(Papers) UPSC Pre Topic Wise Papers : General Science

 



(Papers) UPSC Pre Topic Wise Papers : General Science


 2017 :

1. Consider the following statements:
1. In  tropical  regions,  Zika  virus  disease  is transmitted by the same mosquito that transmits dengue.
2. Sexual  transmission  of  Zika  virus  disease  is possible.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both  1  and  2
(d) Neither  1  nor  2
Ans: C
Exp: Dengue and Zika are both mosquito borne viruses spread especially by the Aedes Aegypti mosquito species. Evidence has emerged that the Zika virus can
actually be transmitted through sex and blood transfusion. This is an element that has also created some difference between the two even though the sexual transmissions are still on thelow. Apart from exercising mosquito related preventions, people need to exercise safer sex to  reduce Zika infections.

2. Consider the following pairs : Commonly used materials/Unwanted or controversial chemicals likely to be found in them
1. Lipstick — Lead
2. Soft drinks — Brominated vegetable oils
3. Chinesefast food — Monosodiumglutamate
Which  of  the  pairs  given  above  is/are  correctly matched  ?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,  2  and  3
Ans: C
Exp: Brominated vegetable oils are not used in soft drink manufacturing 

3. Organic Light Emitting Diodes  (OLEDs) are usedto create digital display in many devices. What are the  advantages  of  OLED  displays  over  Liquid Crystal displays?
1. OLED  displays  can  be  fabricated  on  flexible plastic  substrates.
2. Roll-up displays embedded in clothing can  be made  using  OLEDs.
3. Transparent/displays are possible using OLEDs
Select the correct answer using the code givenbelow:
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 1,  2  and  3
(d) None  of  -the  above  statements  is  correct

2016 :

1. Which  of the  following  statements is/are correct?
Viruses  can  infect
1.  Bacteria
2. Fungi
3.  Plants
Select  the  correct  answer  using  the  code  given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d)   1,  2  and  3
Ans: D

UPSC Mains General Studies Study Kit (GS I + GS II + GS III + GS IV)

Printed Study Material for IAS (UPSC) : General Studies PRE Cum MAINS

2015 :

1. In India, the steel production industry requires the import of
(a) Saltpetre 
(b) Rock  phosphate
(c) Coking coal 
(d) All  of the above
Ans: C
Exp: Raw materials for steel making are such as iron 

2014 :

1. Consider the following diseases
1. Diphtheria 2. Chickenpox
3. Smallpox
Which  of  the  above  diseases  has/have  been eradicated in  India? 
(a) 1 and 2 only  
(b) Only 3
(c) 1,  2  and  3  
(d) None
Ans: B

2. Which  of  the  following  phenomena  might  have influenced the evolution of organisms?
1. Continental drift
2. Glacial cycles 
Select  the  correct  answer  using  the  code  given below:
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both  1  and  2  
(d) Neither  1  nor  2
Ans: C

3. Consider the following:
1. Bats 2. Bears 
3. Rodents 
The phenomenon of hibernation can be observed in 
which  of the above  kinds of  animals? 
(a) 1 and 2 only 
(b) Only 2
(c) 1,  2  and  3 
(d) Hibernation  cannot  be  observed in  any  of the above
Ans: C

4. With reference to Neem tree, consider the following statements: 
1. Neem oil can be used as a pesticide to control the proliferation of some species of insects and mites. 
2. Neem  seeds  are  used  in  the  manufacture  of biofuels and hospital detergents.
3. Neem  oil  has  applications  in  pharmaceutical industry. 
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only  
(b) Only 3
(c) 1 and 3 only  
(d) 1,  2  and  3
Ans: D

5. Which one of the. following is the process involved in photosynthesis?
(a) Potential energy is released to form free energy 
(b) Free energy is converted into potential energy and  stored
(c) Food is oxidized to release carbon dioxide and water  ore, coking coal, freight and scrap. 
(d) Oxygen is taken, and carbon dioxide and water vapour are  given  out
Ans: B

