(Paper) Uttar Pradesh P.S.C General Studies Question Paper Solved: 2008




Uttar Pradesh P.S.C General Studies Question Paper Solved 2008




1. The only Indian Governor General was—
(A) C. Rajagopalachari
(B) Pattabhi Sitaramayya
(C) Rajendra Prasad
(D) Sardar Vallabhbhai Patel

Ans : (A)
2. Which plan became the basis for Indian independence ?
(A) Cripps Plan
(B) Wavell Plan
(C) Mountbatten Plan
(D) None of the above

Ans : (C)
3. Which part of Indian Constitution has been described as the soul of the Constitution ?
(A) Fundamental Rights
(B) Directive Principle of State Policy
(C) The Preamble
(D) Right to Constitutional Remedies

Ans : (D)
4. Name the Indian who attended all the Three Round Table Conferences—
(A) B. R. Ambedkar
(B) Mahatma Gandhi
(C) Mohammad Ali Jinnah
(D) Tej Bahadur Sapru

Ans : (A)
5. Rabindranath Tagore relinquished his Nighthood as a measure of protest against—
(A) Partition of Bengal
(B) Press Act of 1910
(C) Jallianwala Bagh Massacre
(D) Salt Laws

Ans : (C)
6. The 52nd amendment to the Constitution of India deals with—
(A) Defection
(B) Reservation
(C) Election
(D) Protection of minorities

Ans : (A)
7. The Panchayati Raj was recommended by—
(A) The Government of India Act, 1935
(B) The Cripps Mission of 1942
(C) The Indian Independence Act, 1947
(D) Balwantrai Mehta Committee Report, 1957

Ans : (D)
8. The President of India can nominate—
(A) 10 members to Rajya Sabha
(B) 2 members to Rajya Sabha
(C) 15 members to Rajya Sabha
(D) 12 members to Rajya Sabha

Ans : (D)
9. UNO has fixed the target for ‘Education for All’ till the year—
(A) 2012
(B) 2013
(C) 2014
(D) 2015

Ans : (D)
10. The subjects on which both the Centre and State Governments can legislate are contained in—
(A) The Union List
(B) The State List
(C) The Concurrent List
(D) Residuary List

Ans : (C)
11. Which State Legislative Assembly has the maximum strength (number of members) ?
(A) Andhra Pradesh
(B) West Bengal
(C) Maharashtra
(D) Uttar Pradesh
Ans : (D)
12. The concept of ‘Fundamental Rights’ enshrined in the Indian Constitution was borrowed from which country’s constitution ?
(A) France
(B) Britain
(C) U.S.A.
(D) Russia

Ans : (C)
13. The maximum strength of Lok Sabha has been fixed at—
(A) 540
(B) 545
(C) 552
(D) 555

Ans : (C)
14. The Constitution of India was adopted by the Constituent Assembly on—
(A) August 15, 1947
(B) June 30, 1948
(C) November 26, 1949
(D) January 26, 1950

Ans : (C)
15. In India the Chairman of the Public Accounts Committee is appointed by—
(A) President of India
(B) Prime Minister of India
(C) Speaker of the Lok Sabha
(D) Chairman of the Rajya Sabha

Ans : (C)
16. Which one of the following statements is correct regarding the introduction of money bill ?
(A) Money bill is introduced in Rajya Sabha
(B) It can be introduced in either of the Houses of Parliament
(C) It cannot be introduced in the Lok Sabha
(D) It is introduced in the Lok Sabha

Ans : (D)
17. Who is the Chairman of the Planning Commission ?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Finance Minister
(D) Governor of Reserve Bank

Ans : (B)
18. The minimum age required for election to Rajya Sabha is—
(A) 25 years
(B) 30 years
(C) 32 years
(D) 35 years

Ans : (B)
19. Which one of the following taxes is levied and collected by the Union but distributed between Union and States ?
(A) Corporation tax
(B) Tax on income other than on agricultural income
(C) Tax on railway fares and freights
(D) Customs

Ans : (B)
20. Sikkim became a new state by–
(A) 30th Amendment
(B) 34th Amendment
(C) 35th Amendment
(D) 36th Amendment

Ans : (C)
21. On which Indian river is the highest bridge of the world being constructed ?
(A) Chenab
(B) Satluj
(C) Jhelum
(D) Beas

