New! Crash Course | IAS 2014 | Online Coaching for IAS 2015

(General Knowledge) CHHATTISGARH OBJECTIVE GENERAL KNOWLEDGE

General Knowledge : CHHATTISGARH OBJECTIVE GENERAL KNOWLEDGE

51. Which of the following are new districts created after the bifurcation of Bastar ?
(A) Mahasamund and Dhamtari
(B) Kanker and Dantewara
(C) Kanker and Dhamtari
(D) Kanker and Bastar
Ans : (B)

52. Where was the High Court bench of Chhattisgarh established?
(A) In Raipur
(B) In Bilaspur
(C) In Durg
(D) In Jagdalpur
Ans : (B)

53. Who is the first Director General of Police in Chhattisgarh ?
(A) Arun Kumar
(B) S. M. Shukla
(C) U. K. Sayal
(D) Satyanand Misra
Ans : (B)

54. Who among the following took the Oath as the first Governor of Chhattisgarh state?
(A) Dinesh Nandan Sahai
(B) W. A. Sheshak
(C) K. Shankar Narayan
(D) Surjit Singh Barnala
Ans : (A)

55. Which one of the following is the underground mechanised coal mine of the state?
(A) Sohagpur
(B) Raipur
(C) Korba
(D) Manikpur
Ans : (C)

56. Where is the Railway wagon (luggage) repairing centre?
(A) In Raisain
(B) In Raipur
(C) In Raigarh
(D) In Sajapur
Ans : (B)

57. Where is the matchbox factory in Chhattisgarh?
(A) Raigarh
(B) Balaghat
(C) Chhindwara
(D) Bilaspur
Ans : (D)

58. Which one of the following is the first established cement factory in Chhattisgarh ?
(A) Jamul cement factory
(B) Century cement factory
(C) Raymond cement factory
(D) Modi cement factory
Ans : (A)

59. Where has the Cashew Research Centre been established in the state?
(A) In Bastar
(B) In Dewas
(C) In Shivpuri
(D) In Sajapur
Ans : (A)

60. In which of the following districts has the forest helped technology project established?
(A) Raipur
(B) Bilaspur
(C) Raigarh
(D) Bastar
Ans : (D)

61. In which of the following districts is Indravati National park situated?
(A) Rewa
(B) Bilaspur
(C) Dantewara
(D) Sarguja
Ans : (C)

62. Where is the head office of the Southern coal field in the state?
(A) In Khandwa
(B) In Bastar
(C) In Bilaspur
(D) In Kanker
Ans : (C)

63. Tin, Mica and Iron-ore producing main district in the stale is ?
(A) Bastar
(B) Kanker
(C) Balaghat
(D) Sarguja
Ans : (A)

64. In which of the following districts are Gold and Quartize found in the state?
(A) Rajnandgaon
(B) Sajapur
(C) Sivini
(D) Durg
Ans : (A)

65. In which district of the state have precious stone Alexgender and Diamond reserve found?
(A) Raigarh
(B) Jagadalpur
(C) Raipur
(D) Kanker
Ans : (C)

66. Who is the first woman in the Council of Ministers in the state?
(A) Smt. Pratibha Shah
(B) Smt. Geeta Devi Singh
(C) Smt. Phulo Devi Netam
(D) Smt. Shyama Dhruv
Ans : (B)

67. Padum Lal and Punna Lal Bakshi the famous litterateur belongs to which of the following districts?
(A) Rajnandgaon
(B) Bilaspur
(C) Raipur
(D) Bastar
Ans : (A)

68. Where is the old temple of Mama-Bhanja situated in the state?
(A) Khalleri
(B) Rajim
(C) Barsur
(D) Bhopalpattnam
Ans : (C)

69. Where is the first Bio-Reserve Park of Asia located?
(A) Sarguja
(B) Raigarh
(C) Kanker
(D) Raipur
Ans : (C)

70. Chherki Mahal is situated at ?
(A) Bilaspur
(B) Raigarh
(C) Korea
(D) Kavardha
Ans : (D)

71. In which district is Gomrada wild life sanctuary situated?
(A) Janjgir-Champa
(B) Raigarh
(C) Sarguja
(D) Bilaspur
Ans : (B)

72. Which Soil is found most in Chhattisgarh ?
(A) Red and Yellow Soil
(B) Black Soil
(C) Matasi Soil
(D) Kanhar Soil
Ans : (A)

73. Which is the oldest temple of Chhattisgarh ?
(A) Siddeshewar Temple
(B) Deorani-Jethani Temple
(C) Mahamaya Temple
(D) Lakshemashwar Temple
Ans : (B)

