trainee4's blog

(MCQ) NCERT Books : Goh Cheng Leong Test

ncert logo

(MCQ) NCERT Books : Goh Cheng Leong Test

1. Consider the following statements:
1. In deserts, rain normally occurs as violent thunderstorms of the convectional type
2. In deserts there is high diurnal range of temperature
Which of the above statements is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. C
 

2. Match List-I (Shifting Cultivation) with List-II (Local Name) and select the correct answer from the codes
given below.
List-I List-II

A. Chena 1. Java
B. Milpa 2. Philippines
C. Humah 3. Sri Lanka
D. Caingin 4. Central America
Codes:
A B C D
a) 2 3 4 1
b) 4 2 1 3
c) 3 1 4 2
d) 3 4 1 2
Ans. D

3. Which area is known as the worlds ‘orchard lands’?
a) Equatorial climatic lands
b) Mediterranean climatic lands
c) Savana or Sudanic climatic lands
d) Steppe
Ans. B

4. Consider the following statements:
1. They occur mainly in the regions between 60 and 200 north and south of the equator
2. In extent, they are smaller than temperate cyclones and have a diameter of only 50 to 200 miles
3. They have a much steeper pressure gradient
4. Violent winds with a velocity of over 100 mph are common
The above statements are the characteristics of
a) Willy-Willies
b) Typhoons
c) Tornadoes
d) Hurricanes
Ans. B

5. Which of the following climatic type is not found in warm Temperate Zone between 300 – 450 N and S?
a) China type b) British type
c) Gulf type d) Natal type
Ans. B

6. Consider the following statements related to natural vegetations.
1. Deciduous forests are present
2. Evergreen coniferous forests are present
3. Mixed forests, are present
These are the characteristics natural vegetations of which climatic zone?
a) Warm Temperate Zone
b) Cool Temperate Zone
c) Alpine Zone
d) Equatorial Zone
Ans. B

7. Consider the following statements:
1. Within the tropics, the equatorial highlands have a distinctively cooler climate
2. The most outstanding feature of the equatorial climate is its great uniformity of temperature throughout
the year
Which of the above statements is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. C

8. Consider the following statements:
1. In equatorial climate, the diurnal range of temperature is small, and so the annual range
2. In general, in equatorial climate, there is no winter
Which of the above statements is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. C

9. Consider the following statements:
1. In equatorial climate, the relative humidity is constantly high
2. In equatorial climate, seeding, flowering, fruiting and decaying do not take place in a seasonal pattern
Which of the above statements is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. C

10. ‘Belukar’ in Malaysia is
a) Shifting cultivation
b) Secondary forests
c) Evergreen trees
d) Natural rubber
Ans. B

11. ‘Hevea Brasiliensis’ is the another name of
a) Cocoa
b) Oil palm
c) Cinchona
d) Natural rubber
Ans. D

(E-Book) GIST OF NCERT BOOKS MCQ PDF with Answers

Click Here to Full MCQ Paper

GIST OF NCERT BOOKS STUDY NOTES PDF for UPSC IAS Exams

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

(MCQ) NCERT Books : Ancient India

ncert logo

(MCQ) NCERT Books : Ancient India

1. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:
List-I (Sites)       List-II (Artefacts/objects discovered)

A. Banawali       1. Barley
B. Lothal            2. H-cemetry
C. Kalibangan   3. Horse Terracotta
D. Harappa        4. Ploughed field
Codes:
A B C D
a) 1 3 2 4
b) 1 3 4 2
c) 3 1 2 4
d) 3 1 4 2
Ans: b

2. Which of the following statements is/are wrong in context of Harappan civilization?
1. The Harappans were known for making efficient weapons
2. They were the first bronze users of the subcontinent and hence they started using metal money
3. The terracotta pieces represent the sophisticated artistic works of Harappans
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
a) 1 and 2 b) 1 and 3
c) 1, 2 and 3 d) 2 and 3
Ans: c. 

3. Consider the following statements:
1. The difference between the Aryans and Dasyus lies in phallus worship and cattle keeping
2. Trasadasyu was the chief of non-Aryans who was captured by Aryan Chief Divodasa
Which of the above statements is/are correct?
a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans: a

4. “Sangrihitri”, during the Vedic age was
a) Purohit
b) Commander of Militia
c) Treasurer
d) Officer of Fort
Ans: C

5. Consider the following statements:
1. Jainism recognized the existence of the goods but placed them lower than the Jina
2. Jainism did not condemn the varna system
Which of the above statements is/are correct?
a) 1 only b) 2 only
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: C

6. Consider the following statements:
1. ‘Basadis’ in Jainism refer to the temple of Tirthankaras
2. Although Jainism didnot receive much patronage from kings as the Buddhism, yet its art and architecture was rich than that of Buddhists
Which of the above statements is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: d

7. Jainism and Buddhism differ in their approach with regard to
1. Prescription of strict austere life and penance
2. Accepting the existence of soul
3. Belief in the theory of Karma
4. Accepting the existence of God
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:

a) 1, 2 and 4 b) 2, 3 and 4
c) 1 and 3 d) Only 1
Ans: a. 