Ans : (A)
22. Match List-I (category) with List-II (54th National Film Award winners) and select the correct answer from the codes given below the lists—
List-I
(a) Best Feature Film
(b) Best Popular Film
(c) Best Children Film
(d) Best Hindi Film
List-II
1. Care of Footpath
2. Khosla ka Ghosla
3. Pullijaman
4. Lage Raho Munnabhai

Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4
(B) 3 4 1 2
(C) 3 2 4 1
(D) 4 2 1 3

Ans : (B)
23. In which district of Uttar Pradesh has the first Police Museum of the country been established ?
(A) Allahabad
(B) Agra
(C) Ghaziabad
(D) Lucknow

Ans : (C)
24. The Commercial Banks were Nationalised in—
(A) 1947
(B) 1951
(C) 1969
(D) 1992

Ans : (C)
25. Asia’s first human DNA Bank has been set up in—
(A) New Delhi
(B) Hyderabad
(C) Lucknow
(D) Mumbai

Ans : (C)
26. The distribution of finances between centre and states is done on the recommendation of—
(A) Finance Ministry
(B) Finance Commission
(C) Reserve Bank of India
(D) NABARD

Ans : (B)
27. In which one of the following districts of Uttar Pradesh has the Indian Carpet Technology Institute been established ?
(A) Agra
(B) Mirzapur
(C) Moradabad
(D) Sant Ravi Das Nagar

Ans : (D)
28. Which of the following Banks is first in establishing its branch in China ?
(A) Bank of Baroda
(B) Punjab National Bank
(C) State Bank of India
(D) UCO Bank

Ans : (C)
29. Sarva Shiksha Abhiyan covers—
(A) all children in the age group 3–10
(B) all children in the age group 4–8
(C) all children in the age group 5–15
(D) all children in the age group 6–14

Ans : (D)
30. Swavalamban Scheme is concerned with providing—
(A) employment to rural women folk
(B) employment to urban women folk
(C) employment to disabled persons
(D) providing training and skills to women

Ans : (D)

Click Here To Download Full Paper

Study Kit for UPPSC Preliminary Examination (GS Paper -1)

Study Material for IAS (UPSC) General Studies Pre. Cum Mains

31. Mixed economy means—
(A) existence of both small and big industries
(B) existence of both private and public sectors
(C) existence of both primary and secondary sector
(D) none of the above

Ans : (B)
32. How many IITs will be set up in the 11th Five Year Plan ?
(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 9

Ans : (C)
33. Among the following which country has the highest life expectancy at birth (in years) ?
(A) Japan
(B) Denmark
(C) U.S.A.
(D) Switzerland

Ans : (A)
34. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists—
List-I (Place)
(a) Vishakhapatnam
(b) Muri
(c) Gurgaon
(d) Panki
List-II (Industry)
1. Automobile
2. Ship-building
3. Fertiliser
4. Aluminium
Codes :
—(a) (b) (c) (d)

(A) 2 3 4 1
(B) 2 4 1 3
(C) 1 2 3 4
(D) 2 4 3 1

Ans : (B)
35. Which among the following is a public sector Commercial Bank ?
(A) ICICI Bank
(B) HDFC Bank
(C) Indian Overseas Bank
(D) UTI Bank

Ans : (C)
36. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists—
List-I (Mineral Production)
(a) Mineral Oil
(b) Gypsum
(c) Gold
(d) Bauxite
List-II (State)
1. Orissa
2. Karnataka
3. Gujarat
4. Rajasthan

Codes :
—(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4

(B) 2 1 4 3
(C) 4 3 1 2

(D) 3 4 2 1

Ans : (D)
37. Consider the following statements—
Assertion (A) : Atomic energy in India promises to meet the future energy
demand of the country.
Reason (R) : Atomic minerals are ubiquitous in India.
Select the correct answer from the code given below :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Ans : (C)
38. Which of the following states has the longest coast line ?
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Kerala
(D) Tamil Nadu

Ans : (A)
39. Which of the following rock systems in India is the main source of coal deposits ?
(A) Dharwar system
(B) Gondwana system
(C) Cudappa system
(D) Vindhyan system

