(Paper) Central Armed Police Forces (CAPF) Exam (Assistant Commandant) Solved Paper - 2015 "General Study"

(Paper) Central Armed Police Forces (CAPF) Exam (Assistant Commandant) Solved Paper - 2015 "General Study"

1. The setting up of the Inter-State Council in 1990 was meant to

(a) substitute the National Development Council

(b) strengthen the federal provisions of the Constitution

(c) be an institutional interface between the· Judiciary and the Government

(d) provide membership to local customary bodies

2. Which one of the following is not a Central Paramilitary Force under the Ministry of Home Affairs?

(a) Central Industrial Security Force

(b) Central Reserve Police Force

(c) Ladakh Scouts

(d) Border Security Force

3. The following item consists of two Statements I and II. Examine these two statements carefully and select the correct answer using the code given below.

Statement I: India's share of world manufacturing output steadily declined during the 19th and the 20th centuries.

Statement II: There was no absolute decline in production in India during the colonial rule.

Codes:

(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are individually true but Statement II .is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true but Statement II is false

(d) Statement I is false but Statement II is true

4. The Comptroller and Auditor-General of India. can be removed from office only by

(a) President on the advice of the Union Cabinet

(b) Chief Justice of the Supreme Court

(c) President of India after an address in both Houses of Parliament

(d) President on the advice of Chief Justice of India

5. Which one of the following is under the control of the Ministry of Defence?

(a) lndo-Tibetan Border Police

(b) Rashtriya Rifles

(c) National. Security Guard

(d) Sashastra Seema Bal

6. Which of the following statements with regard to construction of railways in colonial India by the British companies is/are not true?

1. The companies were guaranteed a return of 5% on their investment by Government of India.

2. The railways were to be managed mainly by the Government.'

3. There was no system bf preferential freight charges.

4. The companies were to get the land free from the Government.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 3

(b) 2 and 3

(c) Only 4

(d) 2.3 and 4

7. According to Granville Austin, which of the following was/were the most. significant contributions of India to constitution-making?

(a) Majority Rule and Minority Rights

(b) Consensus and Accommodation

(c) Social revolution and Political Freedom

(d) Asymmetrical Federal Structure

8. Jammu and Kashmir Light Infantry is

(a) a Central Paramilitary Force .

(b) a force maintained by the state of Jammu and Kashmir

(c) a regiment of the Indian Army

(d) None of the above

9. Which of the following represents the main phases of the Quit India Movement?"

1. Strikes, boycotts and picketinq in urban centres.

2. Widespread attacks in rural areas on the many symbols and means of colonial rule and authority. e.g., railways, telegraph lines and Government buildings.

3. Formation of Home Rule leagues.

4. The Karnataka method.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 2 and 4

(d) 1 and 4

10. The Special Provisions in Article 371G of the Constitution of India relate to the state of

(a) Jammu and Kashmir

(b) Jharkhand

(c) Mizoram

(d) Nagaland

11. Who among the following resigned from his post in the year 2014?

(a) Chief of the Air Staff

(b) Chief of the Naval Staff

(c) Director General Coast Guard

(d) Chief of the Integrated Defence Staff

12. Which of the following was/were not part/parts of the RIN Mutiny?

1. Indian National Army

2. HMIS Talwar

3. Hunger strike by naval ratings

4. Lord Irwin

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 4

(d) Only 4

13. The Locus Standi rule to move the court was liberalized by the case of

(a) SR Bornrnai vs Union of India

(b) Minerva Mills vs Union of India

(c) SP Gupta vs Union of India

(d) Kesavananda Bharati vsState of Kerala

14. Who heads the Defence Acquisition Council?

(a) Defence Minister

(b) Defence Secretary

(c) Chief of the Integrated Defence Staff

(d) Director General (Acquisition)

15. Bal Gangadhar Tilak was associated with

1. Poona Sarvajanik Sabha

2. The Age of Consent Bill

3. Gaurakshini Sabha

4. Atmiya Sabha

Select the correct answer "using the code given below.