8. Which of the following is wrong in context of Mahavira and Jainism?
a) Mahavira was born in 540 BC in Kundagrama near Vaishali
b) His father Siddhartha was the head of Jnatrika clan
c) His mother Trishala, was the daughter of the Lichchhavi Chief Chetaka
d) Mahavira attained Kaivalya at the age of 42
Ans: c. Trishala – sister of Chetaka

9. Which of the following statements is wrong in context of Buddha and Buddhism?
a) Buddha attained Nirvana at the age of 42 at Bodh Gaya
b) Buddha delivered his first Sermon at Sarnath
c) Buddha passed away at a place called Kusinagar
d) Buddha was related to Koshalan dynasty
Ans: a. Buddha attained Nirvana at 35

10. Which of the following statements is/are wrong in context of Mauryan age?
1. Slaves were not employed in commercial activities
2. Most of the officials were paid in cash and some were paid through land grants
3. Sannidatta was the chief custodian of state treasury
4. The Mauryan government had equal control over all the regions of its empire
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
a) Only 1 b) 1 and 2
c) 2, 3 and 4 d) 1, 2 and 4

(E-Book) GIST OF NCERT BOOKS MCQ PDF with Answers

GIST OF NCERT BOOKS STUDY NOTES PDF for UPSC IAS Exams

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

(MCQ) NCERT Books Class-8 : Modern India

ncert logo

(MCQ) NCERT Books Class-8 : Modern India


1. Consider the following statements:
1. The Cripp’s Mission agreed to the demand for a Constituent Assembly
2. The People of the States were given proper representation in the proposed Constituent Assembly of Cripp’s Mission
Which of the above statements is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. A

2. Consider the following statements:
1. On 8 August 1940, the All India Congress Committee at a meeting in Bombay passed the resolution for Quit India Movement
2. Vinoba Bhave was declared the leader of the Quit India Movement
Which of the above statements is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. D

3. Arrange the following events chronologically:
1. Cripp’s Mission
2. Cabinet Mission
3. Quit India Movement
4. Individual Satyagraha
5. RIN Mutiny
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
a) 1 – 4 – 2 – 3 – 5
b) 4 – 1 – 3 – 5 – 2
c) 4 – 1 – 3 – 2 – 5
d) 4 – 1 – 2 – 3 – 5
Ans. B

4. Who among the following did not take part in Individual Satyagraha?
1. Aruna Asaf Ali
2. Satyawati
3. Lakshmi Swaminathan
4. Mian Iftikhar-ud-din
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
a) 1 and 2
b) 1 and 4
c) 1, 2 and 3
d) 1, 2 and 4
Ans. D

5. Which of the following is not correct?
a) In 1954, freedom fighters liberated Dadra and Nagar Haveli from Portuguese rule
b) In 1964, Government of India and Portugal entered into an agreement under which Portuguese rule came to an end in India
c) In 1948, there was a revolt in Mahe and French administration surrendered
d) Tristao Braganza Cunha, founded congress committee in 1928 in Goa
Ans. B

(E-Book) GIST OF NCERT BOOKS MCQ PDF with Answers

GIST OF NCERT BOOKS STUDY NOTES PDF for UPSC IAS Exams

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

(MCQ) NCERT Books Class-8 : Resource and Development (New)

ncert logo

(MCQ) NCERT Books Class-8 : Resource and Development (New)

1. The factors affecting location of Industries are the availability of land, raw materials, water, labour, power, transport and market. Consider the following statements.
1. Government provides incentives like cheap power or transportation for developing industries in backward areas.
2. Major Industrial Regions of the world are located in tropical regions, near sea ports and especially near coal fields.
Which of these is/are not correct?
a) 1 only b) 2 only
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. B

2. Being Bangalored meAns...
a) An IT Industry company with headquarters in Bangalore.
b) A person who loses overseas job in it and has to return to Bangalore.
c) A business process which is outsourced to countries like India.
d) Losing a job in US due to outsourcing to Bangalore.
Ans. D

3. Match the following shifting cultivation with regions where they are known so.
List-I List-II

1. Jhum A. Mexico
2. Milpa B. Brazil
3. Roca C. Malaysia
4. Ladang D. India
Code:
1 2 3 4
a) D C A B
b) A D C B
c) D A B C
d) A C B D
Ans. C

4. Different types of agricultural practices suits different purposes. Which of  the following statements are correct about the farming methods.
1. Intensive subsistence farming includes single cropping in the same year.
2. Nomadic herding is practiced in arid and semi arid regions of India.
3. Commercial grain farming is mostly practiced in temperate grasslands.
Code:
a) 1 only b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only d) 2 only
Ans. C

