trainee5's blog

Importance of Yojana, Kurukshetra Magazine for UPSC Exams


Importance of Yojana, Kurukshetra Magazine for UPSC Exams


Introduction

UPSC examination has very huge syllabus of which many topics can be related to the debates and issues going on in the recent times. Recent times does not mean not a year, it varies from past 1 to 3 years. There are always questions in the mind of the aspirants that how to cover so many arrears? What should be the authentic source for data related to such topics? How to present those insights?

Why to study these Magazines?

  • They are representing government point of view on issues and also provide data and analysis for the same.
  • You will get the idea about Essay writing in different ways. For Example, if you go through any such magazines, you can see that same topic has been analysed in multiple perspectives by various people of diverse background. Therefore, these magazines are very good source for essay preparation.
  • In a year, there are 12 months and therefore there are 24(12+12) magazines one need to go through. In these you will get at least 35-40 topics covered. Therefore at least 25% of your mains preparation especially for the General Studies can be done. It means this bunch can prepare for on an average a whole GS paper.
  • You can also find out information about recently launched government schemes, government initiatives, policy initiatives etc.
  • Even you read just the Gist of yojana, kurukshetra magazines; you will be getting good quality data for the mains examination.

Importance of Economic Survey for UPSC Exams


Importance of Economic Survey for UPSC Exams


Economic Survey is an annual exercise done by the finance ministry and prepared by the chief economic adviser. It comes one day before the general budget is announced in the parliament. Since this document is prepared by the government and its various agents, therefore, its importance is paramount for any government examination and especially civil services.

Here we are outlining, why to read economic survey?

  • Every year 8-10 questions directly come from economic survey. The exactness is so striking that even word by word matching is present.
  • For the Mains GS-3, current part of the syllabus related to economic and to some extent social developments can be prepared from the survey.
  • It contains very important and relevant data which can be directly quoted in the GS papers, essay and even in some humanities optional.
  • It provides a big picture of the various sectors, segments, regions and their contribution to the GDP.
  • It helps in understanding the macro parameters of the economies and get a government point of view upon conflicting issues.
  • It also discusses challenges to the economy in the short term and the long term. Moreover, it provides some suggestions which must be noted and prepared well for the possible similar issue based mains question.

(Paper) Uttar Pradesh P.S.C General Studies Question Paper Solved: 2008



Uttar Pradesh P.S.C General Studies Question Paper Solved 2008


1. The only Indian Governor General was—
(A) C. Rajagopalachari
(B) Pattabhi Sitaramayya
(C) Rajendra Prasad
(D) Sardar Vallabhbhai Patel

Ans : (A)
2. Which plan became the basis for Indian independence ?
(A) Cripps Plan
(B) Wavell Plan
(C) Mountbatten Plan
(D) None of the above

Ans : (C)
3. Which part of Indian Constitution has been described as the soul of the Constitution ?
(A) Fundamental Rights
(B) Directive Principle of State Policy
(C) The Preamble
(D) Right to Constitutional Remedies

Ans : (D)
4. Name the Indian who attended all the Three Round Table Conferences—
(A) B. R. Ambedkar
(B) Mahatma Gandhi
(C) Mohammad Ali Jinnah
(D) Tej Bahadur Sapru

Ans : (A)
5. Rabindranath Tagore relinquished his Nighthood as a measure of protest against—
(A) Partition of Bengal
(B) Press Act of 1910
(C) Jallianwala Bagh Massacre
(D) Salt Laws

Ans : (C)
6. The 52nd amendment to the Constitution of India deals with—
(A) Defection
(B) Reservation
(C) Election
(D) Protection of minorities

Ans : (A)
7. The Panchayati Raj was recommended by—
(A) The Government of India Act, 1935
(B) The Cripps Mission of 1942
(C) The Indian Independence Act, 1947
(D) Balwantrai Mehta Committee Report, 1957

Ans : (D)
8. The President of India can nominate—
(A) 10 members to Rajya Sabha
(B) 2 members to Rajya Sabha
(C) 15 members to Rajya Sabha
(D) 12 members to Rajya Sabha