6. In  addition  to  fingerprint  scanning,  which  of  the following can be used in the biometric identification of  a  person?
1. Iris scanning 2. Retinal scanning 
3. Voice recognition
Select  the  correct  answer  using  the  code  given below:
(a) Only 1  
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only  
(d) 1,  2  and  3
Ans: D

7. Which  of  the  following  statements  is/are  correct regarding vegetative propagation of plants? 
1. Vegetative  propagation  produces  clonal population. 
2. Vegetative propagation helps in eliminating the virus. 
3. Vegetative  propagation  can  be  practiced  most of  the  year.
Select  the  correct  answer  using  the  code  given below:
(a) Only 1  
(b) 2 and 3 only 
(c) 1 and 3 only  
(d) 1,  2  and  3
Ans: D

8. Consider the following techniques/phenomena:
1. Budding and grafting in fruit plants 
2. Cytoplasmic male sterility 
3. Gene silencing 
Which of the above is/are used to create transgenic crops?
(a) Only 1 (b) 2  and  3
(c) 1  and  3 (d) None
Ans: B

9. Consider the following statements:
1. Maize can be used for the production of starch.
2. Oil  extracted  from  maize  can  be  a  feedstock for biodiesel. 
3. Alcoholic beverages can be produced by using maize. 
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 2 only 
(c) 2 and 3 only 
(d) 1,  2  and  3
Ans: D

10. In India, cluster bean (Guar) is traditionally used as a  vegetable  or  animal  feed,  but  recently  the cultivation of this has assumed significance. 
Which one  of  the  following  statements  is  correct  in  this context?
(a) The  oil  extracted  from  seeds  is  used  in  the manufacture of biodegradable plastics 
(b) The  gum  made  from  its  seeds  is  used  in  the extraction  of  shale  gas 
(c) The leaf extract of this plant has the properties of anti-histamines 
(d) It is a source of high quality biodiesel
Ans: B

11. Consider the following pairs:
Vitamin Deficiency disease
1. Vitamin C Scurvy 
2. Vitamin D Rickets 
3. Vitamin E Night blindness
Which  of  the  pairs  given  above  is/are  correctly matched?
(a) 1 and 2 only  
(b) Only 3
(c) 1,  2  and  3 
(d) None
Ans: A

12. Which of the following is/are the example/examples of  chemical  change?
1. Crystallization of sodium chloride 
2. Melting of ice 
3. Souring of milk 
Select  the  correct  answer  using  the  code  given below:
(a) 1 and 2 only 
(b) Only 3
(c) 1,  2  and  3  
(d) None
Ans: B

2013 :

1. Improper handling and storage of cereal grains and oilseeds result in the production of toxins known as aflatoxins  which  are  not  generally  destroyed  by 
normal  cooking  process. Aflatoxins  are  produced by
(a) Bacteria 
(b) Protozoa
(c) Moulds 
(d) Viruses
Ans: C

2. Consider the following organisms:
1. Agaricus
2. Nostoc
3. Spirogyra
Which  of  the  above  is/are  used  as  biofertilizer/ biofertilizers?
(a) 1  and  2 
(b) Only 2
(c) 2  and  3 
(d) Only 3
Ans: B

3. Which  of the  following  adds/  add  nitrogen to the soil?
1. Excretion  of Urea  by animals
2. Burning of coal by man
3. Death  of  vegetation
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below:
(a) Only 1 
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only 
(d) 1, 2, and 3
Ans: C

4. Consider the following minerals:
1. Calcium 
2. Iron
3. Sodium
Which of the minerals given above is/are required by  human  body  for the contraction  of muscles?
(a) Only 1 
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only 
(d) 1,  2  and  3
Ans: D

5. Consider the following animals :
1. Sea  cow 2. Sea  horse
3. Sea lion
Which  of the  above is/are mammal/ mammals?
(a) Only 1 
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only 
(d) 1,  2  and  3
Ans: B