5. Match the following:
List-I

1. Open Cast Mining
2. Shaft mining
3. Drilling
4. Quarrying
List-II
A. Deep bores to reach minerals at great depth.
B. Digging out of minerals near the surface
C. Minerals at shallow depth taken out by removing the surface layer.
D. Boring deep wells to take out minerals from far below the earth crust.
Code:
1 2 3 4
a) B A C D
b) C B A D
c) B A D C
d) C A D B
Ans. D

(E-Book) GIST OF NCERT BOOKS MCQ PDF with Answers

GIST OF NCERT BOOKS STUDY NOTES PDF for UPSC IAS Exams

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

(MCQ) NCERT Books Class-6 : Land and People (Old)

ncert logo

(MCQ) NCERT Books Class-6 : Land and People (Old)

1. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below.
List-I List-II

A. The Island Continent 1. Arctic
B. The Highest plateau 2. Antarctica
C. The second largest Continent 3. Africa
D. The Continent around the South Pole 4. Australia
5. Tibet
Codes:
A B C D
a) 2 4 5 1
b) 4 5 3 2
c) 2 5 3 4
d) 4 1 5 2
ans: B

2. The Andes mountain system runs from the Caribbean Sea to the very southern tip of South America as a continual range of highlands along the Western coast of the Continent.
Consider the following statement/s in this context.
1. Andes mountain systems are geologically old and structurally fold mountains.
2. Andes range is the world’s highest mountain range outside Asia and stands as the second highest mountain systems in the world after Himalayas.
3. Cotopaxi is a shield volcano in the Andes Mountains
Which of the above statement(s) is/are incorrect?
Code:
a) 1 and 3 only b) 1 only
c) All the above d) 2 and 3 only
Ans. A

3. Consider the following statements:
1. The Arctic Ocean is connected with the Pacific Ocean by Alaska strait.
2. Europe and Asia are separated by Ural mountain and Volga river.
Which among the above is/are correct?
Code:
a) 1 only b) 2 only
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. D

4. On account of Russia’s large size and its long distance from sea, there are many climatic regions in Russia. However one outstanding characteristic of its climate is long cold winter. Consider the following statements regarding this and choose the incorrect ones:
1. Intensity of winter increases from east to west.
2. During winter, all ports of Russia functions due to warm oceanic current from Atlantic Ocean.
3. The amount of precipitation decreases from west to east with heaviest rainfall in the Caucasus mountains.
Code:
a) 2 only b) 3 only
c) 1 and 2 only d) All the above
Ans. C

5. Consider the following statements:
1. West Siberian Plains are lowlands sloping gently towards the Arctic Ocean in the north.
2. Central Siberian Plains lies between the Urals and river Yenisey.
3. Moscow is the largest railway junction as well as it is called the port of five seas.
Which among the above is/are correct?
Code:
a) 1 and 2 only b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only d) All the above
Ans. B

(E-Book) GIST OF NCERT BOOKS MCQ PDF with Answers

GIST OF NCERT BOOKS STUDY NOTES PDF for UPSC IAS Exams

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

(MCQ) NCERT Books Class-6&7 : Ancient & Medieval India (Old)

ncert logo

(MCQ) NCERT Books Class-6&7 : Ancient & Medieval India (Old)

1. Consider the following Statements:
1. The ancient Sumerian civilization is found in the present ‘Iran’.
2. The Harappan people had trading contacts with the people of Sumer
Which of the above Statements is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. b

2. Consider the following Statements
1. There is a large building at Mohenjo-daro which appears to have been a house of a Governor.
2. In the citadel at Harappa, the most impressive buildings were the Granaries.
Which of the above Statements is/are Correct ?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. c

3. Match List-I (Ancient places ) with List-II (their Present location) and select the correct answer using the codes given below the lists :
List-I                   List-II
A. Rupar            1.Sind
B. Lothal            2. Rajasthan
C. Kalibangan    3. Ahmedabad
D. Kot Diji          4. Chandigarh
Codes:
A B C D
a) 4 3 2 1
b) 1 2 3 4
c) 2 3 4 1
d) 3 4 2 1
Ans. a

4. Consider the following Statements:
1. Seals and small objects made at Mohenjo-daro have been found at sites in Iraq
2. Dock has been excavated at Lothal
Which of the above Statements is/are Correct ?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. c

5. Consider the following Statements:
1. Some of the Mahenjo-daro people buried their dead in graves others practised Urn-burial.
2. Harappan people have trading contact with the towns lying along the Persian Gulf .
Which of the above Statements is/are Correct ?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. b

(E-Book) GIST OF NCERT BOOKS MCQ PDF with Answers

GIST OF NCERT BOOKS STUDY NOTES PDF for UPSC IAS Exams

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

(MCQ) NCERT Books Class-11 : Indian Economic Development (New)

ncert logo

(MCQ) NCERT Books Class-11 : Indian Economic Development (New)

1. In 1991 India met with an economic crisis. Which of the following can be quoted as a reason for the same?
1. The high level of external debt.
2. High level of foreign exchange reserve.
3. Rising prices of essential goods.
4. Import substitution policy of India.
5. Political instability.
Code:
a) 1 and 2
b) Only 1
c) 2, 3 and 4
d) All the above
Ans. B

