(GK) General Studies: (Dance & Music, Language And Personalities In India)


GK India: Dance and Music

  1. The initials A.R. in the name of the famous music composer A.R.Rehman stands for
    (a) Abdur Rasool
    (b) Anjaneyulu Ramakant
    (c) Aravindan Raja
    (d) Allah Rakha
    Answer: Allah Rakha
  2. Kathak is classical dance of
    (a) Kerala
    (b) North India
    (c) Manipur
    (d) Tamil Nadu
    Answer: North India
  3. With which one of the following dance form is Madhavi Mudgal associated?
    (a) Bharat Natyam
    (b) Kathakali
    (c) Kathak
    (d) Odissi
    Answer: Odissi
  4. Yamini Krishnamurti is famous for which form of dance ?
    (a) Kuchipudi
    (b) Kathak
    (c) Manipuri
    (d) Bharatnatyam
    Answer: Bharatnatyam
  5. Birju Maharaj is famous for which form of dance ?
    (a) Kathak
    (b) Bharatnatyam
    (c) Manipuri
    (d) Kuchipudi
    Answer: Kathak
  6. Sonal Mansingh is famous for which form of dance ?
    (a) Bharatnatyam
    (b) Manipuri
    (c) Kuchipudi
    (d) Kathak
    Answer: Manipuri
  7. Amjad Ali Khan is famous for which Musical Instrument?
    (a) Violin
    (b) Tabla
    (c) Flute
    (d) Sarod
    Answer: Sarod
  8.  Ali Akbar Khan is famous for which Musical Instrument?
    (a) Flute
    (b) Veena
    (c) Sitar
    (d) Sarod
    Answer: Sarod
  9. Alla Rakha Khan is famous for which Musical Instrument?
    (a) Flute
    (b) Sarod
    (c) Sitar
    (d) Tabla
    Answer: Tabla
  10. Zakir Hussain is famous for which Musical Instrument?
    (a) Sitar
    (b) Veena
    (c) Tabla
    (d) Veena
    Answer: Tabla
  11. M. S. Gopala krishnan is famous for which Musical Instrument?
    (a) Veena
    (b) Tabla
    (c) Violin
    (d) Sarod
    Answer: Violin
  12. Bismillah Khan is famous for which Musical Instrument?
    (a) Veena
    (b) Shehnal
    (c) Sitar
    (d) Flute
    Answer: Shehnal
  13. Ravi Shankar is famous for which Musical Instrument?
    (a) Sitar
    (b) Tabla
    (c) Shehnal
    (d) Veena
    Answer: Sitar
  14. Hari Prasad Chaurasia is famous for which Musical Instrument?
    (a) Sitar
    (b) Sarod
    (c) Sitar
    (d) Flute
    Answer: Flute
  15. Shubha Mudgal is famous vocalist for which form of Classical Music?
    (a) Carnatic
    (b) Hindustani
    (c) Thumri
    (d) Dhrupad
    Answer: Hindustani
  16. Bheemsen Joshi is famous vocalist for which form of Classical Music?
    (a) Hindustani
    (b) Thumri
    (c) Carnatic
    (d) Quwwali
    Answer: Hindustani
  17. Pandit Jasraj is famous vocalist for which form of Classical Music?
    (a) Dhrupad
    (b) Quwwali
    (c) Hindustani
    (d) Thumri
    Answer: Hindustani
  18.  M. S. Subbalakshmi is famous vocalist for which form of Classical Music?
    (a) Hindustani
    (b) Carnatic
    (c) Quwwali
    (d) Dhrupad
    Answer: Carnatic
  19. Ustad Bade Ghulam Ali Khan is famous vocalist for which form of Classical Music?
    (a) Thumri
    (b) Dhrupad
    (c) Quwwali
    (d) Carnatic
    Answer: Thumri
  20.  Compact discs, (according to the original CD specifications) hold how many minutes of music?
    (a) 74 mins
    (b) 90 mins
    (c) 56 mins
    (d) 60 mins
    Answer: 74 mins
  21. What type of musical instrument is a goombay?
    (a) Symbols
    (b) Drum
    (c) Guitar
    (d) Piano
    Answer: Drum
  22. Which is the International Dance?
    (a) Romantic Dance
    (b) Bibhu
    (c) Odissi
    (d) Chau
    Answer: Chau
  23. Samba dance is famous in
    (a) Brazil
    (b) Peru
    (c) Argentina
    (d) Mexico
    Answer: Brazil
  24.  To which state does the Sattriya dance belong?
    (a) Mizoram
    (b) Manipur
    (c) Assam
    (d) Meghalaya
    Answer: Assam
  25. In music how many quavers equal a crotchet?
    (a) 6
    (b) 8
    (c) 2
    (d) 4
    Answer: 2
  26. Country whose National Anthem has only music not words is
    (a) India
    (b) Bahrain
    (c) Germany
    (d) Spain
    Answer: Bahrain
  27. Rouff is a folk dance. It has its origin in ?
    (a) Assam
    (b) Mizoram
    (c) Kashmir
    (d) Himachal Pradesh
    Answer: Kashmir
  28.  Bharatnatyam is a dance form of
    (a) Jandk
    (b) Rajasthan
    (c) Tamil Nadu
    (d) Uttar Pradesh
    Answer: Tamil Nadu
  29. A Passion For Dance was wirtten by
    (a) Rukmani Dev Arundale
    (b) Dr. Padma Subramanyam
    (c) Sonal Man Singh
    (d) Yamini Krishnamurthy
    Answer: Yamini Krishnamurthy
  30. Dance patterns considered sacred to Lord Shiva are in
    (a) Bharatanatyam and Kathakali
    (b) Kathak and Bharatanatyam
    (c) Bharatanatyam and Mohiniyattam
    (d) Oddissi and Bharatanatyam
    Answer: Bharatanatyam and Mohiniyattam
  31.  Rouff is a folk dance. It has its origin in ?
    (a) Mizoram
    (b) Himachal Pradesh
    (c) Assam
    (d) Kashmir
    Answer: Kashmir
  32. The Kagyat Dance is typical of
    (a) Nagaland
    (b) Tripura
    (c) Manipur
    (d) Sikkim
    Answer: Sikkim
  33. Which is the Rajasthani dance that is performed by women by carrying earthen pots on their heads?
    (a) Raika
    (b) Tera Tali
    (c) Panihari
    (d) Suisini
    Answer: Panihari
