(Papers) UPSC Pre Topic Wise Papers : Culture

 



(Papers) UPSC Pre Topic Wise Papers : Culture



2017  :

1. With reference to Manipuri Sankirtana, consider the following statements:
1. It  is  a  song  and  dance  performance.
2. Cymbals are the only musical instruments used  in the  performance.
3. It is performed to narrate the life and deeds of Lord Krishna.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1,  2  and  3 
(b) 1  and  3
(c) 2  and  3 
(d) Only 1
Ans: B
Exp: Manipuri  Sankirtana  is  a  form  of  performing art  involving  ritual  singing,  drumming  and dancing  performed  in  the  temples  and  domestic spaces  in  Manipur  State  in  India.  Through  the performances  which  exhibit  unparalleled religious  devotion  and  energy,  the  performers narrate the many stories  of Krishna  often moving the  spectators  to  tears.  Dances  are  very  much based  upon  the  cymbals  (kartal  or  manjira)  and the  ylindrical  drum known  as Manipuri mridang or  pung.

2. The  painting  of  Bodhisattva  Padmapani is  one  ofthe most famous and oft-illustrated paintings at
(a) Ajanta 
(b) Badami
(c) Bagh 
(d) Ellora
Ans: A


3. Consider the following pairs : Traditions Communities
1. Chaliha Sahib Festival — Sindhis
2. Nanda  Raj  Jaat  Yatra —  Gonds
3. Wari-Warkari —  Santhals
Which  of  the  pairs  given  above  is/are  correctly matched?
(a) Only 1 
(b) 2  and  3
(c) 1  and  3 
(d) None  of  the  above
Ans: A
Exp: Nanda  Devi  Raj  Jaat  Yatra  is  a  festival  of Gharwali  and  kumauoni  people  in  Uttarakhand Wari  Warkari  or  Varkari(Pandharpur  Wari)  is  a Maharashtrian  festival  celebrated  by  Marathas.


4. Which  of  the  following  is/are   famous  for  Suntemples?
1. Arasavalli
2. Amarakantak
3. Omkareshwar
Select  the  correct  answer  using  the  code  given below :
(a) Only 1 
(b) 2  and  3
(c) 1  and  3 
(d) 1,  2  and  3
Ans: A


2016  :

 
1. Consider the following pairs: Famous place Region
1. Bodhgaya : Baghelkhand
2. Khajuraho : Bundelkhand
3. Shirdi : Vidarbha
4. Nasik  (Nashik) : Malwa
5. Tirupati : Rayalaseema
Which  of  the  pairs  given  above  are  correctly matched? (a) 1,  2  and  4
(b) 2,  3, 4 and  5
(c) 2  and  5
(d) 1,  3, 4 and  5
Ans: C
Exp: Malwa  region  includes  districts  of  western Madhya  Pradesh  and  parts  of  south-eastern Rajasthan. Baghelkhand  covers  the  northeastern   egions ofMadhya  Pradesh  and  a  small  area  of  western Uttar  Pradesh. Vidarbha  is  the  eastern  region  of  the  Indian state  of  Maharashtra,   comprising  Nagpur Division  and  Amravati  Division.

2. What  is/are  common  to  the   two  historical  placesknown as Ajanta and Mahabalipuram?
1. Both were  built in the  same  period.
2. Both belong to the same religious denomination.
3. Both  have  rock-cut  monuments.
Select  the  correct  answer  using  the  code  given below.
(a) 1  and  2
(b) 3 only
(c) 1  and  3
(d) None of the statements given above is correct
Ans: B
Exp: Both  are  rock  cut  monuments.


3. With  reference  to  the  religious  history  of  India,consider the following statements:
1. The  concept  of  Bodhisattva  is  central  to Hinayana  sect  of Buddhism.
2. Bodhisattva is a compassionate one on his way to enlightenment.
3. Bodhisattva delays achieving his own salvation to help all sentient beings on their path to it.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 2  and  3
(c) Only 2
(d) 1,  2  and  3
Ans: B
Exp: Bodhisattva  is  central  to  Mahayana  Sect.