2. Consider the following statements about India’s approach in dealing with 1991 crisis.
1. India approached the international bank for reconstruction and development popularly known as IMF for loan to manage the crisis.
2. India came up with new economic policies which were based on the conditionality of international institutions.
3. Conditionality of international institutions was not as a punishment but were towards creating more competitive environment in the economy.
Select the correct ones.
a) All the above
b) 2 and 3
c) 1 and 2
d) 1 and 3
Ans. B

3. Which of the following is not a part of changes in industrial sector post 1991 reform?
1. Industrial licensing under which every entrepreneur had to get permission from government officials to start a firm was abolished except in some sector.
2. Private sector was allowed in many industries.
3. Some goods could be produced only in small scale industries.
4. Controls on price fixation and distribution of selected industrial products.
Code:
a) 1, 3 and 4
b) 1, 2, 3 and 4
c) 1 and 4
d) 3 and 4
Ans. A

4. There are many ways to categorize poverty. Consider the following statements in this regard.
1. ‘The people who are always poor’ and those whose are usually poor but who may sometimes have a little more money are called chronic poor.
2. The people who regularly move in and out of poverty are called churning poor.
3. People who are rich most of the time but may sometimes have a patch of bad luck are called occasionally poor.
Select the correct ones.
a) 1 and 2
b) 2 and 3
c) All the above
d) 1 and 3
Ans. C

5. Most of the economies including India are mixed economies. Consider the following statements.
1. In mixed economies government and the market together answer what and how to produce and how to distribute what to produce.
2. The government will provide whatever goods and services it can produce well.
3. The market will produce to the goods and services the government fails to do.
Select the correct ones.
a) Only 1
b) 1 and 3
c) All the above
d) 2 and 3
Ans. A

 

(E-Book) GIST OF NCERT BOOKS MCQ PDF with Answers

GIST OF NCERT BOOKS STUDY NOTES PDF for UPSC IAS Exams

 

(MCQ) NCERT Books Class-12 : Politics in India Since Independence (New)

ncert logo

(MCQ) NCERT Books Class-12 : Politics in India Since Independence (New)

1. After Independence, our country had to face several challenges. Consider following statements regarding these challenges-
1. All Muslim majority areas wanted to join Pakistan in accordance with popular ‘Two-Nation Theory’ as given by Muslim league.
2. Muslim majority areas of British India were concentrated in different pockets.
3. Muslim majority provinces were to be separated on the basis of religion and language.
Choose the incorrect statements.
Code:
a) 1 and 2 b) 2 and 3
c) 1 and 3 d) All are correct

2. British India was divided into British Indian provinces and princely states. Consider following statements in this regard.
1. British Indian provinces were directly governed by British East India Company.
2. Princely states enjoyed full control over their internal affairs but not on issues related to foreign relations.
Choose the incorrect statements
Code:
a) 1 only b) 2 only
c) Both 1 and 2 d) None

3. Indian Government had taken a firm stand to prevent possible division of country into small principalities after independence. Consider the following statements in this regard-

1. Government showed more rigidity towards giving autonomy to these princely states.
2. Accession of princely states of Junagarh, Hyderabad, Kashmir and Manipur proved more difficult than the rest.
Choose correct statement/s
Code:
a) 1 only b) 2 only
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2

4. Hyderabad was the largest princely state when India got independence. Its accession proved to be a difficult task. Consider the following statements and find the correct statement/s:
1. Some parts of old Hyderabad state are todays parts of Maharashtra, Karnataka, Andhra Pradesh and Tamil Nadu.
2. Nizam of Hyderabad entered into Standstill Agreement with India in September 1947 for six months while negotiations were going on with Indian Government.
Code:
a) 1 only b) 2 only
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2

5. Congress proved its dominance in first three general elections for Lok Sabha. Consider the following statements in the context of general elections.
1. Socialist Party came at second position in first general election.
2. Congress won majority seats in all States in first State Assembly Elections.
Choose the incorrect statement/s:
Code:
a) 1 only b) 2 only
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2

(MCQ) NCERT Books Class-12 : Contemporary World Politics (New)

ncert logo

(MCQ) NCERT Books Class-12 : Contemporary World Politics (New)

1. The United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) brought out a report in 1972 entitled Towards a New Trade Policy for Development. The report proposed a reform of the global trading system so as to:
1. give the LDCs control over their natural resources exploited by the developed Western countries
2. Obtain access to Western markets so that the LDCs could sell their products and, therefore, maketrade more beneficial for the poorer countries,
3. reduce the cost of technology from the Western countries, and
4. provide the LDCs with a greater role in international economic institutions.
Code:
a) 1, 2 and 3 only b) 3 and 4 only
c) 2 and 3 only d) All of the above
Ans: D