  34. Which of the following folk dances is performed by women in Punjab?
    (a) Garbha
    (b) Giddha
    (c) Ghero
    (d) Goncha
    Answer: Giddha
  35.  Tamasha or Lalvani is the folk dance of which Indian State?
    (a) Maharashtra
    (b) Rajasthan
    (c) Assam
    (d) Madhya Pradesh
    Answer: Maharashtra
  36. Which of these dances are performed on the edge of brass plates ?
    (a) Bharatnatyam
    (b) Kuchipudi
    (c) Kathakali
    (d) Manipuri
    Answer: Kuchipudi
  37. Natya tarangini is a school for which Indian dance form?
    (a) Bharatnatyam
    (b) Kathakali
    (c) Kuchipudi
    (d) Oddissi
    Answer: Kuchipudi
  38. Karnataka is famous for the dance form
    (a) Bharatanatyam
    (b) Kathakali
    (c) Yakshagana
    (d) Kuchupudi
    Answer: Yakshagana
  39. Kuchipudi dance originated in -
    (a) Karnataka
    (b) Kerala
    (c) Orissa
    (d) Andhra Pradesh
    Answer: Andhra Pradesh
  40. Bharat Natyam is dance of
    (a) Punjab
    (b) Bihar
    (c) Tamil Nadu
    (d) Assam
    Answer: Tamil Nadu
  41. Bihu is dance of
    (a) Bihar
    (b) Uttarakhand
    (c) Assam
    (d) Punjab
    Answer: Assam
  42. Bhangra is dance of
    (a) Gujarat
    (b) Punjab
    (c) Bihar
    (d) Uttarakhand
    Answer: Punjab
  43. Chhau is dance of
    (a) Karnataka
    (b) Bihar
    (c) Uttarakhand
    (d) Gujarat
    Answer: Bihar
  44. Garhwali is dance of
    (a) Gujarat
    (b) Rajasthan
    (c) Karnataka
    (d) Uttarakhand
    Answer: Uttarakhand
  45. Garba is dance of
    (a) Gujarat
    (b) Kerala
    (c) Karnataka
    (d) Rajasthan
    Answer: Gujarat
  46. Hattari is dance of
    (a) Karnataka
    (b) Andhra Pradesh
    (c) Rajasthan
    (d) Kerala
    Answer: Karnataka
  47. Kathak is dance of
    (a) Andhra Pradesh
    (b) Mizoram
    (c) Rajasthan
    (d) Kerala
    Answer: Rajasthan
  48. Kathakali is dance of
    (a) Madhya Pradesh
    (b) Kerala
    (c) Andhra Pradesh
    (d) Mizoram
    Answer: Kerala
  49. Kutchipudi is dance of
    (a) Andhra Pradesh
    (b) Meghalaya
    (c) Mizoram
    (d) Madhya Pradesh
    Answer: Andhra Pradesh
  50. Khantumm is dance of
    (a) Mizoram
    (b) Kerala
    (c) Madhya Pradesh
    (d) Meghalaya
    Answer: Mizoram
  51. Karma is dance of
    (a) Madhya Pradesh
    (b) Goa
    (c) Meghalaya
    (d) Kerala
    Answer: Madhya Pradesh
  52.  Laho is dance of
    (a) Kerala
    (b) Manipur
    (c) Goa
    (d) Meghalaya
    Answer: Meghalaya
  53. Mohiniattam is dance of
    (a) Goa
    (b) Himachal Pradesh
    (c) Manipur
    (d) Kerala
    Answer: Kerala
  54. Mando is dance of
    (a) Himachal Pradesh
    (b) Bihar
    (c) Goa
    (d) Manipur
    Answer: Goa
  55. Manipuri is dance of
    (a) Manipur
    (b) Orissa
    (c) Himachal Pradesh
    (d) Bihar
    Answer: Manipur
  56. Nati is dance of
    (a) Himachal Pradesh
    (b) Jammu Kashmir
    (c) Bihar
    (d) Orissa
    Answer: Himachal Pradesh
  57. Nat-Natin is dance of
    (a) Jammu Kashmir
    (b) Karnataka
    (c) Bihar
    (d) Orissa
    Answer: Bihar
  58. Rauf is dance of
    (a) Karnataka
    (b) Assam
    (c) Tamil Nadu
    (d) Jammu Kashmir
    Answer: Jammu Kashmir
  59.  Yakshagan is dance of
    (a) Karnataka
    (b) Punjab
    (c) Tamil Nadu
    (d) Assam
    Answer: Karnataka
  60. Lezin dance is popular in which State?
    (a) Maharashtra
    (b) Kerala
    (c) Andhra Pradesh
    (d) Assam
    Answer: Maharashtra
  61. Gafa dance is popular in which State?
    (a) Maharashtra
    (b) Gujarat
    (c) Haryana
    (d) J K
    Answer: Maharashtra
  62. Bala Saraswati is famous for which form of dance ?
    (a) Bharatnatyam
    (b) Kuchipudi
    (c) Kathak
    (d) Manipuri
    Answer: Bharatnatyam
  63.  Sonal Mansingh is famous for which form of dance ?
    (a) Bharatnatyam
    (b) Manipuri
    (c) Kathak
    (d) Kuchipudi
    Answer: Bharatnatyam
  64.  Kathak, Nautanki, Jhora and Kajri are the important dances of
    (a) Jharkhand
    (b) Chattisgarh
    (c) Uttar Pradesh
    (d) Uttaranchal
    Answer: Uttar Pradesh
  65. Kathakali, Mohiniatam and Ottam are the famous dances of
    (a) Tamil Naidu
    (b) Kerala
    (c) Karnataka
    (d) Orrissa
    Answer: Kerala
  66. The dance in Himachal Pradesh, performed indoor, solo or duet, especially when life comes to a standstill during cold winter is
    (a) Munzra
    (b) Rouf
    (c) Luddi Dance
    (d) Giddha parhaun
    Answer: Munzra
  67. The dance performed by women to invoke rain in Bihar is
    (a) Faguna or Fog
    (b) Bihu
    (c) Purbi
    (d) Jata Jatin
    Answer: Jata Jatin
  68. Which is a post-harvest folk dance in Assam?
    (a) Ojapali
    (b) None of them
    (c) Ankia Nat
    (d) Bihu
    Answer: Bihu
  69. Which of the following dances belong to Meghalaya?
    (a) Naga dance and Manipur
    (b) None of them
    (c) Wangala laho
    (d) Chiraw and kullan
    Answer: Wangala laho
  70. Which of the following dances of India is based upon the principle of Natyashastra?
    (a) Odissi
    (b) None of them
    (c) Bharatnatyam
    (d) Both are correct
    Answer: Both are correct

