Model Questions for UPSC PRE CSAT PAPER SET - 51

Model Questions for UPSC PRE CSAT PAPER SET - 51

Passage : Instruction for question- read the following passage and answer the questions that follow. Your answers to the questions should be based on the passage only.

Human rights and environmental issues are often the this side of the same coin be it relation to water availability, energy use of climate resilience. As cities and well, rapid and urbanization illustrates the struggle faring the international community to meet the needs of humanity. Sand bags are in sufficient, resilience in required and can best be facilitated trough preparation. Such disaster preparation measures employed as early warning systems are crucial, but the international community must also come to term in the millions of people that rely on water from vanishing glaciers on the Tibetan plateau. “climate change in a crisis multiplies, according to the world food programme, which has recently signed a MoU with the world Meteorological. Organization to share  nformation with which to predict future emergency food shortages. Interpreting weather data can strengthen emergency preparedness as less predictable precipitation leads to food security.

1. The passage contains a statements “ sand bags are insufficient” Among the following statements, which is nearest in meaning to this?

(a) Stronger dams need to be constructed using new technology.
(b) Sand bags are only a way of fighting climate change , they cannot prevent climate change.
(c) Temporary measure are not enough to effectively address long-term problems
(d) Both a and c

2. Which of the following statements best reflects the writer’s opinion on disaster preparation?

1. Human rights need to be given more attention than environmental issues.
2. Climate change can impact food security in true affecting million of people.

Select the correct answers using the codes given below:

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

3. Which one of the following statements conveys the key message of the passage?

(a) Forecasting future emergency food shortages can help countries face up to climate change.
(b) Measures taken to address climate change can also have implications for general will-being.
(c) Disaster prevention measures should not ignore human rights issue
(d) Rapid urbanization can lead to food shortages.

4. According to the passage world food programme signed a MoU with

(a) WMO
(b) TMF
(c) WTO
(d) UN

5. Consider the following statements.

1. Human rights and environmental issues are often the flip side of save coin.
2. Resilience is required for the environmental issues.

Select the correct answers using the codes given below:

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Printd Study Material for UPSC CSAT Paper-2 Exam - 2018

Passage : Instruction for question- read the following passage and answer the questions that follow. Your answers to the questions should be based on the passage only.

If social change in to involve as it should, the quality of life, then the fundamental requirements are obvious, compulsory education up to school leaving standard, the providing of basic health facilities and of social welfare. Education is included in the constitution but rarely effectively implemented, doubtless through fear that it would challenge the status quo. There would have to be thousands more of schools, but if the teachers are from the village or from the neighborhood and given training, there would be more chances of their remaining on the job. The achievements of kerala and Himachal Pradesh are a  ointer to this requiring an effort of will rather than lavish expenditure. The emphasis on the village and an the urban neighborhood providing personnel of medical clinics would also reduces the distance between the person and the institution. Informal organizations need not replace the more advanced  lusion but could fill the interstices left by leader. A sense of participation in the process of acquiring knowledge or heading one’s body can be effective in itself.

6. According to the passage which one of the following is correct.

(a) Social change always involves a change in the quality of life.
(b) Social change need not involve a change in the quality of life
(c) Quality of life in determined by social change
(d) Social change should take into account the quality of life.

7. Consider the following statements.

1. Informal organizations in health care should develop into major advanced institutions
2. Informal organizations in healthcare should get assistance of more advanced institutions.

Select the correct answers using the codes given below:

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

8. What do the achievements of Kerala and Himachal Pradesh depict, as per the passage.

(a) Social change in education needs to challenges the status quo.
(b) Social change in education requires investment
(c) Social change in education needs and effort of will for its implementation
(d) All of the above

9. According to passage, social change involves

(a) Compulsory education upto short leaving standards.
(b) Providing basic health facilities
(c) Social welfare
(d) All of the above

10. The passage gives account to two states, which are a pointer to us, the states are

(a) Kerala and Himachal Pradesh
(b) Kerala and Karnataka
(c) Himachal Pradesh and Madhya Pradesh
(d) Himachal Pradesh and Mizoram

Answer:

1 (a) 2 (d) 3 (c) 4 (b) 5 (a) 6 (a) 7 (c) 8 (a) 9 (b) 10 (c)

Study Material for IAS (UPSC) Pre 2018

Online Coaching for UPSC, IAS PRE Exam 2018

Printd Study Material for UPSC CSAT Paper-2 Exam - 2018