(Papers) UPSC Pre Topic Wise Papers : Indian History

 



(Papers) UPSC Pre Topic Wise Papers : Indian History



2017 :

1. In  the  context  of  Indian  history,  the-principle  of ‘Dyarchy  (diarchy)’  refers  to
(a) Division  of  the  central  legislature  into  two houses.
(b) Introduction of double government i.e.; Central and  State  governments.
(c) Having two sets  of  rulers; one in London and another in Delhi.
(d) Division  of  the  subjects  delegated  to  the provinces into two categories.
Ans.  D

2. The object of the Butler Committee of 1927 was to 
(a) Define  the  jurisdiction  of  the  Central  and Provincial Governments.
(b) Define  the  powers  of  the  Secretary  of  State for  India.
(c) Impose Censorship on national  press.
(d) Improve  the  relationship  between  the
Government  of  India and the  Indian  States.
Ans.  D
Exp: The  Indian  States  committee  appointed  a committee under the chairmanship of Sir Harcourt Butler which was  popularly  known  as the  Butler Committee  to  investigate  and  clarify  the relationship  between  the  paramount  power  and Princes of Princely States in 1927 AD. Committee visited 16  states and submitted its report in 1929.

3. With reference to Indian freedom struggle, consider the following events :
1. Mutiny in Royal Indian Navy
2. Quit India Movement launched
3. Second Round Table Conference
What is the correct chronological  sequence of the above  events?
(a) 1-2-3

(b) 2-1-3
(c) 3-2-1

(d) 3-1-2
Ans.  C
Exp: Mutiny in Royal  Indian Navy:  18 February  1946, Quit  India  Movement:  8  August  1942,  Second Round  Conference:  1931.

4. With  reference  to  the  religious  history  of  India,consider the following statements : 
1. Sautrantika  and  Sammitiya  were  the  sects  of Jainism.
2. Sarvastivadin  held  that  the  constituents  of phenomena  were  not  wholly  momentary,  but existed  forever in  a latent  form.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both  1  and  2
(d) Neither  1  nor  2
Ans.  B
Exp: The  two  major  sects  include  –  Digambar  And Shwetambar.95%  of  the  practices  followed  are same  in  both  the  sects.

5. Which one of the  following was a very important seaport in the Kakatiya  kingdom ?
(a) Kakinada
(b) Motupalli
(c) Machilipatnam (Masulipatnam)
(d) Nelluru
Ans.  D
6. Consider the following pairs:
1. Radhakanta  Deb – First  President  of  the British  Indian Association
2. Gazulu – Founder  of the Lakshminarasu Madras  Mahajana Chetty Sabha
3. Surendranath – Founder of the Indian Banerjee Association
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1,  2  and  3
Ans.  B
Exp: Madras  Mahajana  Sabha  was  established  by
M.  Veeraraghavachariar,  G.  SubramaniaIyer  and
P.  Anandacharluin  May  1884

7. With reference to the difference between the culture of Rigvedic Aryans and Indus Valley people, which of the  following  statements is/are  correct?
1. Rigvedic  Aryans  used  the  coat  of  mail  and helmet in warfare whereas the people of Indus Valley Civilization did not leave any evidence of using them.
2. Rigvedic Aryans knew gold, silver and copper whereas Indus Valley people knew only copper and iron.
3. Rigvedic  Aryans  had  domesticated  the  horse whereas  there  is  no  evidence  of  Indus  Valley people  having been  aware  of this  animal. 
Select  the  correct  answer  using  the  code  given below:
(a) Only 1

(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only

(d) 1,  2  and  3
Ans.   C
Exp:
• Indus  people  were  basically  peace  loving.Their  arms  (swords,  daggers,  arrow-heads, and  spears)  were  primitive  in  nature.  No evidence  of  armour,  helmet,  body  armour  or shield  is  available.  The  Aryans,  on  the
contrary,  were  warlike  people  and  were conversant  with  all  kinds  of  traditional  arms and  armour  and  had  devised  a  full-fledged ‘science  of  war’.
• The  horse,  which  played  a  decisive  role  in the  Aryan  system  of  warfare,  was  not  known to  the  Indus  people.  A  few  bones  of  horse and terracotta figure  of  a  ‘horse-like  animal’ have  been  unearthed  from  Surkotada (Gujarat)  and  still  it  has  not  been convincingly  proved  that  the  horse  was employed  by  the  Harappans.
• The  Indus  valley  people  knew  the  use  of copper,  bronze,  silver,  gold  but  not  iron.

8. Who among the following was/were associated with the  introduction  of  Ryotwari  Settlement  in  India during the British rule?
1. Lord Cornwallis
2. Alexander  Read
3. Thomas Munro
Select  the  correct  answer  using  the  code  given below:
(a) Only 1
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1,  2  and  3
Ans.   C
Exp: Lord  Cornwallis  is  associated  with  zamindari system.