2. The disintegration of Soviet Union was one of the most important events that altered the global geopolitics after the second world war. Consider the following statements in this regard and choose the correct one/s.
1. A coup took place in 1991 that was encouraged by Communist Party hardliners.
2. Boris Yeltsin emerged as a national hero in opposing this coup.
3. In December 1991, under the leadership of Yeltsin, Russia, Ukraine and Belarus, three major
republics of the USSR, declared that the Soviet Union was disbanded.
Code:
a) 1 and 2 only b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only d) All of the above
Ans: D

3. European Union is a major alternate political and economic power centre in the unipolar world led by US. Consider the following statements about origin of EU. Which of the following is/are not correct?
1. European integration after 1947 was aided by the Cold War.
2. Under the Marshall Plan, the Organisation for European Economic Cooperation (OEEC) was established in 1948 to channel aid to the east European states.
3. The Council of Europe was established in 1948, which was another step forward in political cooperation.
Code:
a) 1 only
b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only
d) All of the above
Ans:D

4. The Union of Soviet Socialist Republics (USSR) came into being after the socialist revolution in Russia in 1917. Which of the following statements is/are correct in this regard?
1. The revolution was inspired by the ideals of socialism, as opposed to capitalism, and the need for an egalitarian society.
2. In doing so, the makers of the Soviet system gave primacy to the state and the institution of the party.
3. This was perhaps the biggest attempt in human history to abolish the institution of private property and consciously design a society based on principles of equality.
Codes:
a) 1 and 2 only b) 3 only
c) 2 and 3 only d) All of the above
Ans: D

5. Consider the following statement about ASEAN and choose the incorrect one/s.
1. ASEAN Community comprises of three pillars, namely, the ASEAN Military Community, the ASEAN Economic Community and the ASEAN Socio-Cultural Community.
2 The ASEAN Regional Forum (ARF), which was established in 1994, is the organisation that carries out coordination of security and foreign policy.
Code:
a) 1 only b) 2 only
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: A

(E-Book) GIST OF NCERT BOOKS MCQ PDF with Answers

GIST OF NCERT BOOKS STUDY NOTES PDF for UPSC IAS Exams

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

(MCQ) NCERT Books Class-11 : Indian Constitution at Work (New)

ncert logo

(MCQ) NCERT Books Class-11 : Indian Constitution at Work (New)

1. Free and fair elections are the key to functioning of a vibrant democracy. Consider the following statements regarding elections in India and identify the correct ones.
1. Ballot papers with name of all candidates in a constituency were used for elections in India since Independence.
2. This method was replaced by Electronic Voting machines starting from end of 1990s.
3. Independent India’s first election was the largest of such an exercise in the world till then.
Code:
a) 1 and 2 only b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only d) All of the above
Answer. C.

2. Read the statements below. They were written in context of India after Independence.
1. “... the biggest gamble in the history ...”
2. “Nehru will live to confess the failure of ...”
3. “.. a future and more enlightened age will view with astonishment the absurd farce of...”
Above statements were mode in the context of:
Code:
a) Integration of Princely States
b) Linguistic reorganization of states.
c) Introduction of Universal Adult Franchise
d) Establishment of secular India
Ans. C.

3. Match the following:
List-I                            List-II
A. Habeas corpus       1. The court finds that a particular office holder is not doing legal duty and is infringing on the right of an individual.
B. Mandamus              2. The court orders that the arrested person should be presented before it.
C. Quo warranto         3. The court orders a lower court or another authority to transfer a matter pending before it to the higher authority or court.
D. Certiorari                4. If the court finds that a person is holding office but is not entitled to hold that office, the court restricts that person from acting as on office holder
Code:
A B C D
a) 2 1 3 4
b) 2 1 4 3
c) 1 2 4 3
d) 1 2 3 4
ans. B

4. Which of the following statements is not correct?
1. The Constitution forbids employment of children below the age of 14 years in dangerous jobs like factories and mines.
2. The freedom of religion is not an unlimited right as govt. can interfere in religious matters for rooting out certain social evils.
3. The Constitution allows conversions in India.
4. All minorities, religious or linguistic can set up their own education institutions.
Code:
a) 4 only b) 3 and 4
c) 3 only d) None
ans. D

5. Match the following:
Provisions borrowed Constitution of different countries
A. Institution of the                  1. Canadian speaker and his role Constitution
B. Directive principles of         2. French state policy Constitution
C. Power of judicial review     3. British and independence of the Constitution judiciary
D. Principles of liberty,            4. Irish Equality and Fraternity Constitution
E. The idea of Residual          5. United States powers Constitution
Code:
A B C D E
a) 3 4 2 5 1
b) 3 4 5 2 1
c) 4 3 5 1 2
d) 4 3 2 1 5
ans. B

(E-Book) GIST OF NCERT BOOKS MCQ PDF with Answers

GIST OF NCERT BOOKS STUDY NOTES PDF for UPSC IAS Exams

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

(MCQ) NCERT Books Class-11 : Indian Physical Environment (New)

ncert logo

(MCQ) NCERT Books Class-11 : Indian Physical Environment (New)