6. Rainbow is produced when sunlight falls on drops of rain. Which of the following physical phenomena are  responsible  for this?
1. Dispersion 2. Refraction
3. Internal reflection
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below?
(a) 1 and 2 only 
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only 
(d) 1,  2  and  3
Ans: D

7. Which  of the  following  statements is/are correct?
1. Viruses  lack  enzymes  necessary  for  the generation  of  energy.
2. Viruses can be cultured in any synthetic medium.
3. Viruses  are transmitted  from  one  organism to another by biological vectors only. 4
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below:
(a) Only 1 
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only 
(d) 1,  2  and  3

Ans: A

2012 :

1. Consider the following kinds of organisms:
1. Bacteria 
2. Fungi
3. Flowering plants
Some  species  of  which  of  the  above  kinds  of organisms are employed as bio-pesticides?
(a) Only 1 
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only 
(d) 1,  2  and  3
Ans: C

2. Biomass gasification is considered to be one of the sustainable solutions to the power crisis in India. In this  context  which  of  the  following  statements correct?
1. Coconut shells, groundnut shells and rice husk can be used in biomass gasification
2. The combustible gases generated from biomass gasification  consist  of  hydrogen  and  carbon dioxide only
3. The combustible gases generated from biomass gasification  can  be  used  for  direct  heat generation but not in internal combustion engines.
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below:
(a) Only 1  
 b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only 
(d) 1,  2  and  3
Ans: A

3. What is the role of ultraviolet (UV) radiation in the water purification  systems?
1. It inactivates/kills the harmful microorganisms in  water.
2. It removes all the undesirable odours from the water.
3. It quickens the sedimentation of solid particles, removes turbidity  and improves the  clarity  of water.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,  2  and  3
Ans: A

4. Graphene is freequently in news recently. What is its important?

1. It is a two-dimensional material and has  good electrical conductivity.
2. It is one of the thinnest but strongest materials tested  so  far.
3. It is entirely made of silicon and has high optical transparency.
4. It  can  be  used  as  ‘conducting  electrodes’ requires for touch screens, LCD’s and organic  LED’s
Which  of the  statements  given above are correct?
(a) 1 and 2 only 
(b) 3 and 4 only
(c) 1, 2 and  only 
(d) 1,  2, 3 and  4
Ans: C

5. Lead, ingested or inhaled, is a health hazard. After the addition of lead to petrol has been banned, what still are the sources of lead poisoning?
1. Smelting units
2. Pens  pencils
3. Paints
4. Hair oils and cosmetics
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below:
(a) 1, 2 and 3 only  
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 4 only 
(d) 1,  2, 3 and  4

Ans: B
6. With  reference  to  ‘stem  cells’,  frequently  in  the news  which  of  the  following  statements  is/are correct?
1. Stem cells can be derived from mammals only.
2. Stem cells can be used for screening new drugs.
3. Stem  cells  can  be  used  for  medical therapies.
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below:
(a) 1  and  2 
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only 
(d) 1,  2  and  3
Ans: B

7. A  team  of  scientists  at  Brookhaven  National Laboratory including from India created the heaviest anti-matter  (anti-helium  nucleus). What  is/are  the 
implications of the creation of anti-matter? 1. It  will  make  mineral  prospecting  and  oil exploration easier  and cheaper.
2. It will help probe the possibility of the existence of  stars  and  galaxies  made  of  anti  matter.
3. It  will  help  understand  the  evolution  of  the universe.
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below:
(a) Only 1 
(b) 2 and 3 only(c) Only 3 
(d) 1,  2  and  3
Ans: B

8. Which of the following is/are cited by the scientists as evidence/evidences for the continued expansion of  universe?
1. Detection  of  microwaves  in  space
2. Observation  of  redshirt phenomenon in  space
3. Movement  of  asteroids in  space
4. Occurrence  of  supernova  explosions  in  space code
(a) 1 and 2 only
(b) Only 2
(c) 1,  3  and  4
(d) None  of  the  above  can  be  cited  as  evidence.
Ans: A

