I-DAY  Offer

(Free Test Series) Comprehensive Test-I for CSAT (Paper–2)

Comprehensive Test-I for
CSAT Paper–II

Passage I

A man may usually be known by the books he reads as well as by the company he keeps; for there is a companionship of books as well as of men; and one should always live in the best company, whether it be of books or of men. A good book may be among the best of friends. It is the same today that is always was and it will never change. It is the most patient and cheerful of companions. It does not turn its back upon us in times of adversity of distress. It always receives us with the same kindness amusing and interesting us in youth comforting and convolving us in age.

1. Which of the following would be the most suitable title for the passage?
(a) books show the reader’s character.
(b) books as man’s abiding friends.
(c) books are useful in our youth.
(d) the importance of books in old age.

2. According to the writer’s ‘a man may usually be known by the books he reads’ because.
(a) the books he reads affect his thinking and character.
(b) his reading habit shows that he is a scholar.
(c) books provide him a lot of knowledge.
(d) his selection of books generally reveals his temperament and character.

3. Which of the following statements is not true?
(a) good books as well as good men always provide the finest company.
(b) a good book never betrays us
(c) we have sometimes to be patient with good book as it may bore us.
(d) a good book servers as permanent friend.

Passage II

Once an ant who had come to drink at a stream fell into the water and was carried away by the swift current. He was in great danger of drowning. A dove, perched on a near tree, saw the ant’s danger and dropped a leaf into the water. The ant climbed on to this, and was carried to safety. Sometimes after this a hunter, creeping through the bushes, saw the dove asleep, and took careful aim with his gun. He was about to fire when the ant, who was nearly, crawled forward and bit him sharply in the ankle. The hunter missed his aim, and the loud noise of the gun awakened the dove from her sleep. She saw her danger and flew swiftly away to safety. Thus the ant repaid the done for having saved his life in the foaming current of the stream.

4. The ant came to the stream
(a) Fall into it
(b) look at the swift current.
(c) to carry back some water.
(d) drink water.

5. The done was in danger, because.
(a) a hunter wanted to care for it.
(b) there was a bust nearby.
(c) a hunter was about to shoot it
(d) it had fallen off the branch.

6. The ant repaid the done by:
(a) biting the hunter
(b) warning the done
(c) crawling near the hunter.
(d) biting the done.

Passage III

When you sit in your local cinema hall enjoying the film that is being flashed on the screen in front of you, do you ever think of how films are made? Hundreds, perhaps thousands, of people may have spent a year or even longer working very hard to produce a film which lasts a mere hour of two. Film making is nowadays a very big and complicated industry, involving large sums of money and occupying many hundreds of skilled technicians as well as actors and actress. What happens when a film company decides to shoot a film? There must, of course be a story. This may be based on a novel or a play, or it may be specially written for the film. From the story, whatever it is a shooting script has to be prepared, which shows all the scenes, the order in which they are to be photographed or shot, the way the actors are to speak and move, the position of the cameras for each scene and so on. Then the producer engages the actors and actresses, decides which scenes are to be taken in the studio and which outside or on location and make all the preliminary preparations. The directors is the man who tells the actors what to do, and shows then how to act each scene. It is his job to interpret the script and translate the author’s word and instructions into a series living scenes.

7. Film industry is a big industry because.
(a) we enjoy a film
(b) actors and actresses are highly paid.
(c) large sums of money and hundreds of technicians are involved.
(d) films are time-consuming.

8. A film is flashed on the screen.
(a) for an hour or two
(b) for a year or even longer
(c) for as long as we wish
(d) for a few minutes.

9. The story of the film is based on
(a) actors and actresses
(b) a novel or a play
(c) the ‘shooting script’
(d) the director is life

Passage IV

A man may usually be known by the books he reads as well as by the company he keeps; for there is a companionship of books as well as of men; and one should always live in the best company, whether it be of books or of men. A good book may be among the best of friends. It is the same today that is always was and it will never change. It is the most patient and cheerful of companions. It does not turn its back upon us in times of adversity or distress. It always receives us with the same kindness, amusing and interesting us in youth comforting and consolving us in age.