1. There are large scale regional variations within the Himalayas. On the basis of relief, alignment of ranges and other geomorphological features, the Himalayas can be divided into the five subdivisions. Consider the following statements in this regard and choose the incorrect ones.
1. The world famous Valley of Kashmir and the famous Dal lake lies between the Great Himalayas and the Pir Panjal range.
2. The Himachal and Uttarakhand Himalayas lies between the river Jhelum in the west and the Kali in the east.
3. The Darjeeling and Sikkim Himalayas are famous for its tea gardens.
4. The Eastern Hills and Mountains are part of the Himalayan mountain system having their general alignment from the northwest to southeast.
Code:
a) 1, 2 and 3 b) 2 and 4
c) 1 and 4 d) 1 and 2

2. Based on the variations in its geological structure and formations, India can be divided into three geological divisions: the Peninsular Block, the Himalayas and Indo-Ganga-Brahmaputra Plain. Consider the following statements in this regard and choose the correct ones.
1. The Karbi Anglong, Meghalaya Plateau and Rajasthan are extensions of the Peninsular block.
2. The Peninsular Block is young, weak and flexible in its geological structure than Himalayas and other Peninsular mountains
3. Average depth of alluvial deposits in Indo-Ganga-Brahmaputra plains ranges from 1,000- 2,000 m.
Code:
a) 1 and 2 b) 3 only
c) 2 and 3 d) 1 and 3

3. North and North-eastern mountains are important physiographic division based on geomorphological features. Consider following statements in this context and choose incorrect

statements.
1. In Darjeeling and Sikkim, Himalayas lies in southwest to northwest directions.
2. Fotu La pass is on Zaskar range while Khardung La is on Ladakh range.
3. Jhelum river is in mature stage and form meanders.
4. Karewas are fluvial deposits of clay and other materials.
Code:
a) 1, 3 and 4 b) 3 and 4
c) 1, 2 and 4 d) None of the above

4. Consider the following ranges in Himalayas.
1. Karakoram Range
2. Zaskar Range
3. Pir Panjal Range
4. Ladakh Range
5. Shivalik Range
The correct order from North to South is
Code:
a) 1 – 4 – 3 – 2 – 5
b) 1 – 3 – 4 – 5 – 2
c) 1 – 4 – 2 – 3 – 5
d) 1 – 2 – 4 – 3 – 5 

(E-Book) GIST OF NCERT BOOKS MCQ PDF with Answers

GIST OF NCERT BOOKS STUDY NOTES PDF for UPSC IAS Exams

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

(MCQ) NCERT Books Class-9 : Macro Economics (New)

ncert logo

(MCQ) NCERT Books Class-9 : Macro Economics (New)

1. As a result of the Great Depression of 1929, the unemployment rate in USA rose from 3 percent to 25 percent. Unemployment rate is defined as:
a) Ratio of number of people who are not working and looking for jobs to the total population of the country
b) Ratio of number of people who are working to the number of people who are not working and looking for jobs
c) Ratio of number of people who are not working and looking for jobs to the number of people who are working
d) Ratio of the total population of the country to the number of people who are not working
Answer. C

2. Which of the following is/are characteristics of capitalist economy?
1. Private and Public ownership of means of production
2. Production takes place for selling the output in the market
3. There is a sale and purchase of labour services at a price called wage rate
Code:
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3
Answer. C

3. Which among the following is/are an example of investment expenditure?
1. Part of the revenue paid out as rent for the services rendered by land
2. Part of the revenue paid to capital as interest
3. Part of the revenue paid to labourers as wages
4. Part of revenue used to buy new machinery or to build new factories to expand production
Code:
a) 1, 2 and 4 only
b) 3 and 4 only
c) 4 only
d) 1, 2 and 3 only
Answer. C

4. Consider the following statements:
1. Consumption goods or consumer goods does not include services
2. Capital goods are those, that are of durable character and are used in the production processes
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Answer . B

5. National Income in India measured in terms of
a) Gross National Product
b) Gross Domestic Product
c) Net National Product at Market Price
d) Net National Product at Factor Cost
Answer. D

 

(E-Book) GIST OF NCERT BOOKS MCQ PDF with Answers

GIST OF NCERT BOOKS STUDY NOTES PDF for UPSC IAS Exams

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

(MCQ) NCERT Books Class-10 : Story of Civilization (Old)

ncert logo

(MCQ) NCERT Books Class-10 : Story of Civilization(Old)

1. Which among the following can be categorized as the fallout(s) of Russian Revolution?
1. Widespread acceptance of laissez-fairism.
2. Increase in the dignity of labour.
3. Mitigation of discriminations based on race, colour and sex.
4. Abolition of slavery.
5. Promotion of internationalism.
Code:
a) 1, 2 and 3
b) 1, 4 and 5
c) 2, 3 and 5
d) 1, 2 and 4
Answer . C

