(Model Test Paper) General Knowledge Solved Model Paper (World Geography)

Test Paper :  General Knowledge Solved Model Paper (World Geography)

Question 1: Identify the climatic type which has cool summer (10 ° C to 15 ° C) and cold winter (0 ° C to 5 ° C) and rainfall throughout the year with no dry season


    1. Df
    2. Cw
    3. Cs
    4. Cf
    5.
Correct Answer: 4.


Question 2: Which one of the following latitudes forms a Great Circle?

    1. 0 degree
    2. 23-1/2 degree
    3. 66-1/2 degree
    4. 90 degree
    5.
Correct Answer: 1.


Question 3: Which of the following statements is/are correct? (1) The Russian platform is an extensive natural lowland. (2) The scandinavian Mountains were formed during the cambrian period. (3) Columbia-Snake plateau consists mainly of volcanic formations. (4) The Atlas Mountains are of Alpine orogeny.

    1. 1, 2, 3, 4
    2. 1, 2, 3
    3. 1, 3, 4
    4. 2, 3, 4
    5.
Correct Answer: 3.


Question 4: Large areas in India are subjected to considerable rainfall variability. Rainfall variability is likely to be the greates in areas of

    1. Very high rainfall
    2. High rainfall
    3. Medium rainfall
    4. Very low rainfall
    5.
Correct Answer: 3.


Question 5: Which of the following is NOT correctly matched?

    1. Folkland Current - East coast of South America
    2. Renell Current - Bay of Biscay
    3. Irminger current - East coast of Greenland
    4. Cayenne Current - East coast of Africa
    5.
Correct Answer: 4.


Question 6: The Pacific Ocean was named so by

    1. Bartholomew Diaz
    2. Magellan
    3. Vasco da Gama
    4. Columbus
    5.
Correct Answer: 3.


Question 7: Which type of forest belt supplies most of the world's requirement of news print?

    1. Evergreen forest
    2. Deciduous forest
    3. Coniferous forest
    4. Mediterranean forest
    5.
Correct Answer: 2.


Question 8: Harvard Medical School is located in

    1. Houston
    2. Boston
    3. New York
    4. Texas
    5.
Correct Answer: 2.


Question 9: The hunting and gathering economy can support only

    1. 1 person per sq. km
    2. 3 persons per sq. km
    3. 5 persons per sq. km
    4. 7 persons per sq. km
    5.
Correct Answer: 4.


Question 10: The tropical cyclone of the Bay of Bengal are usually called

    1. Hurricanes
    2. Typhoons
    3. Depression
    4. Tornadoes
    5.
Correct Answer: 3.


Question 11: Which one of the following is not a correct example of tropical cyclones?

    1. Tornado
    2. Typhoons
    3. Hurricanes
    4. Northwesters
    5.
Correct Answer: 4.


Question 12: The first research project programme which focused on the El Nino – Southern Oscillation and its predictability was called

    1. Climate Variability and Perdictability (CLIVAR)
    2. Global Energy and Water Cycle Experiment (GEWEX)
    3. Global Change and Terrestrial Ecosystem (GCTE)
    4. Tropical Ocean and Global Atmosphere (TOGA)
    5.
Correct Answer: 3.


Question 13: Where is the headquarters of WTO located

    1. Hague
    2. New Delhi
    3. Geneva
    4. New York
    5.
Correct Answer: 3.


Question 14: The Suez Canal shortened the distance between India and Europe by:

    1. 4000 km
    2. 5000 km
    3. 6000 km
    4. 7000 km
    5.
Correct Answer: 4.


Question 15: The shift of aluminium industry from the Dneiper region to Siberia was made possible because of

    1. Exploration of new bauxite sources
    2. Development of hydroelectricity
    3. New favourable market location
    4. Development of efficient transportation
    5.
Correct Answer: 2.


Question 16: Which one of the following pairs is not correctly matched?

    1. Szechwan Basin : Petroleum
    2. Hainan region : Iron ore
    3. Shansi region : Coal
    4. Shensi region : Tin
    5.
Correct Answer: 4.


Question 17: Which country ranks top in the mining of gold?