Ans : (B)
40. Laterite soil is found in—
(A) Uttar Pradesh
(B) Himachal Pradesh
(C) Punjab
(D) Maharashtra

Ans : (D)
41. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Kirghiz — Central Asia
(B) Masai — West Africa
(C) Red Indians — North America
(D) Eskimos — Greenland

Ans : (B)
42. Chilka lake is situated in—
(A) West Bengal
(B) Andhra Pradesh
(C) Orissa
(D) Tamil Nadu

Ans : (C)
43. Damodar is a tributary of river—
(A) Ganga
(B) Hugli
(C) Padma
(D) Suvarn Rekha

Ans : (B)
44. Sangam Yojana is concerned with—
(A) provision for clean drinking water
(B) provision for cleaning rivers
(C) promoting communal harmony
(D) helping the invalids

Ans : (D)
45. National Dairy Development Board is located in—
(A) Anand
(B) Gandhinagar
(C) Vadodara
(D) Valsad
Ans : (A)
46. Economic Planning is included in the Constitution of India in—
(A) Union List
(B) State List
(C) Concurrent List
(D) Special List

Ans : (C)
47. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Kimberley — Diamond
(B) Havana — Meat packing
(C) Milan — Silk
(D) Sheffield — Cutlery

Ans : (C)
48. Dudhawa National Park is situated in the district of—
(A) Lalitpur
(B) Pilibhit
(C) Lakhimpur Khiri
(D) Sonbhadra

Ans : (C)
49. The correct descending order of major states of India in terms of density of population (2001) is—
(A) Uttar Pradesh, West Bengal, Bihar, Kerala
(B) West Bengal, Kerala, Bihar, Uttar Pradesh
(C) Uttar Pradesh, Kerala, West Bengal, Bihar
(D) West Bengal, Bihar, Uttar Pradesh, Kerala

Ans : (B)
50. The major coffee producing state in India is—
(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) West Bengal
Ans : (B)
51. Which one of the following is the most urbanized states of India according to 2001 Census ?
(A) Gujarat
(B) West Bengal
(C) Maharashtra
(D) Kerala

Ans : (C)
52. According to 2001 Census the least densely populated states of India in ascending order are—
(A) Arunachal Pradesh, Mizoram, Nagaland and Sikkim
(B) Arunachal Pradesh, Nagaland, Mizoram and Sikkim
(C) Arunachal Pradesh, Mizoram, Sikkim and Nagaland
(D) Mizoram, Arunachal Pradesh, Sikkim and Nagaland

Ans : (C)
53. Among the following which fruit is a rich source of iron ?
(A) Jamun
(B) Karonda
(C) Loquat
(D) Guava

Ans : (A)
54. Vitamin which promotes wound healing is—
(A) Vitamin B
(B) Vitamin C
(C) Vitamin A
(D) Vitamin D
Ans : (C)
55. Bauxite is an ore of—
(A) Aluminium
(B) Boron
(C) Lead
(D) Silver

Ans : (A)
56. Which of the following methods is used to determine the age of the earth?
(A) Carbon dating
(B) Germanium dating
(C) Uranium dating
(D) All the above

Ans : (C)
57. Name the gas which under normal conditions produces pollution in the atmosphere ?
(A) Carbon monoxide (CO)
(B) Carbon dioxide (CO2)
(C) Nitrogen (N2)
(D) Oxygen (O2)

Ans : (A)
58. Electron-volt is the unit for—
(A) energy
(B) charge of electron
(C) potential difference
(D) power

Ans : (A)
59. An atom bomb is based on the principle of—
(A) nuclear fission
(B) nuclear fusion
(C) nuclear spallation
(D) none of these

Ans : (A)
60. Titan is the largest moon or satellite of—
(A) Mars
(B) Venus
(C) Jupiter
(D) Saturn

Ans : (D)
61. The most toxic metal pollutant of the automobile exhaust is—
(A) Copper
(B) Lead
(C) Cadmium
(D) Mercury

Ans : (B)
62. Which of the following disease is caused by a virus ?
(A) Diphtheria
(B) Malaria
(C) Cholera
(D) Hepatitis

Ans : (D)
63. If the circumference of a circle is increased by 50%, then the area will be increased by—
(A) 50%
(B) 100%
(C) 125%
(D) 225%

