New! Crash Course | IAS 2014 | Online Coaching for IAS 2015

(Paper) UPPCS: Combined Lower Subordinate Prelims Exam Solved Paper : (History)


U.P. P.C.S. Combined Lower Subordinate (Pre.) Exam
(Indian History : Solved Paper)

 

1. The officer responsible for the safe custody of land records during the Gupta period was known as—
(A) Dhruvadhikarana
(B) Karanika
(C) Samaharta
(D) Shaulkika
Ans : (B)

2. The Prakrit text Gaudavaho describes the deeds of—
(A) Bhaskaravarman
(B) Isanavarman
(C) Sasanka
(D) Yasovarman
Ans : (D)

3. Which of the following refers to 'Pushyabhuti' as the founder of the Vardhana dynasty ?
(A) Kadambari
(B) Harshacharita
(C) Banskhera Inscription of Harsha
(D) Yuan-Chwang
Ans : (B)

4. The first Gupta ruler to assume the title of the 'Maharajadhiraja' was—
(A) Srigupta
(B) Chandragupta I
(C) Samudragupta
(D) Ghatotkacha
Ans : (B)

5. Which one of the following statements about Chinese pilgrim Fa-Hien's travel in India is not correct ?
(A) He came to India during the reign of Chandragupta II
(B) His object was to visit the holy places of Buddhism
(C) He came by the sea route
(D) He visited whole India and went back to his country by the land route
Ans : (C)

6. Which was the first work to recognise the payment of officers by grants of land ?
(A) Kautilya's Arthasastra
(B) Indica of Megasthenese
(C) Manusmriti
(D) Harsacharita of Bana
Ans : (C)

7. Below are given the pairs of names of the Dharmashastra-writers and their patrons. Indicate the incorrect match—
(A) Ballalasena – Dharmapala
(B) Hemadri – Yadava Mahadeva
(C) Laxmidhara – Govindachandra Gahadawala
(D) Mitra Misra – Virasinha Bundela
Ans : (A)

8. Who among the following was celebrated with the title of 'Gangai-Konda' ?
(A) Rajaraja I
(B) Rajendra I
(C) Mahendravarman I
(D) Kulottunga I
Ans : (B)

9. Which Chola emperor received a letter on golden leaves from the Burmese king Kyanzittha ?
(A) Rajaraja I
(B) Rajendra I
(C) Kulottunga I
(D) Rajadhiraja I
Ans : (C)

10. Who among the following boldly stood for the sacrificial vedic tradition and opposed the theory of Sanyasa ?
(A) Kumarila
(B) Ramanuja
(C) Gaudapada
(D) Yamunacharya
Ans : (A)

11. In the case of a man dying without a son, whom Yajnavalkya places first in order of succession ?
(A) Wife
(B) Daughters
(C) Parents
(D) Brothers
Ans : (A)

12. Consider the following statements and select the correct answer from the code given
below—
Assertion (A) : The Gahadawalas had friendly relations with the Cholas.
Reason (R) : A fragmentary Gahadawala inscription has been found incised below an inscription of Kulottunga I.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are ture, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (A)

13. Who among the following Europeans was first to come to India to establish trade relations with their country ?
(A) Dutch
(B) British
(C) Portuguese
(D) French
Ans : (C)

14. Which of the following gives the administrative divisions of the chola kingdom in the correct descending order ?
(A) Mandalam, Valanadu, Kurram
(B) Mandalam, Nadu, Kottam
(C) Kurram, Nadu, Kottam
(D) Nadu, Kurram, Taniyur
Ans : (C)

15. Which one of the following was the primary village assembly in the chola village administration ?
(A) Nadu
(B) Sabha
(C) Ur
(D) Mahasabha
Ans : (C)

16. Which one of the following states was a milch-cow for the British ?
(A) Hydrabad
(B) Punjab
(C) Mysore
(D) Avadh
Ans : (D)

17. Match the authors with their books—
(a) Subramanya Bharti
(b) Bhai Vir Singh
(c) Rabindra Nath Tagore
(d) Michael Madhusudan Dutt
1. Gitanjali
2. Meghnad Badh Kavya
3. Rana Surat Singh
4. Kuyil Pattu
Select the correct answer from the code given below—
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4
(B) 4 2 1 3
(C) 4 3 1 2
(D) 4 3 2 1
Ans : (C)

