(Paper) SSC Multi Tasking Staff (MTS) Exam Sample Paper - 2011

Staff Selection Commission

SSC Multi Tasking Staff (MTS) Exam Sample Paper

1. Taste : Tongue : : Walk : ?
(a) Pavement
(b) Crutch
(c) Legs
(d) Walking stick
Ans: (c) Legs

(b) CHIMNEY : SMOKE : : ______ : ______
(a) Gun : Bullet
(b) House : Roof
(c) Clay : Ceramic
(d) Tea : Kettle
Ans: (a) Gun : Bullet

(c) DCHG : LIKQP : : FEJI : ?
(a) MLSR
(b) NMRQ
(c) ONTS
(d) QPUT
Ans: (None)

(d) CAD : FDG : : XZW : ?
(a) IQJ
(b) CAD
(c) ZBY
(d) UWT
Ans: (d) UWT

5. 5 : 124 : : 7 : ?
(a) 342
(b) 343
(c) 248
(d) 125
Ans: (a) 342

6. 3265 : 4376 : : 4673 : ?
(a) 2154
(b) 5487
(c) 3562
(d) 5784
Ans: (d) 5784

Directions (Qs. 7 to 12) : In these questions, select the response which is different from the other three responses.

7. (a) Telephone
(b) Tape-Recorder
(c) Transistor
(d) Telescope
Ans: (d) Telescope

8. (a) Glue
(b) Oil
(c) Paste
(d) Cement
Ans: (b) Oil

9. (a) XZUS
(b) OQLJ
(c) HJFE
(d) FHCA
Ans: (c) HJFE

10. (a) KNPS
(b) RUWZ
(c) MPRU
(d) PRSU
Ans: (d) PRSU

11. (a) 26 ? 62
(b) 36 ? 63
(c) 46 ? 64
(d) 56 ? 18
Ans: (d) 56 ? 18

1(b) (a) 6958
(b) 7948
(c) 6895
(d) 9783
Ans: (d) 9783

Directions (Qs. 13) : In this question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?

1(c) m__nm__n__an__a__ma__
(a) amammn
(b) aammnn
(c) ammanm
(d) aamnan
Ans: (b) aammnn

Directions (Qs. 14 to 17) : In these questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

1(d) A, c, f, j, ?, ?
(a) ou
(b) mo
(c) lp
(d) rv
Ans: (a) ou

15. QYK, ?, ISG, EPE
(a) NWJ
(b) MVI
(c) NVI
(d) MVJ
Ans: (b) MVI

16. 10, 22, 46, 94 ?
(a) 180
(b) 184
(c) 190
(d) 140
Ans: (c) 190

17. 110, 132, 156, ?, 210
(a) 162
(b) 172
(c) 182
(d) 192
Ans: (c) 182

Directions (Qs. 18 to 22) : In these questions, which one of the given responses would be a meaningful order of the following words?

18. (1) Book (b) Words (c) Letters (d) Sentences (5) Chapters (6) Pages
(a) 3 2 6 5 4 1
(b) 3 2 5 4 6 1
(c) 3 2 4 5 6 1
(d) 3 2 4 6 5 1
Ans: (d) 3 2 4 6 5 1

19. (1) Probation (b) Interview (c) Selection (d) Appointment (5) Advertisement (6) Application
(a) 5 6 4 2 3 1
(b) 5 6 3 2 4 1
(c) 5 6 2 3 4 1
(d) 6 5 4 2 3 1
Ans: (c) 5 6 2 3 4 1

20. If E = 5, PEN = 35, then PAGE = ?
(a) 28
(b) 29
(c) 36
(d) 27
Ans: (b) 29

21. If he word ?PORTER? can be coded as ?MBNZQN?, then how can ?REPORT? be written?
(a) NQMBNZ
(b) NQBMNZ
(c) NBQMNZ
(d) NQMNBZ
Ans: (a) NQMBNZ

2(b) In a certain code, the words ?COME AT ONCE? were written as XLNVZGLMXV. In the same code which of the following would be ?OK? ?
(a) LM
(b) LP
(c) KM
(d) KL
Ans: (b) LP

Directions (Qs. 23) : In this question, you have to identify the correct response from the given premises stated according to following symbols.

2(c) If ?+? means ?minus?, ?-? means ?multiplication?, ?¸? means ?plus? and ?x? means ?division, then15 ? 3 + 10 x 5 ¸ 5 =
(a) 52
(b) 48
(c) 22
(d) 5
Ans: (b) 48

Directions (Qs. 25) : From the given alternative words select the word which cannot be formed using the letters of the given wor(d)

25. Given word : ADMINISTRATION
(a) STATION
(b) TRADITION
(c) MINISTER
(d) RATION
Ans: (c) MINISTER


We Need Your Help... Recommend Us on Google