    1. India
    2. South Africa
    3. U.S.A.
    4. Canada
    5.
Correct Answer: 2.


Question 18: The behavioural environment is meant by

    1. Reality as it exists in nature
    2. The decision based on reasoned thought
    3. Man’s behaviour as a function of the environment
    4. Reality as is perceived by individuals
    5.
Correct Answer: 1.


Question 19: Which place in the world is called as "Land of mid-night Sun"?

    1. Bangladesh
    2. Norway
    3. South Africa
    4. Japan
    5.
Correct Answer: 2.


Question 20: Which sea has been called the incubator of western civilization?

    1. Black Sea
    2. Mediterranean Sea
    3. North Sea
    4. Red Sea
    5.
Correct Answer: 2.


Question 21: what is the largest ocean in the world?

    1. Atlantic
    2. pacific
    3. Arctic
    4. Indian ocean
    5.
Correct Answer: 2.


Question 22: Mecca is located in

    1. Saudi Arabia
    2. Baharin
    3. UAE
    4. Qatar
    5.
Correct Answer: 1.


Question 23: Which one of the following is included in the World List of Biosphere Reserves by UNESCO?

    1. Kinnaur Region
    2. Spiti Valley
    3. Nallamalai Hills
    4. Sundererbans
    5.
Correct Answer: 4.


Question 24: Peru is the -------country in South America.

    1. third largest
    2. largest
    3. 2nd largest
    4. 4th largest
    5.
Correct Answer: 1.


Question 25: Which one of the following statements is not correct about Netherlands?

    1. It is the most densely populated country in Western Europe
    2. It is an efficient dairy – producer in the European Community
    3. It depends heavily on the imports of livestock feed
    4. It is the largest exporter of butter in the world
    5.
Correct Answer: 4.


Question 26: Which City is Known as "City of Canals"?

    1. Mexico
    2. Venece
    3. Damascus
    4. Detroit
    5.
Correct Answer: 2.


Question 27: The layer of atmosphere which provides ideal flying conditions for largest jet aeroplane is

    1. Troposphere
    2. Stratosphere
    3. Ionosphere
    4. Exosphere
    5.
Correct Answer: 2.


Question 28: Which city once known as "Forbidden City"?

    1. Nippon
    2. Greenland
    3. Peking
    4. Detroit
    5.
Correct Answer: 3.


Question 29: Which one of the following pairs is NOT correctly matched?

    1. Rotameter : used for measuring distances on maps
    2. Planimeter : used for measuring areas on maps
    3. Pantograph : used for reduction of maps
    4. Ediograph : used for measuring volumes
    5.
Correct Answer: 4.


Question 30: Who is the Managing Director IMF?

    1. Rodrigo Rato
    2. Dominique Strauss-Kahn
    3. Daniel Vasella
    4. Alberto Foutana
    5.
Correct Answer: 2.


Question 31: What is the capital of Australia?

    1. Sydney
    2. Melbourne
    3. Caneberra
    4. Perth
    5.
Correct Answer: 3.


Question 32: Match List-I with List-II and select the correct answer: List-I (Tribe) List-II (Country) A. Chukchi 1. Indonesia B. Dayak 2. Mexico C. Lacandon 3. Russia D. Lese 4. Zaire

    1. A-3 B-1 C-4 D-2
    2. A-1 B-3 C-2 D-4
    3. A-3 B-1 C-2 D-4
    4. A-1 B-3 C-4 D-2
    5.
Correct Answer: 3.


Question 33: Tarim Basin of Sinkiang experience strong heat wave causing discomfort during early spring. The wind is popularly known as

    1. Karaburan
    2. Katabatic
    3. Chinook
    4. Fohn
    5.
Correct Answer: 1.


Question 34: who was the youngest president of USA

    1. Bill Clinton
    2. Theodore Roosewelt
    3. Abraham Lincoln
    4. Barak Obama
    5.
Correct Answer: 2.


Question 35: George Mason University is located in

    1. Virginia
    2. Illinois
    3. Texas
    4. New York
    5.
Correct Answer: 1.


Question 36: Who of the following revolutionaries set up the United India House in the USA?

    1. Ramnath Puri and Vir Savarkar
    2. Taraknath Das and G. D. Kumar
    3. Lala Hardayal and Bhagat Singh
    4. Harnam Singh and Bhagwan Singh
    5.
Correct Answer: 2.


