(Paper) R.A.S./R.T.S. Prelim Examination Solved Question Paper (Political Science) (Held on 7-1-2009)

R.A.S./R.T.S. Prelim Examination Solved Question Paper
(Political Science)
(Held on 7-1-2009)

1. Who among the following supported ‘partyless democracy’ ?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Mao-Tse Tung
(C) Jayaprakash Narayan
(D) Lal Bahadur Shastri

2. Who among the following identified democracy with corruption, machine politics and gangsterism ?
(A) Pareto
(B) Laski
(C) Robert Dahl
(D) C. W. Mills

3. Who among the following is associated with the ‘Iron Law of Oligarchy’ ?
(A) Michels
(B) Mosca
(C) Mills
(D) Laski

4. Who among the following gave the concept of ‘mass mind’ ?
(A) Pareto
(B) Mosca
(C) Michels
(D) Gassef

5. A constitutional government stands for—
(A) a limited government
(B) a government run according to the provisions of the constitution
(C) a government run according to the wishes of the rulers
(D) a government run according to the wishes of the party bosses

6. Who said, “Man is born free but everywhere he is in chains.” ?
(A) Hobbes
(B) Locke
(C) Rousseau
(D) Marx

7. Which one of the following is the main feature of deliberative democracy ?
(A) Parliamentary sovereignty
(B) Executive supremacy
(C) Judicial autonomy
(D) People’s effective participation

8. Which one of the following is not a Political Right ?
(A) Right to vote
(B) Right to contest election
(C) Right to equality before Law
(D) Right to form a political party

9. Which one of the following is not a state ?
(A) Nepal
(B) Bhutan
(C) Tibet
(D) Iraq

10. Who said, “The history of all hitherto existing society is the history of class struggle.” ?
(A) Engels
(B) Marx
(C) Lenin
(D) Trotsky

11. Who among the following was a great supporter of the Divine Theory of Origin of the State ?
(A) Bentham
(B) J. S. Mill
(C) Hobbes
(D) James I

12. Marx advocated the establishment of a—
(A) Classless society
(B) Stateless society
(C) Casteless society
(D) Classless and Stateless society

13. Marx propounded the theory of class struggle mainly in—
(A) The Economic and Political Manuscript
(B) The Communist Manifesto
(C) Das Capital
(D) The Poverty of Philosophy

14. Which one of the following is not a Civil Right ?
(A) Right to life
(B) Right to speech
(C) Right to equality
(D) Right to hold public office

15. Who said, “Socialism in like a hat that has lost its shape, because everybody wears it.” ?
(A) Laski
(B) Joad
(C) Marx
(D) Gandhi

16. Which one of the following is regarded as a landmark event in the development of socialism ?
(A) The Glorious Revolution of 1688
(B) The French Revolution of 1789
(C) The American Declaration of Independence of 1776
(D) The Russian Revolution of 1917

17. Who said, “Means are after all everything. As the means, so the end; there is no walls of separation between means and ends.” ?
(A) Nehru
(B) Marx
(C) Tilak
(D) Gandhi

18. Who called Mahatma Gandhi ‘a half-naked fakir ?
(A) Stalin
(B) Nehru
(C) Roosevelt
(D) Churchill

19. Which one of the following is not a statement of Karl Marx ?
(A) The state will wither away
(B) There will be a classless and stateless society
(C) Capitalism digs its own grave
(D) Globalisation is another form of capitalism

20. Which of the following were the first two states to introduce the Panchayati Raj ?
(A) Rajasthan and Punjab
(B) Rajasthan and Bihar
(C) Rajasthan and Andhra Pradesh
(D) Rajasthan and Uttar Pradesh

21. Marx borrowed Dialectical Method from—
(A) Locke
(B) Rousseau
(C) Hegal
(D) Green

22. In a parliamentary form of government, ministers are appointed by—
(A) the head of the State at his discretion
(B) the head of the government
(C) the legislature
(D) the head of the state on the recommendation of the head of the government

23. Which one of the following is an essential feature of the presidential system ?
(A) Collective responsibility
(B) Fixed term
(C) Accountability to legislature
(D) Nominal head of the state

24. The Prime Minister and his Council of Ministers in a Parliamentary form of Government remain in office—
(A) so long as they enjoy the confidence of the head of the state
(B) so long as they enjoy the confidence of the voters
(C) so long as they fulfill promises made to the electorate
(D) so long as they enjoy the confidence of the popular house of the legislature

