(Test Paper) History : Sample Test Paper & General Knowledge Part -1 (Solved)

History : Sample Test Paper General Knowledge Part -1 (Solved):

 

1. Which of the following Rajput dynasties did not surrender to Akbar
(a) Parmar (b) Pratihara (c) Rathor (d) Sisodiya
Ans:B

2. Which amidst the following was not a fort of the Maratha ruler Shivaji?
(a) Sindhudurg (b) Raigad (c) Amber (d) Padmadurg
Ans:C

3. Which Sikh Guru was executed by Aurangzeb?
(a) Guru Arjun Dev (b) Guru Ram Das (c) Guru Teg Bahadur (d) Guru Gobind Singh
Ans:C

4. Which Muslim ruler was keen to have friendly relations with the Rajputs
(a) Akbar (b) Humayun (c) Babar (d) Aurangzeb
Ans:A

5. Which of the following rulers had the title Kaviraja
(a) Kumaragupta (b) Chanragupta (c) Skandagupta (d) Samudragupta
Ans:D

6. Who among the following Indian rulers established embassies in foreign countries on modern lines
(a) Tipu sultan (b) Mir Quasim (c) Haider Ali (d) Shah Alam II
Ans:D

7. ‘Nav Ratnas’ (nine gems) were the famous personalities associated with the court of:
(a) Chandra Gupta II (b) Harshavardhana (c) Narasimsha Varman (d) Samudra Gupta
Ans:A

8. Who pursued the policy "Blood and Iron"
(a) Balban (b) Firuz Tughlaq (c) Malik Kafur (d) Alauddin Khilji
Ans:A

9. The main centre or meeting point of Indo-Roman trade in ancient times was
(a) Rome (b) Calicut (c)Alexandria (d) Karaikkal
Ans:B

10. Who built a tomb for Sher Shah at Sasaram
(a) Ibrahim Shah (b) Islam Shah (c) Sher Shah (d) Sikandar Shah
Ans:D

11. The first major inscription in classical Sanskrit is that of
(a) Rudradaman (b) Chandragupta Vikramaditya (c) Kanishka (d) Samudragupta
Ans:A

12. Which ruler went to Sri Lanka to spread Buddhism
(a) Ashoka (b) Samudragupta (c) Sanghamitra (d) Chitragupta
Ans:C

13. Temple architecture was most developed under
(a) Rastrakutas (b) Pallavas (c) Pandyas (d) Cheras
Ans:B

14. In Sanskrit plays written during the Gupta period, women & Sudras speak
(a) Prakrit (b) Sauraseni (c) Pali (d) Sanskrit
Ans:A

15. Sir Thomas Rose visited the court of
(a) Akbar (b) Jehangir (c) Shajahan (d) Aurangazeeb
Ans:B

16. The capital of Mysore during Tipu Sultan’s rule was
(a) Bangalore (b) Devagiri (c) Coimbatoor (d) Srirangapattanam
Ans:D

17. Who among the following was a famous astronomer
(a) Bhanabhatta (b) Vishakadatta (c) Nagarjuna (d) Aryabhatta
Ans:D

18. The Hathigumpha inscription (near Bhubaneshwar, Orissa) relates to the king
(a) Susharma (b) Hala (c) Kharavela (d) Pulamayi
Ans:C

19. Which of the following were the first rulers in India to issue coins which can be definitely attributed to the kings
(a) Shakas (b) Kushans (c) Indo-Greeks (d) Parthians
Ans:C

20. Which of the following Shaka king reconstructed the Sudarshana lake
(a) Rudradaman – I (b) Manes (c) Chastana (d) Bhumaka21
Ans:A

21. Which language was used in the literature of sangam period
(a) Kannada (b) Telugu (c) Tamil (d) Sanskrit
Ans:C

22. What was the type of marriage in the Vedic period in which, in place of the dowry, there was a token bride price of a cow and a bull
(a) Asura (b) Arsa (c) Gantharva (d) Rakshsa
Ans:A

23. At the earlier stage backward classes movement means
(a) Santal movement (b) Non-Brahmin movement (c) Harijan movement (d) Antirulers movement
Ans:B

24. The large residential university established in ancient time was at
(a) Cochin (b) Vaishali (c) Nalanda (d) Harappa
Ans:C