10. Which one of the following would be the most suitable title for the passage?
(a) books show the reader’s character.
(b) books as man’s abiding friends.
(c) books are useful in our youth.
(d) the importance of books in old age.

11. According to the writer’s ‘a man may usually be known by the books he reads’ because.
(a) the books he reads affect his thinking and character.
(b) his reading habit shows that he is a scholar.
(c) books provide him a lot of knowledge.
(d) his selection of books generally reveals his temperament and character.

12. Which of the following statements is not true?
(a) good books as well as good men always provide the finest company.
(b) a good book never betrays us
(c) we have sometimes to be patient with a good book as it may bore us.
(d) a good book serves as a permanent friend.

Passage V

Once an ant who had come to drink at a stream fill into the water and was carried awasy by the swift current. He was in great danger of drowning. A dove, perched on a near tree, saw the ant’s danger and dropped a leaf into the water. The ant climbed on to this, and was carried to safety. Sometimes after this a hunter, creeping through the bushes, saw the dove asleep, and took careful aim with this gun. He was about to fire when the ant, who was nearly, crawled forward and bit him sharply in the ankle. The hunter missed his aim, and the loud noise of the gun awakened the dove from her sleep. She saw her danger and flew swiftly away to safety. Thus the ant repaid the done for having saved his life in the foaming current of the stream.

13. The ant came to the stream to:-
(a) Fall into it
(b) Look at the swift current.
(c) To carry back some water.
(d) Drink water.

14. The done was in danger, because.
(a) a hunter wanted to care for it.
(b) there was a bush nearby.
(c) a hunter was about to shoot it
(d) it had fallen off the branch.

15. The ant rapid the done by:
(a) biting the hunter
(b) warning the done

Passage VI

The manager of a well known firm was interviewing applicants for the post of a night watchman he had advertise. He was very hard to please and always found something wrong with each man one had long hair, another small eyes, a third was too thin, a fourth very fat another too tall. Among the applicants interviewed by the manager for the post was one, Ram Krishna. He watched all this as he sat in the verandah patientyly waiting for his turn to be interviewed. He resolved to be prepared for anything, when his turn came, all went well. The manager found nothing wrong with his appearance, size or constitution. He was so handsome, tall and strong that the manager was really pleased to see such a well-build youngman.
Is yout health sound? said the manager at last. No sir, replied Ram Krishan; not quite I ‘suffer’ from one serious complaint. ‘what is that? Asked the manager sharply, ‘sleeplessness’, came the prompt reply.
The manager was so pleased with the answer of the youngman that, without questioning him further, he appointed him.

16. ‘Sleeplessness’ could be linked to.
(a) the applicant’s illness.
(b) the job as night watchman
(c) the manager’s foolishness.
(d) the foolishness of the applicants.

17. The passage shows.
(a) the failure of the manager.
(b) the cleverness of Ram Krishan.
(c) the efficiency of the manager.
(d) the bad health of Ram Krishan.

18. The manager was ‘hard to please’ means that he was:-
(a) difficult to satisfy
(b) used to complain without reason
(c) very unkind.
(d) hard hearted.

Passage VII

English is generally acknowledged to be the world’s most important language. It is perhaps worth trying to understand briefly the basis for that evaluation. There are after all thousands of languages in the world and each seems to be uniquely important to those who speak it as their native language, the language they acquired at their mother’s knee. But there are some objective standards to judge their relative importance.
One criterion is the number of speakers of the language. A second is the extent to which a language is geographically dispersed, in how many continents and countries is it used or is its knowledge necessary?
A third is its functional load: how extensive is the range of purposes for which it is used? In particular, to what extent is it the medium for highly valued cultural manifestations such as science or literature? A fourth is the economic and political influence of the native speakers of the language.

19. The author wants to evaluate the importance of the English language because it is:
(a) The language of the Britishers.
(b) Studied as a second language in India.
(c) The most useful language of the world.
(d) Used in many countries.

20. The speakers of every language
(a) Consider their language as the most important
(b) Do not like other languages
(c) Treat all the languages alike
(d) Want to learn English

© UPSCPORTAL.COM

21. The writer’s evaluation of the importance of the English language is based on:
(a) General notions
(b) Linguistic assumptions
(c) Subjective feelings
(d) Objective criteria.

