(Paper)Â Sample Paper Of Examination For D. E. O. (District Educational Officer) (Kerala PSC)

 Sample Paper Of Examination For D. E. O. (District Educational Officer)
(Kerala PSC)


1 A green leaf placed in a dark room is illuminated by red light. The leaf will appear as
(a) Green (b) Red (c) Yellow (d) Black

2 Dialysis is the treatment given to a patient suffering from
(a) Liver problem (b) Heart problem
(c) Kidney problem (d) Lungs problemrrrr

3 Indians decided to boycott the Simon Commission appointed to look in to the working of the reforms introduced under the act of
1999 because
(a) It is intended to provide communal representation to the
untouchables
(b) It denied the congress the right to nominate a Muslim as
representative on the commission
(c) It did not include any Indian as its member
(d) It accorded greater representation to the Muslims than their
numerical strength in Muslim minority areas

4 The particular date on which the sun remains at the shortest distance from the earth
(a) 21st March (b) 22nd December (c) 3rd January (d) 4th July

5 The Right in India which is a constitutional right but not a
Fundamental right
(a) Right to freedom of religion (b) Right against exploitation
(c) Cultural and Educational Right (d) Right to property

6 Sodium Chloride is the chemical name of
(a) Washing soda (b) Common salt
(c) Baking powder (d) Bleaching powder

7 The planet which intersects the orbit of Neptune
(a) Mercury (b) Pluto (c) Earth (d) Uranus

8 The country which is called as the country of white elephants
(a) Kuwait (b) Thailand (c) South Africa (d) India

9 The Vice President of India is elected by
(a) Members of Rajya Sabha (b) Members of Lok Sabha
(c) The Union Cabinet (d) Members of both houses of parliament

10 Classical dance form Kathakali comes from the state of
(a) Kerala (b) Tamil Nadu (c) Andhra Pradesh (d) Karnataka

11 The first woman who received Bharat Ratna
(a) M.S. Subulakshmi (b) Indira Gandhi
(c) Mother Teresa (d) Vijayalakshmi Pandit

12 'Discovery of India' is written by
(a) M.K. Gandhi (b) R.K. Narayan
(c) Jawaharlal Nehru (d) Maulana Abdul Khalam Azad

13 Vinegar is chemically known as
(a) Methanoic acid (b) Ethanoic acid
(c) Propanoic acid (d) Butanoic acid

14 One among the following congress leaders was called the 'Grand
old man of India' He is
(a) Dadabhai Naorogi (b) Balagangadar Tilak
(c) Madan Mohan Malavya (d) Mahathma Gandhi

15 A man whose blood group is not known, meets with a serious accident and needs blood transfusion immediately. One of the
following blood groups mentioned below and readily available in the hospital will be safe for transfusion. That is
(a) O, Rh\ (b) O, RH+ (c) AB, Rh (d) AB, Rh+

16 The state in India which is the largest producer of coffee
(a) Kerala (b) Karnataka (c) Assam (d) Andhra Pradesh

17 The book written by Jayadeva
(a) Atma Bodha (b) Budha Charitham
(c) Geetha Govindham (d) Rajtarangam

18 Cloudy nights are warmer as compared to clear cloudless nights
because clouds
(a) Prevent cold waves from the sky from descending on earth
(b) Reflect back the heat given off by earth
(c) Produce heat from the atmosphere and sent it back towards
the earth
(d) absorbs heat and radiate it towards the earth

19 The number of districts in Kerala
(a) 12 (b) 13 (c) 14 (d) 15

20 The religious movement started by emperor Akbar in the late
16th country
(a) Din-i-llahi (b) Jauhar (c) Jizya (d) Kharaj

21 Which of the following is not a leap year
(a) 2004 (b) 1972 (c) 1902 (d) 1728

22 The largest state of India
(a) Andhra Pradesh (b) Uttar Pradesh
(c) Madhya Pradesh (d) Karnataka

23 The city known as the Manchester of India
(a) Mumbai (b) Surat (c) Ahmedabad (d) Ludhiana

24 The day celebrated as Women's day
(a) March 10 (b) December 4 (c) March 8 (d) December 14

25 The iron pillar of Delhi near Qutub Minar is a marvellous work
belonging to
(a) Early Gupta period (b) Mauryan period
(c) Kushan period (d) Pratihara period