GK India: Languages

  1. Konkani is a language of
    (a) Kerala
    (b) Karnataka
    (c) Goa
    (d) Assam
    Answer: Goa
  2.  Pashto is the language of which country?
    (a) Pakistan
    (b) Sri Lanka
    (c) India
    (d) Afghanistan
    Answer: Afghanistan
  3. Which language is used in Benin?
    (a) French
    (b) English
    (c) Portuguese
    (d) Burmese
    Answer: French
  4.  In which country do people speak the language they call Nihongo?
    (a) Japan
    (b) China
    (c) N Korea
    (d) S Korea
    Answer: Japan
  5. Afrikaans language is mainly spoken in
    (a) Western Africa
    (b) Eastern Africa
    (c) Southern Africa
    (d) Northen Africa
    Answer: Southern Africa
  6. How many languages and dialects are spoken by people all over the World?
    (a) 6000
    (b) 1000
    (c) 4000
    (d) 9000
    Answer: 9000
  7. Approximately how many people speak chinese language?
    (a) 1 Lakh
    (b) 1 Thousand
    (c) 1 Billion
    (d) 1 Millon
    Answer: 1 Billion
  8. The Language with the richest vocabulary is
    (a) Hindi
    (b) German
    (c) French
    (d) English
    Answer: English
  9. English Language have more than??.words.
    (a) 4,50,000
    (b) 450
    (c) 45000
    (d) 4500
    Answer: 4,50,000
  10. The official languages of the United Nations are
    (a) Chinese, English, French, Hindi, Japanese and Spanish
    (b) Arabic, Chinese, English, French, Russian and Spanish
    (c) African, Chinese, English, French, German and Spanish
    (d) Arabic, Japanese, Chinese, English, French and German
    Answer: Arabic, Chinese, English, French, Russian and Spanish
  11. The official working languages recognised by the UNO are
    (a) Spanish and Arabic
    (b) All of them
    (c) Chinese and English
    (d) French and Russian
    Answer: All of them
  12.  Language of Nagaland is
    (a) Bengali
    (b) English
    (c) Nagamese
    (d) Assamese
    Answer: English
  13. Kannada is state language of which state?
    (a) Karnataka
    (b) Maharastra
    (c) Kerala
    (d) Andhra Pradesh
    Answer: Karnataka
  14. Apart from Assamese which is also the official language of Assam?
    (a) Telegu
    (b) Hindi
    (c) Bengali
    (d) Kannada
    Answer: Bengali
  15. How many languages appear on the reverse of contemporary currency notes?
    (a) 20
    (b) 25
    (c) 22
    (d) 15
    Answer: 15
  16. In which language vande matram was written?
    (a) Marathi
    (b) Bengali
    (c) Hindi
    (d) Sanskrit
    Answer: Bengali
  17. Which language got highest Gnana Peeth Award - Literature?
    (a) Marathi
    (b) Kannada
    (c) Hindi
    (d) Telgu
    Answer: Kannada
  18. Tagin is a language of
    (a) Orissa
    (b) Arunachal Pradesh
    (c) Tripura
    (d) Tamil Nadu
    Answer: Arunachal Pradesh
  19. Apotanji is a language of
    (a) Kerala
    (b) Sikkim
    (c) Arunachal Pradesh
    (d) West Bengal
    Answer: Arunachal Pradesh
  20. Merdukpen is a language of
    (a) Arunachal Pradesh
    (b) Bihar
    (c) West Bengal
    (d) Haryana
    Answer: Arunachal Pradesh
  21. Dadri is a language of
    (a) Nagaland
    (b) Sikkim
    (c) Arunachal Pradesh
    (d) Jammu Kashmir
    Answer: Jammu Kashmir
  22.  Dogri is a language of
    (a) Nagaland
    (b) Jammu Kashmir
    (c) Orissa
    (d) West Bengal
    Answer: Jammu Kashmir
  23. Garo is a language of
    (a) Bihar
    (b) West Bengal
    (c) Meghalaya
    (d) Kerala
    Answer: Meghalaya
  24. Angami is a language of
    (a) Goa
    (b) Nagaland
    (c) West Bengal
    (d) Assam
    Answer: Nagaland
  25. Konyak is a language of
    (a) Nagaland
    (b) Andhra Pradesh
    (c) Meghalaya
    (d) Arunachal Pradesh
    Answer: Nagaland
  26. Lepcha is a language of
    (a) Andhra Pradesh
    (b) Sikkim
    (c) Nagaland
    (d) Tripura
    Answer: Sikkim
  27. Limbu is a language of
    (a) West Bengal
    (b) Goa
    (c) Orissa
    (d) Sikkim
    Answer: Sikkim
  28. Kakborak is a language of
    (a) Karnataka
    (b) Orissa
    (c) Tripura
    (d) Kerala
    Answer: Tripura
  29. Apart from Assamese which is also the official language of Assam?
    (a) Bengali
    (b) Hindi
    (c) English
    (d) Khasi
    Answer: Bengali
  30. The Bodo language is spoken in which of the following States?
    (a) Assam
    (b) Arunachal Pradesh
    (c) Mizoram
    (d) Tamil Nadu
    Answer: Assam
  31. The oldest Indian language is
    (a) Telugu
    (b) Punjabi
    (c) Tamil
    (d) Hindi
    Answer: Tamil
  32. Which is the most spoken among the North Munda Group of Languages?
    (a) Sindhi
    (b) Santhali
    (c) Assamese
    (d) Dogri
    Answer: Santhali
  33. The oldest Indian Language is
    (a) Punjabi
    (b) Tamil
    (c) Hindu
    (d) Telugu
    Answer: Tamil
  34. Modern Indo-Aryan languages are based on an ancient language called
    (a) Sanskrit
    (b) Tamil
    (c) Hindi
    (d) Kannada
    Answer: Sanskrit
  35. The language spoken in Lakshadweep islands is
    (a) Tamil
    (b) Gujarati
    (c) Malayalam
    (d) Marathi
    Answer: Malayalam
  36. The languages spoken in Sikkim are
    (a) Nepali, Hindi, Lepcha, Bhutani
    (b) Manipuri
    (c) Marathi
    (d) Bengali, Tripuri
    Answer: Nepali, Hindi, Lepcha, Bhutani
  37. The official language of the Government of India is
    (a) Malayalam
    (b) Marathi
    (c) Hindi
    (d) English
    Answer: Hindi
  38. What is the language mostly used in Madhya Pradesh?
    (a) English
    (b) Malayalam
    (c) Hindi
    (d) Marathi
    Answer: Hindi
  39. Which Academy promotes and develop literature in all the 22 languages of India?
    (a) Sangeet Natak Academy
    (b) None of them
    (c) Lalit Kala Academy
    (d) Sahitya Academy
    Answer: Sahitya Academy
  40. Which is the language used in Bihar?
    (a) Hindi
    (b) Bangla
    (c) Marathi and English
    (d) Urdu
    Answer: Hindi
  41. Which language is spoken in Karnataka?
    (a) Hindi