Passage VIII

Television might be abused and then it may warp the minds of its viewers, especially those young ones who are suggestible and sensitive to every kind of Impression. But if it properly used, it may lead to the enhancement of human life itself. We should try, by means of this great mode of communication, which has such an instant impact on the minds of people who view it, to enable them to cast off superstition, to emancipate their minds from any kind of narrowness and combact every kid of false idea which has taken lodgment in the minds of the people. It is, therefore, a great means of education. We should use if for that purpose and it is my earnest hope that eh television will be employed for the good purpose of improving the quality of our men and women and not for making them shoddy and couch-potatoes. We should use documentaries, short plays, films, abridgments of classic, so that what the students do not get in school and colleges might be provided for hem when they view the television. That is what is necessary. I think, under proper management, it may be regarded as one of the most efficacious modes of mass communication. You have there sight, hearing, pictures, music all these things mixed together.

22. According to the passage, the abuse of television might:
(a) Change the eating habits people,
(b) Disturb the minds on the viewers.
(c) Not make a vital impact on the minds of viewers.
(d) Have a detrimerital effect on national pride.

23. As the passage, the proper use of television enables the viewers.
(a) To entertain themselves.
(b) To make themselves busy
(c) To rise above archaic prejudices
(d) To believe in superstition, narrowness etc.

24. The writer calls television as great means of education, because:
(a) It displays various educational programmes
(b) It teaches views to fight many personal and social evils
(c) If offers lessons as in a classroom.
(d) It performs the function of a teacher.

Passage IX

No one has ever suggested that grinding pauperism can lead to anything else but moral degradation. Every human being has a right to live and find the resources to feed, clothe and house himself. But for this very simple performance we need no assistance from economists or their laws. Take no thought for the tomorrow is an injunction which finds an echo in almost all the religious scriptures of the world. In a well ordered society the securing of one’s livelihood should be and is found to be the easiest thing in the world. Indeed the test of orderliness in a country is not the number of millionaires it has but the absence of starvation among its masses. The only statement that has to be examined is whether it can be examined or whether it can be laid down as a law of universal application that material advancement means moral progress.
25. What does grinding pauperism lead to?
(a) Spiritual elevation
(b) Moral degradation
(c) Moral advancement
(d) Desire for luxury

26. Which one of the following injunctions finds an echo in religious books?
(a) Think of tomorrow
(b) Think of the past
(c) Do not think of tomorrow
(d) Submit oneself to God

27. The easiest thing available in well ordered society as;
(a) Riches
(b) Fashion
(c) Law and order
(d) Food and shelter.

Passage X

There are times when we are timid and shy about expressing the love we feel. For fear of embarrassing the other person, or ourselves, we hesitate to say the actual words ‘I love you’. So we try to Communicate the idea in order words we say take care or don’t drive fast or be good.
But really, these are just other ways of saying I love you. You are important to me, I care what happens to you. I don’t want you to get hurt. We are sometimes very strange people. The only thing we want to say, and the one thing that we should say, is the one thing we don’t say. And yet because the feeling is so real, and the need to say it is so strong, we are driven to use other words and signs to say what we really mean. And many times the meaning never gets communicated at all and the other person is left feeling unloved and unwanted.
Therefore, we have to listen for love in the words that people are saying to us. Sometimes the explicit words are necessary, but more often, the manner of saying things is even more important. A joyous insult carries more affection and love within the sentiments which are expressed insincerely. An impulsive hug says ‘I love you’ even though the words might be saying very different.

28. According to the passage, what happens when what we mean is not conveyed exactly.
(a) we fell embarrassed
(b) we fell neglected
(c) other feel neglected
(d) we are misunderstood

29. Give the implicit nature of communication what does the author feel more important?
(a) explicit words
(b) real feeling
(c) strong desire
(d) way of communication.

30. “We are sometimes very strange people” because we,
(a) love whom we should not
(b) don’t say exactly what we want to say
(c) often use explicit words and manner of communication
(d) don’t say ‘I love you’ to people directly

Passage XI

Do you remember, dear, the days so long ago when we were at school, and the chemistry lab where you and I worked over messy experiments and grew to know each others? Your family had just moved to our town; I learnt that your father came from a distinguished family and was a government official. My father was dead, and I lived with my mother in an unfashionable street. We let half our house, and my mother did fancy sewing for the well to do people in town. She did it proudly, with her head held high yet I was taken into your crowd because I was the football captain and head of the boys’ class.

