(Paper) Central Armed Police Forces (CAPF) Exam (Assistant Commandant) Solved Paper - 2016 "General Study" (Part-1)

(Paper) Central Armed Police Forces (CAPF) Exam (Assistant Commandant) Solved Paper - 2016 "General Study" (Part-1)

29. Which one of the following layers of atmosphere has high concentration of ions'?

(a) Stratosphere
(b) Exosphere
(c) Thermosphere
(d) Troposphere

Ans: (c)

30. Which one of the following cities has greater annual range of temperature?

(a) Kuala Lumpur
(b) New Delhi
(c) Shanghai
(d) Ulaanbaatar

Ans: (d)

31. Match list I with list II and select the correct answer using the code given below the lists.

List I                 List II
(Climate type in letter code) (Major area)
A. Aw 1. Central California
B. Af 2. India Subc ontinent
C. Cs 3. North and South of Amazon Forests
D. Am 4. Western Equatorial Africa

Code:

(a) 3 1 4 2
(b) 2 4 1 3
(C) 3 4 1 2
(d) 2 1 4 3

Ans: (c)

32. Ramsar Convention, to which India is a signatory, is related to conservation and wise use of

(a) wetlands
(b) genetic resources
(c) mines
(d) forest lands

Ans: (a)

33. Which one of the following rivers flows between Satpura and Vindhya ranges?

(a) Tapi
(b) Sabarmati
(c) Narmada
(d) Mahi

Ans: (c)

34. Which one of the following is the correct taxonomic hierarchy?

(a) Kingdom-Phylum-Order-Genus-Family-Class-Species
(b) Kingdom-Order-Class-Phylum-Family-Genus-Species
(c) Kingdom-Class-Order-Phylum-Family-Species-Genus
(d) Kingdom-Phylum-Class-Order-Family-Genus-Species

Ans: (a)

35. The subunits of DNA are known as

(a) Nucleotide
(b) Nucleosome
(c) Nucleoside
(d) Polypeptide

Ans: (a)

36. The process of using microbes to treat areas of land or sea that have been contaminated by pesticides, oil or solvents is known is

(a) Eutrophication
(b) Nitrification
(c) Ammonification
(d) Bioremediation

Ans: (d)

37. How is the rate transpiration affected by decreasing humidty and by decreasing light intensity?

Decreasing humidity      Decreasing light intensity

(a) Decreases                     Decreases
(b) Increases                      Decreases
(c) Increases                       Increases
(d) Decreases                     Increases

Ans: (b)

38. Vaccination involves

(a) Injecting the body with materials that simulate the body to produce antibodies
(b) injecting the body with materials that stimulate the body to produce antigens
(c) the use of monolonal antibodies to cure a disease
(d) use of antibotics to cure diseases

Ans: (a)

39. Which of the following are examples of carnivorous plants?

(a) Sundew, Venus fly trap, Pitcher plant
(b) Cuscuta, Raffesisa, Mistletoe
(c) Sandalwood, tree Broom rape, Pitcher plant
(d) Cuscuta, Bladderwort, Mistletoe

Ans: (a)

40. Consider the following statemetns relating to Sea Salinity.

1. The ocean salinity depends on evaporation and precipitation.
2. Any change in the temperature or density influences the salinity.
3. Major source of sea salinity of terrestrial discharge by rivers.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

41. Consider the following statements relating to salt production in India.

1. India is the second largest producer of iodised salt in the world next only to China.
2. Salt mining is carried out in Himachal Pradesh.
3. Gujarat is the leading producer of salf in India.
4. Ground water is the important source of salt in Rajasthan.

Which of the statemetns given above are correct?