25. In a parliamentary system, the accountability of the Prime Minister to the Lower House is—
(A) direct and continuous
(B) indirect
(C) intermittent
(D) only during the sitting of the Lower Hosue

26. Bicameralism is an essential feature of—
(A) Parliamentary system
(B) Presidential system
(C) Federal system
(D) Unitary system

27. Who gave the Slogan of ‘do or die’ in 1942 ?
(A) Bal Gangadhar Tilak
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Lala Lajpat Rai
(D) Mahatma Gandhi

28. According to Lucian Pye, the elements of political development are—
(A) Participation, integration and industrialization
(B) Political unification, participation and national welfare
(C) Political unification, economic development and national welfare
(D) Equality, capacity and differentiation

29. Who among the following talked of ‘development trap’ ?
(A) Lucian Pye
(B) Fred Riggs
(C) Myron Weiner
(D) Edward Shils

30. The split between the moderates and the extremists of the Indian National Congress took place at the—
(A) Surat session
(B) Delhi session
(C) Calcutta session
(D) Bombay session

31. The first President of the Indian National Congress was—
(A) A. O. Hume
(B) W. C. Banerjee
(C) Surendra Nath Banerjee
(D) Madan Mohan Malviya

32. Which one of the following was not a feature of the Government of India Act, 1935 ?
(A) It abolished dyarchy in the provinces
(B) It abolished the Federal Court
(C) It introduced bicameralism
(D) It further extended the principle of communal representation

33. Who among the following is an acclaimed analyst of political parties ?
(A) Lasswell
(B) Laski
(C) Huntington
(D) Duverger

34. The Montague-Chelmsford Report formed the basis of—
(A) The Indian Councils Act, 1909
(B) The Government of India Act, 1919
(C) The Government of India Act, 1935
(D) The Indian Independence Act, 1947

35. The resolution for removing the Vice-President of India can be moved in the—
(A) Lok Sabha alone
(B) Rajya Sabha alone
(C) Either House of Parliament
(D) Joint sitting of Parliament

36. Which one of the following statements is not correct ?
(A) The President of India is elected for a term of five years
(B) He can resign his office by writing under hand addressed to the Prime Minister of India
(C) He shall not hold any office of profit
(D) He shall not be a member of any House of Parliament

37. Which one of the following statements is not correct ?
(A) Lahore session of the Congress and opted a resolution of Purna Swaraj
(B) Simon Commission was appointed in 1927
(C) Dyarchy was introduced by the 1919 Act
(D) Dr. B. R. Ambedkar was elected President of the Constituent Assembly in 1946

38. Who among the following administered the Oath of Office to Jawaharlal Nehru as the first Prime Minister of India ?
(A) C. Rajagopalachari
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Lord Mountbatten
(D) Chief Justice of Federal Court

39. Which one of the following was not a feature of the Indian Independence Act of 1947 ?
(A) It ended the British rule
(B) It provided for the partition of India
(C) It abolished the office of the Secretary of State for India
(D) It abolished the office of the Governor-General

40. Which one of the following statements is not correct ?
(A) The Union Ministers are appointed by the President of India
(B) They hold office during the pleasure of the President
(C) The President cannot appoint any one not recommended by the Prime Minister
(D) The Constitution provides for individual and collective responsibility of Ministers

41. There is a single Constitution for the Union and the States with the exception of—
(A) Nagaland
(B) Manipur
(C) Sikkim
(D) Jammu and Kashmir

42. One-third members of the Rajya Sabha retire after—
(A) two years
(B) four years
(C) five years
(D) six years

43. There were two Deputy Prime Ministers during the Prime Ministership of—
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Morarji Desai
(C) V. P. Singh
(D) Chandrashekhar

44. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Organisation of the High Courts —Union list
(B) Police —State list
(C) Price control —Concurrent list
(D) Stock exchange —State list

45. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Article 17—Abolition of Untouchability
(B) Article 21—Protection of Life and Personal liberty
(C) Article 24—Right to elementary education
(D) Article 29—Protection of culture of minorities

46. Who among the following became the first acting President of India ?
(A) B. D. Jatti
(B) V. V. Giri
(C) M. Hidayatullah
(D) C. Rajagopalachari

47. What is the proper order of the following stages in the enactment of Budget ?
1. Voting of the demands for grants.
2. General discussion.
3. Finance Bill.
4. Appropriation Bill.
Select the correct answer from the code given below :
Codes :
(A) 2, 1, 4 and 3
(B) 3, 2, 1 and 4
(C) 3, 1, 2 and 4
(D) 1, 2, 4 and 3