Ans : (D)
9. UNO has fixed the target for ‘Education for All’ till the year—
(A) 2012
(B) 2013
(C) 2014
(D) 2015

Ans : (D)
10. The subjects on which both the Centre and State Governments can legislate are contained in—
(A) The Union List
(B) The State List
(C) The Concurrent List
(D) Residuary List

Ans : (C)
11. Which State Legislative Assembly has the maximum strength (number of members) ?
(A) Andhra Pradesh
(B) West Bengal
(C) Maharashtra
(D) Uttar Pradesh
Ans : (D)
12. The concept of ‘Fundamental Rights’ enshrined in the Indian Constitution was borrowed from which country’s constitution ?
(A) France
(B) Britain
(C) U.S.A.
(D) Russia

Ans : (C)
13. The maximum strength of Lok Sabha has been fixed at—
(A) 540
(B) 545
(C) 552
(D) 555

Ans : (C)
14. The Constitution of India was adopted by the Constituent Assembly on—
(A) August 15, 1947
(B) June 30, 1948
(C) November 26, 1949
(D) January 26, 1950

Ans : (C)
15. In India the Chairman of the Public Accounts Committee is appointed by—
(A) President of India
(B) Prime Minister of India
(C) Speaker of the Lok Sabha
(D) Chairman of the Rajya Sabha

Ans : (C)
16. Which one of the following statements is correct regarding the introduction of money bill ?
(A) Money bill is introduced in Rajya Sabha
(B) It can be introduced in either of the Houses of Parliament
(C) It cannot be introduced in the Lok Sabha
(D) It is introduced in the Lok Sabha

Ans : (D)
17. Who is the Chairman of the Planning Commission ?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Finance Minister
(D) Governor of Reserve Bank

Ans : (B)
18. The minimum age required for election to Rajya Sabha is—
(A) 25 years
(B) 30 years
(C) 32 years
(D) 35 years

Ans : (B)
19. Which one of the following taxes is levied and collected by the Union but distributed between Union and States ?
(A) Corporation tax
(B) Tax on income other than on agricultural income
(C) Tax on railway fares and freights
(D) Customs

Ans : (B)
20. Sikkim became a new state by–
(A) 30th Amendment
(B) 34th Amendment
(C) 35th Amendment
(D) 36th Amendment

Ans : (C)
21. On which Indian river is the highest bridge of the world being constructed ?
(A) Chenab
(B) Satluj
(C) Jhelum
(D) Beas

Ans : (A)
22. Match List-I (category) with List-II (54th National Film Award winners) and select the correct answer from the codes given below the lists—
List-I
(a) Best Feature Film
(b) Best Popular Film
(c) Best Children Film
(d) Best Hindi Film
List-II
1. Care of Footpath
2. Khosla ka Ghosla
3. Pullijaman
4. Lage Raho Munnabhai

Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4
(B) 3 4 1 2
(C) 3 2 4 1
(D) 4 2 1 3

Ans : (B)
23. In which district of Uttar Pradesh has the first Police Museum of the country been established ?
(A) Allahabad
(B) Agra
(C) Ghaziabad
(D) Lucknow

Ans : (C)
24. The Commercial Banks were Nationalised in—
(A) 1947
(B) 1951
(C) 1969
(D) 1992

Ans : (C)
25. Asia’s first human DNA Bank has been set up in—
(A) New Delhi
(B) Hyderabad
(C) Lucknow
(D) Mumbai

Ans : (C)
26. The distribution of finances between centre and states is done on the recommendation of—
(A) Finance Ministry
(B) Finance Commission
(C) Reserve Bank of India
(D) NABARD

Ans : (B)

(Paper) Uttar Pradesh P.C.S. (Mains) Exam General Studies Question Paper: 2009

Uttar Pradesh P.C.S. (Mains) Exam General Studies Question Paper: 2009
(Held on 30-11-2010)


