New! Crash Course | IAS 2014 | Online Coaching for IAS 2015

(Test Paper) History : Sample Test Paper & General Knowledge Part -2 (Solved)

History : Sample Test Paper & General Knowledge Part -2 (Solved):



51 Two principal monuments of Ala-ud-din Khiliji's reign—the Jama'at Khana Masjid and Alai Darwaja were constructed at
(a) Hyderabad (b) Mysore (c) Delhi (d) Agra
Ans:C

52 Who among the following Mugal Emperors had the longest reign?
(a) Bahadur Shah (b) Jahandar Shah (c) Farrukhsiyar (d) Muhammad Shah
Ans:D

53 The main cause of the conflict between Nawab Sirajuddaulah and the East India Company was that
(a) the British opposed the succession of Sirajuddaulah 
(b) the British misused the trade concessions. 
(c) the British attacked the French settlement of Chandranagar in Bengal. 
(d) the incident of Black Hole had occurred
Ans:C


54 Which of the following was the physician who adored Kanishka’s court
(a) Vasumita (b) Charaka (c) Parsva (d) Asvaghosha
Ans:B

55 Which of the following king started the ‘Vikram Sanvad’
(a) Kanishka (b) Vikramaditya (c) Rudradaman (d) Kadphises
Ans:B


56 Which of the following is a port town of Indus Valley Civilization
(a) Harappa (b) Ropar (c) Banawali (d) Lothal
Ans:D


57 Chinese pilgrim who visited India during Harsha Vardhana’s period was
(a) Hiuen Tsang (b) Fa-hien (c) I’tsing (d) Nishka
Ans:A


58 Who introduced the famous Persian festival of Nauroz
(a) Alauddin Khilji (b) Iltumish (c) Firoz Tughlaq (d) Balban
Ans:D


59 The Hoysala’s capital was
(a) Warangal (b) Devagiri (c) Dwarasamudra (d) Krishnagiri
Ans:C


60 Which rulers built Ellora temple
(a) Chalukya (b) Rashtrakuta (c) Pallava (d) Sunga
Ans:B


61 The literature of the Sangam age was written mostly in the form of
(a) Prose (b) Poetry (c) Drama (d) All of these
Ans:B


62 Who among the following was a great musician in the court of Akbar
(a) Abdul Fazal (b) Amir Khusro (c) Ramdas (d) Ten
Ans:D


63 Which among the following ports was called Babul Makkha (Gate of Makkah) during the Mughal period
(a) Broach (b) Calcutta (c) Surat (d) Calicut
Ans:C


64 The development of architecture was at its peak during the reign of
(a) Nandas (b) Cholas (c) Guptas
Ans:C


65 Who among the following ruler was a famous musician
(a) Swathi Thirunal (b) Moolam Thirunal (c) Marthanda Varma (d) Sri Chithira Thirunal
Ans:A


66 Who among the following Sult of Delhi had accepted the suzerainty of the Timurid ruler Mirza Shah Rukh?
(a) Firuz Tughlaq (b) Mahmad Tughlaq (c) Khizr Khan Sayyid (d) Sikandar Lodhi
Ans:C
 

67 Who among the following joined Mir Qasim and Shuja-ud-Daula in declaring war upon the English East India Company and was later defeated by the British at the Battle of Buxar?
(a) Jahandar Shah (b) Farrukhsiyar (c) Muhammad Shah (d) Shah Alam II
Ans:D


68 How did the dynasty of Nizam Shahis of Ahmadnagar come to an end?
(a) Ahmadnagar was annexed into Mughal empire and Husain Shah was consigned to life imprisonment 
(b) Mughal troops destroyed Daulatabad fort and killed Nizam-ul Mulk of Ahmadnagar 
(c) Fateh Khan usurped the throne from Nizam-ul Mulk 
(d) Malik Ambar was defeated in a battle with Mughals in 1631 and the entire royal family was killed by the Mughal troops
Ans:A


69 Which of the following materials was mainly used in the manufacture of Harappan seals?
(a) Terra cotta (b) Bronze (c) Copper (d) Iron
Ans:A


70 Which type of ancient script did the Harapp use?
(a) Pictographic (b) Linear (c) Hieroglyphic (d) Symbolic
Ans:A


71 The relics of Indus Valley Civilisation indicate that the main occupation of the people was:
(a) Agriculture (b) Cattle rearing (c) Commerce (d) Hunting
Ans:A