    (b) Kannada
    (c) Marathi
    (d) Malayalam
    Answer: Kannada
  42. Which languages are spoken in Nagaland?
    (a) Konyak, Naga
    (b) None of them
    (c) English
    (d) Khasi and Garo
    Answer: Konyak, Naga
  43. Which languages of India belong to Dravidian family?
    (a) Languages of Southern India
    (b) Languages of Western India
    (c) Languages of Northern India
    (d) Languages of Eastern India
    Answer: Languages of Southern India
  44. Which of the following are the native languages of Manipur?
    (a) Manipuri and English
    (b) None of them
    (c) Marathi and Hindi
    (d) Manipuri
    Answer: Manipuri and English
  45. Which language gained most by the patronage given to scholars by Krishna Deva Rai?
    (a) Telugu
    (b) Kannada
    (c) Tamil
    (d) Sanskrit
    Answer: Telugu
  46. Panini, the first Grammarian of Sanskrit language in India, lived during the
    (a) 2nd Century A. D.
    (b) 5th-6th Century A. D.
    (c) 6th -5th Century B. C.
    (d) 2nd Century B. C.
    Answer: 6th -5th Century B. C.
  47. Of the 250 known alphabets in the history of language, how many are in use today?
    (a) 26
    (b) 45
    (c) 35
    (d) 50
    Answer: 50
  48. Which word has most definitions in english language?
    (a) Set
    (b) Game
    (c) Language
    (d) Fun
    Answer: Set
  49. Which state has the distinction of publishing newspapers in 18 principal languages?
    (a) Kerala
    (b) Orissa
    (c) Uttar Pradesh
    (d) Maharashtra
    Answer: Orissa
  50. Which is the only scheduled language that does not have a daily news paper?
    (a) Urdu
    (b) Kashmiri
    (c) Assamese
    (d) Gujarati
    Answer: Kashmiri
  51.  The language of the discourses of Gautama Buddha was
    (a) Pali
    (b) Sanskrit
    (c) Bhojpuri
    (d) Mahadhi
    Answer: Pali
  52. In which languages did Buddha preach ?
    (a) Pali
    (b) Sanskrit
    (c) Prakrit
    (d) Brahmi
    Answer: Pali
  53. Which of the following languages was adopted for preaching in Mahayana Buddhism ?
    (a) Sanskrit
    (b) Brahmi
    (c) Pali
    (d) Prakrit
    Answer: Sanskrit
  54. The court language of Mughal was
    (a) Arabic
    (b) Urdu
    (c) Hindi
    (d) Persian
    Answer: Persian
  55. The languages of the Satavahana inscriptions was
    |
    (a) Pali
    (b) Telugu
    (c) Tamil
    (d) Prakrit
    Answer: Prakrit
  56. Which language was used in the literature of Sangam period ?
    (a) Telugu
    (b) Kannada
    (c) Tamil
    (d) Sanskrit
    Answer: Tamil
  57. Which of the following is the oldest Dravidian language ?
    (a) Kannada
    (b) Malayalam
    (c) Telugu
    (d) Tamil
    Answer: Tamil
  58. Which of the following languages is not an outstanding language of Dravidian group
    (a) Assamese
    (b) Telugu
    (c) Kannada
    (d) Malayalam
    Answer: Assamese
  59. The language used in China is
    (a) Chinese, Arabic
    (b) Chinese, Korean
    (c) Chinese, French
    (d) Chinese, English
    Answer: Chinese, English
  60. English is the official language of which of the following states ?
    (a) Andhra Pradesh
    (b) Nagaland
    (c) Manipur
    (d) Karnataka
    Answer: Nagaland
  61. The three languages included in the Eighth Schedule of the Constitution by the 71st amendment are
    (a) Konkani, English, Manipuri
    (b) Konkani, Nepali, Dogri
    (c) Konkani, Nepali, Maithili
    (d) Konkani, Manipuri, Nepali
    Answer: Konkani, Manipuri, Nepali
  62. How many languages are so far listed in the eighth Schedule of the Indian Constitution ?
    (a) 15
    (b) 17
    (c) 16
    (d) 18
    Answer: 18
  63. Which article of Indian Constitution prescribes Hindi in Devanagari script as the official language of the Union ?
    (a) 341
    (b) 346
    (c) 342
    (d) 343
    Answer: 343
  64. Which language was added as the 15th official language to the 8th Schedule of the Constitution ?
    (a) Sindhi
    (b) Marathi
    (c) Hindi
    (d) Urdu
    Answer: Sindhi
  65. Urdu was adopted recently as a state language by
    (a) U.P.
    (b) Punjab
    (c) JandK
    (d) Bihar
    Answer: U.P.
  66. Konkani, a language recently included in the 8th Schedule of the Constitution, is widely spoken in which State/Union Territory ?
    (a) Lakshadweep
    (b) Andaman and Nicobar
    (c) Goa
    (d) Pondicherry
    Answer: Goa
  67. Which language is not recognised in the 8th Schedule through it is called an official language of a state ?
    (a) Sindhi
    (b) Kashmiri
    (c) Sanskrit
    (d) English
    Answer: English
  68. Which language is spoken next to Hindi, in terms of number of people, in India ?
    (a) Marathi
    (b) Tamil
    (c) Telugu
    (d) Bengali
    Answer: Telugu
  69. To secure the enrichment of Hindi, the Cinstitution, among other things, directs the state to give primary importance to one of the languages included in the schedule for the purpose of drawing upon it. This language is
    (a) Sanskrit
    (b) Urdu
    (c) Bengali
    (d) Marathi
    Answer: Sanskrit
  70. Which of the following is not a language included in the Eighth schedule of the constitution of India ?
    (a) Kashmiri
    (b) Sindhi
    (c) Sanskrit
    (d) English
    Answer: English
  71. Which of the following languages are included in the Eight schedule of the Constitution of India ?
    (a) English and Kashmiri
    (b) Kashmiri and Gorkhari
    (c) Sindhi and Kashmiri
    (d) Sindhi and English
    Answer: Sindhi and Kashmiri
  72. Which of the following languages have been added to the Eight schedule of the constitution in 1992 ?
    (a) Konkani, Manipuri and Nepali
    (b) Dogri, Nepali and Manipuri
    (c) Konkani, Manipuri and Sindhi
    (d) Konkani, Manipuri and Dogri
    Answer: Konkani, Manipuri and Nepali
  73. The number of major languages recognized in the Indian Union as official languages, are
    (a) 9
    (b) 18
    (c) 15
    (d) 12
    Answer: 18