48. Which one of the following committees does not consist of representatives of both the Houses of Parliament ?
(A) Estimates Committee
(B) Public Accounts Committee
(C) Committee on Public Undertakings
(D) Committee on Subordinate Legislation

49. Which one of the following is not the jurisdiction of the High Court of a State ?
(A) Original jurisdiction
(B) Appellate jurisdiction
(C) Supervisory jurisdiction
(D) Advisory jurisdiction

50. Who among the following has been Chief Minister for the Longest period ?
(A) Bansilal
(B) N. D. Tiwari
(C) Sheikh Abdullah
(D) Jyoti Basu

51. Which one of the following devices calls the attention of a Minister towards a matter of public importance ?
(A) Short duration discussion
(B) Calling attention notice
(C) Half-an-hour discussion
(D) Censure motion

52. Which one of the following is not a constitutional body ?
(A) Finance Commission
(B) Election Commission
(C) Planning Commission
(D) Union Public Service Commission

53. Which one of the following Constitutional Amendments has made the advice of the Council of Ministers binding on the President ?
(A) 42nd
(B) 44th
(C) 45th
(D) 46th

54. Who among the following decides whether a Bill is a Money Bill ?
(A) The Speaker of the Lok Sabha
(B) The Chairman of Rajya Sabha
(C) The President of India
(D) The Minister for Parliamentary Affairs

55. Which one of the following Committees/Commissions suggested the creation of local Finance Commission ?
(A) Administrative Reforms Commission (I)
(B) Sarkaria Commission
(C) Balwantrai Mehta Committee
(D) Ashok Mehta Committee

56. Sarkaria Commission was set up for reviewing the relations between the—
(A) President and the Prime Minister
(B) Legislature and the Executive
(C) Executive and the Judiciary
(D) Centre and the States

57. The government of which Prime Minister had fallen in the Lok Sabha during debate for want of just one vote ?
(A) Morarji Desai
(B) Charan Singh
(C) Atal Bihari Vajpayee
(D) V. P. Singh

58. The traditional view of the scope of International Politics does not include the study of—
(A) International Law
(B) International Organisations
(C) Geo-politics
(D) Political Economy

59. Who among the following uses the terms ‘International Relations’ and ‘International Politics’ interchangeably ?
(A) Hans Morgenthau
(B) John Burton
(C) Schwarzenberger
(D) Palmer and Perkins

60. Which one of the following is not a natural element of power ?
(A) Political parties
(B) Resources
(C) Population
(D) Geography

61. Who is the exponent of Realist Theory ?
(A) Mortan Kaplan
(B) Hans Morgenthau
(C) Martin Shubik
(D) John Burton

62. Who among the following is the exponent of Game theory ?
(A) Martin Shubik
(B) Karl Deutsch
(C) Palmer and Perkins
(D) Joseph Frankel

63. Which one of the following, according to Morgenthau, is not a vital component of national interest ?
(A) Physical identity
(B) Political identity
(C) Cultural identity
(D) Individual identity

64. Which one of the following Committees has admitted the existence of a nexus between the politicians, bureaucrats and criminals ?
(A) Vohra Committee
(B) Santhanam Committee
(C) Narshimhan Committee
(D) Kripalani Committee

65. C.T.B.T. was signed in—
(A) 1994
(B) 1996
(C) 1997
(D) 1998

66. Which one of the following is not a method of peaceful settlement of disputes ?
(A) Limited arms conflict
(B) Negotiations
(C) Arbitration
(D) Mediation

67. Which one of the following is not a regional organisation ?

68. Which one of the following is not the concern of UNESCO ?
(A) Climate change
(B) Education
(C) Culture
(D) Science

69. The 14th SAARC summit was held at—
(A) Delhi
(B) Dhaka
(C) Beijing
(D) Colombo

70. Who was the first Foreign Minister of India ?
(A) Rafi Ahmad Kidwai
(B) Maulana Azad
(C) Sardar Sawarn Singh
(D) Jawaharlal Nehru

71. Which one of the following is not a principle of Panchsheel ?
(A) Non-aggression
(B) Non-interference in each other’s internal affairs
(C) Peaceful co-existence
(D) Promotion of world peace

72. Which one of the following is not the objective of WTO ?
(A) Trade without discrimination
(B) Fair competition
(C) Price control
(D) Market access

73. Who among the following was elected as President of the UN General Assembly in 1953 ?
(A) Dr. Radhakrishnan
(B) Vijayalakshmi Pandit
(C) B. N. Chakravarty
(D) Krishna Menon