9. The Trade Disputes Act  of  1929  provided  for
(a) The participation of workers in the management of industries.
(b) Arbitrary  powers  to  the  management  to  quell industrial disputes.
(c) An intervention by the British Court in the event of  a trade  dispute.
(d) A  system  of tribunals  and  a  ban  on  strikes.
Ans.  A

2016 :

1. What was the main reason for the split in the Indian National Congress  at Surat in  1907? 
(a) Introduction of communalism into Indian politics by Lord Minto.
(b) Extremists’ lack of faith in the capacity of the moderates  to  negotiate  with  the  British Government
(c) Foundation of Muslim League
(d) Aurobindo Ghosh’s inability to be elected as the President  of the  Indian national Congress
Ans:  B
Exp: Moderates  believed  in  the  policy  of  settlement of  minor  issues  with  the  government  by deliberations.  But  the  extremists  believed  in agitation,  strikes  and  boycotts  to  force  their demands. Some nationalists led by LokmanyaTilak agitated  against  the  moderate  behaviour  of congress  against  British  rule.

2. The plan of Sir Stafford Cripps envisaged that after the  Second World War
(a) India should be granted complete independence
(b) India  should  be  partitioned  into  two  before granting independence
(c) India  should  be  made  a  republic  with  the condition that she will join the Commonwealth
(d) India should be given Dominion status
Ans:   D
Exp: Cripps  Mission  proposed  to  give  dominion  status after  the  war  as  well  as  elections  to  be  held after  the  war.
3. Regarding the taxation system of Krishna Deva, the ruler of Vijayanagar, consider the following statements:
1. The tax  rate  on land  was  fixed  depending  on the quality of the land.
2. Private owners of workshops paid an industries tax.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both  1  and  2
(d) Neither  1  nor  2
Ans:   C

Exp: Land  revenue  was  the  chief  source  of  income.Land  was  divided  into  four  categories  for purposes  of  assessment,  wet  land,  dry  land, orchards  and woods.  Usually the  share was  one sixth  of the  produce.  Land  revenue  could  be  paid in cash or kind. The rates varied according to the type  of the  crops,  soil, method  of irrigation,  etc. Besides  land  tax,  many  professional  taxes  were also  imposed.  There  were  on  shopkeepers,  farm servants,  workmen,  posters,  shoemakers, musicians  etc.  There  was  also  a  tax  on  property. Grazing  and  house  taxes  were  also  imposed. Commercial  taxes  consisted  of  levies,  duties  and
customs  on  manufactured  articles  of  trade  were also  levied.  Private  owners  of  workshops  paid an  industries  tax.

4. Which one of the following books of ancient India has  the  love  story  of  the  son  of  the  founder  of Sunga  dynasty?
(a) Swapnavasavadatta
(b) Malavikagnimitra
(c) Meghadoota
(d) Ratnavali
Ans:   B

5. With reference to the economic history of medieval India  the  term  ‘Araghatta’  refers  to
(a) Bonded labour
(b) Land grants made to military officers
(c) Waterwheel used in the irrigation of land
(d) Wasteland converted to cultivated land
Ans:  C
Exp: The  ‘ara-ghatta’  or  rope-pot  system  of  lifting water  from  open  wells  was  probably  invented  in erstwhile  India  of  the  past.

6. With reference to the cultural history of India, the memorizing of chronicles, dynastic histories and epic tales was the profession of who of the  following?
(a) Shramana

(b) Parivraajaka
(c) Agrahaarika

(d) Magadha
Ans:   D

7. In the context of the history of India, consider the following pairs:
Term Description
1. Eripatti : Land,  revenue  from which was set apart  for the  maintenance  of  the village tank
2. Taniyurs : Villages  donated  to  a single  Brahmin  or  a group of Brahmins
3. Ghatikas : Colleges  generally attached  to  the  temples Which  of  the  pairs  given  above  is/are  correctly matched?
(a) 1  and  2

