(General Knowledge) CHHATTISGARH OBJECTIVE GENERAL KNOWLEDGE

General Knowledge : CHHATTISGARH OBJECTIVE GENERAL KNOWLEDGE

1. Correct location of the Chhattisgarh state is—
(A) 18°—48' N to 24° N and 80°—24' E to 84°—25' E
(B) 17°—48' N to 24° N and 80°—14' E to 84°—25' E
(C) 18°—30' N to 26°—30' N and 74° E to 84°—30' E
(D) 18°—0' N to 26°—30' Nand 74°—30' E to 84° E
Ans : (B)

2. Total area at present of Chhattisgarh state is—
(A) 1,30,194 km2
(B) 1,35,191 km2
(C) 3,02,772 km2
(D) 1,60,194 km2
Ans : (B)

3. The Chhattisgarh state was formed on—
(A) 31st Oct., 1999
(B) 1st Nov., 1999
(C) 31st Oct., 2000
(D) 1st Nov., 2000
Ans : (D)

4. The famous Chitrakot waterfall in Chhattisgarh state is situated in ?
(A) Baghel Khand Plateau
(B) Chhattisgarh Basin
(C) Jashpoor-Samri Region
(D) Dandkaranya Region
Ans : (D)

5. Export of Iron-ore from Bastar is done from which of the following sea ports?
(A) Chennai
(B) Vishakhapatnam
(C) Cochin
(D) Mumbai
Ans : (B)

6. In which of the following districts is the maximum Iron-ore produced in Chhattisgarh?
(A) Rajnandgaon
(B) Bastar
(C) Korea
(D) Mahasamund
Ans : (B)

7. In which of the following districts of Chhattisgarh is the Korba super power station established?
(A) Raigarh
(B) Korba
(C) Sarguja
(D) Raipur
Ans : (B)

8. The only Jute industry of Chhattisgarh is located in which of the following districts?
(A) Raigarh
(B) Korea
(C) Jashpoor
(D) Raipur
Ans : (A)

9. In which of the following districts is Dandkaranya project located?
(A) Raipur
(B) Jagdalpur
(C) Bastar
(D) Durg
Ans : (C)

10. Total no. of M.L.A. seats in Chhattisgarh is—
(A) 60
(B) 80
(C) 90
(D) 93
Ans : (C)

11. In which of the following districts in Chhattisgarh is Kutumsar cave situtated ?
(A) Dantewara
(B) Mahasamund
(C) Korea
(D) Bastar
Ans : (D)

12. In which of the following districts is Maa danteshwari temple located?
(A) Kanker
(B) Dantewara
(C) Bastar
(D) Raipur
Ans : (B)

13. In which of the following districts was the Bhilai institute of technology in the memory of Seth Bal Krishan established in September, 1986 ?
(A) Durg
(B) Rajnandgaon
(C) Raipur
(D) Jagdalpur
Ans : (A)

14. At which of the following rivers is Mini Mata project situated?
(A) Mahanadi
(B) Hasdo
(C) Eb
(D) Shiv Nath
Ans : (B)

15. Density of population (census 2001) in the state is…………………km2—
(A) 130
(B) 154
(C) 156
(D) 160
Ans : (B)

16. The capital of Chhattisgarh is—
(A) Bilaspur
(B) Raipur
(C) Jagdalpur
(D) Durg
Ans : (B)

17. How many tehsils are there in Chhattisgarh state?
(A) 16
(B) 48
(C) 97
(D) 100
Ans : (C)

18. How many universities are there in Chhattisgarh?
(A) 2
(B) 3
(C) 7
(D) 5
Ans : (C)

19. The Sex-Ratio (census 2001) in Chhattisgarh state is—
(A) 952
(B) 962
(C) 898
(D) 992
Ans : (C)

20. The Rate of population increase (1991-2001) in Chhattisgarh was?
(A) 16.21
(B) 17.06
(C) 18.06
(D) 22.26
Ans : (C)

21. The average height of the Dandakaranya region is—
(A) 200 metre
(B) 400 metre
(C) 800 metre
(D) 900 metre
Ans : (C)

22. No. of habitated villages in Chhattisgarh is—
(A) 18,720
(B) 20,308
(C) 20,378
(D) 20,478
Ans : (B)

23. The total no. of towns in Chhattisgarh is—
(A) 85
(B) 97
(C) 95
(D) 100
Ans : (C)

24. Which of the following is situated in the North of tropic of cancer?
(A) Ramanujung
(B) Ambikapur
(C) Baikunthpur
(D) Dareea
Ans : (A)