31. The narrator’s family rented out half their house. because:
(a) somebody asked for it
(b) they needed the rent badly
(c) the house was too large for them
(d) they wanted to have good neighbors.

32. They lived in an “unfashionable street” as
(a) They did not like to live in a fashionable area.
(b) Fashions changed often there
(c) Things were cheaper in such streets.
(d) They wanted to follow the fashion of their choice.

33. The narrator was included in his friend’s “crowd” because of his
(a) smart appearance
(b) kind behavior
(c) affluent background
(d) excellent performance

Passage XII

Man is a rational animal, so at least I have been told. Through out my long life, I have looked diligently for evidence in favor of this statement, but so far I have not had the good fortune to come across it. On the contrary, I have seen the world plunging continually further into madness. I have seen great nations, formerly leaders of civilization led astray by teachers bombastic nonsense. All this is depressing, but gloom is a useless emotion. Erasmus was probably right when he asserted. That folly is perennial and yet the human race has survived.
Aristotle was the first to proclaim explicitly that man is a rational animals. His unimpressive reason for this view was that some people can do sums.

34. The authors has seen great nations led astray by
(a) religious leaders
(b) misguided ideology
(c) men of relentless ambition
(d) preachers of bombastic nonsense.

35. All this is very
(a) enlightening
(b) exhilarating
(c) encouraging
(d) depressing

36. The author finds as Erasmus found
(a) that life is a misadventure
(b) that folly is perennial
(c) that folly is rare
(d) that life is endearing

37. Ms. z, hailing from Mysore has on joining I.R.T.S. recently been posted to Shiliguri, W.B. One of her assistants has taken the help of a railway contractor, Mrs. B to transport her beginnings from Vadodara. Mrs. B belongs to Mysore and Incidentally Ms Z wants to piece of furniture and some idols of God from her hometown Mysore. Should she take help of Mrs. B to procure these?
(a) Yes, remaining silent about Costs?
(b) Yes, offering to pay in advance for Costs,
(c) No, ask her family friends in Mysore to do this for her.
(d) Just casually mention her requirement to Mrs. B.

38. In many work situations, office have to discuss problems and find solution. Which of the following are unprofessional attitudes?
(I) Insist on your personal views.
(II) Discuss the issues based on logic and facts.
(III) Try to score debating points over others.
(IV) Impress others with your knowledge.
(a) I & II
(b) I, II & III
(c) I & IV
(d) I, III & IV

39. Suresh and Manoj are briefing their boss Mr. Kumar on an involved question. During the briefing, Mr. Kumar had to repeatedly ask question to get information from them, what could have been the problem?
(a) Mr. Kumar is very inquisitive
(b) Mr. Kumar is rather slow on uptake.
(c) Suresh and Manoj have not presented all the relevant and material facts in logical sequence.
(d) Some bosses like Mr. Kumar enjoy quizzing their subordinates.

40. A review meeting is being held to assess the working of different wings of a department. It is scheduled for the whole day. Each wing is allocated a fixed time and reports have to flow a set pattern. Those speaking on such occasions should—
(a) Strictly adhere to time schedules and set patterns of reports
(b) Take a little extra time to cover all aspects of others.
(c) Show how their wing have done better than their work.
(d) Treat the whole matter as part of organizational rituals

© UPSCPORTAL.COM

41. You are newly appointed as A.D.M. of a town. You want to introduce new idea in administration in front of your officials. You met resistance when introducing the new concept. You—
(a) Take disciplinary action against the resisting officials.
(b) Would direct them to follow the concept strictly
(c) Do nothing, after all it is their loss if they don’t follow.
(d) Would convince the resisting officials

42. You are a term leader. You made a mistake while explain a project to your team workers. A team member rudely points out the error. How will you react?
(a) You will become angry on him & Scold him.
(b) You will feel sorry and improve your mistake.
(c) You will make a mockery of the employee.
(d) You will take it lightly and leave the topic.

