New! Crash Course | IAS 2014 | Online Coaching for IAS 2015

(MCQ) Indian History Objective Questions for Competitive Exams

Indian History Objective Questions for Competitive Exams

1. The statue of Gomateshwara at Sravanabelagola was built by—

  1. Chandragupta Maurya
  2. Kharvela
  3. Amoghavarsha
  4. Chamundaraya

Ans : (D)

2. ‘Live well, as long as you live. Live well even by borrowings, for once cremated, there is no return’. The rejection of after life is an aphorism of the—

  1. Kapalika sect
  2. Sunyavada of Nagarjun
  3. Ajivikas
  4. Charvakas

Ans : (D)

3. Which one of the following usages was a post-Vedic development ?

  1. Dharma-Artha-Kama-Moksha
  2. Brahmana-Kshatriya-Vaishya-Shudra
  3. Brahmacharya-Grihasthashrama-Vanaprastha-Sanyasa
  4. Indra-Surya-Rudra-Marut

Ans : (C)

4. The capital of the kingdom of Maharaja Ranjit Singh was—

  1. Amritsar
  2. Patiala
  3. Lahore
  4. Kapurthala

Ans : (C)

5. In the Gandhara sculptures the preaching mudra associated with the Buddha's First Sermon at Sarnath is—

  1. Abhaya
  2. Dhyana
  3. Dharmachakra
  4. Bhumisparsa

Ans : (C)

6. The name of the poet Kalidas is mentioned in the—

  1. Allahabad pillar inscription
  2. Aihole inscription
  3. Alapadu grant
  4. Hanumakonda inscription

Ans : (B)

7. Zero was invented by—

  1. Aryabhatta
  2. Varahamihira
  3. Bhaskara I
  4. An unknown Indian

Ans : (D)

8. Which one of the following important trade centres of ancient India was on the trade route connecting Kalyana with Vengi ?

  1. Tagara
  2. Sripura
  3. Tripuri
  4. Tamralipti

Ans : (A)

9. The first Indian ruler who joined the subsidiary Alliance was—

  1. The Nawab of Oudh
  2. The Nizam of Hyderabad
  3. Peshwa Baji Rao II
  4. The king of Travancore

Ans : (B)

10. Vidhushaka, a common character in Sanskrit drama is invariably a—

  1. Brahmana
  2. Kshatriya
  3. Vaishya
  4. Shudra

Ans : (A)

11. Toramana belonged to the ethnic horde of the—

  1. Scythians
  2. Hunas
  3. Yue-chis
  4. Sakas

Ans : (B)

12. Who among the following is said to have witnessed the reigns of eight Delhi Sultans ?

  1. Ziauddin Barani
  2. Shams-i-siraj Afif
  3. Minhaj-us-siraj
  4. Amir Khusrau

Ans : (D)

13. The first Indian ruler to organize Haj pilgrimage at the expense of the state was—

  1. Alauddin Khilji
  2. Feroz Tughlaq
  3. Akbar
  4. Aurangzeb

Ans : (C)

14. Who among the following ladies wrote a historical account during the Mughal period ?

  1. Gulbadan Begum
  2. Noorjahan Begum
  3. Jahanara Begum
  4. Zebun-nissah Begum

Ans : (A)

15. The first to start a joint stock company to trade with India were the—

  1. Portuguese
  2. Dutch
  3. French
  4. Danish

Ans : (B)

16. The caves and rock-cut temples at Ellora are—

  1. Buddhist
  2. Buddhist and Jain
  3. Hindu and Jain
  4. Hindu, Buddhist and Jain

Ans : (D)

17. The significance of the Bengal Regulation of 1793 lies in the fact that—

  1. It provided for the establishment of the Supreme court
  2. It restricted the application of English law to Englishmen only
  3. It accommodated the personal laws of Hindus and Muslims
  4. It provided for the appointment of the Indian Law Commission

Ans : (C)

18. The Mansabdari system introduced by Akbar was borrowed from the system followed in—

  1. Afghanistan
  2. Turkey
  3. Mongolia
  4. Persia

Ans : (C)

19. Which one of the following monuments has a dome which is said to be one of the largest in the world ?

  1. Tomb of Sher Shah, Sasaram
  2. Jama Masjid, Delhi
  3. Tomb of Ghiyas-ud-din Tuglaq, Delhi
  4. Gol Gumbaz, Bijapur

Ans : (D)

20. Ashtapradhan was a Council of Ministers—

  1. In the Gupta administration
  2. In the Chola administration
  3. In the Vijaynagar administration
  4. In the Maratha administration

Ans : (D)

21. The concept of Anuvrata was advocated by—

  1. Mahayana Buddhism
  2. Hinayana Buddhism
  3. Jainism
  4. The Lokayata School

Ans : (C)

22. Which one of the following territories was not affected by the revolt of 1857 ?

  1. Jhansi
  2. Jagdishpur
  3. Lucknow
  4. Chittor

Ans : (D)

23. Which one of the following pairs is correctly matched ?

  1. Battle of Buxar— Mir Jafar Vs Clive
  2. Battle of Wandiwash—French Vs East India Company
  3. Battle of Chelianwala—Dalhousie Vs Marathas
  4. Battle of Kharda—Nizam Vs East India Company

Ans : (B)

24. The word ‘Hindu’ as reference to the people of Hind (India) was first used by—

  1. The Greeks
  2. The Romans
  3. The Chinese
  4. The Arabs

Ans : (A)

25. Hughly was used as a base for piracy in the Bay of Bengal by—

  1. The Portuguese
  2. The French
  3. The Danish
  4. The British

Ans : (A)



Crash Course for IAS PRE 2014 with Test Series.  [ Register for FREE Trial ] | Postal Test Series