26 Ponds look shallow because of
(a) Reflection (b) Refraction (c) Diffusion (d) Dispersion

27 Ibn-Batuta, the famous Arab Scholar visited during the reign of
(a) Akbar (b) Muhammed -Bin-Tughlug
(c) Qutub-ud-din Aibak (d) Alauddin Khilji

28 Psephology is a
(a) Study of human mind
(b) Statistical study of electrons, voting etc
(c) Study of human body
(d) Study of plants

29 Hypermetropia means
(a) long sightedness (b) short sightedness
(c) astigmatism (d) Night blindness

30 The founder of Shantiniketan
(a) Raja Ram Mohan Roy (b) Rabindranath Tagore
(c) Manabendranath Roy (d) Sarojini Naidu

31 According to the preamble to the constitution, India is a
(a) Sovereign Democratic Republic
(b) Sovereign Socialist Democratic Republic
(c) Sovereign Socialist Secular Democratic Republic
(d) Sovereign Secular Democratic Republic

32 Diffusion of light in atmosphere takes place due to
(a) Carbon dioxide (b) Dust particles
(c) Helium (d) Water vapour

33 Grand-Slam is related to
(a) Chess (b) Cricket (c) Tennis (d) Polo

34 The country that won large number of medals in 2004 Olympic
games
(a) China (b) Russia (c) Australia (d) Japan

35 The common wealth games in the year 2010 will be held in
(a) United Kingdom (b) India (c) Canada (d) Pakistan

36 The stones formed in the human kidney consists mostly of
(a) Calcium oxalate (b) Sodium acetate
(c) Magnesium sulphate (d) Calcium

37 The gland of the body responsible for secreting insulin
(a) Liver (b) Pancreas (c) Gall bladder (d) Pituitary

38 Number of bones in the human body
(a) 260 (b) 262 (c) 250 (d) 206

39 Ornithology means that branch of science that deals with the
study of
(a) birds (b) animals (c) insects (d) earth

40 The promising young cricket player of Kerala
(a) Sreekanth (b) Sreesanth (c) Rahul Dravid (d) Saurav

41 The first President of Indian National Congress
(a) Dr. Rajendhra Prasad (b) Motilal Nehru
(c) W.C. Banerjee (d) Jawaharlal Nehru

42 Kalidasa the great Sanskrit poet was a member of the court of
an Indian King. The name of the King
(a) Chandragupta I (b) Chandragupta II
(c) Kumara Gupta I (d) Samudhra Gupta

43 Kerala state was formed in
(a) 1950 Nov.1 (b) 1954 Oct.1 (c) 1956 Oct.1 (d) 1956 Nov.1

44 Mahatma Gandhi had to call off the Non-Cooperation Movement because a Congress procession of 3000 peasants burnt a police
station in which 22 policemen died. The incident occurred in the place
(a) Jallianwalalbagh (b) Chauri Chaura (c) Wardha (d) Kheda

45 "By gaining independence we have lost our power to blame the British. If any thing goes wrong, we are responsible now". These
are the words of
(a) Dr. Rajendra Prasad (b) Bernard Shaw
(c) Indira Gandhi (d) Subhash Chandra Bose

46 The disease caused by the deficiency of Vitamin C
(a) Rickets (b) Beri-Beri (c) Scurvy (d) Myopia

47 The instrument used to measure atmospheric pressure
(a) Lactometer (b) Spherometer (c) Hygrometer (d) Barometer

48 Lunar eclipse occurs when
(a) Earth comes between Sun and Moon
(b) Sun comes between Earth and Moon
(c) Moon comes between Earth and Sun
(d) Sun, Earth and Moon comes in a straight line

49 Ajanta and Ellora caves are in
(a) Maharashtra (b) Rajastan (c) Karnataka (d) Tamil Nadu

50 Chief justice of Supreme court
(a) Abdul Kalam (b) Y.K. Sabharawal
(c) Ajith Prakash Shah (d) Rajeev Gupta

51 Miss Universe of 2005
(a) Tara Conner (b) Amrita Thappar
(c) Nataline Glebova (d) Sindhura Gadde

52 United Nation's Secretary General at present
(a) George Bush (b) Shashi Tharoor
(c) Kofi-Annan (d) Nelson Mandela

53 The place for 2008 Olympics
(a) Tokyo (b) Beijing (c) Moscow (d) Delhi

54 The winner of the world cup football 2006
(a) Italy (b) France (c) Germany (d) Switzerland

55 Seismograph is used to measure
(a) Atmospheric pressure (b) Earthquake (c) Rain (d) Storms

56 In which year were the first general elections held in India
(a) 1947–48 (b) 1948–49 (c) 1950–51 (d) 1951–52

57 When white light undergoes dispersion, the colour which suffers
minimum deviation
(a) green (b) red (c) violet (d) yellow