GK India: Personalities of India

Leander Paes is related to which sport?
(a) Cricket
(b) Badminton
(c) Tennis
(d) Swimming
Answer: Tennis

Mahesh Bhupati is related to which sport?
(a) Swimming
(b) Badminton
(c) Cricket
(d) Tennis
Answer: Tennis

Prakash Padukone is related to which sport?
(a) atheletics
(b) Badminton
(c) Cricket
(d) Tennis
Answer: Badminton

Vijay Amritraaj is related to which sport?
(a) Cricket
(b) atheletics
(c) Badminton
(d) Tennis
Answer: Tennis

Anand Amritraaj is related to which sport?
(a) Tennis
(b) atheletics
(c) Cricket
(d) Badminton
Answer: Tennis

Vishwanathan Anand is related to which sport?
(a) Chess
(b) atheletics
(c) Cricket
(d) Badminton
Answer: Chess

Rudra Pratap Singh is associated with which sports?
(a) Cricket
(b) Chess
(c) Soccer
(d) Tennis
Answer: Cricket

The name Kunjarani Devi is associated with?
(a) Swimming
(b) Weight Lifting
(c) Target Shooting
(d) Athletics
Answer: Weight Lifting

Who among the following is not associated with billiards in India?
(a) Subash Agrawal
(b) Ashok Shandilya
(c) Mihir Sen
(d) Manoj Kothari
Answer: Mihir Sen

Dhyanchand is related to which sport?
(a) Kabaddi
(b) Wrestling
(c) Boxing
(d) Hockey
Answer: Hockey

Mithali Raj is related to which sport?
(a) Athletics
(b) Tennis
(c) Hockey
(d) Cricket
Answer: Cricket

J.J. Sobha is related to which sport?
(a) Cricket
(b) Hockey
(c) Tennis
(d) Athletics
Answer: Athletics