4. Banjaras during the medieval period of Indian history were  generally
(a) Agriculturists
(b) Warriors
(c) Weaves
(d) Traders
Ans: D

UPSC Mains General Studies Study Kit (GS I + GS II + GS III + GS IV)

Printed Study Material for IAS (UPSC) : General Studies PRE Cum MAINS

5. With  reference to the cultural history  of medieval India, consider the following statements:
1.  Siddhas  (Sittars)  of  Tamil  region  were monotheistic and condemned idolatry. 

2.Lingayats of Kannada region questioned the theory of  rebirth  and  rejected  the  caste  hierarchy Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both  1  and  2
(d) Neither  1  nor  2
Ans: C


2015 :


1. Consider the following pairs:   Pace  of  Pilgrimage Location
1. Srisailam : Nallamala Hills
2. Omkareshwar :  Satmala Hills
3. Pushkar :Mahadeo Hills
Which  of the  above  is/are  correctly  matched?
(a) 1 only 
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only 
(d) 1, 2 and.3
Ans: A
Exp: Srisailam is  reputed  for  the  shrine  of  Lord Mallikarjuna  on  the  flat  top  of  Nallamala Hills. Omkareshwar is  one  of  the  Dwadasa  yotirlingas situated  on  the  Mandhata hills in  Vindhya Mountains  of  Madhya  pradesh.  The  Pushkar valley  is  formed  between  the  two  parallel  ranges of  the  Aravalli  hills.


2. With reference to the art and archaeological historyof India, which one among the following was madeearliest?
(a) Lingaraja Temple  at Bhubaneswar
(b) Rock-cut Elephant at Dhauli
(c) Rock-cut Monuments at Mahabalipuram
(d) Varaha  Image  at  Udayagiri
Ans: B
Exp: Lingaraja Temple at Bhubaneshwar: It is believed that  the  temple  might  have  been  built  during  the time  of  Lelat  Indra  Kesari  (615  to  657   A.D.) Rock  cut  elephant  at  Dhauli:  It  is  situated  on top  of  a  major  edict  of  Ashoka  inscribed immediately  after  the  Kalinga  War. Rock  cut  monument  at  Mahabalipuram:  PallavaPeriod Varaha  image  at  udayagiri:  Gupta  Period


3. Which  one  of  the  following  was  given  classicallanguage  status  recently?
(a) Odia 
(b) Konkani
(c) Bhojpuri 
(d) Assamese
Ans: A
Exp: On  February  20th  2014,  Odia  became  the  sixth and  latest  language  of  the  country  to  get “classical  language’’  status  after  the  Union Cabinet  conceded  a  long-pending  demand  for putting  it  in  the  same  league  as  Sanskrit,  amil, Telugu,  Kannada  and  Malayalam.


4. Kalamkari painting refers to​​​​​​​
(a) a hand-painted cotton textile in South India
(b) a handmade drawing on bamboo handicrafts in North-East  India 
(c) a  block-painted  woollen  cloth  in  Western Himalayan region of India
(d) a  hand-painted  decorative  silk  cloth in NorthWestern  India
Ans: A
Exp: Kalamkari is an ancient Indian art that originated about  3000  years  ago.  It  derives  its  name  from Kalam  meaning  Pen,  and  Kari  meaning rk,literally  Pen-work.  The  Kalamkari  artist  uses  a
bamboo  or  date  palm  stick  pointed  at  one  end with a bundle of fine hair attached to this pointed end to  serve as the brush  or pen. These  paintings were earlier drawn on cotton fabric only, but now we  can  see  these  paintings  on  silk  and  other materials  as  well.  The  Kalamkari  art  includes  both,  printing  and  painting In  ancient  India,  the  art  of  painting  using organic  colors  and  dyes  was  very  popular,  but  this  style  of  painting  originated  at  Kalahasti  (80 miles  north  of  Chennai)  and  at  Masulipatnam (200  miles  east  of  Hyderabad).  The  paintings then  used to  depict  Hindu  Deities  and the  scenes from  Hindu  mythology.