Ans : (D)
64. The term ‘Siamese Twins’ is used for—
(A) twins in which there is one male and one female
(B) twins in which both are females
(C) twins suffering from a common disease of siam
(D) twins physically attached to each other

Ans : (D)
65. Every solar eclipse takes place on—
(A) full moon only
(B) new moon only
(C) both (A) and (B)
(D) neither (A) nor (B)

Ans : (B)
66. The headquarter of which of the following is correctly given ?
(A) UNO — London
(B) WTO — Geneva
(C) ILO — New York
(D) FAO — Chicago
Ans : (B)
67. White bud of maize is caused due to deficiency of—
(A) N
(B) Zn
(C) Cu
(D) Mn
Ans : (B)
68. A number is 20 more than its 20%. The number is—
(A) 20
(B) 25
(C) 50
(D) 80

Ans : (B)
69. The train which was started on April 14, 2008 between Kolkata (India) and Dhaka (Bangladesh) has been named—
(A) Sadbhavna Express
(B) Shanti Express
(C) Maitri Express
(D) Aman Express

Ans : (C)
70. Thailand’s Ponsana Boonsak won the men’s singles of the India open Grand Prix Badminton championship held in Hyderabad in April 2008. In the final he
defeated—
(A) Anand Pawar
(B) Arvind Bhat
(C) Chetan Anand
(D) Zhendong Guo

Ans : (C)
71. Indian Institute of Remote sensing is located at—
(A) Ahmedabad
(B) Dehradun
(C) Shriharikota
(D) None of the above

Ans : (D)
72. The winner of the 62nd Santosh Trophy, held in June 2008, was—
(A) Karnataka
(B) West Bengal
(C) Services
(D) Punjab

Ans : (D)
73. Who among the following was the Chief Guest on the occasion of Republic Day, 2008 ?
(A) British Prime Minister Gardon Brown
(B) French President Nicolas Sarcozy
(C) Danish Prime Minister Anders Fogh Rasmussen
(D) Russian President Vladimir Putin

Ans : (B)
74. In April 2008 fourth convention of Nuclear safety was held in—
(A) Vienna
(B) London
(C) Paris
(D) Rome
Ans : (A)
75. Who among the following received Padma Vibhushan Award of 2008 ?
1. Madhuri Dixit
2. Ratan Tata
3. Sachin Tendulkar
4. Viswanathan Anand
Select the correct answer from the code given below—

(A) 1, 2
(B) 2, 3
(C) 3, 4
(D) 2, 3, 4

Ans : (B)
76. March 24 (2008) was observed as—
(A) World AIDS Day
(B) World Disabled Day
(C) World Environment Day
(D) World Tuberculosis (TB) Day

Ans : (D)
77. Which one of the following pairs of Harappan sites and their locations is not correctly matched ?
(A) Alamgirpur — Uttar Pradesh
(B) Banawali — Haryana
(C) Diamabad — Maharashtra
(D) Rakhigarhi — Rajasthan

Ans : (D)
78. Jivaka, the famous physician of the time of Gautama Buddha, was associated with the court of—
(A) Bimbisara
(B) Chanda Pradyota
(C) Prasenajeta
(D) Udayana

Ans : (A)
79. After President’s signature on the recommendation of Delimitation Commission, Parliamentary and Assembly Constituencies with certain
exemptions, will be redefined. Which of the following are exempted ?
1. Arunachal Pradesh and Manipur
2. Assam
3. Nagaland
4. Jharkhand
Select the correct answer from the code given below—

(A) 1 only
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (D)
80. The winner of French Open, 2008 (Ladies singles) was—
(A) Dinara Safina
(B) Ana Ivanovic
(C) Jelena Jankovic
(D) Svetlana Kuznetsova

Ans : (B)
81. Who among the following was of the view that the Earth revolves round the Sun ?
(A) Aryabhatta
(B) Brahmagupta
(C) Varahamihira
(D) None of the above
Ans : (A)
82. What is the difference (in years) between the Vikrama and Saka eras ?
(A) 57 years
(B) 78 years
(C) 135 years
(D) 320 years

Ans : (C)
83. Who among the following rulers paid attention to the water resource management in Girnar region some centuries before the Christian era ?
1. Mahapadma Nanda
2. Chandragupta Maurya
3. Ashoka
4. Rudradaman
Select the correct answer from the code given below—

