Model Questions for UPSC PRE CSAT PAPER SET - 50

Model Questions for UPSC PRE CSAT PAPER SET - 50

Passage 1: Instruction for question- read the following passage and answer the questions that follow. Your answers to the questions should be based on the passage only.

The real clients for any national government tourism policy initiatives are all those who comprise the regional and local communities across India. Tourists and the tourism industry are simply the actors. The tourism industry is very good at spreading the mantra the tourism will bring major economic benefits. But how often so those benefits flow back to the travel company, the hotel chain or the tourism operator who might be based overseas? What good are thousands, even millions, of tourists to the national economy of mostly of what they spend goes elsewhere? The most country or region for and international event, must provide and maintain airports, ports, roads and public amenities, sustain national and cultural heritage sites, provide water and sewerage infrastructure for the increased traffic, but few international visitors rarely stay long in most of the places they visit. Few in the local community can identify what benefits are actually captured from the tourist traffic. The critical issue for tourism policy development in India is for the local economy to retain as mush tourism revenue as possible.

1. Consider the following statements:

1. The tourism industry is very good at spreading the mantra the tourism will bring major socio-cultural benefits
2. Tourism industry and tourists are simply the actors of economic development

Select the correct answers using the codes given below:

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

2. What does the author imply by the question. But how often do those benefits flow back to the travel company, the hotel chain or the tourism operator who might be based overseas?

1. It in important do understand whatever the economic benefits from tourism benefits the national economy or not
2. It is important to understand whatever the tourism industry in sustainable or not

Select the correct answers using the codes given below:

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

3. Consider the following statements

1. For countries hosting international events, people in local communities mostly do not benefit for the tourist traffic.
2. In the case of international events, the improved infrastructure does not benefit local communities in the host country.

Select the correct answers using the codes given below:

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

4. The real problem for the host country to provide and maintain airports, ports, roads as public amenities etc. is , because

(a) Foreign tourist do not pay adequate fees.
(b) Foreign visitors rarely stay long of the places.
(c) Foreign visitor often stay long of the places they visit.
(d) Concern government and department are responsible

5. The critical issue for tourism policy development is India in for local economy to;

(a) To retain much tourism economy
(b) To retain cultural heritage.
(c) To retain much economic policy
(d) To retain as much tourism economy revenue as possible

Printed Study Material for UPSC CSAT Paper-2 Exam - 2018

Passage 2: Instruction for question- read the following passage and answer the questions that follow. Your answers to the questions should be based on the passage only.

The concept of decentralised public Distribution system (PDS) resets on the principles of localized procurement, storage and distribution. The emphasis is on the participation of people- specially the marginalized and women and on an holistic approach that interrogates biodiversity, natural resource management, rural livelihoods and empowerment. The inclusion of local knowledge and expertise at every stage would make such a PDS truly participatory. Such a PDS would face on the food crops that are locally produced. In some locations this might be millets, while in others to might be endemic varieties of rice and wheat. Being made a part of PDS would enhance the demand for these food grains and augment they production, thus revising traditional agricultural practices. The storage of these grains would also be under taken by the local communities, at village or panchayat level, thus reducing storage and transport costs, and generating employment for a few rural household.

6. The concept of decentralized Public Distribution System rests on principles of

(a) Localised procurement
(b) Storage
(c) Distribution
(d) All of these

7. The passage then ethically centres on

(a) Rural livelihood and employment
(b) The benefits and characteristics of a decentralised PDS.
(c) Revising traditional agricultural practices and generating employment
(d) The importance of a PDS for marginalize people and woman.

8. According to the passage a PDS that in participatory would.

1. Reduce storage and transportation costs
2. Focus on food crops that are locally produced
3. Generate employment for rural households.
4. Involve locals in natural resource management

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1, 2 and 3 only
(b) 4 only
(c) 3 and 4 only
(d) 2 and 4 only

9. Consider the following statements.

1. The concept of decentralised PDS in on the participation of people
2. The marginalized and the women would less impact on this

Select the correct answers using the codes given below:

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

10. Consider the following statements

1. The storage of food-grains is also made mandatory under the scheme
2. The storage of these grains would be under taken by the local communities or at the Panchayat level.

Select the correct answers using the codes given below:

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer:

1 (d) 2 (a) 3 (c) 4 (b) 5 (a) 6 (a) 7 (c) 8 (a) 9 (b) 10 (c)

Study Material for IAS (UPSC) Pre 2018

Online Coaching for UPSC, IAS PRE Exam 2018

Printd Study Material for UPSC CSAT Paper-2 Exam - 2018