2014 :

1. Every  year,  a  monthlong  ecologically  importantcampaign/festival  is  held  during  which  certain communities/ tribes plant saplings of fruit-bearing trees.Which of the following are such communities/tribes?
(a) Bhutia  and  Lepcha
(b) Gond and Korku 
(c) lrula and Toda
(d) Sahariya  and Agariya 
Ans: B


2. With  reference to  ‘Changpa’  community  of  India, consider the following statement :
1. They live mainly in the State of Uttarakhand. 
2. They rear the Pashmina goats  that yield a fine wool. 
3. They  are  kept  in  the  category  of  Scheduled Tribes.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 
(b) 2 and 3 only 
(c) Only 3 
(d) 1,  2  and  3
Ans: B


3. With reference to the cultural history of India, theterm  ‘Panchayatan’  refers  to 
(a) an assembly of village elders
(b) a  religious  sect 
(c) a  style of temple construction 
(d) an administrative functionary
Ans: C


4. Which one of the following pairs does  not form partof the six  systems  of  Indian Philosophy?
(a) Mimamsa  and  Vedanta 
(b) Nyaya  and  Vaisheshika 
(e) Lokayata  and  Kapalika 
(d) Sankhya and Yoga
Ans: C


5. Consider the followingstatements: 
1. ‘Bijak’ is a composition of the teachings of Saint Dadu  Dayal. 
2. The Philosophy of Pushti Marg was propounded by  Madhvacharya.
Which of the statements given above is/are correct? 
(a) Only 1 
(b) Only 2
(c) Both  1  and  2 
(d) Neither  1  nor  2
Ans: D


6. The  national  motto  of  India,  ‘ Satyameva  Jayate’inscribed below the Emblem of India is taken from
(a) Katha  Upanishad                      
(b) Chandogya  Upanishad                 
(c) Aitareya  Upanishad                 
(d) Mundaka Upanishad
Ans: D


7. With  reference  to  the  famous  Sattriya  dance,consider the following statements:
1. Sattriya is a combination of music, dance and drama. 
2. It  is  a  centuries-old  living  tradition  of Vaishnavites  of Assam. 
3. It  is  based  on  classical  Ragas  and  Talas  of devotional songs composed by Tulsidas, Kabir  and Mirabai. 
Which of the statements given above is /are correct?
(a) Only 1 
(b) 1 and 2 only 
(c) 2 and 3 only 
(d) 1,  2  and  3
Ans: B


8. With  reference  to  the  Indian  history  of  art  andculture, consider the following pairs: Famous work of  sculpture Site
1. A  grand  image  of  Buddha’s  Mahaparinirvana  with  numerous  celestial  musicians  above  and the  sorrowful  figures  of  his  followers  below :Ajanta 
2. A  huge  image  of  Varaha  Avatar  (boar incarnation) of Vishnu, as he rescues Goddess Earth from the deep and chaotic waters, sculpted on  rock : Mount Abu  4
3. “Arjuna’s  Penance”/“Descent  of  Ganga” sculpted  on  the  surface  of  huge  boulders  : Mamallapuram   Which  of  the  pairs  given  above  is/are  correctly matched?
(a) 1 and 2 only 
(b) Only 3
(c) 1 and 3 only 
(d) 1,  2  and  3
Ans: C


9. With  reference  to  the  famous  Sattriya  dance,consider the following statements:
1. Sattriya is a combination of music, dance and drama. 
2. It  is  a  centuries-old  living  tradition  of Vaishnavites  of Assam. 
3. It  is  based  on  classical  Ragas  and  Talas  of devotional songs composed by Tulsidas, Kabir and Mirabai. 
Which of the statements given above is /are correct?
(a) Only 1 
(b) 1 and 2 only 
(c) 2 and 3 only 
(d) 1,  2  and  3
Ans: B


