ans : Medina

5. According to legend, which deity was Ved Vyasa's scribe as he dictated the story of the Mahabharata?

Ans : Ganesha

6. Consider the following statements about Sikh Gurus:
1. Banda Bahadur was appointed as the military leader of the Sikhs by Guru Tegh Bahadur.
2. Guru Arjan Dev become the Sikh Guru after Guru Ram Das.
3. Guru Arjan Dev gave to Sikhs their own script- Gurumukhi.

Which of the statements gives is/are correct?
(a) 1 only                 (b) 2 and 3                 (c) 1 and 3                 (d) 1 and 2

Ans : D

7. Who among the following is well known as an exponent of flute?
(a) Debu Choudhuri                     (b) Madhup Mudgal
(c) Ronu Mazumdar                     (d) Shafaat Ahmad

Ans : C

8. Which one of the following four Vedas contains an account of magical charms and spells?
(a) Rig-veda                             (b) Yajur-veda
(c) Atharva-veda                      (d) Sama-veda

Ans : C

9. What is the interval between two 'Maha Kumbh' melas at the same place?
(a) 6 years                 (b) 10 years                 (c) 12 years                 (d) 15 years

Ans : C

10. Who amongst the following is regarded as the historical founder of Jainism?
(a) Mahavira                 (b) Sisunaga
(c) Rishabha                 (d) Gautama

Ans : A

11. Which Ragamala depicts the martial arts by introducing horsemen in battle?

Ans : Nataraga/ Natanarayana

12. What is the name of the elephant which serves as the mount of Lord Indra?

Ans : Airavata

13. Name the sea demoness known for trapping birds by illusion, who tried to obstruct Hanuman on his way to Lanka?

Ans : Simhika

14. Which traditional Asian performing art derives its name from the Japanese words for 'singing', 'dancing' and 'acting'?

Ans : Kabuki

15. Who founded 'Yoga Shastra' the school of Hindu philosophy

Ans : Patanjali

16. Who established ‘Khalsa’ the Sikh order

Ans : Guru Gobind Singh

17. The Meenakshi temple at Madurai is the monument of
(a) Cholas                    (b) Cheras
(c) Pallavas                  (d) Pandyas

Ans : D

18. Tirupati temple of Lord Venkateswara is situated in which state

Ans : Andhra Pradesh

19. Which indian state banned the forceful religious conversions

Ans : Tamil Nadu

20. Bhagavata Mela is a folk dance of

Ans : Andhra Pradesh

21. The famous ‘Sun Temple’ is located in which Indian state

Ans : Orissa

22. Ã¢â‚¬ËœPungi’ is a dance form related to the state

Ans : Himachal Pradesh

23. Ã¢â‚¬ËœGarba’ a popular folk dance is associated with Indian state

Ans : Gujarat

24. Bhangra is the folk dance of which Indian state

Ans : Punjab

25. Who is the director of the Sanskrit film Adi Sankara

Ans : G.V. Iyer

26. Which is the first Sanskrit film produced in India

Ans : Adi Sankara

27. Which is the first talkie film

Ans : The Jazz Singer in 1927

28. Who is known as Barefoot Painter

Ans : M.F.Hussain

29. The ‘Mohiniyattam’ dance form was developed in which state

Ans : Kerala

30. Which of the following is the most prevalent folk dance of Uttar Pradesh
(a) Naati                          (b) Bhangra
(c) Tamasha                     (d) Nautanki

Ans : D

31. Which of the following is a classical dance form of Andhra Pradesh
(a) Odissi                         (b) Kuchipudi
(c) Kathakali                    (d) Mohiniyattam

Ans : B

32. The role of religion has been
(a) to bring people closer
(b) to provide faith to people in distress
(c) Harmonizing
(d) All the above

Ans : D

33. In which tribe the divorced women is most respected
(a) Korawa of Mizapur                 (b) Santhals
(c) Lushai of Assam                      (d) Khasi tribe

Ans : A

34. The shuddi movement to bring back to the Hindufold people converted to other religions from Hinduism was launched by

Ans : Arya Samajam

35. Which of the following is not a varna (group) of the Aryan society
(a) Vaishyas                     (b) Brahmanas
(c) Shudras                      (d) Sabhas

Ans : D

36. Which of the societies practiced polyandry
(a) Nyinba of Nepal                          (b) Medieval of Europeans
(c) Wodabe of Africa                        (d) Todas of India

Ans : D

37. What is the most essential element of nationality
(a) A common race                                             (b) A common language
(c) A common religion                                         (d) Corporate sentiment

Ans : C

38. Marriage in which the bridegroom gets the bride in exchange of some money
(a) Asura                         (b) Brahma
(c) Rashasa                      (d) Prajapatia

Ans : B

39. A childless widow who could cohabit with her brother-in-law until the birth of a son. This practice was known as
(a) Niyoga                     (b) Levirate
(c) Sororate                   (d) Nantru

Ans : A

40. God created society just as he did the animate and inanimate objects of the world. This view comes from the
(a) Divine Origin Theory
(b) Evolution Theory
(c) Religious Theory

Ans : A

41. Who is considered as the father of Jainism

Ans : Mahavira

42. The oldest Veda is
(a) Atharva Veda                     (b) Rig Veda
(c) Yajur Veda                         (d) Sama Veda

Ans : B

43. Ramakrishna Mission was established by

Ans : Swami Vivekananda

44. The Simhastha Kumbh Mela was held at
(a) Nasik                 (b) Ujjain                 (c) Prayag                     (d) Haridwar

Ans : A

45. Who was the first recipient of a scholarship offered by the Indian Society of Oriental Arts in 1907

Ans : Nandala Bose

46. Who is the director of ‘Pather Panjali’

Ans : Sathyajith Ray

47. Who was the director of the movie ‘Salaam Bombay’

Ans : Mira Nair

48. With which musical instrument is Shiv Kumar Sharma associated
(a) Tabala                 (b) Santoor                 (c) Sithar                 (d) Shehnai

Ans : B

49. Keleucharan Mahapatra was an exponent in

Ans : Odissi

50. Dandiya Ras is a dance form of which state
(a) Kerala                     (b) Bengal                 (c) Gujarat                 (d) Maharashtra

Ans : C



Crash Course for IAS PRE 2014 with Test Series.  [ Register for FREE Trial ] | Postal Test Series