1. AGMARK Act came into force in India in—
(A) 1937
(B) 1952
(C) 1957
(D) 1965
Ans : (A)

2. Clonal selection can be used in—
(A) Groundnut
(B) Mustard
(C) Wheat
(D) Potato
Ans : (D)

3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I(a) F.A.O. Headquarters
(b) Central Agmark Lab
(c) Central Rice Research Institute
(d) Central Potato Research Institute
List-II
1. Shimla
2. Cuttack
3. Rome
4. Nagpur
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 3 4 2 1
(C) 4 3 1 2
(D) 3 4 1 2
Ans : (B)

4. In which of the following crops, Uttar Pradesh is the leading producer in the country ?
1. Potato
2. Rice
3. Sugarcane
4. Tobacco
Select the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 1 and 3
Ans : (D)

9 Step Strategy To Prepare For The UPSC Interview


9 Step Strategy To Prepare For The UPSC Interview


Step1:

Read your DAF (Detailed application form) carefully. Focus on each and every word that you have written on your resume. Google these words and look for any resemblance with current affairs.

Step2:

In UPSC CSE each topic can be correlated with any other topic. So remembering the entire prelims and mains syllabus (Both static and current part) is a highly recommended.

For e.g. Questions asked about education can be related to women and from there to public administration to ethics. Like about the institutions in which you have studied and their history. Any recent major event related to them. Remember few points in favour and against to the present education system in India. Few points on girls education, women empowerment, equal opportunities etc. Hence we will move from individual to societal to state to national to global to universal level.

Step3:

Try to put yourself first as an individual and then build upon different dimensions like social, economic, political, geographical, scientific, literature, hobbies, historical, any particular life event from which you have learnt something about the big picture of life, your role model- who and why ethics and morality that you follow etc. Try to be very specific with respect to the words written in DAF. Lastly be thorough with your graduation subject and optional.

Step4:

Repeat the same for your state. Like if there is any river, port, park, the sanctuary of national importance. Important places of tourism and recent government schemes to promote it, population, sex ratio, different major social, economic, political problems in your state and how you intend to portray a solution for the betterment of the same, any famous cuisine of the state etc. Try to put them under same horizontal and vertical parameters as in prelims and mains syllabus of UPSC.

Submit Your UPSC Interview Experience.

The Hindu Newspaper: How and What to study in it


The Hindu Newspaper: How and What to study in it


Now that you have taken one of the toughest decision of your life which is to prepare for “Civil Services Examination” conducted by Union Public Service Commission (UPSC). This examination is more of a process than an examination and one must be ready for all sorts of obstacles while going through this fanciful yet mystic journey. As we all know, some ingredients are essential for any successful journey and further as the saying goes there is one secret ingredient for every successful journey. Unfortunately, Civil Services journey is full of such ingredients however some basic minimum is followed by most of the aspirants which is “THE HINDU NEWSPAPER”.

Why read The Hindu; Not any other newspaper for government Examinations?

The answer is very simple, because it has a long history of journalism therefore they maintain the balance of objectivity and subjectivity while reporting any issue (social, political, cultural etc.). Secondly, UPSC has been asking questions in prelims, mains, interviews which can be traced back to this newspaper. Thirdly, editorials are not very long and less biased in the newer The Hindu edition. Lastly, most of the bureaucrats in our country read this paper therefore its important common source for all.

The 2nd most basic question arises among freshers is how/what to read in the newspaper?

Get a hold of 2 weeks of “The Hindu” Newspaper then put don’t put all of them at the table because you won’t read it that way, actually pressure never works except for some people. Take a copy of syllabus and if possible memories it first in broad terms. For first 2 days just read and reread the syllabus the syllabus and finally write it in your notebook in short forms like 40-50 words for example: ( Art & Culture, History: Ancient, Medieval, Modern, World, Geography: India, World and so on..) Now that you know the syllabus, you have the tool to operate on the newspaper.