9. Electrically charged particles from space travelling at  speeds  of  several  hundred  km/sec  can  severely harm living beings if they reach the surface of the
earth. What prevents them from reaching the surface of  the  earth?
(a) The Earth’s magnetic field diverts them toward its poles
(b) Ozone  layer  around  the  Earth  reflects  the  back  to  outer  space
(c) Moister  in  the  upper  layers  of  atmosphere prevents them from reaching the surface of the Earth
(d) None  of  the  statements  (a),  (b)  and  (c)  is correct.
Ans: A

10. To  meet its rapidly growing energy demand, some opine  that  India  should  pursue  research  and development on thorium as the future fuel of nuclear energy. In this context what advantage does thorium hold over uranium?
1. Thorium  is  far  more  abundant  in  nature  than uranium.
2. On the  basis  per  unit  mass  of mined mineral, thorium  can  generate  more  energy  compared to natural uranium.
3. Thorium produces less harmful waste compared to uranium. Correct
(a) Only 1 
(b) Only  2 and  3
(c) Only  1 and  3 
(d) 1,  2  and  3
Ans: D

11. Which  one  of the  following  sets  of  elements  was primarily  responsible  for the  origin  of life  on the Earth?
(a) Hydrogen, Oxygen, Sodium
(b) Carbon, Hydrogen, Nitrogen
(c) Oxygen, Calcium, Phosphorous
(d) Carbon, Hydrogen, PotassiumAns: B

12. What are the reasons for the people’s resistance to the introduction of BT brinjal in India?
1. BT brinjal has been created by inserting a gene from a soil  fungus into its genome.
2. The  seeds  of  BT  brinjal  are  terminator  se ds and therefore, the farmers have to buy the seeds before every season from the seed companies.
3. There is an apprehension that the consumption of  BT  brinjal  may  have  adverse  impact  on health.
4. There is some concern that the introduction of BT  brinjal  may  have  adverse  effect  on  the biodiversity. Correct
(a) 1, 2 and 3 only 
(b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only 
(d) 1,  2, 3 and  4
Ans: D

13. Recently  there  has  been  a  concern  over the  short supply  of  a  group  of  elements  called  rare  earth metals. Why?
1. China,  which  is  the  largest  producer  of  these elements, has imposed some restrictions on their export.
2. Other than china, Australia, Canada, Chile, these elements  are  not  found in  any country.
3. Rare  earth  metals  are  essential  for  the manufacture of various kinds of electronic items and there is growing demand for these elements.
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below:
(a) Only 1 
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only 
(d) 1,  2  and  3
Ans: C

14. Consider the following kinds of organisms:
1. Bat 
2. Bee
3. Bird
Which of the above is/are pollinating agent/agents?
(a) 1 and 2 only
(b) Only 2
(c) 1 and 3 only 
(d) 1,  2  and  3
Ans: D

15. Consider the following statements: If there were  no  phenomenon of  capillarity
1. it would be difficult to  use a kerosene lamp
2. one would not be able to use a straw to consume  a  soft  drink
3. the  blotting  paper  would  paper  would  fail  to function
4. the  big  trees  that  we  see  around  would  not have  grown  on  the  earth
Which of the following statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 2 and 4 only
(d) 1,  2, 3 and  4
Ans: B

2011 :

1. Aspartame  is  an  artificial  sweetener  sold  in  the market.  It  consist  of  amino  acids  and  provides
calories like other amino acids. Yet, it is used as a low-calorie  sweetening agent in  food items. What is the  basis  of this  use? 
(a) Aspartame is as sweet as table sugar, but unlike table sugar, it is not readily oxidized in human body  due to lack  of  requisite enzymes.
(b) When  aspartame  is  used  in  food  processing, the sweet taste remains, but it becomes resistant to oxidation.
(c) Aspartame  is  as  sweet  as  sugar,  but  after  ingestion  into  the  body,  it  is  converted  into metabolites that yield no calories.
(d) Aspartame is  several times  sweeter than table sugar,  hence  food  items  made  with  small quantities of aspartame yield fewer calories on oxidation.
Ans: D