Narain Karthikayen is associated with
(a) Volleyball
(b) Golf
(c) Car Racing
(d) Football
Answer: Car Racing

Saina Nehwal is related with which among the following sports?
(a) Table Tennis
(b) Badminton
(c) Tennis
(d) Chess
Answer: Badminton

Middle name of Ajit Agarkar is
(a) Kannan
(b) Bhalchandra
(c) Kumar
(d) Singh
Answer: Bhalchandra

Middle name of Irfan Pathan is
(a) Kumar
(b) Bhalchandra
(c) Singh
(d) Khan
Answer: Khan

Middle name of Munaf Patel is
(a) Masan
(b) Mani
(c) Maran
(d) Musa
Answer: Musa

Middle name of Ramesh Powar is
(a) Rajesh
(b) Rajan
(c) Raja
(d) Rajaram
Answer: Rajaram

Middle name of Sourav Ganguly is
(a) Venkata
(b) Kumar
(c) Chandidas
(d) Chandya
Answer: Chandidas

Jaspal Rana is associated with which of the following games?
(a) Weightlifting
(b) Shooting
(c) Swimming
(d) Archery
Answer: Shooting

Vishwa Mohan Bhatt is related to __.
(a) Arts
(b) Economics
(c) Music
(d) Cricket
Answer: Music

Abhinav Bindra is related to which sport?
(a) Shooting
(b) atheletics
(c) Cricket
(d) Badminton
Answer: Shooting

Amartya Sen is related to __.
(a) Arts
(b) Economics
(c) Music
(d) Sports
Answer: Economics

Who is called the Shakespear of India ?
(a) Kalidas
(b) Shakuntla
(c) Ravidas
(d) Meghdoot
Answer: Kalidas

Srinivasa Ramanujan is related to
(a) Physics
(b) Biology
(c) Chemistry
(d) Maths
Answer: Maths

Meghnad Saha is related to
(a) Maths
(b) Biology
(c) Chemistry
(d) Physics
Answer: Physics

Jagdish Chadra Bose is related to
(a) Physics
(b) Biology
(c) Maths
(d) Chemistry
Answer: Physics

C V Raman is related to
(a) Physics
(b) Biology
(c) Maths
(d) Chemistry
Answer: Physics

C V Raman is related to
(a) Arts
(b) Science
(c) Music
(d) Sports
Answer: Science

Srinivasa Ramanujan is related to
(a) Music
(b) Arts
(c) Sports
(d) Maths
Answer: Maths

Meghnad Saha is related to
(a) Arts
(b) Science
(c) Music
(d) Sports
Answer: Science

Jagdish Chadra Bose is related to
(a) Music
(b) Arts
(c) Sports
(d) Science
Answer: Science

Pt Ravishankar is related to
(a) Sitar
(b) Guitar
(c) Tabla
(d) Bansuri (Flute)
Answer: Sitar

Ud Jakir Hussain is related to
(a) Guitar
(b) Tabla
(c) Sitar
(d) Bansuri (Flute)
Answer: Tabla

Pt Hari Prasad Chaurasia is related to
(a) Tabla
(b) Guitar
(c) Bansuri (Flute)
(d) Sitar
Answer: Bansuri (Flute)

Ud Amjad Ali Khan is related to
(a) Bansuri (Flute)
(b) Santoor
(c) Sarod
(d) Sitar
Answer: Sarod

 Ud Bismillah Khan is related to
(a) Shehnai
(b) Guitar
(c) Sitar
(d) Bansuri (Flute)
Answer: Shehnai

Pt Shiv Kumar Sharma is related to
(a) Santoor
(b) Guitar
(c) Sitar
(d) Bansuri (Flute)
Answer: Santoor

Pt Vishwa Mohan Bhatt is related to
(a) Tabla
(b) Guitar
(c) Sitar
(d) Bansuri (Flute)
Answer: Guitar

Ud Allah Rakha is related to
(a) Tabla
(b) Guitar
(c) Sitar
(d) Bansuri (Flute)
Answer: Tabla

__ is son of Ud Allah Rakha.
(a) None
(b) Ud Jakir Hussain
(c) Ud Amjad Ali Khan
(d) Ud Bismillah Khan
Answer: Ud Jakir Hussain

Mirza Galib was
(a) Poet
(b) None
(c) Saint
(d) King
Answer: Poet

 Tansen was
(a) None
(b) Musician
(c) Saint
(d) King
Answer: Musician

Amir Khusro was
(a) King
(b) None
(c) Poet
(d) Saint
Answer: Poet

Kaifi Azmi was
(a) Saint
(b) None
(c) King
(d) Poet
Answer: Poet

Sumitranandan Pant was
(a) Poet
(b) None
(c) Saint
(d) King
Answer: Poet

Jaishankar Prasad was
(a) Saint
(b) None
(c) King
(d) Poet
Answer: Poet

Ms. Medha Patkar is associated with the
(a) Sardar Sarovar Project
(b) Dabhol project
(c) Tehri project
(d) Enron project
Answer: Sardar Sarovar Project

Vidya pillai is related to which sports?
(a) Shooting
(b) Archery
(c) Snooker
(d) Billiards
Answer: Snooker

Vidya Pillai is related to which sport ?
(a) Hockey
(b) Billiards
(c) Snooker
(d) Golf
Answer: Snooker

The name, Dr. Raja Chelliah is associated with
(a) liberalization policy reforms
(b) tax reforms
(c) labour policy reforms
(d) foreign trade policy reforms
Answer: tax reforms

The Council of the Nine Gems is associated with
(a) Ballala Sena
(b) Devapala
(c) Harshavardhana
(d) Chandragupta II
Answer: Chandragupta II