18. "The emergence of British power in India is from the battle of Buxar." Who made this statement ?
(A) Sir Stephen
(B) Ramsay Muir
(C) Dr. K. K. Datta
(D) Dr. R. C. Majumdar
Ans : (B)

19. In 1757 Siraj-ud-Daulah attacked British factory at—
(A) Dhaka
(B) Calcutta
(C) Kasimbazar
(D) Murshidabad
Ans : (B)

20. Which Governor of Madras presidency made treaty of Mangalore with Tipu ?
(A) Eyercoote
(B) Stephenson
(C) Wellesely
(D) Lord Macartany
Ans : (D)

21. What was the bone of contention between Nizam Ali, the ruler of Hyderabad and the English ?
(A) Masulipatanam
(B) Karnataka
(C) The Sarkar of Guntur
(D) The Northern Sarkars
Ans : (C)

22. The statement "we have crippled our enemy without making our friends too formidable." is associated with—
(A) Fourth Anglo-Mysore war
(B) Third Anglo-Mysore war
(C) Second Anglo-Mysore war
(D) First Anglo-Mysore war
Ans : (B)

23. Who among the following Mughal emperors, granted permission to trade free of tax in the territories of Bengal, Hyderabad and Gujarat to the British ?
(A) Muhammad Shah
(B) Aurangzeb
(C) Bahadur Shah
(D) Farrukh Siyar
Ans : (D)

24. Where did the British East India Company open its first factory in India ?
(A) Masulipatanam
(B) Surat
(C) Bharuch
(D) Mumbai
Ans : (B)

25. The Whitley commission was concerned with—
(A) Labour
(B) Education
(C) Public Health
(D) Reorganisation of civil services
Ans : (A)

26. Match the following treaties with the years of their conclusion—
(a) Treaty of Srirangapatnam
(b) Treaty of Sangoli
(c) Treaty of Manglore
(d) Treaty of Rajghat
1. 1792 2. 1806
3. 1816 4. 1784
Find the correct answer from code given below—
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4
(B) 2 3 1 4
(C) 4 3 1 2
(D) 1 3 4 2
Ans : (D)

27. Whom did Sir Charles Napier replace as British Resident of Sindh ?
(A) Alexander Burnier
(B) James Outram
(C) Sir John Karne
(D) Sir Eyre Coote
Ans : (B)

28. When was the East India Company brought under the parliamentary control ?
(A) 1773
(B) 1784
(C) 1793
(D) None of the above
Ans : (A)

29. Which one of the following Acts created 'Board of control' ?
(A) Regulating Act, 1773
(B) Pitt's India Act, 1784
(C) Act of 1813
(D) Act of 1833
Ans : (B)

30. Which one of the following historians has written about the nature of the movement of 1857 that "It was neither first nor national nor a war of independence." ?
(A) T. R. Holmes
(B) R. C. Majumdar
(C) S. B. Chaudhuri
(D) G. B. Mallison
Ans : (B)

31. Which one of the following pairs
is not correctly matched ?
(A) Jhansi — Laxmi Bai
(B) Gwalior — Tatya Tope
(C) Kanpur — Nana Saheb
(D) Allahabad — Kunwar Singh
Ans : (D)

32. The official historian of the movement of 1857 was—
(A) S. N. Sen
(B) R. C. Majumdar
(C) Tarachand
(D) V. D. Savarkar
Ans : (A)

33. Match the following associations with their presidents—
(a) British Indian Association, 1851
(b) Deccan Association, 1852
(c) Bombay Association, 1852
(d) British Indian Madras Association, 1850
1. Raja Radhakant Dev
2. Gopal Hari Deshmukh
3. C. Y. Mudaliar
4. Jamshedji Jijabhai
Select the correct answer from the code given below—
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 1 2 4 3
(C) 1 2 3 4
(D) 1 2 4 3
Ans : (D)

34. Who had chaired the Indian Education commission in 1882 ?
(A) Macaulay
(B) Sadler
(C) W. W. Hunter
(D) None of the above
Ans : (C)