25. At which of the following rivers is Chitrakot dam situated?
(A) Eb
(B) Indravati
(C) Shiv Nath
(D) Jonk
Ans : (B)

26. What is the percentage of forested land in Chhattisgarh ?
(A) 35.01
(B) 38.01
(C) 40.85
(D) 43.85
Ans : (D)

27. Find out the incorrect match of the following districts having National Park and sanctuaries—
(A) Indravati—Dantewara
(B) Kuturu—Raipur
(C) Udanti—Raipur
(D) Gomrada—Raigarh
Ans : (B)

28. Ari Dongari range of district Kanker produces Iron-ore. In which of the tehsils is this range situated?
(A) Bhanupratap Pur
(B) Narharpur
(C) Antagarh
(D) Kanker
Ans : (A)

29. Which district of Chhattisgarh state has maximum no. of tehsils ?
(A) Janjgir
(B) Rajnandgaon
(C) Raipur
(D) Durg
Ans : (C)

30. In which of the districts is Hasdo-Raipur Coal field situated?
(A) Bilaspur—Sarguja
(B) Sarguja—Jashpoor
(C) Bilaspur—Korba
(D) Korba—Raigarh
Ans : (A)

31. Find the incorrect pair of the projects and beneficiary districts—
(A) Perry—Raipur
(B) Mini Mata—Bilaspur
(C) Jonk—Jashpoor
(D) Tandula—Durg
Ans : (C)

32. In which of the following districts is Kosse cloth prepared by Kosta tribe?
(A) Durg
(B) Bastar
(C) Raigarh
(D) Korba
Ans : (B)

33. Bristal and Panama are the main cigrettes which are manufactured in Chhattisgarh. Where are the Bristal cigrattes manufactured ?
(A) In Durg
(B) In Raigarh
(C) In Bilaspur
(D) In Raipur
Ans : (D)

34. Where is the South-Eastern coal field Ltd. —
(A) In Jagdalpur
(B) In Bilaspur
(C) In Durg
(D) In Raipur
Ans : (B)

35. In which of the following districts are Joggimara caves situated?
(A) Jashpoor
(B) Sarguja
(C) Bilaspur
(D) Kavardha
Ans : (B)

36. Where is the Bamleshwari temple situated?
(A) Dongargarh
(B) Antagarh
(C) Bishrampur
(D) Bilaspur
Ans : (A)

37. In which of the following districts is the maximum concentration of population?
(A) Raipur
(B) Durg
(C) Bilaspur
(D) Bastar
Ans : (A)

38. What is the ratio of Rural-Urban population in Chhattisgarh according to 2001 census?
(A) 31.0%—69%
(B) 19.5%—81.5%
(C) 20.8%—79.2%
(D) 21.5%—78.5%
Ans : (C)

39. As per 2001 census the literacy rate of Chhattisgarh state is 65.18%. What is the literacy of male and female?
(A) 50.28%, 30.24%
(B) 60.81%, 50.76%
(C) 65.38%, 69.70%
(D) 77.86%, 52.40%
Ans : (D)

40. Which of the following tribes Dhanka is a sub tribe?
(A) Orang
(B) Korba
(C) Bhetra
(D) Kamar
Ans : (A)

41. Find the incorrect pair among the tribes and their sub tribes from the following pairs—
(A) Gond—Pardhan
(B) Baiga—Binjhbar
(C) Kanwar—Abhujmaria
(D) Orab—Kurukh
Ans : (C)

42. In which of the following districts is the Cement Corporation of India factory not situated?
(A) Durg
(B) Raipur
(C) Janjgir
(D) Raigarh
Ans : (A)

43. What per cent of the arabe land in Chhattisgarh is main cultivation?
(A) 43%
(B) 65%
(C) 35%
(D) 29%
Ans : (A)

44. In which of the following districts Century is Mill of Birla situated?
(A) Raigarh
(B) Raipur
(C) Bilaspur
(D) Durg
Ans : (B)

45. Which among the following has financially helped Korba Super Thermal Power House?
(A) World Bank
(B) Japan (O.I.C.F.)
(C) Germany
(D) Canada
Ans : (A)

46. Where is the Belladella Iron project situated?
(A) In Bacheli (Jagdalpur)
(B) In Bastar
(C) In Raigarh
(D) In Raipur
Ans : (A)

47. Where was the plastic complex in Chhattisgarh established?
(A) Korba
(B) Dantewara
(C) Raigarh
(D) Raipur
Ans : (D)

48. In which district of Chhattisgarh are the maximum no. of wild life sancturies ?
(A) Sarguja
(B) Dhamtari
(C) Bilaspur
(D) Korea
Ans : (A)

49. In which of the following distircts are the maximum no. of forests in Chhattisgarh ?
(A) Durg
(B) Jashpoor
(C) Sarguja
(D) Dhamtari
Ans : (C)

50. Which of the following is the smallest unit of democracy?
(A) Gram Panchayat
(B) Janpad Panchayat
(C) District Panchayat
(D) None of these
Ans : (A)

NEXT PAGE


We Need Your Help... Recommend Us on Google