2. A married couple adopted a male child. A few years later, twin boys were born to them. The blood group of the  couple is AB  positive  and O  negative. The blood group of the three sons is A positive, B positive  and O positive. The blood group of the adopted son is?
(a) O positive.
(b) A positive.
(c) B positive.
(d) Cannot be determined on the basis of the given data.
Ans: A

3. Consider the following :
1. Carbon dioxide.
2. Oxides of nitrogen.
3. Oxides of Sulphur
Which  of the above is/are the  emission/emissions from coal combustion at thermal power plants?
(a) Only 1 
(b) 2 and  3 only
(c) 1 and 3 only 
(d) 1,   2,  and  3
Ans: D

4. Consider the following :
1. Photosynthesis.
2. Respiration.
3. Decay  of  organic  matter.
4. Volcanic action.
Which of the above add carbon dioxide to the carbon cycle  on  earth?
(a) 1 and 4 only

(b) 2 and  3 only
(c) 2, 3 and 4 only

(d) 1,  2, 3 and  4
Ans: C

5. The surface of a lake is frozen in severe winter, but the water  at its  bottom is  still liquid. What is the reason?
(a) Ice  is  a  bad  conductor  of  heat.
(b) Since  the  surface  of  the  lake  is  at  the  same temperature  as the  air,  no  heat is lost.
(c) The  density  of  water is  maximum  at  4°C.
(d) None  of  the  statements  (a),  (b)  and  (c)  given is  correct.
Ans: A
6. When  the  bark  of  a tree  is  removed  in  a  circular fashion all around near its base, it gradually dries up and  dies  because?
(a) Water  from  soil  cannot  rise to  aerial  parts.
(b) Roots  are  starved  of  energy.
(c) Tree is infected by  soil microbes.
(d) Roots  do  not  receive oxygen  for  respiration.
Ans: B

7. Regular  intake  of  fresh  fruits  and  vegetables  is recommended  in  the  diet  since  they  are  a  good source of antioxidants. How do antioxidants help a person maintain health and promote longevity? 
(a) They activate the enzymes necessary for vitamin synthesis in the body and help prevent vitamin deficiency.
(b) They  prevent  excessive  oxidation  of carbohydrates,  fats  and  proteins  in  the  body and help avoid unnecessary wastage of energy.
(c) They  neutralize  the  free  radicals  produced  in the body during metabolism.
(d) They activate certain  genes in the cells of the body and  help  delay the  ageing  process.
Ans: C

8. A company marketing food products advertises that its items do not contain trans-fats. What does this campaign  signify to the customers?
1. The  food  products  are  not  made  out  of hydrogenated oils.
2. The food products are not made out of animal fats/oils.
3. The  oils  used  are  not  likely  to  damage  the cardiovascular  health  of the  consumers.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1

(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only

(d) 1,  2  and  3
Ans: C

2010 :

1. Which of the following processes in the bodies of living organisms is a digestive process?
(a) Breakdown of proteins into amino acid
(b) Breakdown  of  glucose into  CO2  and  H2O
(c) Conversion of glucose into glycogen
(d) Conversion of amino acids into proteins
Ans: A

2. Widespread resistance of malarial parasite to drugs like chloroquine has prompted attempts to develop a  malarial  vaccine  to  combat  malaria.  Why  is  it difficult to develop an effective malaria vaccine?
(a) Malaria  is  caused  by  several  species  of Plasmodium
(b) Man  does  not  develop  immunity  to  malaria during natural infection
(c) Vaccines can be developed only against bacteria
(d) Man is  only  an intermediate  host  and  not the definitive host
Ans: A

3. Consider the following statements:
1. Hepatitis  B  is  several  times  more  infectious than  HIV/AIDS
2. Hepatitis  B  can  cause  liver  cancer 
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1