43. You are the D.M. of a district. You have observed that the productivity of your subordinates is very low and deteriorating day-by-day. Which of the following should result in the best performance in such situation?
(a) An easily attainable goal.
(b) A specific, tough goal.
(c) A general, tough goal.
(d) As easy, general goal.

44. A visitor to shekawat’s office was requesting for early decision on his long pending case. Shekhwat told him that he would look into the matter. The visitor requested shekhwat to note about it in the official diary. Shekhawat there upon flared up and told the visitor not to teach him to do his job. Skekhawat’s reaction was-
(a) Unjustified because the suggestion was harmless and officials should not lose temper over trifles.
(b) Justified because the visitor has no right to tell Shekhawat to make an entry in his diary.
(c) Unjustified because public officials should always remain calm.
(d) Justified because unnecessary comments provoke anger.

45. A brainstorming meeting is held to discuss on organizational problem. When the chairman invites suggestion from the participants, Ravi enthusiastically makes many suggestion as Puerile and ill advised. What is your reaction to the chairman’s comments on Ravi’s suggestions?
(a) Chairman of any meeting has to discourage absurd suggestions.
(b) Participants in a meeting should make only reasonable suggestions.
(c) Chairman should just listen to whatever is said in meeting
(d) The Chairman should without taking individual names advise participants to make cogent and Pragmatic Suggestions.

46. Gourav, after studying English at a prestigious university abroad, returned to India and joined a firm. His writing was marked by literary elegance with flowery Phrases and quotation. Some people were unable to follow his writing. Gourav attributed it to their ignorance and failing educational standards in India. What in your view is the real problem?
(a) Gourav’s predicament reflects the falling standards of Indian education.
(b) Gaurav should have put his talents to use abroad.
(c) Gaurav is unable to adapt his communication style to the organizational needs.
(d) Suitable training should be given to concerned staff so that they can follow Gaurav.

47. Pankaj is friendly with Soumya. They belong to different states and different castes Pankaj promises to marry Soumya after getting a job. His gets a job and during training period meets Preeti who happens to be from his caste & state. He parents encourage him to consider marrying Preeti. What should Pankaj do?
(a) Try to slowly convince Soumya that she would be better off marrying a person from her caste & state.
(b) Stick to his promise and convince his parents.
(c) Tell Soumya that because of opposition from his parents their marriage would be problem ridden.
(d) Distance himself gradually from Soumya and hope that she would lose interest in him.

48. You are an officer in a rural district. You are given responsibility of a govt. Funded employment Gurantee programme, MGNREGA. While handling your work, you have noticed that workers are not performing their work up to their level. What should be your reaction?
(a) Go to them and rebuke them.
(b) Motivate them and encourage them to proceed
(c) Do not see any need to do anything
(d) Go to them and say encouraging words.

49. You are an I.A.S officer and you are recently pasted in a tribal district. The best way to communicate with tribal people is-
(a) To make them realize that you are their well-wisher and you will not harm them.
(b) To get involved with them and their methodologies.
(c) To appreciate their ways and try to adopt them.
(d) All of the above.

50. You come to know of some clandestine illegal activities going on in an area. The culprits are influential and ensure that no overt or direct sings of the illegal activity are visible. You hold a discussion in office on how to respond to the situation. From among the following alternatives considered, which one will choose?
(a) Leave things as they are
(b) Organize an immediate raid on the suspected locations
(c) Being collecting evidence without alerting the Suspects
(d) Ask the suspects to immediately stop the illegal activities.

51. Sujata is working on the reception desk. As part of efforts to improve customer relations, she is asked to greet with a wide smile every one entering the office. Sujata objects feeling that it would seem on ingratiating gesture. Her supervisors still insist. Was Sujata justified in her view?
(a) She is justified since such smiles look artificial
(b) She is justified since views reflect regressive attitudes towards women.
(c) Friendly greeting is a courtesy which is universally appreciated
(d) Sujata represent the confident and liberated new generation of women.