The spiritual leader associated with the founding of Vijayanagara kingdom was
(a) Ramdas
(b) Appayya Dikshitar
(c) Purandaradas
(d) Vidyaranya
Answer: Vidyaranya

Which one of the following Saint's name is associated with Shivaji ?
(a) Ramanand
(b) Chaitanya
(c) Ram Das
(d) Tukaram
Answer: Tukaram

Srirangapattam is associated with
(a) Tipu Sultan
(b) Ahmed Shah Abdali
(c) Hyder Ali
(d) Aurangzeb
Answer: Tipu Sultan

Amir Khusrau's name is associated with the invention of
(a) Sitar
(b) Shehnai
(c) Sarod
(d) Tabla
Answer: Sitar

Adil Shahi is associated with
(a) None of these
(b) Bijapur
(c) Ahmadnagar
(d) Golconda
Answer: Bijapur

Ram Prasad Bismil was associated with
(a) Kakori Bomb case
(b) Kanpur Conspiracy case
(c) Alipore Bomb case
(d) Meerut Conspiracy case
Answer: Kakori Bomb case

Who was regarded as Nana Saheb?
(a) Baji Rao-I
(b) Balaji Baji Rao
(c) Balaji Vishawanath
(d) Madhav Rao
Answer: Balaji Baji Rao

Owner of Wipro is
(a) Ratan Tata
(b) Juhi Chawla
(c) Azim Premji
(d) Anil Ambani
Answer: Azim Premji

Rahul Bose belongs to
(a) Reliance
(b) Bollywood
(c) Cricket
(d) Soccer
Answer: Bollywood

Do or Die is quoted by
(a) Subhash Chandra Bose
(b) Jawahar Lal Nehru
(c) Bhagat Singh
(d) M.K. Gandhi
Answer: M.K. Gandhi

Which Indian won Nobel Prize in Economics in year 1998?
(a) Azim Premji
(b) Amartya Kumar Sen
(c) Manmohan Singh
(d) Narayan Murthy
Answer: Amartya Kumar Sen

S Chandrashekar won Nobel Prize(Physics) in which year?
(a) 1983
(b) 1927
(c) 1985
(d) 1945
Answer: 1983

 Mother Teresa won Nobel Prize in year..
(a) 2000
(b) 1983
(c) 1996
(d) 1979
Answer: 1979

Sonal Mansingh is one of the leading exponent of
(a) Garbaa Classical Dance Form of Gujarat
(b) Odissi A Classical Dance Form of Orissa
(c) Bhangraa Classical Dance Form of Punjab
(d) Kathakalia Classical Dance Form of Kerala
Answer: Odissi A Classical Dance Form of Orissa

The first Indian woman to have won prestigious Booker Prize of Britain
(a) Arundhati Roy
(b) Anita Desai
(c) Sarojini Naidu
(d) Kamla Das
Answer: Arundhati Roy

The founder of arya samaj was
(a) Swami Vivekananda
(b) Ramakrishna Paramahamsa
(c) Raja Ram Mohan Roy
(d) Dayanand Saraswathi
Answer: Dayanand Saraswathi

Smt. Indira Gandhi was assassinated on
(a) 21st May
(b) 31st October
(c) 31st August
(d) 31st July
Answer: 31st October

Who is the CEO of Microsoft?
(a) Warren Buffet
(b) Steve Jobs
(c) Steve Ballmer
(d) Bill Gates
Answer: Steve Ballmer

 Vikram Seth is
(a) Poet
(b) Sportsmen
(c) Industrialist
(d) Saint
Answer: Poet

Mahatma Gandhi shares his birthday with which another revolutionary fighter?
(a) Subhash Chandra Bose
(b) Lal Bahadur Shastri
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) Gopal Krishna Gosle
Answer: Lal Bahadur Shastri

Who is the man behind formation of Maruti Udyog?
(a) Jagdish Khattar
(b) None of These
(c) Sanjay Gandhi
(d) Rahul Gandhi
Answer: Sanjay Gandhi

Which noted film-maker is popularly known as Basuda?
(a) T.R.Basu
(b) Basu Chatterjee
(c) B.R.Chopra
(d) Basu Bhattacharya
Answer: Basu Bhattacharya

Hari Krishna Goswami is popularly known in Hindi cinema as
(a) Ashok Kumar
(b) Kishore Kumar
(c) Manoj Kumar
(d) Rajendra Kumar
Answer: Manoj Kumar

 Which famous actor had anchored the popular TV show Hum Log on the Doordarshan channel in the 1980s?
(a) Utpal Dutt
(b) Ashok Kumar
(c) Dr Sreeram Lagoo
(d) Dilip Kumar
Answer: Ashok Kumar

Who made the film Earth 1947?
(a) Shekhar Kapoor
(b) Deepa Mehta
(c) Mira Nair
(d) Kalpana Lajmi
Answer: Deepa Mehta

Which was the first film of Madhuri Dixit?
(a) Abodh
(b) Tezaab
(c) Swati
(d) Hifazat
Answer: Abodh

What is the middle name of Barack Obama?
(a) Williams
(b) Johny
(c) Hussain
(d) Muhammad
Answer: Hussain

 Who among the following is not the recipient of the first Bharat Ratna Award instituted in 1954?
(a) Dr C.V.Raman
(b) Dr B.R.Ambedkar
(c) Dr S.Radhakrishnan
(d) C.Rajagopalachari
Answer: Dr B.R.Ambedkar

 Who is the chairman of Bharati Airtel?
(a) A.R .Jindal
(b) Vijay Mallya
(c) Sunil Mittal
(d) Lakshmi Mittal
Answer: Sunil Mittal

Who is the chairman of Reliance communications?
(a) Anil Ambani
(b) Tina Ambani
(c) Mukesh Ambani
(d) Nita Ambani
Answer: Anil Ambani