74. Serial no. of Chhattisgarh as the state of India is?
(A) 26th
(B) 27th
(C) 28th
(D) None of these
Ans : (A)

75. The exceptional identity of Chhattisgarh state is—
(A) Population
(B) Corruption and Anarchy
(C) Production of rice
(D) Tribal culture
Ans : (C)

76. For the formation of Chhattisgarh state the credit goes to—
(A) Congress party
(B) B. J. P.
(C) B. S. P.
(D) Samajwadi Party
Ans : (B)

77. The natural resources which are found in abundance in Chhattisgarh state are—
(A) Forest Resources
(B) Minerals Resources
(C) Water Resources
(D) Gas Resources
Ans : (B)

78. As per 2001 census the total population of Chhattisgarh state is—
(A) 1,75,15,000
(B) 1,78,16,000
(C) 2,08,33,803
(D) 2,18,05,956
Ans : (C)

79. As per 2001 census the percentage of Urban population in Chhattisgarh state is—
(A) 20.08%
(B) 22.8%
(C) 21.07%
(D) 22.21%
Ans : (A)

80. The highest literacy percentage in Chhattisgarh state is in district—
(A) Korba
(B) Jashpoor
(C) Kavardha
(D) Rajnandgaon
Ans : (D)

81. The lowest literacy percentage in Chhattisgarh is in district—
(A) Dhamtari
(B) Kanker
(C) Bilaspur
(D) Dantewara
Ans : (D)

82. The lowest Sex ratio i.e. 124 per 1,000 persons is in the district?
(A) Sarguja
(B) Raipur
(C) Koriya
(D) Dhamtari
Ans : (C)

83. In which of the following districts is lowest growth rate of population in Chhattisgarh—
(A) Bastar
(B) Raipur
(C) Raigarh
(D) Mahasamund
Ans : (D)

84. Chhattisgarh High Court at Bilaspur ranks in the country—
(A) 17th
(B) 18th
(C) 19th
(D) 20th
Ans : (C)

85. Total no. of divisions in Chhattisgarh is—
(A) 02
(B) 03
(C) 04
(D) 05
Ans : (B)

86. No. of districts in Chhattisgarh state is—
(A) 14
(B) 16
(C) 18
(D) 20
Ans : (B)

87. The total no. of reserved assembly seats for scheduled castes in the state is—
(A) 08
(B) 10
(C) 12
(D) 14
Ans : (B)

88. Total no. of the reserved assembly seats for scheduled tribes in the state is—
(A) 30
(B) 34
(C) 38
(D) 40
Ans : (B)

89. The election constituencies for the Lok Sabha in Chhattisgarh state is—
(A) 11
(B) 14
(C) 17
(D) 20
Ans : (A)

90. Which one of the following is the first state in the country where the production of electricity is higher than its consumption?
(A) Jharkhand
(B) Chhattisgarh
(C) Uttranchal
(D) Bihar
Ans : (B)

91. The Reserved election constituencies for the scheduled tribes in the state is—
(A) 03
(B) 04
(C) 05
(D) 06
Ans : (B)

92. The Reserved election constituencies for scheduled castes in the state is—
(A) 02
(B) 03
(C) 05
(D) 07
Ans : (A)

93. What is the number of member of upper house (Rajya Sabha) in the state?
(A) 02
(B) 03
(C) 05
(D) 07
Ans : (C)

94. Which one of the following is largest (in area) wild life sanctuary in the Chhattisgarh state?
(A) Timor Pingla
(B) Samar Sot
(C) Achanakmar
(D) Sita Nadi
Ans : (A)

95. Which one of the following is largest (in area) National Park in Chhattisgarh state?
(A) Kutru
(B) Kanker Valley
(C) Indravati
(D) Sanjay (Guru Ghasi Ram)
Ans : (D)

96. Who was the first British officer appointed for the Chhattisgarh state?
(A) Capt. Edmund
(B) Capt. Smith
(C) Capt. Eganu
(D) Capt. Elliot
Ans : (A)

97. Employment Exchange Head office of the Chhattisgarh state is working at—
(A) Raipur
(B) Raigarh
(C) Bilaspur
(D) Durg
Ans : (D)

98. Which is the city of temples at Chhattisgarh ?
(A) Dongargarh
(B) Rajim
(C) Orang
(D) Ratanpur
Ans : (C)

99. Who among the following was the first martyred soldier of Chhattisgarh state?
(A) Veer Narayan Singh
(B) Gundadhur
(C) Surender Bahadur Sahai
(D) Hanuman Singh
Ans : (A)

100. Which one of the following rivers is known as the Ganga of Chhattisgarh ?
(A) Mahanadi
(B) Khakhan Nadi
(C) Indravati Nadi
(D) Doodh Nadi
Ans : (A)

PREVIOUS PAGE



Crash Course for IAS PRE 2014 with Test Series.  [ Register for FREE Trial ] | Postal Test Series