New! Crash Course | IAS 2014 | Online Coaching for IAS 2015

(Paper) Uttar Pradesh : Objective General Knowledge

Paper : Uttar Pradesh : Objective General Knowledge

1. How many districts are there in Uttar Pradesh?

(A) 69

(B) 70

(C) 71

(D) 72

Ans : (C) Kanshiram Nagar is the 71st District of Uttar Pradesh

 

2. Bharat Kala Bhawan Museum is situated in

(A) Agra

(B) Lucknow

(C) Allahabad

(D) Varanasi

Ans : (D)

 

3. With which of the following country's collaboration will 'Tehri Dam Project' be completed in the State?

(A) Germany

(B) Britain

(C) Italy

(D) Soviet Russia

Ans : (D)

 

4. In which of the following districts is the 'Mango' cultivation not done in the State?

(A) Varanasi

(B) Lucknow

(C) Mirzapur

(D) Agra

Ans : (D)

 

5. In which district of Uttar Pradesh has solar energy plant been started?

(A) Agra

(B) Aligarh

(C) Mathura

(D) Etah

Ans : (B)

 

6. By which of the following names is the religious place Varanasi not known in Uttar Pradesh?

(A) Banaras

(B) Kashi

(C) Vishwanathpuri

(D) Suryanagar

Ans : (D)

 

7. Which one of the following parties played a major role in support of Uttaranchal in the northern part of Uttar Pradesh?

(A) Uttarakhand Mukti Morcha

(B) Uttarakhand Raksha Manch

(C) Him Sena

(D) All the above

Ans : (D)

 

8. Which of the following pairs is wrong?

(A) Thumra-dance song

(B) Sanjeeni-romantic song

(C) Lehchari-festival

(D) Kharatitiya-festival

Ans : (C)

 

9. By which districts tribe is the 'Shera Dance' done in Uttar Pradesh?

(A) Gorakhpur

(B) Lalitpur

(C) Allahabad

(D) Varanasi

Ans : (B)

 

10. In which city of the State is Pura Banaspati Birbal Sahani Institute situated?

(A) Saharanpur

(B) Kanpur

(C) Lucknow

(D) Jhansi

Ans : (C)

 

11. Which of the following tribes is known as Banrote in Uttar Pradesh?

(A) Raji

(B) Buxa

(C) Tharu

(D) Jaunsari

Ans : (A)

 

12. For which of the following is the cultivation of Tobacco done?

(A) For eating and smoking

(B) For cigarettes manufacturing

(C) For export

(D) For molasses

Ans : (A)

 

13. In which of the following places is the oil refinery in the State situated?

(A) Mirzapur

(B) Mathura

(C) Varanasi

(D) Agra

Ans : (B)

 

14. Which is the longest canal of Uttar Pradesh?

(A) Agra Canal

(B) Sharda Canal

(C) Upper Ganga Canal

(D) Lower Ganga Canal

Ans : (B)

 

15. What is the length of metalled roads in Uttar Pradesh?

(A) 120 thousand km

(B) 100 thousand km

(C) 96,000 km

(D) 98 thousand km

Ans : (C)

 

16. In which of the following places is the Civil Aviation Training Centre situated in the State ?

(A) Allahabad

(B) Lucknow

(C) Varanasi

(D) Amethi

Ans : (A)

 

17. Tell which is the correct pair in following:

(A) Tharu-Mirjapur

(B) Mahigir-Bijnor

(C) Jaunsari-Mathura

(D) Kharwar-Agra

Ans : (B)

 

18. Which of the following cities was the place of reinstallation of Hindu religion by Shankracharya ?

(A) Badrinath

(B) Ayodhya

(C) Prayag

(D) Varanasi

Ans : (A)

 

19. In which of the following cities in the state is sulehkul festival, the symbol of Hindu Muslim unity organised?

(A) Meerut

(B) Aligarh

(C) Lucknow

(D) Agra

Ans : (D)

 

20. Where is the oldest museum of the State situated ?

(A) Allahabad

(B) Lucknow

(C) Mathura

(D) Varanasi

Ans : (B)

 

21. How many members are there in the VidhanSabha ?

(A) 540

(B) 85

(C) 210

(D) 404

Ans : (D)

 

22. Who was the first Lok-Ayukt of Uttar Pradesh?

(A) Vishambar Dayal

(B) Kailash Nath Goyal

(C) Vijai-Luxmi-Pandit

(D) Pt. Dwarika Pd. Mishra

Ans : (A)

 

23. When was the Cinema corporation established in Uttar Pradesh?

(A) 1951

(B) 1956

(C) 1971

(D) 1975

Ans : (D)

 

24. To which of the following parties did the famous freedom fighter Chandra Shekhar Azad belong?

(A) Indian Socialist Republican Force

(B) Azad Hind Force

(C) Forward Block

(D) Indian National Congress

Ans : (A)

 

25. Where was the foundation of News Print Project laid in September 1989?

(A) Varanasi

(B) Moradabad

(C) Lucknow

(D) Allahabad

Ans : (B)

 

26. In which of the following years did the present name of Uttar Pradesh come into existence?

(A) 1947

(B) 1950

(C) 1956

(D) 1935

Ans : (C)

 

27. In which of the following districts is Narora Nuclear Energy Plant established?

(A) Agra

(B) Allahabad

(C) Mirzapur

(D) Bulandshahar

Ans : (D)

 

28. At which of the following rivers has Sharda Canal (Under whom Pilibhit, Bareilly, Shahjahanpur, Lakhimpur, Hardoi, Sitapur, Barabanki, Lucknow, Unnao, Raebareilly, Sultanpur, Pratapgarh, Allahabad area are irrigated) been constructed?