72 The ancient name of Bengal was
(a) Kamrupa (b) Vasta (c) Gauda (d) Vallabhi
Ans:C


73 'Charak' was the famous court physician of
(a) Harsha (b) Chandragupta Maurya (c) Ashoka (d) Kanishka
Ans:D


74 The ancient name of North Bihar was
(a) Vriji (b) Vasta (c) Surasena (d) Avanti
Ans:A


75 Where did the traveler Ibn Batuta come from?
(a) Persia (b) Morocco (c) Turkey (d) Central Asia
Ans:B


76 Which among the following is the oldest dynasty?
(a) Maurya (b) Gupta (c) Kushan (d) Kanva
Ans:A


77 Where was Akbar born?
(a) Delhi (b) Agra (c) Amarkal (d) Kannauj
Ans:C


78 Among the following, one was NOT an ancient Indian mathematician
(a) Chandra Gupta Maurya (b) Boudhayana (c) Bhaskaran II (d) Sankaravarman
Ans:A


79 Taj Mahal was built by
(a) Akbar the Great (b) Jahangir (c) Shah Jahan (d) Babur
Ans:C


80 Kautilya, the author of Arthasathra was a contempoary of
(a) Asoka (b) Samura Gupta (c) Harshavardhana (d) Chandra Gupta Maurya
Ans:D


81 The Golden Temple at Amritsar was built by
(a) Guru Nanak (b) Guru Arjan Dev (c) Guru Tej Bahadur (d) Gobind Sing
Ans:B


82 What is history?
(a) Story of the past events (b) Story of present events (c) Story of future events (d) All of them
Ans:A


83 What should a genuine history deal with?
(a) Lives of kings (b) Lives of masses of people (c) Lives of feudal lords (d) All of them
Ans:B


84 What is history made of?
(a) Lives of kings (b) Battles (c) Law and order (d) All of the above
Ans:D


85 What is most important part of history?
(a) Monarchs (b) Generals who win wars (c) Common people (d) Saints and sages
Ans:C


86 Where do we find the remains of Buddhist religion?
(a) Thailand (b) Sri Lanka (c) Afghanistan (d) All of the above
Ans:D


87 What was Burma before its independence?
(a) A part of India (b) A part of China (c) A part of Thailand (d) A part of Malaysia
Ans:A


88 When was the World War fought?
(a) 1915 (b) 1942 (c) Both (d) Neither
Ans:C


89 Who helped America the most in getting freedom from the British?
(a) Italy (b) Canada (c) France (d) India
Ans:C


90 Who were pilgrim Fathers?
(a) Jew pilgrims to Jerusalem (b) Hindu pilgrims to Hardwar (c) First British people going to USA (d) Indian Buddhists in China
Ans:C


91 Why did Ary come to India?
(a) To find grass for their cattle (b) To hunt tigers (c) To drive out Tamils (d) To conquer land
Ans:A


92 Which Revolution fathered Russian Revolution?
(a) French revolution (b) American Revolution (c) Industrial Revolution (d) All of them
Ans:D


93 Who first built the Grand Trunk Road?
(a) Humayun (b) Sher Shah Suri (c) Shahjahan (d) Jahangir
Ans:B


94 Who is USA's Father of the Nation?
(a) Abraham Lincoln (b) Washington (c) Jefferson (d) Roosevelt
Ans:B


95 Who fought the First World War?
(a) Germany (b) British (c) France (d) All of them
Ans:D


96 Who fought the Second World War?
(a) Hitler (b) Churchill (c) Stalin (d) All of the
Ans:D


97 Which period came first?
(a) British period (b) Muslim period (c) Greek period (d) Hindu period
Ans:D


98 When was Mahatma Gandhi born?
(a) October 2, 1869 (b) October 2, 1901 (c) October 2, 1879 (d) October 2, 1890
Ans:A


99 Who introduced leather coins?
(a) Ibrahim Lodhi (b) Mohammad Tuglak (c) Jahangir (d) Akbar
Ans:B


100 Who introduced paper currency in India?
(a) Hindu Kings (b) Muslim rulers (c) The British rulers (d) The Greek conquerors
Ans:C

|   Page 1



Crash Course for IAS PRE 2014 with Test Series.  [ Register for FREE Trial ] | Postal Test Series