(a) 1 and 2
(b) 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 2, 3 and 4

Ans: (c)

42. Which of the following statements relating to Dharwar geological system are correct?

1. They belong to Archaean geological period.
2. They re metamorphosed sedimentary rocks.
3. They are of great economic importance for its mineral resources.
4. They are found predominintly in Karnataka, Tamil Nadu, Odisha and Jharkhand.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 2, 3 and 4
(c) 3 and 4
(d) 1 and 2

Ans: (d)

43. Which one of the following is the correct order of formation of geological system in India in terms of their age? (Starting with the oldest)

(a) Dharwars - Aravallis - Vindhyans - Cuddapahs
(b) Aravallis - Dharwars - Cuddapahs - Vindhyans
(c) Vindhyans - Dharwars - Aravallis - Cuddapahs
(d) Cuddapahs - Vindhyans - Dharwars - Aravallis

Ans: (b)

44. A change of state directly from solid to gas without changing into liquid state is called

(a) Fusion
(b) Sublimation
(c) Diffusion
(d) Emulsion

Ans: (b)

45. Water at 273 K is less effective in cooling than ice at the same temperature. It is because

(a) water is difficult to handle
(b) water at 273 K has less energy than ice at the same temperature
(c) water at 273 K has more energy than ice at the same temperature
(d) water is not a cooling agent

Ans: (b)

46. Which one of the following statements is not correct?

(a) The rate of evaporation depends on temperature
(b) The rate of evaporation does not depend on surface area exposed to the atmospher but on volume of the liquid
(c) The rate of evaporation depends on humidity of the surroundings
(d) The rate of evaporation depends on teh wind speed

Ans: (b)

47. Which one of the following is not a colloid?

(a) Milk
(b) Mud
(c) Butter
(d) Boric acid

Ans: (d)

Study Material for CAPF-AC Exam

48. Match list I with list II and select the correct answer using the code given below the lists.

List I             List II
(Isotope)     (Applicaiton)

(a) Carbon     1. Treatment of goitre
(b) Cobalt     2. Calculation of age of the earth
(c) Iodine      3. Treatmetn of cancer
(d) Uranium  4. Fuel in nuclear reactors

Code

(a) 2 3 1 4
(b) 2 1 3 4
(c) 4 1 3 2
(d) 4 3 1 2

Ans: (a)

49. Which of the following statemetns are correct?

1. Kolkata port is the only riverine major port of India.
2. The port of Cochin is located one Willington Island.
3. Maharashtra has three major ports.
4. Mundra port is India's major port in private sector.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2
(b) 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2 and 4

Ans: (d)

50. Perth located on 118° East longitude, will be celebrating new year event on 1st of January 2017 at 6:00 am. At that time, what would e the time at Los Angeles located on 110° West longitude?

(a) 9 : 12 pm of January 1, 2017
(b) 2 : 48 pm of December 31, 2016
(c) 11 : 40 pm of December 31, 2016
|(d) 5 : 28 am of January 1, 2017

Ans: (b)

51. Which one of the following States has the maximum number of registered e-waster recyclers/ dismantlers?

(a) Maharashtra
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka
(d) Uttar Pradesh

Ans: (c)

52. Arrange the following substances in their order of increasing hardness.

(1). Gypsum
(2) Topaz
(3). Fluorite
(4) Feldspar

Select the correct answer using the code given below.

(a) 4-3-2-1
(b) 1-3-4-2
(c) 3-4-2-1
(d) 1-4-3-2

Ans: (b)

53. During 2014-15, in which one of the following industrial sectors, the FDI equity inflow was maximum?

(a) Telecomunications
(b) Services (Financial, Banking and Insurance, Non-financial/Business, R and D etc.)
(c) Drugs and Pharmaceuticals
(d) Hotel and Tourism

Ans: (b)

54. Which one of the following is not an industrial corridor as per the policy initiatives?

(a) Amritsar - Kolkata
(b) Delhi - Mumbai
(c) Kolkata - Guwahati
(d) Chennai - Benguluru

Ans: (c)

55. Which one of the following statements is not correct?

(a) Bleaching power is prepared by the action of chlorine on dry slaked lime [Ca(OH)2]
(b) Bleaching power acts as a reducing agent in many chemical industries
(c) Bleaching power is also known as chlorinated lime
(d) Bleaching power is used for disinfecting drinking water

Ans: (b)

56. Which one of the following statements is not correct?

(a) Graphite is a non-metal
(b) Graphite is an allotrope of carbon
(c) Graphite is a conductor of electricity
(d) Graphite has a tetrahedral structure

Ans: (d)

57. Consider the following physical quantities. Energy, power, pressure, impulse, temperature, gravitational potential

Which of the above is/are the vector quantity/quantities?

