(FREE) UPSC Current Affairs 2025 PDF
NEW! The Gist (SEP-2025) | E-BOOKS
(Paper) Sample Practice Paper SBI Bank (2009)
Sample Practice Paper SBI Bank (2009)
1. The sum of two consecutive numbers is 55, which is the largest
number?
(a) 25
(b) 28
(c) 26
(d) 27
Answer : (b) 28
2. The radii of two spheres are in the ratio 2:3. What is the ratio 
of their surface areas?
(a) 4:9
(b) 2:3
(c) 8:27
(d) 4:6
Answer : (c) 8:27
3. What is
the chance of getting a 2 or 4 in rolling a die?
(a) 2/3
(b) 1/6
(c) 1/3
(d) 1/2
Answer : (b) 1/6
4. What is the common ratio of the progression 3√2, 6, 6√2 ?
(a) 3
(b) 2
(c) √2
(d) √3
Answer : (c) √2
5. Five times an unknown 
number is 5 less than 50. The
unknown number 
.
(a) 10
(b) 11
(c) 9
(d) 5
Answer : (c) 9
6. Water is filled in a cylindrical vessel in such a way that its 
volume doubles after every five minutes. If it takes 30 minutes for the vessel 
to be full, then the vessel will be one fourth full in .
(a) 20 minute
(b) 25 minutes
(c) 7 minutes 30 seconds
(d) 10 minutes
Answer : (a) 20 minutes
7. At what rate of
simple interest per annum an amount will be doubled in 10 years?
(a) 10%
(b) 7.5%
(c) 16%
(d) 15%
Answer : (a) 10%
8. If 10 cats can kill 10 rats in 10 minutes how long will it take 
100 cats to kill 100 rats .
(a) 1 minutes
(b) 10 minute
(c) 100 minutes
(d) 10000 minutes
Answer : (b) 10 minutes
9. The acute angle between the hour hand and minute hand of a clock 
at 4 PM. 
(a) 900
(b) 1200
(c) 1500
(d) 2400
Answer : (b) 1200
10. When a shop keeper sold 2/3 of an item, he got the cost price of 
the whole lot. What is the percentage of his profit?
(a) 33 1/8 %
(b) 66 2/3 %
(c) 25 %
(d) 50 %
Answer : (d) 50%
 
        