(Paper) Public Administration Multiple Choice Questions Paper (Solved) : Part -4

Public Administration Multiple Choice Questions Test Paper (Solved)

76. ‘Efficiency record’ method for determining the merit for promotion is practised in—
(A) The USA
(B) France
(C) The UK
(D) Japan
Ans : (A)

77. “Officials make work for each other.” This is said by—
(A) Peter Drucker
(B) Ramsay Muir
(C) Parkinson
(D) H. Finer
Ans : (C)

78. The Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration started functioning at Mussoorie from—
(A) June 12, 1959
(B) Sept. 13, 1959
(C) Sept. 1, 1959
(D) February 12, 1959
Ans : (C)

79. In the USA, the ‘spoils system’ was discarded in favour of the ‘merit principle’ by the followings Act—
(A) Civil Service Reform Act, 1978
(B) Pendleton Act, 1883
(C) Hatch Act, 1939
(D) Civil Service Act of 1853
Ans : (B)

80. Constitutional Safeguards to civil servants in India are ensured by—
(A) Article 310
(B) Article 312
(C) Article 311
(D) Article 315
Ans : (C)

81. ‘Mandamus’ is a writ issued by the Court—
(A) Asking a public official or any authority to perform legal duties
(B) Enquiring into the legality of claim of any person to public office
(C) Asking a person who has detained any other person, to appear before a court
(D) Against any lower court not to do any act excess of their jurisdiction
Ans : (A)

82. Rajya Sabha in India consists of—
(A) 238 members
(B) 250 members
(C) 254 members
(D) 256 members
Ans : (B)

83. The features of Indian Federal System are—
1. Division of powers
2. Separation of powers
3. Independent judiciary
4. Leadership of the Prime Minister
5. A written constitution
Now choose the right option—
(A) 2, 3, 5
(B) 1, 4, 5
(C) 1, 2, 5
(D) 1, 3, 5
Ans : (D)

84. In which of the following articles of the constitution is the term ‘Cabinet’ mentioned ?
(A) Article 74
(B) Article 75
(C) Article 352
(D) Not mentioned in the Constitution
Ans : (C)

85. How many members are nominated to the State Legislative Council by the Governor ?
(A) 1/3rd
(B) 1/12 th
(C) 1/8th
(D) 1/6th
Ans : (D)

86. The Public Corporation is—
(A) Accountable to Finance Ministry only
(B) Partially accountable to Parliament
(C) Not accountable to Parliament
(D) Accountable to Parliament
Ans : (D)

87. Who among the following said that, “Company form of public enterprise is a fraud on the Indian Constitution ?
(A) Paul Appleby
(B) Chhagla Commission
(C) Ashok Chanda
(D) Morarjee Desai
Ans : (C)

88. The grants made in advance by the Lok Sabha in respect of estimated expenditure is called—
(A) Token grant
(B) Vote on credit
(C) Exceptional grant
(D) Vote on account
Ans : (D)

89. Impeachment proceedings against the President for violation of the Constitution can be initiated in—
(A) The Lok Sabha
(B) The Rajya Sabha
(C) Either House of Parliament
(D) The Supreme Court
Ans : (C)

90. Planning Commission was setup—
(A) Under the Government of India Act, 1935
(B) As per the provisions of the Constitution of India
(C) By a Cabinet resolution
(D) As per the recommendations of the National Development Council
Ans : (C)

91. If the President wants to resign, he shall address his letter of resignation to—
(A) Chief Justice of India
(B) Prime Minister of India
(C) Vice-President of India
(D) Speaker of Lok Sabha
Ans : (C)

92. The duty of Finance Commission is not to recommend upon—
(A) Distribution of taxes between the Union and States
(B) Determination of principles which should govern the grantsin-aid from the Centre to the State
(C) Consideration of new items of revenue to be allocated to States
(D) Any other matter especially referred to the Commission
Ans : (C)

93. The term ‘Federation’ has been used in the Indian Constitution in—
(A) Article 373
(B) Article 280
(C) Article 90
(D) Nowhere
Ans : (D)

94. A Governor can issue an ordinance—
(A) Whenever he likes
(B) Whenever Chief Minister advises him
(C) Whenever the State Legislature is not in session
(D) When the Union Government tells him to do so
Ans : (C)

95. Charged expenditure upon the Consolidated fund of India—
(A) Is submitted to the vote of Parliament
(B) Is not submitted to the vote of Rajya Sabha
(C) Is not submitted for the sanction of the President
(D) Is not submitted to the vote of Parliament
Ans : (D)

96. Which Article of the Constitution of India deals with the nomination of the Anglo-Indian community in the State Legislative Assembly ?
(A) Article 239
(B) Article 267
(C) Article 333
(D) Article 403
Ans : (C)

97. The principal function of Directorates in a State Government is to—
(A) Undertake policy implementation
(B) Render auxiliary services
(C) Facilitate policy formulation
(D) Promote inter-agency cooperation and coordination
Ans : (A)

98. The District treasury comes under the control of the—
(A) State Government
(B) District Collector
(C) District Treasury Officer
(D) Chief Secretary
Ans : (B)

99. The existence of the Second Chamber (Legislative Council) in the state largely depends on the wishes of the—
(A) People
(B) High Court
(C) Governor
(D) Legislative Assembly
Ans : (D)

100. The Minister-Civil Servant relationship in India emerged as a result of—
(A) Government of India Act, 1935
(B) Montagu-Chelmsford Reforms, 1919
(C) Indian Constitution, 1950
(D) Morley-Minto Reforms, 1909
Ans : (B)


 

«« Previous Part | Next Part »»

[ Go to first part ]
Page -4


We Need Your Help... Recommend Us on Google