(a) Impulse only
(b) Impulse and pressure
(c) Impulse, temperature and pressure
(d) Gravitational potential

Ans: (a)

58. A piece of stone tied to a string is make to revolve in a circular orbit of radius r with other end ofthe string as teh centre. If the string breaks, the stone will

(a) move away from the centre
(b) move towards the centre
(c) move along a tangent
(d) strop

Ans: (c)

59. Which one of the following statements is not true?

(a) The gravitational force of Earch acting on a body of mass 1 kg is 9.8 Newton
(b) The force acting on an object of mas 5 kg moving with a uniform velocity of 10 m/s on a frictionless usrface is zero
(c) The SI unit of weight is kg
(d) The momentum of a man haing mass 100 kg walking with a uniform velocity of 2 m/s is 200 newton second

Ans: (c)

60. Which one of the following statemetns is correct?

(a) Acceleration due to gravity decreases with teh increase of attitude
(b) Acceleration due to gravity increases with the increase of depth (assumption Earth to be a sphere of uniform density)
(c) Acceleration due to gravity decreases with the increase of latitude
(d) Acceleration due to to gravity is independent of the mass of the Earth

Ans: (a)

61. A Barometer kept in an elevator reads 760 mm when the elevator is at rest. When the elevator moves is the upward direction with increasing speed, the reading of the Barometer will be

(a) 760 mm
(b) < 760 mm
(c) < 760 mm
(d) zero

Ans: (b)

62. Which one of the following statements is not correct?

(a) The Earth's magnetic field is due to the motion of metals like iron and nickel in the core of teh Earth
(b) The magnetic feild lines of force are widely separated near the poles of a magnet but these lines come closer to one another at other places
(c) If the cross-sectional area of a magnetic field increaes, but the flux remains the same, the flux density decreases
(d) The magnetic lines of force come closer to one another near the poles of a magnet but they are widely separated at other places.

Ans: (b)

63. Let a resistor having 4 ohm resistance be connected across the terminals of a 12 volt battery. Then, the charge in coulomb passing through the resistor per second is

(a) 12
(b) 4
(c) 3
(d) 0.33

Ans: (c)

64. Arrange the following varieties of silk in India in their order of decreasing production.

1. Munga
2. Eri
3. Mulberry
4. Taser

Select the correct answer using the code given below.

(a) 3-2-4-1
(b) 3-4-2-1
(c) 2-4-1-3
(d) 2-1-4-3

Ans: (a)

65. Which of the following are the objectives of the Khadi and Village Industries Commission?

1. To provide employment in rural areas.
2. To produce saleable articles.
3. To create self reliance amongst people and building up a strong rural community spirit.

(a) 1,2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

Ans: (a)

66. Which of the following statements concerning circum-pacific belt are correct?

1. It is an active volcanic realm.
2. It is an active seismic realm.
3. It is a divergent plate boundary.
4. It is prone to Tsunami.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2
(b) 3 and 4
(c) 1,2 and 4
(d) All of these

Ans: (d)

67. Which of the following statements relating to solar system is/are correct?

1. Venus and Uranus rotate opposite to the direction of rotation of Earth.
2. Venus is the nearest planet to Earth.

Select the correct answer using the code given below.

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

68. If a place is affected by Tide at 6:00 am Monday, normally at what time the same place will be affected by Ebb?

(a) 6:26 pm Monday
(b) 6:52 am Tuesday
(c) 12:13 pm Monday
(d) 00:26 am Tuesday

Ans: (c)

69. Which one of the following is not a source of political legitimacy?

(a) Consent
(b) Rational prudence
(c) Political will of the ruler
(d) Public reason

Ans: (c)

70. Which one of the following is a characteristic of  Presidential form of government?

(a) President is not a part of legislative body
(b) It does not separate Legislative and Executive functions
(c) President follows the principle of collective responsibility
(d) The tenure of the President depends on the legislature

Ans: (a)

Study Material for CAPF-AC Exam

<<Go Back To Main Page


NEW! WORK WITH IAS EXAM PORTAL

GET DAILY NEWSLETTER for UPSC Exams

DONT FORGET TO CHECK AND CONFIRM YOUR EMAIL LINK.