58 The strait that separates India from Sri Lanka
(a) Mandeb (b) Magellan (c) Malacca (d) Palk

59 'TRYSEM' is
(a) Training Rural Youth for Self Employment
(b) Training for Self Employment
(c) Training Youth for Self Employment
(d) Training Rural Youth for Self Employment in Mass

60 The field in which Einstein won Nobel prize
(a) Biology (b) Mathematics (c) Physics (d) Education

61 The photo clearly ..... the difference between the two sisters
(a) bring about (b) brings out (c) brings up (d) brings to

62 I shall avail .... of your advice
(a) him (b) me (c) about (d) on

63 A true patriot is always loyal.... his country
(a) for (b) to (c) about (d) on

64 I have some acquaintance .... Tamil language
(a) at (b) for (c) with (d) to

65 When I met Seetha, ..... as a lecturer in the college
(a) She was working (b) She has been working
(c) She must have been working (d) She is working

66 You will fail in the examination if ......
(a) you did not work hard (b) You shall not work hard
(c) You do not work hard (d) You would not work hard

67 Please take care .... your health
(a) With (b) of (c) for (d) at

68 The miss pelt word among the following words Admission, Accomodation, Administration, Commutation
(a) Admission (b) Commutation
(c) Accomodation (d) Administration

69 The approximate meaning of 'a bee in one's bonnet is' .....
(a) to be very enterprising
(b) to be very timid and shy
(c) to have an impractical idea
(d) to have a particular idea which occupies one's thoughts
continually

70 He cannot get that contract. It is a wild goose chase (Meaning
close to the idiom underlined)
(a) desperate (b) useless effort
(c) baseless effort (d) good effort

71 The word which is closest in meaning to the word 'irrelevant'
(a) unnecessary (b) reasonable (c) irrational (d) applicable

72 The opposite of the word 'denial'
(a) acceptance (b) refusal (c) desirable (d) available

73 You are ready to go ....
(a) Is n't it (b) Aren't you (c) Are you (d) Is that so

74 ...... you work hard, you will not pass
(a) Unless (b) Until (c) Till (d) If

75 He was not only fined ...... sent out of the class
(a) and (b) but also (c) also (d) but

76 Leela said gI wrote a letterh (Change into indirect speech)
(a) Leela said that she wrote a letter
(b) Leela said that she has written letter
(c) Leela said that she had written a letter
(d) Leela said that she was writing a letter

77 I am so busy that I cannot take up this work (Use 'too' instead
of so that)
(a) I am too busy to take up this work
(b) I am too busy that I cannot take up the work
(c) I am too busy not to take up the work
(d) I am too busy that I can take up the work

78 ...... you help me?
(a) May (b) Shall (c) Will (d) Should

79 Rash driving causes many accidents (Change in to passive
voice)
(a) Many accidents are caused by rash driving
(b) Accident is caused by rash driving
(c) Many accidents were caused by rash driving
(d) Many accidents are being caused by rash driving

80 One of the following words does not belong to the set. Happiness, Quickness, Affection, Hatred
(a) Happiness (b) Affection (c) Quickness (d) Hatred

Direction : For questions 81 to 84 find the missing number



81 2, 4, 7, 11, .....
(a) 13 (b) 14 (c) 15 (d) 16

82 4832, 5810, 6848 ......
(a) 7815 (b) 7856 (c) 7887 (d) 7846

83 3, 28, 4, 65, 5, 126, 6, ....
(a) 215 (b) 216 (c) 217 (d) 218

84 8, 11, 15, 22, 33, 51, .... 127, 203
(a) 80 (b) 53 (c) 58 (d) 59

85 How many two digit numbers satisfy the property, 'the unit digit
is the square of the ten's digit'
(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4

86 Two runners Gopal and John running round a circular track complete one round each in 7 minutes and 14 minutes
respectively. They start at the same time. During the first 30 minutes how many times Gopal crossed John on the trade?
(a) 4 (b) 3 (c) 2 (d)1