52. During a demonstration you notice that speaker is telling a story about someone climbing up a pipe while simultaneously gesturing as though he or she were a ladder. Seeing the gestural behavior, you conclude that:
(a) The story and gesture exactly match each other
(b) The story and the gesture do not exactly match each other
(c) The speaker has missed a trick in holding the audience attention
(d) The speaker would have better by not using the climbing gesture

53. You notice that in your department, there are two senior employees who are at log gerheads on every issue and now due to their personal differences in temperament and approach to work, office is getting effected and department morale is also low.
(a) You will call both to your chamber and tell them to sort out their differences and if they don’t them they would be liable to be transferred to other departments.
(b) You will call them for an informal interaction after office hours, so that you can understand not only their personal differences but also to find a way out.
(c) You will immediately issue transfer orders to one of them
(d) You will call department meeting of all employees and in the presence of all you would sort out their differences with the intention of strengthening your position as Department Head.

54. Imagine you are stopped by a traffic police man fur a minor traffic misdemeanor, and how would you respond to the situation?
(a) You would try manipulate the situation
(b) You would try to manage the situation
(c) You would negotiate with the traffic officer
(d) You would try to persuade the officer

55. As the HR executive of a multinational company. You have to recruit many Professionals. After written exam and interview, surprisingly you find most of the successful candidates to be women, what will you candidates.
(a) Woman should be taken because they deserve it.
(b) There is “Women Empowerment” in the current scenario, they should be given a chance.
(c) Will take males and female in equal ratio
(d) Women are flabby deci

56. The average age of 25 students in a class is 10 yr. If the teacher’s age is included, the average increase by 1 yr. The age of the teacher is
(a) 33 yr
(b) 42 yr
(c) 36 yr
(d) 45 yr

57. Twelve years ago, the average age of a husband and a wife was 20 yr. The average remains the same today, when they have two children. What is the present age of the youngest child, if they differ in age by 2 yr ?
(a) 12 yr
(b) 9 yr
(c) 11 yr
(d) 7 yr

58. The average of 100 numbers is 50. It is found that while calculating the average, two numbers, namely 81 and 66 were wrongly read as 18 and 6. The correct average is
(a) 51.23
(b) 41.45
(c) 36.42
(d) 52.46

59. The average temperature of the first three days of the week is 25°C and that of the next three days is 27°C. If the average of the whole week is 26.5°C, the temperature of the last day of the week is
(a) 31.5°C
(b) 29.5°C
(c) 21°C
(d) 27.5°C

60. The average of 5 observations is 15. If three new observations 16.5, 18 and 14.5 be added. Find the new average
(a) 14.8
(b) 15.5
(c) 16.2
(d) 15.6

© UPSCPORTAL.COM

61. The average income of 20 employees in an office is ` 1800 per month. If one more employee is added the average salary becomes ` 1810 per month. What is the monthly salary of the new employee?
(a) ` 1840
(b) ` 1960
(c) ` 2010
(d) ` 1980

62. If the total sales for a business in a certain year were ` 132000. What were the sales in June, if June sales were half the monthly average ?
(a) ` 8400
(b) ` 7200
(c) ` 5500
(d) ` 6300

63. The average monthly salary of 11 workers and one officer in an organisation is 600. When the officer whose salary was ` 1600 per month retired, a new officer was appointed and the average salary of the 12 employees is ` 570 per month. The salary of the new officer is
(a) ` 1260
(b) ` 1240
(c) ` 1220
(d) ` 1280

64. The average age of a husband, his wife and daughter 2 yr ago was 24 yr and that of his wife and daughter 4 yr ago was 18 yr. What is the husband’s present age ?
(a) 32 yr
(b) 30 yr
(c) 34 yr
(d) 36 yr

65. Five years ago the average age of four men is 48 yr. Now, a new man joins and the average age increases by 2 yr. What is the age of the new man?
(a) 36 yr
(b) 42 yr
(c) 41 yr
(d) 38 yr

66. Statement:
I. All stars are planets.
II. All planets are trees.

Conclusions
I. All planets are stars.
II. All stars are trees.
III. All trees are plants.
IV. Some trees are stars.
(a) Only II and IV follow
(b) Only I and II follow
(c) None follows
(d) All follow

67. Statement:
I. Some chairs are shoes.
II. Some shoes are sticks.

Conclusions
I. Some chairs are sticks.
II. No chair is stick.
III. All sticks are shoes.
IV. All shoes are chairs.
(a) Either I or II follows
(b) Either II or IV follows
(c) III follows
(d) Only I and II follow

68. Statement:
I. All buses are dogs.
II. Some dogs are horses.

Conclusions
I. Some horses are dogs.
II. Some dogs are buses.
III. Some buses are horses.
IV. Some horses are not dogs.
(a) Either I or III follows
(b) Either II or IV follows
(c) Only I and II follow
(d) None follow

Directions: Answer these questions based on the figure which represents the flow of natural gas through pipelines across major cities A, B, C, D and E (in suitable units). Assume that supply equals demand.