35. Who was the founder of Seva Sadan in Bombay ?
(A) Baharamji Malabari
(B) Shiva Narrain Agnihotri
(C) R. G. Bhandarkar
(D) B. K. Jayakar
Ans : (A)

36. Match List-I with List-II and select the correct answer by using codes given below—
List-I
(a) Laxmi Bai
(b) Tatya Tope
(c) Nana Saheb
(d) Bahadur Shah
List-II
1. Deported to Rangoon
2. Fled to Nepal
3. Captured and executed
4. Killed in battle
Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 2 4 3 1
(C) 1 2 3 4
(D) 4 2 3 1
Ans : (A)

37. Which of the following pairs are correctly matched ?
1. Brahmo Samaj – Swami Brahmanand
2. Dev Samaj – Swami Satyanand Agnihotri
3. Arya Samaj – Swami Dayanand
4. Ram Krishna Mission – Swami Ramkrishna Paramhansa
Choose the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 1 and 4
Ans : (B)

38. Which one of the following journals had conducted a bitter campaign against the abolition of the practice of Sati ?
(A) Sambad Kaumadi
(B) Bangadoot
(C) Samachar Darpan
(D) Samachar Chandrika
Ans : (A)

39. In which of the following places 'Jatiya Sarkar' a parallel government was formed during the Quit India Movement ?
(A) Satara
(B) Tamaluk
(C) Ballia
(D) None of the above
Ans : (B)

40. Which one of the following was elected as president of Indian National Congress after the resignation of Subhas Chandra Bose ?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Pattabhi Sitaramayya
(C) Sarojini Naidu
(D) Maulana Abul Kalam Azad
Ans : (A)

41. The party which observed 'Black day' on 3 July, 1947 against partition of India was—
(A) Indian National Congress
(B) Forward Bloc
(C) Hindu Mahasabha
(D) Communist Party of India
Ans : (C)

42. Who was the author of 'Pather Dabi' a novel which glorified the path of violent revolution and which was banned by the British Government ?
(A) Premchand
(B) Sharatchandra Chatterji
(C) Bankimchandra Chatterji
(D) Ajai Ghosh
Ans : (B)

43. The newspaper 'Man in India' was edited by—
(A) Surjit Chadra Sinha
(B) Ashok Kumar Sarkar
(C) Ram Gopal Maheshwari
(D) Shiv Prasad Gupta
Ans : (A)

44. Who edited "Sahid Bhagat Singh : Dastavejo Ke Aine Mein" ?
(A) Irfan Habib
(B) Malavinder Jit Singh
(C) Chaman Lal
(D) Amalesh Tripathi
Ans : (C)

45. Which of the following writers was not associated with 'economic nationalism' ?
(A) R. C. Dutt
(B) G. V. Joshi
(C) Dadabhai Naoroji
(D) Annie Besant
Ans : (D)

46. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R)—
Assertion (A) : Dadabhai Naoroji founded East India Association in London.
Reason (R) : He wanted to influence the British Public Opinion.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (R) is true, but (A) is false
Ans : (A)

47. Which one of the following was not a member of the Hunter committee set up to enquire into the Jallianwala bagh massacre ?
(A) Lord Hunter
(B) General Dyer
(C) W. F. Rice
(D) Sir Thomas Smith
Ans : (B)

48. Which one of the following was not a slave of Mohammad Ghori ?
(A) Ikhtiyaruddin Bhakhtiyar Khalji
(B) Tajuddin Yaldauz
(C) Qutbuddin Aibak
(D) Shamsuddin Iltutmish
Ans : (D)

49. Who among the following writers has described the seven fold division of the Hindu society ?
(A) Ibn Khordadbah
(B) Abu zaid-Alhasan
(C) Al-Beruni
(D) Utbi
Ans : (A)

50. The foreign invader who plundered somnath temple was—
(A) Mohammad Ghori
(B) Masud III
(C) Muhammad Bin-Qasim
(D) Mahmud Ghaznavi
Ans : (D)



Crash Course for IAS PRE 2014 with Test Series.  [ Register for FREE Trial ] | Postal Test Series