(A) 1, 2
(B) 2, 3
(C) 3, 4
(D) 2, 3, 4

Ans : (D)
84. Ptolemy Philadelphus with whom Ashoka had diplomatic relations was the ruler of—
(A) Cyrene
(B) Egypt
(C) Macedonia
(D) Syria

Ans : (B)

85. The inscription belonging to which one of the following dynasties confirms the tradition that Lumbini was the birth place of Sakyamuni Buddha ?
(A) Maurya
(B) Sunga
(C) Satavahana
(D) Kushana

Ans : (A)
86. Which literature had its classical age under Krishnadeva Raya, the famous Vijayanagara king ?
(A) Konkani
(B) Malayalam
(C) Tamil
(D) Telugu

Ans : (D)
87. The city of Jaunpur was founded by—
(A) Mohammad-bin-Tughlaq
(B) Firoz Shah Tughlaq
(C) Ibrahim Shah Sharqi
(D) Sikandar Lodi
Ans : (B)
88. The department of Public Works was established for the first time by—
(A) Alauddin Khalji
(B) Balban
(C) Firoz Shah Tughlaq
(D) Iltutmish

Ans : (C)
89. Who were the ‘Nayanars’ ?
(A) Saivites
(B) Saktas
(C) Vaishnavites
(D) Sun worshippers

Ans : (A)
90. Who among the following kings had strong leaning towards Jainism ?
(A) Dasratha
(B) Brihadratha
(C) Kharavela
(D) Huvishka

Ans : (C)
91. Which one of the following rulers had granted Diwani to the East India Company ?
(A) Farrukhsiyar
(B) Shah Alam-I
(C) Shah Alam-II
(D) Shujaud Daula

Ans : (C)
92. The transfer of capital of British India from Calcutta to Delhi was
effected during the period of—
(A) Lord Minto
(B) Lord Hardinge
(C) Lord Chelmsford
(D) Lord Reading

Ans : (B)
93. The Durand line demarcated India’s border with—
(A) Afghanistan
(B) Burma
(C) Nepal
(D) Tibet

Ans : (A)
94. What was the rate of exchange between the Copper Dam and Silver Rupaya under Sher Shah ?
(A) 16 : 1
(B) 32 : 1
(C) 40 : 1
(D) 64 : 1

Ans : (C)
95. Arrange the following events of Akbar’s reign in a chronological order :
1. Abolition of Jazia
2. Construction of Ibadatkhana
3. Signing of Mahzar
4. Foundation of Din-i-Ilahi

Select the correct answer from the code given below—


(A) 1, 2, 3, 4
(B) 2, 3, 4, 1
(C) 1, 3, 2, 4

(D) 3, 4, 1, 2

Ans : (A)
96. After the arrest of Gandhiji during the Salt Satyagraha, who took his place as leader of the movement ?
(A) Abbas Tyabji
(B) Abul Kalam Azad
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Vallabhbhai Patel

Ans : (A)
97. Which one of the following revolutionaries involved in Kakori case had escaped the trial ?
(A) Sachindra Nath Bakshi
(B) Mukundi Lal
(C) Chandra Shekhar Azad
(D) Manmath Nath Gupta

Ans : (A)
98. Who changed the name of Hindustan Republic Association founded by Sachindra Sanyal to ‘Hindustan Socialist Republic Association’ ?
(A) Ras Behari Bose
(B) Batukeshwar Datt
(C) Sardar Bhagat Singh
(D) Chandra Shekhar Azad

Ans : (C)
99. Which one of the following revolutionaries was executed in the Gorakhpur Jail ?
(A) Ramprasad Bismil
(B) Rajendra Lahiri
(C) Roshan Singh
(D) Ashfaqullah Khan

Ans : (A)
100. Whose sustained efforts led to the establishment of the first women’s university in Bombay ?
(A) Dayaram Gidumal
(B) D. K. Karve
(C) Ramabai
(D) Mahadev Govind Ranade

Ans : (B)

Click Here To Download Full Paper

Study Kit for UPPSC Preliminary Examination (GS Paper -1)

Study Material for IAS (UPSC) General Studies Pre. Cum Mains