Question 37: Capital of Qatar is

    1. Doha
    2. Riyadh
    3. Abu Dhabi
    4. Tel Aviv
    5.
Correct Answer: 1.


Question 38: Peru is the -------country in South America.

    1. third largest
    2. largest
    3. 2nd largest
    4. 4th largest
    5.
Correct Answer: 1.


Question 39: Which one of the following natural regions is not correctly matched with its economic base?

    1. Canadian Prairies : Spring wheat cultivation
    2. Argentine Pampas : Beef cattle ranching
    3. Australian Downs : Normadic herding
    4. South African Veld : Maize growing
    5.
Correct Answer: 3.


Question 40: Baylor College of Medicine is located in

    1. Houston
    2. Boston
    3. Illinois
    4. Texas
    5.
Correct Answer: 1.


Question 41: On July 6, 2003, UNESCO designated ------ as "World Heritage Site"

    1. Tel Aviv
    2. Doha
    3. Dubai
    4. Abu Dhabi
    5.
Correct Answer: 1.


Question 42: Who are Red Indians?

    1. The old tribals of South India
    2. Tribal inhabitants of Africa
    3. Original inhabitants of America
    4. None of these
    5.
Correct Answer: 3.


Question 43: The maximum length of a day on the poles is?

    1. 12 hours
    2. 24 hours
    3. 3 months
    4. 6 months
    5.
Correct Answer: 4.


Question 44: A place having an average annual temperature of 27 Degree centigrade and an annual rainfall of over 200 cms,could be

    1. Moscow
    2. Singapore
    3. Nagpur
    4. Teheran
    5.
Correct Answer: 2.


Question 45: The transition zone between two Ecosystem is called

    1. Biome
    2. Biotope
    3. Ecotone
    4. Sere
    5.
Correct Answer: 3.


Question 46: The climatic region with high temperature ,high relative humidity and low range of temperature is

    1. Mediterranean
    2. Monsoon
    3. Savanna
    4. Equatorial
    5.
Correct Answer: 4.


Question 47: Which is the lowest waterbody on earth?

    1. Black sea
    2. Dead sea
    3. Aral sea
    4. Red sea
    5.
Correct Answer: 2.


Question 48: Johns Hopkins University is located at

    1. Baltimore
    2. Texas
    3. Illinois
    4. Boston
    5.
Correct Answer: 1.


Question 49: Match List I with List II and select the correct code given below: List- I List- II (Waterfall) (Mode of Formation) (A) Kaieteur Falls (1) Hanging Valley Fall: (B) Living stone Falls (2) Caprock Fall (C) Yosemite Falls (3) Plateau Fall (D) Victoria Falls (4) Fault Line Scarp Fall
Code A B C D

    1. 4 1 2 3
    2. 4 2 1 3
    3. 3 2 1 4
    4. 3 1 2 4
    5.
Correct Answer: 4.


Question 50: Greenwich Mean Time is the local time of

    1. 180 degree longitude
    2. 80 degree west longitude
    3. 0 degree longitude
    4. 80 degree East longitude
    5.
Correct Answer: 3.


Question 51: Ratzel’s work was based on the concept

    1. There is a dichotomy between physical and cultural aspects of geography
    2. Geography is a scientific discipline
    3. Physical environment controlled human activities
    4. Geography is necessarily descriptive
    5.
Correct Answer: 3.


Question 52: Peru is a country located in

    1. Western South America
    2. Eastern South America
    3. Southern South America
    4. North part of South America
    5.
Correct Answer: 1.


Question 53: For his model of industrial location, Weber makes use of

    1. Isogons
    2. Isophenes
    3. Isodapanes
    4. Isotachs
    5.
Correct Answer: 3.


Question 54: The natural region which holds the Indian sub-continent is

    1. Equatorial Climate Region
    2. Mediterranean
    3. Monsoon
    4. Hot region
    5.
Correct Answer: 3.


Question 55: Identify the correct sequence of the given processes regarding rainfall :

    1. Unsaturated air, condensation, dew point, precipitation
    2. Dew point, condensation, unsaturated air, precipitation
    3. Unsaturated air, dew point, condensation, precipitation
    4. Dew point, precipitation, condensation, unsaturated air
    5.
Correct Answer: 3.