10. With reference to India’s culture and tradition, whatis ‘Kalaripayattu’? 
(a) It  is  an  ancient  Bhakti  cult  of  Shaivism  still prevalent in  some parts  of  South  India 
(b) It is an ancient style bronze and brasswork still found in  southern  part  of Coromandel area  
(c) It  is  an  ancient  form  of  dance-drama  and  a living tradition in the northern part of Malabar  
(d) It is an ancient martial art and a living tradition in  some parts  of South  India
Ans: D


11. With  reference  to  Buddhist  history,  tradition  andculture in India, consider the following pairs : Famous shrine Location
1. Tabo  monastery  and : Spiti Valley temple complex
2. Lhotsava  Lhakhang : Zanskar Valley temple, Nako
3. Alchi temple complex : Ladakh 
Which  of  the  pairs  given  above  is/are  correctly  matched?
(a) Only 1
(b) 2 and 3 only 
(c) 1 and 3 only
(d) 1,  2  and  3
Ans: C


12. Consider the followingstatements: 
1. ‘Bijak’ is a composition of the teachings of Saint Dadu  Dayal. 
2. The Philosophy of Pushti Marg was propounded by  Madhvacharya.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 
(b) Only 2
(c) Both  1  and  2 
(d) Neither  1  nor  2
Ans: D


13. A community of people called Manganiyars is wellknown for their
(a) Martial arts in North-East  India 
(b) Musical tradition in North-West India 
(c) Classical vocal music in South India 
(d) Pietra dura tradition in Central India
Ans: B


14. Consider the following languages:
1. Gujatati 
2. Kannada 
3. Telugu 
Which  of  the  above  has/have  been  declared  as ‘Classical  Language  /  Languages’  by  the Government?
(a) 1 and 2 only 
(b) Only 3
(c) 2 and 3 only 
(d) 1,  2  and  3
Ans: C


15. With  reference  to  the  famous  Sattriya  dance,consider the following statements:
1. Sattriya is a combination of music, dance and drama. 
2. It  is  a  centuries-old  living  tradition  of Vaishnavites  of Assam. 
3. It  is  based  on  classical  Ragas  and  Talas  of devotional songs composed by Tulsidas, Kabir and Mirabai. 
Which of the statements given above is /are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 2 only 
(c) 2 and 3 only
(d) 1,  2  and  3
Ans: B


16. A community of people called Manganiyars is wellknown for their
(a) Martial arts in North-East  India 
(b) Musical tradition in North-West India 
(c) Classical vocal music in South India 
(d) Pietra dura tradition in Central India
Ans: B

17. With reference to India’s culture and tradition, whatis ‘Kalaripayattu’?
(a) It  is  an  ancient  Bhakti  cult  of  Shaivism  still prevalent in  some parts  of  South  India 
(b) It is an ancient style bronze and brasswork still found in  southern  part  of Coromandel area 
(c) It  is  an  ancient  form  of  dance-drama  and  a living tradition in the northern part of Malabar 
(d) It is an ancient martial art and a living tradition in  some parts  of South  India
Ans: D

2013 :

1. Some Buddhist rock-cut caves are called Chaityas,while  the  others  are  called  Viharas.  What  is  thedifference  between  the  two?
(a) Vihara is a place of worship, while Chaitya is the dwelling place  of the monks 
(b) Chaitya is a place of worship, while Vihara is the dwelling place  of the monks
(c) Chaitya is the stupa at the far end of the cave, while vihara is the hall axial to it
(d) There  is  no  material  difference  between  th  two
Ans: B


2. Which  one  of  the  following  describes  best  theconcept of Nirvana in Buddhism?
(a) The extinction  of the  flame of  desire
(b) The complete annihilation of self
(c) A  state  of  bliss  and  rest
(d) A mental stage beyond all comprehension
Ans: A