 By what name do we now know the artist who was given the name Geetali at birth?
(a) Anoushka Shankar
(b) Anaida
(c) Shreya Ghosal
(d) Norah Jones
Answer: Norah Jones

Who established Rajshri Pictures?
(a) Kamal Bharjatya
(b) Rajkumar Bharjatya
(c) Sooraj Bharjatya
(d) Tarachand Bharjatya
Answer: Tarachand Bharjatya

 What is the origonal name of Akshay Kumar ?
(a) Rahul Benrji
(b) Kunal Bagla
(c) Rajiv Bhatia
(d) atul Sharma
Answer: Rajiv Bhatia

Which of the following has Nelson Mandela won?
(a) Padmashri
(b) Padma Vibhushan
(c) Bharath Ratna
(d) Ramon Magasesay
Answer: Bharath Ratna

Who is the founder of CNN?
(a) None of These
(b) Ted Turner
(c) Alen Turnur
(d) Ted Burner
Answer: Ted Turner

Who is the director of the Oscar wining movie Elizabeth?
(a) Steven Spilberg
(b) Meera Nayar
(c) Deepa Mehta
(d) Shekhar Kapoor
Answer: Shekhar Kapoor

Who was the first Indian scientist to become an Member of Parliament?
(a) Homi Bhabha
(b) Araybhatt
(c) Meghnad Saha
(d) Abdul Kalam
Answer: Meghnad Saha

Who is called the Mozart of Asia?
(a) O.P. Nayyar
(b) A.R. Rahman
(c) R.D. Burman
(d) Preetam Chakrabarty
Answer: A.R. Rahman

 Childhood name of Swami Vivekanand
(a) Narendra
(b) Mahendra
(c) Jitendra
(d) Ashoke
Answer: Narendra

Which of the following pairs are not siblings?
(a) Lata Mangeshkar-Asha Bhosle
(b) Julia Roberts-Eric Roberts
(c) Miley Cyrus-Noah Cyrus
(d) Rabindranath Tagore-Rathindranath Tagore
Answer: Rabindranath Tagore-Rathindranath Tagore

Who was given the name Priyadarshini by Rabindranath Thakur?
(a) Sister Nivedita
(b) Indira Gandhi
(c) Lady Ranu Mukherjee
(d) Victoria Okampo
Answer: Indira Gandhi

What was the earlier name of music director A.R. Rehman?
(a) Dilip Kumar
(b) Dev Kumar
(c) Raj Kumar
(d) Manoj Kumar
Answer: Dilip Kumar

 Naresh Goyal owns
(a) Spice Jet
(b) Jet Airways
(c) Deccan Airlines
(d) Kingfisher Airlines
Answer: Jet Airways

Dr. Padma Subrahmanyam is a legendary exponent of
(a) Kathakali
(b) Mohiniyattam
(c) Bharatnatyam
(d) Kathak
Answer: Bharatnatyam

Who among the following persons bought the sword of Tipu Sultan in London and brought it back to India ?
(a) Vijay Mallya
(b) Aditya Birla
(c) Ratan Tata
(d) Mukesh Ambani
Answer: Vijay Mallya

Kiran Majoomdar is related to.
(a) ICICI Bank
(b) Polition
(c) Biocon
(d) Pepsico
Answer: Biocon

Who amongst the following has alunched a new venture named blogeverywhere.com?
(a) Azim Premji
(b) Sabeer Bhatia
(c) Bill Gates
(d) Narayan Murthy
Answer: Sabeer Bhatia

How is Satyadev Dubey well known?
(a) A Renowned Economist
(b) A Renowned Hindi Poet
(c) A Well Known Environmentalist
(d) Playwright and Director
Answer: Playwright and Director

Who is the founder of Satyam computers?
(a) D.Subbarow
(b) Muruga Raju
(c) Ramalinga Raju
(d) A.N.Moothi
Answer: Ramalinga Raju

First woman speaker of Loksabha was
(a) phoolan devi
(b) Meira Kumar
(c) Jyoti
(d) Sushma Swaraj
Answer: Meira Kumar

Name the father daughter duo after Whom two seperate squares in Moscow are named?
(a) Jawaharlal Nehru and Indira Gandhi
(b) Rajiv Gandhi and Priyanka Gandhi
(c) Michael Jackson and Princess Jackson
(d) Bill Clinton and Chelsea Clinton
Answer: Jawaharlal Nehru and Indira Gandhi

K.S. Ranjit Singhji was
(a) First Field Marshal
(b) First Indian test Cricketer
(c) First Bar-at-law
(d) First Air marshal
Answer: First Indian test Cricketer

The first Indian actress to have been nominated to the Rajya Sabha was
(a) Jaya Prada
(b) None of them
(c) Nargis Dutt
(d) Hema Malini
Answer: Nargis Dutt

The first Indian to be awarded the Oscar for lifetime achievements in Cinema in 1992 was
(a) Amitabh Bachchan
(b) Satyajit Ray
(c) Bhanu Athaiya
(d) Dilip Kumar
Answer: Satyajit Ray

Who is the first Indian sound enginner to get oscar?
(a) A R rahman
(b) none
(c) Satyajith Ray
(d) Rasool Pukkutty
Answer: Rasool Pukkutty

What is the name of the chief minister (in India) who died as a result of plane crash in october 2009?
(a) T Subramanium
(b) Ashok Chavan
(c) Rajnath Singh
(d) Y S R Reddy
Answer: Y S R Reddy

Who was the first woman president of the UN General Asswembly?
(a) Aruna Asif Ali
(b) Vijaya Lakshmi Pandit
(c) Sarojini Naidu
(d) Virginia Woolf
Answer: Vijaya Lakshmi Pandit