74. Which one of the following is not an element of Democratic Socialism ?
(A) Welfare state
(B) Mixed economy
(C) Social justice
(D) Revolutionary change

75. Who among the following initially mooted the policy of structural adjustments ?
(A) Third World Countries
(B) Developed Countries
(C) United States of America
(D) IMF and World Bank

76. Who among the following talked of ‘Political decay’ ?
(A) Huntington
(B) David Apter
(C) Organski
(D) Lucian Pye

77. A pressure group works for the welfare of—
(A) Weaker sections of the society
(B) All sections of the society
(C) Its members only
(D) Government employees

78. When did the Charter of the United Nations Organisation come into force ?
(A) 24 October, 1950
(B) 24 October, 1944
(C) 24 October, 1946
(D) 24 October, 1945

79. The oldest approach to the study of Political Science is—
(A) Historical approach
(B) Philosophical approach
(C) Legal approach
(D) Institutional approach

80. Who among the following defines politics in terms of ‘authoritative allocation of values’ ?
(A) Robert Dahl
(B) Laski
(C) David Easton
(D) Plato

81. “Who gets what, when and how” is the subject matter of politics.
Who among the following held the above view ?
(A) David Easton
(B) Lasswell
(C) Laski
(D) MacIver

82. Which one of the following does not pertain to Marxism ?
(A) Class struggle
(B) Surplus value
(C) Laissez faire
(D) Materialistic Interpretation of History

83. “The state originated for the bare needs of life and continues in existence for the sake of good life.” These are the words of—
(A) Plato
(B) Aristotle
(C) Laski
(D) Garner

84. The traditional view of politics is concerned with the study of—
(A) State and Government
(B) Organisations and Groups
(C) Ideologies
(D) Institutions

85. Who among the following is called the ‘Father of Political Science’ ?
(A) Socrates
(B) Plato
(C) Aristotle
(D) Machiavelli

86. “The state is prior to the individual.”
This was the view of—
(A) Plato
(B) Aristotle
(C) Garner
(D) MacIver

87. Who said that life in the nature of state was solitary, poor, nasty, brutish and short ?
(A) Hobbes
(B) Locke
(C) Rousseau
(D) Machiavelli

88. Who among the following supported positive liberty ?
(A) T. H. Green
(B) Karl Marx
(C) J. S. Mill
(D) H. Laski

89. Which one of the following is not a function of political parties ?
(A) Political socialization
(B) Regulation of behaviour of the people
(C) Interest articulation
(D) Interest aggregation

90. Who among the following regarded right to life, right to liberty and right to property as natural rights ?
(A) Hobbes
(B) Locke
(C) Rousseau
(D) Mill

91. Who among the following defined law as “a command given by a superior to an inferior” ?
(A) Bodin
(B) Austin
(C) Dicey
(D) Bryce

92. Who among the following held the view that equality is unnatural and undesirable ?
(A) Plato
(B) Aristotle
(C) Gandhi
(D) Laski

93. “Will, not force, is the basis of the state.” These are the words of—
(A) Aristotle
(B) Hegal
(C) Green
(D) Mill

94. Who among the following is an exponent of popular sovereignty ?
(A) Bodin
(B) Austin
(C) Hobbes
(D) Rousseau

95. Austin described the theory of sovereignty in his book—
(A) Lectures on Jurisprudence
(B) Two Treatises on Government
(C) De Republica
(D) Grammar of Politics

96. Who among the following is the author of ‘Aspects of Political Development’ ?
(A) Lucian Pye
(B) David Easton
(C) Laski
(D) David Apter

97. According to Herbert Morrison, bureaucracy is the price of—
(A) Monarchy
(B) Federalism
(C) Dictatorship
(D) Parliamentary democracy

98. The traditional home of ‘patronage bureaucracy’ has been—
(A) China
(B) U.S.A.
(C) India
(D) U.K.

99. Which one of the following is not a feature of Max Weber’s theory of bureaucracy ?
(A) Hierarchy
(B) Division of work
(C) Promotion
(D) Commitment to ruler

100. Who among the following formulated the most systematic doctrine of sovereignty ?
(A) Grotius
(B) Bodin
(C) Austin
(D) Locke

Answers with Hints

1. (C) 2. (C) 3. (A) 4. (C) 5. (B) 6. (C) 7. (D)

8. (C) Right to equality before law is a civil right.

9. (C) Tibet is not a state because it does not possess the sovereignty, which is the most important attribute of state. Although, it has three other attributes of state-government, population and territory.