3. Which of the following characterizes/  characterizethe people of Indus Civilization?
1. They  possessed  great  palaces  and  temples.
2. They worshipped both male and female deities.
3. They employed horse-drawn chariots in warfare.
Select the  correct  statement/  statements  using the  codes given below:
(a) 1 and 2 only
(b) Only 2
(c) 1,  2  and  3
(d) None of the statements given above is correct
Ans: B


4. With  reference  to  the  history  of  Indian  rock-cutarchitecture, consider the following statements:
1. The  caves  at Badami  are the  oldest  surviving rock-cut  caves  in  India.
2. The  Barabar  rock-cut  caves  were  originally made  for  Ajivikas  by  Emperor  Chandragupta Maurya.
3. At Ellora, caves were made for different faiths.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 
(b) 2 and 3 only
(c) Only 3 
(d) 1,  2  and  3
Ans: C


5. In the context of cultural history of India, a pose indance and dramatics called ‘Tribhanga’ has been afavorite of Indian artists from ancient times till today.Which  one  of  the  following  statements  bestdescribes this  pose?
(a) One  leg  is  bent  and  the  body  is  slightly  but oppositely curved  at waist  and  neck
(b) Facial expressions, hand gestures and make-up are combined to symbolize certain epic or historic characters
(c) Movements  of  body,  face  and  hands  are  used to  express  oneself  or to tell  a  story
(d) A little smile, slightly curved waist and certain hand  gestures  are  emphasized  to  express  the feelings of love or eroticism
Ans: A

6. Consider the following Bhakti Saints:
1. Dadu  Dayal
2. Guru  Nanak
3. Tyagaraja
Who  among  the  above  was/were  preaching  when the Lodi  dynasty  fell and Babur took  over?
(a) 1  and  3 
(b) Only 2
(c) 2  and  3 
(d) 1  and  2
Ans: B


7. Consider the following historical  places:
1. Ajanta  Caves
2. Lepakshi Temple
3. Sanchi Stupa
Which of the above places is / are also known for mural paintings?
(a) Only 1
(b) 1 and 2 only
(c) 1,  2  and  3 
(d) None
Ans: B


8. With reference to the history of philosophical thoughtin India, consider the following statements regardingSankhya school:
1. Sankhya  does  not  accept the theory of  rebirth or transmigration of soul.
2. Sankhya holds that it is the self-knowledge that    leads to liberation and not any exterior influence or  agent.
Which of the statements given above is /are correct?
a. Only 1 
(b) Only 2
(c) Both  1  and  2 
(d) Neither  1  nor  2
Ans: C

2012 :

1. The  Nagara,  the  Dravida  and  the  the   Vesara  arethe
(a) Three  main  racial  groups  of  the  Indian subcontinent
(b) Three main linguistic divisions into which the languages  of  Indian can  be classified
(c) Three main styles of Indian temple architecture
(d) Three main musical Gharanas prevalent in India
Ans: C


2. With  reference  to  Dhrupad,  one  of  the  majortraditions  of  India  that  has  been  kept  alive  forcenturies,  which  of  the  following  statements  arecorrect?
1. Dhrupad originated and developed in the Rajput kingdoms during the Mughal period.
2. Dhrupad is primarily a devotional and spiritual music.
3. Dhrupad  Alap  uses  Sanskrit  syllables  from Mantras.
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1,  2  and  3
(d) None  of  the  above  is  correct
Ans: B


3. How  do  you  distinguish  between  kuchipudi  andbharatnatyam  dances?
1. Dancers occasionally speaking dialogues i found in kuchipudi dance but not in bharatnatyam.
2. Dancing on the brass plate by keeping the feet on  its  edges  is  a  feature  of  bharatnatyam  but have  such  a  form  of  movements. Correct
(a) Only 1 
(b) Only 2
(c) Both  1  and  2 
(d) Neither  1  nor  2
Ans: A

UPSC Mains General Studies Study Kit (GS I + GS II + GS III + GS IV)

Printed Study Material for IAS (UPSC) : General Studies PRE Cum MAINS

Courtesy: UPSC

For Study Materials Call Us at +91 8800734161 (MON-SAT 11AM-7PM)