2. Which among the following can be associated with the ‘Meerut Conspiracy Case’?
1. It was related to labourers and worker’s movement in India.
2. The nationalist leaders of India refused to provide legal help to the accused.
3. The accused list had both Indians as well as Englishmen.
4. The accused could evoke sympathy and concern even from foreign countries.
Code:
a) 1, 2 and 3
b) 2, 3 and 4
c) 1, 2 and 4
d) 1, 3 and 4
Answer . D

3. The Non-Aligned Movement (NAM) was founded in Belgrade in 1961. Consider the following statements.
1. Policies of NAM members are formulated on the basis of their respective national psyches.
2. The policy of NAM is opposed to all forms of foreign aggression, domination or interference.
Choose the correct statement(s):
a) 1 only
b) 2 only
c) 1 and 2
d) None of the above
Answer . C

 

(E-Book) GIST OF NCERT BOOKS MCQ PDF with Answers

GIST OF NCERT BOOKS STUDY NOTES PDF for UPSC IAS Exams

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

 

(MCQ) NCERT Books Class-9 : Story of Civilization(Old)

https://iasexamportal.com/sites/default/files/ncert-logo.jpg

(MCQ) NCERT Books Class-9 : Story of Civilization(Old)

1. Among the choices given, which Age was the earliest in man’s evolution?
a) Neolithic
b) Chalcolithic
c) Mesolithic
d) Palaeolithic
Answer . D

2. The first metal to be discovered and used for making tools was
a) Tin
b) Copper
c) Iron
d) Silver
Answer . B

3. The word Chalcolithic is formed from chalkas meaning copper and lithos meaning
a) Iron
b) Tin
c) Stone
d) Bronze
Answer . C

4. Consider the following statements about the Harappan Civilization:
1. Lothal was a dockyard.
2. The animal horse was used extensively for transport purposes.
Which of the above statements is/are correct?
a) 2 only
b) 1 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Answer . B

5. The now famous Rosetta stone was used to decipher which ancient script?
a) Hieroglyphic
b) Cuneiform
c) Brahmi
d) Sumerian
Answer . A

6. Consider the following features of ancient Indian society as noted by the Chinese traveller Fa-Hien:
1. There was a group of people who were outcastes and lived outside villages.
2. The conditions of Shudras were worse than these outcastes.
Which of the above statements is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Answer . A

(E-Book) GIST OF NCERT BOOKS MCQ PDF with Answers

GIST OF NCERT BOOKS STUDY NOTES PDF for UPSC IAS Exams

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

(Download) NCERT Book For Class XI : Economics (Indian Economic Development)

(Download) NCERT Book For Class XI : Economics (Indian Economic Development)

Table of Contents

  • UNIT I : DEVELOPMENT POLICIES AND EXPERIENCE (1947-1990)
    CHAPTER 1: INDIAN ECONOMY ON THE EVE OF INDEPENDENCE

    – LOW LEVEL OF ECONOMIC DEVELOPMENT UNDER THE COLONIAL RULE
    – AGRICULTURAL SECTOR
    – INDUSTRIAL SECTOR
    – FOREIGN TRADE
    – DEMOGRAPHIC CONDITION
    – OCCUPATIONAL STRUCTURE
    – INFRASTRUCTURE
  • CHAPTER 2 : INDIAN ECONOMY 1950-1990
    – THE GOALS OF FIVE YEAR PLANS
    – AGRICULTURE
    – INDUSTRY AND TRADE
    – TRADE POLICY: IMPORT SUBSTITUTION
  • UNIT II : ECONOMIC REFORMS SINCE 1991
    CHAPTER 3 : LIBERALISATION, PRIVATISATION AND GLOBALISATION : AN APPRAISAL

    – BACKGROUND
    – LIBERALISATION
    – PRIVATISATION
    – GLOBALISATION
    – INDIAN ECONOMY DURING REFORMS: AN ASSESSMENT
  • UNIT III: CURRENT CHALLENGES FACING THE INDIAN ECONOMY
    CHAPTER 4 : POVERTY