25. Which among the following dynasties had the strongest navy
(a) Chalukya (b) Chola (c) Gupta (d) Pallava
Ans:B

26 .Which of the following Mughal emperor’s tomb is outside India
(a) Akbar (b) Shajahan (c) Aurangazeb (d) Jehangir
Ans:D

27 .Which of the following animals was generally not known to the Indus Valley People
(a) Horse (b) Rhinoceros (c) Bull (d) Cow
Ans:A

28. .Alexander the remained in India for ...... months
(a) 24 (b) 32 (c) 19 (d) 28
Ans:C

29 Artists belonged to Gandhara school of art used
(a) Grey sand stones (b) White marbles (c) Red sand stones
Ans:A


30 Who was the first ruler of the Pala Dynasty of Bengal?
(a) Gopala (b) Devapala (c) Vigropala (d) Dharmapala
Ans:A

31 Who introduced first the famous token currency system in India?
(a) Ghiyas-ud-Din Tughlak (b) Muhamad-bin-Tughlak (c) Firoz Tughlak
Ans:B

32 The Chalukya King who had the title of Sri Prithvi-Vallabha and Parameswara was
(a) Pulakesin I (b) Maharaja Kirthivarman (c) Pulakesin II (d) Mangalesa
Ans:C

33 The Meenahshi temple at Madurai is the monument of
(a) Pallavas (b) Pandyas (c) Cholas (d) Cheras
Ans:B

34 Who amidst the following lived the earliest?
(a) Panini (b) Asvaghosha (c) Bhasa (d) Kalidasa
Ans:A

35 Where is the tomb built by Shahjahan situated?
(a) Red Fort (b) Taj Mahal (c) Agra Fort (d) Sikandara
Ans:

36 Which one of the following is not depicted on the abacus of the Sarnath Lion Capital of Ashoka?
(a) Deer (b) Horse (c) Elephant (d) Lion
Ans:

37 In 1717, which Mughal Emperor gave the English East India Company a Firman granting trade privileges in India?
(a) Shah Alam II (b) Bahadur Shah (c) Jahandar Shah (d) Farrukhsiyar
Ans:

38 The Treaty of Bassein was signed with the British by Peshwa
(a) Madhav Rao (b) Balaji Baji Rao (c) Baji Rao I (d) Baji Rao II
Ans:

39 Who among the following gave asylum to Zoroastri who fled by sea and by the coastal route from Persia to Western India in the early 8th century?
(a) Chalukyas (b) Cholas (c) Hoysalas (d) Rashtrakutas
Ans:

40 The Mughal Empire extended up to Tamil territory in the South under the reign of
(a) Akbar (b) Aurangazeb (c) Jahangir (d) Shah Jahan
Ans:

41 The first dynasty of the Vijayanagar Kingdom was
(a) Hoysala (b) Sangama (c) Saluva (d) Tuluva
Ans:

42 Who among the following was the famous ruler of ancient India, who adopted Jain dharma at the last
(a) Chandragupta (b) Samudragupta (c) Asoka (d) Bindusare
Ans:

43 Which among the following rulers started ‘Ilahi Calendar’ in 1583
(a) Babur (b) Akbar (c) Shahjahan (d) Sher Shah
Ans:

44 Which of the following was not a centre of learning in ancient India
(a) Taxila (b) Koushambi (c) Vikramshila (d) Nalanda
Ans:

45 Who was the last ruler of the Tughluq dynasty of the Delhi Sultanate?
(a) Firuz Shah Tughluq (b) Ghiyas-ud-din Tughluq Shah II (c) Nasir-ud-din Mahmud (d) Nasrat Shah
Ans:

46 The founder of the autonomous kingdom of Avadh was
(a) Shuja-ud-Daula (b) Saadat Khan Burhan-ul Mulk (c) Safdarjung (d) Sher Shah
Ans:

47 The destruction of the Mauryan Empire was followed by a series of invasions, and the first invade India were the
(a) Batrian-Greeks (b) Parthi (c) Kushanas (d) Shakas
Ans:

48 Who among the following took the title of 'Vikramaditya'?
(a) Chandragupta I (b) Chandragupta II (c) Samudragupta (d) Skandagupta
Ans:

49 Which dynasty developed Mahabalipuram?
(a) Pallavas (b) Pandyas (c) Cholas (d) Chalukyas
Ans:

50 Who among the following resisted the British Ambitions, the maximum?
(a) Mughals (b) Marathas (c) Rajputs (d) Sikhs
Ans:

 

 |   Page 2


We Need Your Help... Recommend Us on Google