(a) 1 and 2

(b) 1, 2 and 4

(c) 3 and 4

(d) 2 and 4

16. The provision under Article 350A of the Constitution of India relates to the

(a) right of any section of the citizens to preserve its distinct Iqnguage and culture

(b) right of the Sikh community to carrying and wearing of kirpans

(c) provision for providing facilities for instruction in mother-tongue at primary stage

(d) freedom of Minority-managed educational institutions from discrimination in the matter of receiving aid from the State

17. The equivalent rank of Commodore of Indian Navy in the Indian Army is'

(a) Brigadier

(b) Lieutenant Colonel

(c) Colonel

(d) Major General

18. The proposals of the Cabinet Mission did not include .

1. a three-tier structure for the Union of India, with both the Provinces and the Princely States.

2. formation of a Constituent Assembly.

3. creation of a sovereign Pakistan with six Muslim-majority provinces.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 3

(b) Only 3

(c) Only 2

(d) 1 and 2

19. Which of the following are provided in India by the Right to Education Act?

1. Right of children to free and compulsory education till completion' of elementary education in a neighbourhood school.

2. Prohibition of deployment of teachers for non-educational works, other than decennial census, elections to local authority like State Legislatures, Parliament and disaster relief.

3. Right' of minorities to establish and administer education institution.

4. No citizen shall be denied admission into any educational institution maintained by the State or i:eceiving aid out of State funds on grounds only of religion, race, caste, language or any of them.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1, 2 and 4

(b) 1 and 3

(c) 2 and 4

(d) 1 and 2

केन्द्रीय सशस्त्र पुलिस बल (सहायक कमांडेंट) के लिये स्टडी किट

Study Material for CAPF-AC Exam

20. INS Vikramaditya is the name of

(a) an aircraft carrier

(b) a nuclear submarine

(c) a memorial for the sailors

(d) a naval hospital

21. Which one of the following statements concerning the Freedom and Partition of India is not correct?

(a) In February 1947, British Prime Minister Attlee announced that the British were Rot going to transfer power to Indians, come what may

(b) Lord Wavell advocated total withdrawal of the British from India by 31 March, 1948

(c) It was Lord Mountbatten who speeded up the process of transfer of power

(d) The Plan Balkan was abandoned on account of Nehru's opposition to it

22. According to Article 3 of the Constitution of India, the Parliament may by law

1. declare war on any country,

2. alter the boundaries of any State.

3. increase the area of any State

4. establish an Autonomous Council within any State.

Select the correct answer using the code given below.

(a) Only3

(b) 1, 2 and

(c) 2 and 3

(d) 1, 2 and 3

23. Which one of the following best describes the Andaman & Nicobar Island Command?

(a) Acyber security command

(b) A unified command comprising Army, Navy, Air Force and Coast Guard

(c) A unified command comprising Navy and the Coast Guard

(d) One of the commands of the Indian Navy

24. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists.

List I                                                 List II

(Peasant Movement)                   (Leader/Follower)

A. Bakasht Land Movement         1. Baba Ramchandra

B. Eka Movement                         2. Kuhammed Haji

C. Mappila Rebellion                    3. Madari Pasi

D. Avadh Kisan Sabha Movement     4. Karyanand Sharma

Code

A B C D

(a) 4 2 3 1

(b) 4 2 3 1

(c) 1 2 3 4

(d) 1 3 2 4

25. Which of the following committee/ committees submitted reports on Electoral reforms?

1. Dinesh Goswami Committee

2. Tarkunde Committee

3. Indrajit Gupta Committee

4. Balwantrai Mehta Committee

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1, 3 and 4

(b) 2 and 4

(c) 1, 2 and 3

(d) 3 and 4

26. BrahMos is the name. of

(a) a short-range supersonic cruise missile

(b) an air defence gun

(c) a military satellite

(d) a multiple rocket launcher

27. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists.