10. (B) 11. (D) 12. (D)

13. (B) The first sentence of the Communist Manifesto, begins with “The history of all hitherto existing society is the history of class struggle.”

14. (D) The right to hold public office is a political right.

15. (B)

16. (D) The Russian Revolution of 1917 was organised by Lenin and was largely based on the ideas of Karl Marx. The Russian Revolution was the first successful socialist revolution in the world, which led to the establishment of the first socialist state in Russia.

17. (D) 18. (D)

19. (D) Globalisation, as a dominant tendency is a phenomenon of late 20th century. This tendency was not visible during Marx’s times.

20. (C) The Panchayati Raj was inaugurated by Jawahar Lal Nehru on 2nd Oct., 1959 at Nagaur, Rajasthan. Andhra Pradesh also organised Panchayati Raj in 1959 itself. This new pattern of Panchayati Raj was based on the recommendations of Balwant Rai Mehta Committee, 1957.

21. (C)

22. (D) India has adopted the parliamentary form of government. In India, the President is the head of the state and the Prime Minister is the head of the government.

23. (B) 24. (D) 25. (A)

26. (C) Bicameralism denotes the two chambers of the legislature. In federal system, the central legislature consists of two houses. The Upper House consists of the representatives of the states.

27. (D)

28. (D) According to Lucian Pye, the political development is the result of interaction among three elements—level of equality in general political process, capacity of the political system and level of differentiation in the structures of the system.

29. (B) The concept of ‘development trap’ was given by Fred Riggs, which refers to the imbalance between the elements of equality and capacity in the process of political development.

30. (A) 31. (B)

32. (B) The Government of India Act, 1935 did not abolish the Federal Court, but provided for the establishment of a Federal Court under the proposed Federation. However, the Federal part of the Act was never enforced. It should be noted that bicameralism at the central level was introduced by the Act of 1919, however, the Act of 1935 introduced bicameralism at provincial level.

33. (D) 34. (B) 35. (B)

36. (B) The President submits his resignation to the Vice-President and vice-versa.

37. (D) Dr. B. R. Ambedkar was the Chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly whereas, Dr. Rajendra Prasad was elected as the President of Constituent Assembly in 1946.

38. (C) 39. (C)

40. (D) According to Art 75(1), the Ministers are appointed by the President on the advice of the Prime Minister. According to Article 75(2), Ministers hold office during the pleasure of the President. However, Article 75(3) provides for the collective responsibility of the Ministers, not for their individual responsibility.

41. (D) 42. (A) 43. (B) 44. (D) 45. (C)

46. (B) V. V. Giri was the first acting President from 3 May, 1969 to 20 July, 1969. Thereafter the Chief Justice of Supreme Court, M. Hidayatullah became the acting President from 20 July, 1969 to 24 August, 1969.

47. (A)

48. (A) The Estimates Committee consists of 30 members, all from Lok Sabha.

49. (D) According to Article 143, the Advisory Jurisdiction is given to the Supreme Court.

50. (D) 51. (B) 52. (C) 53. (A) 54. (A) 55. (A)

56. (D) The Sarkaria Commission was constituted in 1983 and it submitted its report on Centre-State relations in 1988.

57. (C) 58. (D) 59. (D) 60. (A) 61. (B) 62. (A) 63. (D) 64. (A) 65. (B) 66. (A)

67. (D) NPT or Non-Proliferation treaty, 1968 is a nuclear disarmamemt treaty. It is not an organisation.

68. (A)

69. (A) The 14th SAARC Summit was held on 3-4 April, 2007 and 15th Summit was held on 2-3 August, 2008 at Colombo.

70. (D) 71. (D) 72. (C) 73. (B)

74. (D) Democratic socialism believes in peaceful methods of change. It opposes revolutionary changes and violence.

75. (D) 76. (A) 77. (C) 78. (D) 79. (B) 80. (C) 81. (B)

82. (C) The idea of Laissez faire, the non-intervention of State is economic affairs, was given by Adam Smith. This idea is the core of negative liberalism.

83. (B) 84. (A) 85. (C) 86. (B) 87. (A)

88. (A) According to Green, the Liberty is the positive power of doing or enjoying something worth doing and enjoying.

89. (B) However, it should be noted that the interest articulation is also not the function of political parties in specific sense. Almond has Stated that interest articulation is the function of pressure groups.

90. (B) 91. (B)

92. (B) Aristotle did not support the idea of equality among people. In fact, he supported the system of slavery.

93. (C) 94. (D) 95. (A) 96. (A) 97. (D) 98. (B) 99. (D) 100. (C)