    – WHO ARE THE POOR?
    – HOW ARE POOR PEOPLE IDENTIFIED?
    – THE NUMBER OF POOR IN INDIA
    – WHAT CAUSES POVERTY?
    – POLICIES AND PROGRAMMES TOWARDS POVERTY ALLEVIATION
    – POVERTY ALLEVIATION PROGRAMMES—A CRITICAL ASSESSMENT
  • CHAPTER 5 : HUMAN CAPITAL FORMATION IN INDIA
    – WHAT IS HUMAN CAPITAL?
    – SOURCES OF HUMAN CAPITAL
    – HUMAN CAPITAL AND HUMAN DEVELOPMENT
    – HUMAN CAPITAL FORMATION IN INDIA: GREAT PROSPECTS
    – EDUCATION SECTOR IN INDIA
    – FUTURE PROSPECTS
  • CHAPTER 6 : RURAL DEVELOPMENT
    – WHAT IS RURAL DEVELOPMENT?
    – CREDIT AND MARKETING IN RURAL AREAS
    – AGRICULTURAL MARKET SYSTEM
    – DIVERSIFICATION INTO PRODUCTIVE ACTIVITIES
    – SUSTAINABLE DEVELOPMENT AND ORGANIC FARMING
  • CHAPTER 7 : EMPLOYMENT: GROWTH, INFORMALISATION AND OTHER ISSUES
    – WORKERS AND EMPLOYMENT
    – PARTICIPATION OF PEOPLE IN EMPLOYMENT
    – SELF-EMPLOYED AND HIRED WORKERS
    – EMPLOYMENT IN FIRMS, FACTORIES AND OFFICES
    – GROWTH AND CHANGING STRUCTURE OF EMPLOYMENT
    – INFORMALISATION OF INDIAN WORKFORCE
    – UNEMPLOYMENT
    – GOVERNMENT AND EMPLOYMENT GENERATION
  • CHAPTER 8 : INFRASTRUCTURE
    – WHAT IS INFRASTRUCTURE?
    – RELEVANCE OF INFRASTRUCTURE
    – THE STATE OF INFRASTRUCTURE IN INDIA
    – ENERGY
    – HEALTH
  • CHAPTER 9 : ENVIRONMENT AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT
    – ENVIRONMENT — DEFINITION AND FUNCTIONS
    – STATE OF INDIA’S ENVIRONMENT
    – SUSTAINABLE DEVELOPMENT
    – STRATEGIES FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT
  • UNIT IV : DEVELOPMENT EXPERIENCES OF INDIA : A COMPARISON  WITH NEIGHBOURS
    CHAPTER 10 : COMPARATIVE DEVELOPMENT EXPERIENCES OF  INDIA AND ITS NEIGHBOURS

    – DEVELOPMENTAL PATH — A SNAPSHOT VIEW
    – DEMOGRAPHIC INDICATORS
    – GROSS DOMESTIC PRODUCT AND SECTORS
    – INDICATORS OF HUMAN DEVELOPMENT
    – DEVELOPMENT STRATEGIES — AN APPRAISAL

Download Free NCERT PDF

Buy Print Copy of this Book

Printed Study Material for IAS Exam (UPSC Pre Cum Mains Combo)

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

NCERT BOOKS GIST

Go Back To NCERT Books Main Page

(Download) NCERT Book For Class X :Economy (Understanding Economic Development)

(Download) NCERT Book For Class X :Economy (Understanding Economic Development)

Table of Contents

CHAPTER - 1 : DEVELOPMENT
CHAPTER - 2 : SECTORS OF THE INDIAN ECONOMY
CHAPTER - 3 : MONEY AND CREDIT
CHAPTER - 4 : GLOBALISATION AND THE INDIAN ECONOMY
CHAPTER - 5 : CONSUMER RIGHTS

  • Suggested Readings

Download Free NCERT PDF

Buy Print Copy of this Book

Printed Study Material for IAS Exam (UPSC Pre Cum Mains Combo)

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

(Download) NCERT Book For Class XI :Geography (Fundamentals of Physical Geography)

(Download) NCERT Book For Class XI :Geography
(Fundamentals of Physical Geography)

Table of Contents

  • UNIT I : GEOGRAPHY AS A DISCIPLINE
    1. Geography as a Discipline
  • UNIT II : THE EARTH
    2. The Origin and Evolution of the Earth
    3. Interior of the Earth
    4. Distribution of Oceans and Continents
  • UNIT III : LANDFORMS
    5. Minerals and Rocks
    6. Geomorphic Processes
    7. Landforms and their Evolution
  • UNIT IV : CLIMATE
    8. Composition and Structure of Atmosphere
    9. Solar Radiation, Heat Balance and Temperature
    10. Atmospheric Circulation and Weather Systems
    11. Water in the Atmosphere
    12. World Climate and Climate Change
  • UNIT V : WATER (OCEANS)
    13. Water (Oceans)
    14. Movements of Ocean Water
  • UNIT VI : LIFE ON THE EARTH
    15. Life on the Earth
    16. Biodiversity and Conservation

(Download) NCERT Book For Class X: Geography (Contemporary India-II)

(Download) NCERT Book For Class X: Geography (Contemporary India)

Table of Contents

1. Resources and Development
2. Forest and Wildlife Resources
3. Water Resources
4. Agriculture
5. Minerals and Energy Resources
6. Manufacturing Industries
7. Life Lines of National Economy
Appendix–I
Appendix–II
Appendix–III
Glossary

(Download) NCERT Book For Class VI : Geography (The Earth Our Habitat)

(Download) NCERT Book For Class VI : Geography

Table of Content

  • The Earth in the Solar System
  •  Globe : Latitudes and Longitudes..
  •  Motions of the Earth
  •  Maps
  •  Major Domains of the Earth
  •  Major Landforms of the Earth
  •  Our Country – India
  •  India : Climate, Vegetation and Wildlife

Pages

Subscribe to RSS - trainee4's blog