87 Arun and Varun are brothers. Bindhu is Varun' mother. Kalyani is Bindhu's mother. Devaki is mother of Kalyani. Arun is related to
Devaki as
(a) Grandson (b) Cousin (c) Great Grandson (d) Nephew

88 Manju is ranked 14th from the top and 27th from the bottom among those who passed an examination. Six girls did not
participate in the examination and five failed. How many students are in the class?
(a) 50 (b) 51 (c) 52 (d) 53

89 In a school there are five teachers
(a) A and B were teaching English and History
(b) C and B were teaching English and Geography
(c) D and A were teaching History and Hindi
(d) E and B were teaching History and French
The teacher who was teaching maximum number of subjects:

90 Five times an unknown number is 5 less than 50. The unknown number
(a) 10 (b) 11 (c) 9 (d) 5

91 The acute angle between the hour hand and minute hand of a clock at 4 PM
(a) 900 (b) 1200 (c) 1500 (d) 2400

92 Water is filled in a cylindrical vessel in such a way that its volume doubles after every five minutes. If it takes 30 minutes
for the vessel to be full, then the vessel will be one fourth full in
(a) 20 minute (b) 25 minutes
(c) 7 minutes 30 seconds (d) 10 minutes

93 If 10 cats can kill 10 rats in 10 minutes how long will it take 100 cats to kill 100 rats
(a) 1 minutes (b) 10 minute (c) 100 minutes (d) 10000 minutes

94 The correct arrangement of the following words according to dictionary
(1) PROTEIN (2) PROBLEM (3) PROVERB (4) PROPERTY
(a) (2), (1), (4), (3)
(b) (1), (2), (3), (4)
(c) (3), (4), (2), (1)
(d) (2), (4), (1), (3)

95 Ice: Water :: Water....
(a) Cold (b) Thirst (c) Steam (d) Air

96 The one item that does not belong to the group Motor Car, Train, plane, Lorry, Scooter
(a) Train (b) Plane (c) Scooter (d) Motor car

Direction: For Qns: 97 to 99: The one which is exactly same as the
one given on the top

97 V. NEELAKANTAPILLAI,T.C. 26/502 KIZHAKE PUTHENVEEDU, KARAKULAM
(a) V. NEELAKANTAPILLAI, T.C. 26/552,
KIZHAE PUTHENVEEDU, KARAKULAM
(b) V. NEELAKANTAPILLAI, T.C. 26/512,
KIZHAKE PUTHENVEEDU, KARAKULAM
(c) V. NEELAKANTAPILLAI, T.C. 26/502,
KIZHAKE PUTHENVEEDU, KARAKULAM
(d) V. NEELAKANTAPILLAI, T.C. 26/502,
KIZHE PUTHENVEEDU, KARAKULAM

98 SUPERINTENDENT XXIX 56122
(a) SUPERINTENTENT, XXIX 56122
(b) SUPERINDENDENT XXIX 56122
(c) SUPERINTENDENT XXXI 56122
(d) SUPERINTENDENT XXIX 56122

99 6987664537774
(a) 698766453774 (b) 6987664537744
(c) 69876645377774 (d) 6987664537774

100 At present Satheesh is half his father's age. After 20 years his father's age will be one and a half times Satheesh's age. What
is his father's age now?
(a) 40 (b) 20 (c) 26 (d) 30

Answers:

1    D 11   B 21   C 31   C 41   C 51   C 61   B 71   C 81   D 91   B
2    C 12   C 22   C 32   C 42   B 52   B 62   D 72   A 82   B 92   A
3    C 13   B 23   D 33   C 43   D 53   B 63   B 73   B 83   C 93   B
4    A 14   A 24   C 34   D 44   B 54   A 64   C 74   A 84   A 94   D
5    D 15   B 25   A 35   B 45   A 55   B 65   A 75   B 85   C 95   C
6    B 16   B 26   B 36   A 46   C 56   D 66   C 76   C 86   C 96   B
7    B 17   C 27   B 37   B 47   D 57   B 67   B 77   A 87   C 97   C
8    B 18   D 28   B 38   D 48   A 58   D 68   C 78   C 88   B 98   B
9    D 19   C 29   A 39   A 49   A 59   A 69   D 79   A 89   B 99   D
10  A 20   A 30   B 40   B 50   A 60   C 70   B 80   D 90   C 100 A

We Need Your Help... Recommend Us on Google