69. What is the number of units demanded in B ?
(a) 400
(b) 350
(c) 450
(d) 500

70. If the number of units demanded in C is 225, what is the value of M ?
(a) 875
(b) 1075
(c) 775
(d) 850

Directions: These questions involves letter coding, number coding and mixed letter coding. Each letter in a word is replaced by certain other alphabet/number according to a specific rule. Candidates are expected to find it out.

71. : : DAMUJ ® ?
(a) 47586
(b) 41568
(c) 45678
(d) 46785

72. SORRY® ?
(a) 63215
(b) 67851
(c) 63278
(d) 68775

73. PITY®?
(a) 7859
(b) 9123
(c) 9213
(d) 9537

Directions: Read the following information carefully and answer the questions given below it:

(i) Six flats on a floor in two rows facing North and South are allotted to P, Q, R, S, T and U.
(ii) Q gets a North facing flat and is not next to S.
(iii) S and U get diagonally opposite flats.
(iv) R next to U, gets a south facing flat and T gets a north facing flat?

74. City ‘M’ is situated East of city ‘N’. City ‘O’ is situated South of city ‘N’. City ‘P’ is situated North of City ‘0’. In which direction city ‘N’ is situated with respect of city ‘P’ ?
(a) North
(b) South
(c) East
(d) Cannot be determined

75. Asha walks 3 km Southward and then turns right and walks 2 km. She again turns right and walks 3 km and turns towards her left and starts walking straight. In which direction is she walking now ?
(a) East
(b) North
(c) South
(d) West

76. Arun’s office is situated at 5 km South from Bharat’s office. Bharat starts from his office and walks 2 km towards Arun’s office. He then turns left and walks 3 km and then turns right and walks 3 km. In which direction will he turn to reach Arun’s office ?
(a) East
(b) West
(c) North
(d) South

Directions: These questions are based on the information given below
Six persons P, Q, R, S, T and U are sitting in a circle facing one another front to front. P is sitting in front of Q. Q is sitting to the right of T and left of R. P is to the left of U and right of S.

77. Who is sitting opposite to R?
(a) P
(b) Q
(c) S
(d) T

78. Who is sitting opposite to S?
(a) U
(b) T
(c) R
(d) Cannot be determined

79. Who is sitting between P and R?
(a) S
(b) T
(c) U
(d) Q

80. If the positions of P and R are changed, who will be sitting between S and U?
(a) P
(b) R
(c) Q
(d) T

Answers

1. (A), 2. (D), 3. (C), 4. (D), 5. (C), 6. (A), 7. (C), 8. (A), 9. (B),10. (E), 11. (E), 12. (C), 13. (D), 14. (D), 15. (D), 16. (C), 17. (B), 18. (A), 19. (C), 20. (A), 21. (D), 22. (B), 23. (C), 24. (B), 25. (B), 26. (C), 27. (D), 28. (C), 29. (D), 30. (B), 31. (B), 32. (C), 33. (D), 34. (D), 35. (D), 36. (B), 37. (C), 38. (D), 39. (C), 40. (D), 41. (D), 42. (B), 43. (B), 44. (A), 45. (D), 46. (C), 47. (B), 48. (B), 19. (D), 50. (C), 51. (C), 52. ( ),53. (B), 54. (B), 55. (A), 56. (C), 57. (D), 58. (A), 59. (B), 61. (C), 62. (C), 63. (B), 64. (C), 65. (D), 66. (A) 67. (A) 68. (D), 69. (A), 70. (B), 71. (B), 72. (D). 73. (D), 74. (D), 75. (D), 76. (B), 77. (D), 78. (B), 79. (A), 80. (B)

© UPSCPORTAL.COM