(A) Sharda River

(B) Gomati River

(C) Rihand River

(D) Son River

Ans : (B)

 

29. What is the state flower of the State of Uttar Pradesh?

(A) Gulab

(B) Bhrahm Kalash

(C) Neel Kamal

(D) Champa

Ans : (B)

 

30. In order to protect the wild life how many wild life sanctuaries have been established in Uttar Pradesh?

(A) 17

(B) 11

(C) 27

(D) 31

Ans : (B)

 

31. Which one of the following cities is known as a 'City of Ghats & Temples' in Uttar Pradesh?

(A) Allahabad

(B) Kanpur

(C) Mathura

(D) Varanasi

Ans : (D)

 

32. In which place of Uttar Pradesh is the production of Keshar done in Uttar Pradesh?

(A) Tarai belt

(B) Hilly area

(C) Plain area

(D) Plateau area

Ans : (B)

 

33. Magh-Khichari, Gurria, Bajhar, Holi festival are celebrated by which of the following tribes in Uttar Pradesh?

(A) Tharu

(B) Bhotia

(C) Jaunsari

(D) Raji

Ans : (A)

 

34. In which of the following places is wood carving done in the State?

(A) Bareilly

(B) Saharanpur

(C) Lucknow

(D) Agra

Ans : (B)

 

35. In which of the following years was NOIDA set up?

(A) 1970

(B) 1980

(C) 1972

(D) 1976

Ans : (D)

 

36. What is the percentage of total cultivated land of India in Uttar Pradesh?

(A) 15

(B) 17

(C) 19

(D) 22

Ans : (D)

 

37. Which of the following varieties are related with the fruit production in the State-Deshi, Nagpuri, Empthadar, Laddu ?

(A) Apple

(B) Orange

(C) Banana

(D) Maushami

Ans : (B)

 

38. Some of the cities in the State are famous for Cottage industries. Tell the wrong pair

(A) Kannauj—Scent & Oil

(B) Mirzapur—Carpet

(C) Moradabad—Brass Utensils

(D) Agra—Knife & Scissors

Ans : (D)

 

39. What is the percentage of canal irrigation to the total irrigation in the State ?

(A) 30

(B) 40

(C) 25

(D) 50

Ans : (A)

 

40. What is the length of nationalised metal road in U.P. ?

(A) 15,000 km

(B) 22,000 km

(C) 24,000 km

(D) 26,000 km

Ans : (B)

 

41. Which one of the following pairs is correct?

(A) Chakeri—Kanpur

(B) Amausi—Agra

(C) Kheria—Lucknow

(D) Babatpur—Al1ahabad

Ans : (A)

 

42. In which of the following region is the Bhotia tribe found in Uttar Pradesh?

(A) Tarai

(B) Hilly

(C) Plain

(D) Plateau

Ans : (B)

 

43. In which of the following districts is Ayodhya, the birth place of Ram situated ?

(A) Faizabad

(B) Allahabad

(C) Gorakhpur

(D) Akbarabad

Ans : (A)

 

44. At which of the following places is 'Lathamar Holi' organised every year during the Holi in the State?

(A) Vrindavan

(B) Barsana

(C) Mathura

(D) Gokul

Ans : (B)

 

45. Where is the Bharat-Kala-Bhawan situated in Uttar Pradesh?

(A) Agra

(B) Allahabad

(C) Varanasi

(D) Lucknow

Ans : (C)

 

46. There is a bicameral-legislature system in the state, one House is known as the Vidhan Sabha, what is the other House known as ?

(A) Rajya-Sabha

(B) Vidhan-Parishad

(C) Cabinet

(D) Vidhan-Mandal

Ans : (B)

 

47. From which of the following Constituencies, was Smt. Sonia Gandhi elected?

(A) Amroha

(B) Rae bareilly

(C) Phulpur

(D) Amethi

Ans : (D)

 

48. Which one of the following is not a 'KAVAL' Town of Uttar Pradesh?

(A) Meerut

(B) Agra

(C) Kanpur

(D) Lucknow

Ans : (A)

 

49. With whose help was the revolt at Avadh against the British Administration put down in 1857 ?

(A) Gorkha

(B) Pahari

(C) Jat

(D) Gennan

Ans : (A)

 

50. Where is the National Sugar Research Institute situated?

(A) Varanasi

(B) Meerut

(C) Moradabad

(D) Kanpur

Ans : (D)



Crash Course for IAS PRE 2014 with Test Series.  [ Register for FREE Trial ] | Postal Test Series