(Paper) RRB TICKET COLLECTOR / COMMERCIAL CLERK MODEL SOLVED PAPER

in

PAPER : RRB TC EXAM SOLVED PAPER

(General Awareness)
1. Who is considered the real founder of the Gupta Empire?
(a) Chandragupta II
(b) Chandragupta I
(c) Samudragupta
(d) Srigupta


2. Shahjahan ascended the Mughal throne in
(a) 1628 AD
(b) 1626 AD
(c) 1625 AD
(d) 1627 AD


3. Which is correct order?
(a) Babur, Humayun, Jahangir, Akbar, Shahjahan, Aurangzeb
(b) Babur, Humayun, Akbar, Jahangir, Shahjahan, Aurangzeb
(c) Babur, Akbar, Humayun, Shahjahan, Jahangir, Aurangzeb
(d) Babur, Humayun, Shahjahan, Akbar, Jahangir, Aurangzeb


4. Ibn Batutah visited India during the rule of
(a) Alauddin Khilji
(b) Ghiyasuddin Tughlaq
(c) Sher Shah Suri
(d) Muhammad-bin-Tughlaq


5. Who was the Nawab of Bengal during ‘Battle of Plassey’?
(a) Siraj-ud-daola
(b) Mir Jafar
(c) Mir Qasim
(d) None of these


6. FIFA World Cup, 2006 was played in
(a) Germany
(b) France
(c) Spain
(d) UK


7. Munaf Patel plays which sport?
(a) Badminton
(b) Football
(c) Cricket
d) Table-Tennis


8. The first Asian lady swimmer to have crossed the English Channel was
(a) Bula Choudhury
(b) Arati Saha
(c) Nilima Ghosh
(d) None of these


9. Which country has never won the Cricket World Cup?
(a) India
(b) Pakistan
(c) Sri-Lanka
(d) England


10. Which cricket playing countries fight for the ‘ASHES’?
(a) Indian and Pakistan
(b) Australia and South Africa
(c) Australia and England
(d) England and West Indies


11. Who was the first Law Minister of independent India?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Vallabhbhai Patel
(c) Maulana Abul Kalam Azad
(d) Dr. B.R.Ambedkar


12. Who was the first speaker of the Lok-Sabha?
(a) B.R.Ambedkar
(b) G.V.Mavlankar
(c) N.Sanjeeva Reddy
(d) Dr. S.P.Mukherjee


13. How many states (except Delhi) are there in India?
(a) 28
(b) 29
(c) 25
(d) 30


14. Which country won the first World Cup Cricket?
(a) Australia
(b) India
(c) England
d) West Indies


15. Who was the woman President of the United Nations?
(a) Sarojini Naidu
(b) Vijaya Lakshmi Pandit
(c) Golda Mayer
(d) Margaret Thatcher


16. Who was the first man to land on moon?
(a) Neil Armstrong
(b) Edwin
(c) Gagarin
(d) John Collins


17. One inch is equal to how many centimeters?
(a) 2.54 (b) 2.84
(c) 2.94 (d) 3.0


18. Bronze is an alloy of copper and
(a) Nickel (b) Tin
(c) Zinc (d) Aluminium


19. Minus 40 degree centigrade is equal to _____ degree Fahrenheit.
(a) 104
(b) 122
(c) -40
(d) None of these


20. What is the value of XC (Roman Number)?
(a) 100
(b) 40
(c) 110
(d) 90


21. The person of which of the following blood groups can accept the blood of any group?
(a) AB
(b) O
(c) A
(d) B


22. Mountain K2 is known as
(a) Everest
(b) Nanga Parbat
(c) Godwin
(d) Austen


23. Lucknow is situated on the banks of river
(a) Yamuna
(b) Tapti
(c) Shipra
(d) Gomti


24. Who won the Golden Ball Award during FIFA World Cup 2006?
(a) Ronaldo
(b) Klose
(c) Ronaldinho
(d) Zidane


25. Who is the Chief Minister of Orissa?
(a) K C Singhdeo
(b) Nandini Satyaji
(c) Navin Patnaik
(d) Rameshwar Thakur


26. Who is the Finance Minister of India?
(a) Manmohan Singh
(b) P Chidambaram
(c) Murasoli Maran
(d) Pranab Mukherjee


27. Where is the headquarters of South-East Central Railway located?
(a) Bilaspur
(b) Jabalpur
(c) Bhopal
(d) Raipur


28. Which of the following places in India receives maximum precipitation?
(a) Itanagar
(b) Mawsynram
(c) Cherrapunjee
(d) Tezpur


29. Who was elected the President of the Cricket Association of Bengal (CAB) in July 2006?
(a) Prasen Mukherjee
(b) Ajit Panja
(c) Jagmohan Dalmiya
(d) Sourav Ganguly


30. Who built the ‘Tower of Victory’ in Chittor ?
(a) Rana Sanga
(b) Rana Rattan Singh
(c) Rana Kumbha
(d) Rana Partap

 

ANSWERS

1. (a) 2. (a) 3. (b) 4. (d) 5. (a) 6. (a) 7. (c) 8. (b) 9. (d) 10. (c) 11. (d) 12. (b) 13. (a) 14. (d) 15. (b) 16. (a) 17. (a) 18. (b) 19. (c) 20. (d) 21. (a) 22. (c) 23. (d) 24. (b) 25. (c) 26. (b) 27. (a) 28. (b) 29. (c) 30. (c)


We Need Your Help... Recommend Us on Google