Steps to read The Hindu: DO’s

  • Take a look the Front Page, Mark the news items/Articles, which are directly or Indirectly related to CSE syllabus.
  • Go to the last page; here mostly Prelims related stuff can be found such as some scientific, biological, historical factual information. Mark such news items.
  • Leave the sports section and jump to the Business Page, mark the news items by taking help of syllabus, always remember CSE syllabus is the only tool to judge any news item as important or not from UPSC perspective.
  • Now, keep marking like this till you reach regional section.
  • From page number 5 to page number 2 you might be getting 2-3 important incidents daily which are important for mains and you may write them and for humanities people this information is very relevant to score good in optionals.
  • Opinion must be read from the perspective and the context and not consider them as the only truth or for that matter completely true. This applies in case of subjective articles/opinions.

(Download) UPPSC: General Studies (In English) Exam Paper: 2011

http://lh4.ggpht.com/_GsfAWVZaRp8/S1MNwDrcL4I/AAAAAAAAAJM/53h1cHecoEg/uppsc-logo.JPG

Uttar Pradesh Public Service Commission

UPPSC General Studies Exam Paper

Max. Marks: 150
Time: 2 Hours
Medium: English
File Size: 2.10 MB

 

What after UPSC Prelims Exam?

What after UPSC Prelims Exam?

  • The prelims just got over. Many of you might have been left in a state of shock and many of you must have had a firm faith of clearing the first step of the 3 stepped ladder.  The UPSC once again proved to be as unpredictable as tornado with pre exam questions ranging from NSSO’s data to the longitudinal information of the 4 major cities of India. The pay of percentages in the NK Singh panel’s report to the number of kilometer squares of the IRNSS.
  • Well the article is not about making guesses on upsc cutoff or the discussions on the answers of the questions to which almost every coaching has given a different answer. It is about suggestion of remaining consistent and persistent.  It’s easier said than done you might argue but what is the alternative. You must have calculated the risk at the time of making an investment of your time and money in UPSC.
  • All of you must be categorizing yourself into three kind of people at the first outset : Those of you who must have already started preparing for upsc mains considering that you’ll qualify based on preliminary analysis of the marks you’re expecting. Some of you might not  have had a great day and you must be well satisfied that you’ll not make it this time and Some of you might be finding yourself in “cat on the wall” like situation. It is these category of people who’ll be facing indecisiveness and a feeling of regret or angst.
  • For people who’re quite well situated that you’ll not make it this time , This is the time when you’re ought to analyse what went wrong. The reasons may vary from the time devoted to studies to the lack of fundamental knowledge, from sources you read to the newspapers you referred for current affairs. The reason might also include lack of practice of mock tests and making decision on well calculated risk at the number of attempts ought to be made. It is the time to analyze and then work out a plan on correcting the mistakes.
  • For those who’re facing “Cat on a wall” situation based on assumption of the probable cutoff and expected score , It is high time to realize that to nothing will surely won’t bring anything but to act might bring you something. There are ample precedents and I’m including my own example here of how I wasted around 40 doing nothing and supposing that I won’t clear based on the marks calculated from the answer keys of major institutes but UPSC had a different story and it made a difference of around 7 marks from what I calculated using the coaching keys and the cutoff too dropped by 11 points so all worked in my favour but nothing could have brought those 40 days back in which I did nothing. I could have well revised my optional in those days. Even if you don’t clear in worst case you won’t regret and you’ll have a lead of more than 40 days for the next mains and prelims which is a huge boost.
  • Many of you must have prepared well for prelims but the subjects often ignored in the earlier stages are Ethics, World history, Essay writing , Optional paper 1 and 2 which are not part of prelims syllabus. These are time consuming and they require in depth study and writing practice which if not done overshadows the entire gain in GS Mains 1,2 and 3 papers. The lead in these subjects provides one with the competitive advantage.
  • The summary of the entire writing is therefore to suggest that “being paralised by indecision is worse than making the wrong decision , you can surely grow if you trust your inner voice”.

Best of Luck!

Moderators.

Buy Printed Complete Study Materials for UPSC IAS PRELIMS Exam

Online Crash Course for UPSC PRE Exam

Pages

Subscribe to RSS - trainee5's blog