Question 56: Which is highest waterfall in the world?

    1. Niagara
    2. Angels
    3. Jog FAlls
    4. Thrimbika falls
    5.
Correct Answer: 2.


Question 57: Which one of the following concepts is associated with Vidal de La Blache?

    1. Determinism
    2. Possibilism
    3. Environmentalism
    4. Probabilism
    5.
Correct Answer: 2.


Question 58: Warm dry winds blowing down the east slopes of Rockies are known as

    1. Fohn
    2. Chinooh
    3. Mistral
    4. Northwesters
    5.
Correct Answer: 2.


Question 59: Hawaiion islands are located in

    1. North Altantic Ocean
    2. South Atlantic Ocean
    3. North Pacific Ocean
    4. South Pacific Ocean
    5.
Correct Answer: 1.


Question 60: Which country is an international leader in fishing, producing nearly 10 percent of the world's fish catch?

    1. Peru
    2. Holland
    3. NewZealand
    4. Australia
    5.
Correct Answer: 1.


Question 61: An approach of reasoning from particular to general is known as

    1. Positivist
    2. Normative
    3. Inductive
    4. Deductive
    5.
Correct Answer: 3.


Question 62: Which country's highest peak is Mt Ararat?

    1. China
    2. Turkey
    3. Singapore
    4. Italy
    5.
Correct Answer: 2.


Question 63: Huntington is noted for describing

    1. Man as a product of the earth’s surface
    2. The evolution of landforms
    3. The effects of climate on human life
    4. The historical-ecological study of the cultural landscape
    5.
Correct Answer: 3.


Question 64: The contrast in economic development between Israel and the other South-West Asian countries is due to

    1. Desertic conditions of other countries
    2. Mineral wealth of Israel
    3. Irrigation facilities available in Israel
    4. High-technology revolution in Israel
    5.
Correct Answer: 1.


Question 65: Which one of the following sites of the Indus valley Civilization had an ancient dockyard?

    1. Kalibangan
    2. LothaI
    3. Rangpur
    4. Harappa
    5.
Correct Answer: 2.


Question 66: Which one of the following creature did come to the earth first?

    1. Man
    2. Ape Man
    3. Fish
    4. Monkey
    5.
Correct Answer: 3.


Question 67: Who reached the North Pole first ?
Who reached the North Pole first ?

    1. captain Ronald Amundson
    2. captain Ronald Amriego
    3. Captain Rossario
    4. None
    5.
Correct Answer: 1.


Question 68: Which one is the largest island of world?

    1. England
    2. Australia
    3. Japan
    4. New Guinea
    5.
Correct Answer: 4.


Question 69: Which one of the following statements explains that mining is “an increasing cost” economic activity?

    1. Mine workers enhance their wages
    2. Best and most easily available mineral deposits are mined first
    3. Mining techniques becomes expensive
    4. Mining royalties increase
    5.
Correct Answer: 4.


Question 70: What man made construction on earth visible from the moon with naked eye?

    1. China Wall
    2. Egypt Pyramids
    3. Statue of Liberty
    4. Eifle Tower
    5.
Correct Answer: 1.


Question 71: An early statement of Geography as Chorology was provided by

    1. Kant
    2. Humboldt
    3. Ritter
    4. Varenius
    5.
Correct Answer: 2.


Question 72: Which one of the following scholars was the first to divide the world landmass into three continents : Europe, Asia and Libya (Africa)?

    1. Anaximander
    2. Hecataeus
    3. Herodotus
    4. Eratoshenes
    5.
Correct Answer: 3.


Question 73: The exposed batholithic domes that have suffered intense fracture because of removal of the super incumbent load, resulting into massive joint are termed as-

    1. Cuesta
    2. Tors
    3. Hogbacks
    4. Mesa
    5.
Correct Answer: 2.


Question 74: The correct sequence of the natural regions of Brazil from north to south is

    1. Amazon Basin, Mato Grosso Plateau, Brazilian Highlands, Campos
    2. Amazon Basin, Brazilian Highlands, Campos, Mato Grosso Plateau
    3. Brazilian Highlands, Mato Grosso Plateau, Amazon Basin, Campos
    4. Mato Grosso Plateau, Campos, Brazilian Highlands, Amazon Basin
    5.
Correct Answer: 1.