(b) Only 2
(c) Both  1  and  2

(d) Neither  1  nor  2
Ans: C

4. Consider the following statements:
1. Every  individual  in  the  population  is  equally susceptible host for Swine Flu. 
2. Antibiotics have no role in the primary treatment of Swine Flu.
3. To  prevent  the  future  spread  of  Swine  Flu  in the epidemic area, the swine (pigs) must all be culled.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1  and  2

(b) Only 2
(c) 2  and  3

(d) 1,  2  and  3
Ans: B

5. With  regard  to  the  transmission  of  the  Human Immunodeficiency Virus, which one of the following statements  is  not  correct?
(a) The  chances  of  transmission  from  female  to male are twice as likely as from male to female
(b) The  chances  of  transmission  are  more  if  a person suffers from other sexually transmitted infections
(c) An infected mother  can transmit the infection to her baby during pregnancy, at childbirth and by  breast  feeding
(d) The risk of contracting infection from transfusion of  infected  blood  is  much  higher  than  an exposure to contaminated needle
Ans: A

6. If  a  potato is  placed  on  a  pure  paper  plate  which is white and unprinted and put in a microwave oven, the  potato  heats  up  but  the  paper  plate  does  not. This is  because
(a) Potato  is  mainly  made  up  of  starch  whereas paper is mainly made up of cellulose
(b) Potato  transmits  microwaves  whereas  paper reflects  microwaves
(c) Potato contains water whereas  paper does  not contain  water
(d) Potato is a fresh organic material whereas paper is a  dead  organic material
Ans: C

7. What  is  the  principle  by  which  a  cooling  system (Radiator)  in  a  motor  car  works?
(a) Conduction only
(b) Convection
(c) Radiation only
(d) Both conduction and radiation
Ans: B

8. Indiscriminate disposal of used fluorescent electric lamps causes mercury pollution in the environment. Why is mercury  used in the manufacture  of these lamps?
(a) A  mercury  coating  on  the  inside  of  the  lamp makes the light bright white
(b) When the lamp is switched on, the mercury in the  lamp  causes  the  emission  of  ultra-violet radiations
(c) When the lamp is switched on, it is the mercury which converts the ultra-violet energy into visible light
(d) None  of  the  statement  given  above  is  correct about the use of mercury in the manufacture of fluorescent lamps
Ans: B

9. Chlorination  is  a  process  used  for  water purifications. The disinfecting action of chlorine is mainly due to
(a) The formation of hydrochloric acid when chlorine is  added  to  water
(b) The  formation  of  hypochlorous  acid  when chlorine is added to water
(c) The formation of nascent oxygen when chlorine is  added  to  water
(d) The  formation  of  hydrogen  when  chlorine  is  added  to  water
Ans: B

10. Consider the following:
1. Oxides  of Hydrogen
2. Oxides of Nitrogen
3. Oxides of Sulphur
Which  of  the  above  causes/cause  acid  rain?
(a) 1  and  2 (b) Only 3
(c) 2  and  3 (d) 1,  2  and  3
Ans: D

11. India-based  Neutrino  Observatory  is  included  by the Planning Commission as a mega science project under  the  11th  Five-Year  Plan.  In  this  context, consider the following statements:
1. Neutrinos  are  chargeless  elementary  particles that travel  close to the  speed  of light
2. Neutrinos  are  created  in  nuclear  reactions  of beta  decay
3. Neutrinos have a negligible, but nonzero mass
4. Trillions of Neutrinos pass through human body every  second
Which  of the  statements  given above are correct?
(a) 1  and  3
(b) 1,  2  and  3
(c) 2,  3  and  4
(d) 1,  2, 3 and  4
Ans: D

UPSC Mains General Studies Study Kit (GS I + GS II + GS III + GS IV)

Printed Study Material for IAS (UPSC) : General Studies PRE Cum MAINS

For Study Materials Call Us at +91 8800734161 (MON-SAT 11AM-7PM)