List I                         List II

(Movement)             (Mass base/Following)

A. Bardoli                      1. Bargadars

B. Tebhaga                    2. Kaliparaj

C. Satyasodhak Samaj   3. Mundas

D. Ulgulan                      4. Kunbi peasantry

Code

A B C D

(a) 2 4 1 3

(b) 2 1 4 3

(c) 3 4 1 2

(d) 3 1 4 2

28. Under Article 355 of the Constitution of India, it is the duty of the Union to

(a) protect States against external aggression and internal disturbance

(b) allow the extension of executive powers of the Union to any State

(c) declare that the powers of the Legislature of a . State shall be exercisable by or under' the authority of the Parliament

(d) allow the Parliament to include or exclude any caste, race or tribe into the list of the Scheduled Castes or Scheduled Tribes

29. The present cap (as on 01. 01. 2015) on Foreign Direct Investment in the defence sector is

(a) 26%

(b) 49%

(c) 74%

(d) 100%

30. Who functions as Chairman, Chiefs of Staff Committee?

(a) Defence Minister

(b) The longest serving Chief among the Chiefs of the three services

(c) The Chief of integrated Defence Staff

(d) The Chief of the Army Staff

31. Which one of the following was not the feature of the Home Rule Movement in India?

(a) Boycott and Picketing

(b) Two separate Home-Rule Leagues rather than one All-India Home-Rule Organisation

(c) Setting up of discussion groups and reading rooms

(d) Sale and circulation of pamphlets

32. The 2nd Administrative Reforms Commission has produced Reports on.

1. Ethics in Governance.

2. Local Governance.

3. Combating Terrorism.

4. Eradication of Corruption.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1,3 and 4

(b) 2, 3 and 4

(c) 1 and 2

(d) 1, 2 and 3

33. All proposals for acquisition of weapon systems involving capital expenditure of more than Rs. 1000 crore require the approval of the

(a) Defence Minister

(b) Prime Minister

(c) Cabinet Committee on Economic Affairs

(d) Cabinet Committee on Security

34. Which one of the following statements is correct?

(a) India is the largest importer of defence equipment in the world

(b) The United States of America was the second largest exporter of defence equipment to India in 2014

(c) Russia has stopped- exporting defence equipment to India

(d) India meets not more than 25% of its requirement of defence equipment through import

35. In 1893, there occurred a split in the Arya Samaj on the issue(s) of

1. Meat-eating vs vegetarianism.

2. Caste system and widow remarriage.

3. Shuddhi of converts.

4. Anglicised vs Sanskrit-based education.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1,3 and 4

(b) 2 and 4

(c) 1 and 4

(d) Only 1

36. The National Human Rights Commission has

1. a Chairperson who has been a Chief Justice of Supreme Court or a High Court of India.

2. one member who is or has been a Judge of Supreme Court.

3. one member who is or has been the Chief Justice of a High Court.

4. two members to be appointed from amongst persons having knowledge of or practical experience in matters relating to human rights.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1,2,3 and 4

(b) 1,2 and 3

(c) 1 and 4

(d) 2,3 and 4

37. GRSE, BDL and MIDHANI are acronyms of

(a) Defence Public Sector undertakings

(b) Chemicals used for making rockets

(c) Ammunition used in tanks

(d) Communication satellites.

38. President's Bodyguards is

(a) a police force under the control of the President's Secretariat

(b) a paramilitary force

(c) a unit of Delhi Police

(d) None of the above

39. Where' and when did Mahatma Gandhi first use his method of hunger-strike to achieve a desired goal?

(a) At Natal in South Africa in the year 1906

(b) At Champaran in the year 1917

(c) At Ahmedabad in the year 1918

(d) At Cape Town in South Africa in the year 1906

40. Who among the following has authored the book 'The Idea of India'?

(a) Khushwant Singh

(b) Shashi Tharoor

(c) Sunil Khilnani

(d) William Dalrymple

Answers :

1. (b) 2. (c) 3. (d) 4. (c) 5. (b) 6. (c) 7. (c) 8. (c) 9. (a) 10. (c) 11. (b) 12. (b) 13. (b) 14. (a) 15. (a) 16. (c) 17. (a) 18. (b) 19. (a) 20. (a) 21. (a) 22. (c) 23. (b) 24. (a) 25 (c) 26. (a) 27. (a) 28. (a) 29. (b) 30. (b) 31. (a) 32. (c) 33. (c) 34. (a) 35. (c) 36. (d) 37. (a) 38. (d) 39. (c) 40. (c)

केन्द्रीय सशस्त्र पुलिस बल (सहायक कमांडेंट) के लिये स्टडी किट

Study Material for CAPF-AC Exam

<<Go Back To Main Page