Question 75: In the Northern hemisphere,the wind blowing from the Horse Latitudes to the Doldrums is called?

    1. Westerly Wind
    2. Trade Wind
    3. Polar Easterly
    4. Jet Stream
    5.
Correct Answer: 2.


Question 76: Kathiawar Peninsula is an example of

    1. Emerged shoreline
    2. Submerged shoreline
    3. Ria shoreline
    4. Dalmatian shoreline
    5.
Correct Answer: 1.


Question 77: Which one of the following is located in Russia?

    1. Donetsk
    2. Krivoirog
    3. Zhitomir
    4. Pechora
    5.
Correct Answer: 4.


Question 78: How many hours of daylight does the equator experience on September equinox?

    1. 8 hours
    2. 9 hours
    3. 10 hours
    4. 12 hours
    5.
Correct Answer: 4.


Question 79: The Mobility Transition Model of Migration was propounded by

    1. Clark, W.A.V.
    2. Lee, E.
    3. Ravenstein, E. G.
    4. Zelinsky, W.
    5.
Correct Answer: 4.


Question 80: The percentage of radiant energy, reflected back by a surface is called

    1. Albedo
    2. Greenhouse effect
    3. Insolation
    4. Refraction
    5.
Correct Answer: 1.


Question 81: Which was the last continent to be discovered by Europeans?

    1. Antarctica
    2. Greenland
    3. Oceania/Australia
    4. South America
    5.
Correct Answer: 1.


Question 82: Which among the following is a land locked sea?

    1. Timor sea
    2. Arafura Sea
    3. Greenland Sea
    4. Aral Sea
    5.
Correct Answer: 4.


Question 83: "The Inverse Distance Law" of migration of Population was propounded by:

    1. D. J. Bouge.
    2. S. Stouffer
    3. G. K. Ziph
    4. E. G. Ravenstein
    5.
Correct Answer: 4.


Question 84: Which is the world’s smallest ocean?

    1. Atlantic
    2. Antarctic
    3. Arctic
    4. Indian
    5.
Correct Answer: 3.


Question 85: In the Newling model on urban population density distribution, the term ‘Density Crater’ is applied to

    1. Central Business District
    2. High income residential area
    3. Suburb
    4. Zone in Transition
    5.
Correct Answer: 1.


Question 86: In A.D.the eruption of which volcano destroyed Pompeii?

    1. Mt Vesuvius
    2. Mt Etna
    3. Stramboli Island
    4. Mt Kilimanjaro
    5.
Correct Answer: 1.


Question 87: Lava cools down is fissures and solidifies to give

    1. Locolith
    2. Sill
    3. Dyke
    4. None of the above
    5.
Correct Answer: 1.


Question 88: In which one of the following areas of South – East Asia, is there the largest concentration of peasant population ?

    1. In areas of shifting cultivation
    2. On island areas where grain farming is carried on
    3. On highland areas where the climate is cooler and healthier
    4. On cleared lowland forest areas
    5.
Correct Answer: 2.


Question 89: The International Date line is located in the

    1. Pacific Ocean
    2. Atlantic Ocean
    3. Indian Ocean
    4. Arctic Ocean
    5.
Correct Answer: 3.


Question 90: The layer of the water in the oceans that separates the warmer surface layer from the deeper cold layer is called.

    1. Hypotherm
    2. Thermocline
    3. Epiliminion
    4. Hypsotherm
    5.
Correct Answer: 2.


Question 91: Which of the following deltas is the biggest in the world?

    1. The delta of Missisipi river
    2. The delta of Kaveri river
    3. The Sundarbans
    4. The Danuble Delta
    5.
Correct Answer: 3.


Question 92: A person moving from Chile to Brazil along the coast has to cross

    1. Bass Strait
    2. Cook Strait
    3. Magellan Strait
    4. Torres strait
    5.
Correct Answer: 3.


Question 93: The Colby hypothesis offers a dynamic explanation of

    1. Urban development
    2. Landuse development
    3. Sustainable development
    4. Rural development
    5.
Correct Answer: 1.

We Need Your Help... Recommend Us on Google