(b) 3 only
(c) 2  and  3

(d) 1  and  3
Ans:  A
Exp: Taniyurs-  During  the  Chola  regime  Taniyurs developed  out  of  major  Brahmadeyas  and  temple settlements  and  came  to  include  several  hamlets and  revenue  villages. Eripatti  -A  special  category  of  land,  eripatti  or tank  land,  was  known  only  in  south  India.  the revenue  from  which  was  set  apart  for  the maintenance  of  the  village  tank. Ghatika:  The  Pallava  kings  of  the  ancient  Tamil country  who  ruled  from  their capital  city Kanchipuram    from  the  4th-9th  centuries  A.D were  known  as  patrons  of  scholars  and  set  up Ghatikas.  The  Ghatikas  were  the  most  important educational  institutions  in  South  India  during ancient  times and  the  most  important  Ghatika  of the  Pallavas  was  located  in  Kanchipuram. Inscriptions  reveal  that  many  of  these  kings looked  after  this  institution  with  great  care.  It was  well-known  as  an  important  educational centre  even  in  the  4th  century  A.D  and  an epigraph  of  a  Kadamba  king  (of  ancient Karnataka)  records  that  his  ancestors,  a  scholar named  Mayura  Sharman,  along  with  his  teacher Vira  Sharman came  to  this  institution  from faraway  Goa.  Ghatikas  were  separate  from temples.

8. Consider the following:
1. Calcutta Unitarian Committee
2. Tabernacle  of  New  Dispensation
3. Indian Reforms Association
Keshab  Chandra  Sen  is  associated  with  the establishment  of which  of the above?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) Only 3
(d) 1,  2  and  3
Ans:  B
E
xp: Raja Ram Mohan Roy is associated with Calcutta Unitarian  Committee

9. The Montague-Chelmsford Proposals were related to
(a) Social reforms
(b) Educational reforms
(c) Reforms in police administration
(d) Constitutional reforms
Ans:   D

10. Satya Shodhak Samaj organized
(a) A movement for upliftment of tribals in Bihar
(b) A temple-entry movement in Gujarat
(c) An  anti-caste  movement  in  Maharashtra
(e) A  peasant movement in  Punjab
Ans:   C
Exp: The  main  aim  was  to  liberate  the  social  shudra and  untouchable  castes  from  exploitation  and oppression.

11. The ‘Swadeshi’ and ‘Boycott’ adopted as methods of  struggle  for the  first time during the
(a) Agitation against the Partition of Bengal
(b) Home Rule Movement
(c) Non-Cooperation Movement
(d) visit of the Simon Commission to India
Ans:  A

12. Who of the following had first deciphered the edicts of  Emperor Ashoka?
(a) Georg Buhier

(b) James  Prinsep
(c) Max Muller

(d) William Jones
Ans:  B

2015 :

1. With  reference  to  Rowlatt  Satyagraha,  which  of the  following  statements is/are  correct? 
1. The  Rowlatt  Act  was  based  on  the recommendations of the ‘Sedition Committee’. 
2. In Rowlatt Satyagraha, Gandhiji tried to utilize the  Home  Rule  League.
3. Demonstrations  against  the  arrival  of  Simon Commission coincided with Rowlatt Satyagraha. 
Select  the  correct  answer  using  the  code  given below:
(a) Only 1

(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only

(d) 1,  2  and  3
Ans:   B
Exp: Rowlatt  Act  was  passed  on  the  recommendations of  the  Rowlatt  Committee  and  named  after  its president,  British  judge  Sir  Sidney  Rowlatt.  The Rowlatt  Committee  was  primarily  a  Sedition Committee  and was  appointed  by  the  British Empire  in  India  in  1918.  The  objective  of  the Rowlatt committee was to assess political violence and  terrorism  in  the  country,  particularly  in Punjab  and  Bengal.  As  a  result  of recommendations  of  the  Rowlatt  committee,  the Rowlatt  Act,  which  was  an  expansion  of  the Defence  of  India  Act  1915,  was  imposed  in reaction  to  the  threat  in  Bengal  and  Punjab. In  organizing  Rowlatt Satyagraha,  Gandhiji tried to  utilize  three types  of  political  networks  –  the Home  Rule,  certain  Pan-Islamist  groups,  and  a Satyagraha  Sabha  which  he  himself  started  at Bombay. The  Simon Commission was appointed to  suggest future  constitutional  reforms  in  India.  Simon Commission  arrives  in  Bombay  on  3  February 1928.

2. Who  of  the  following  was/were  economic  critic/critics of colonialism in India?
1. Dadabhai Naoroji
2. G.  Subramania  Iyer
3. R.  C.  Dutt
Select  the  correct  answer  using  the  code  given below:
(a) Only 1

(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only

(d) 1,  2  and  3
Ans:   D
Exp: Dadabhai  Naoroji,  the  ‘Grand  Old  Man  of India’,  who  after  a  brilliant  analysis  of  the colonial  economy  put  forward  the  theory  of economic  drain  in  Poverty  and  Un  British  Rule in  India.G.V.  Joshi,  G. Subramaniya  lyer,  G.K.  Gokhale, Prithwis  Chandra  Ray  and  hundreds  of  other political  workers  and  journalists  analysed  every aspect  of  the  economy  and  subjected  the  entire range  of  economic  issues  and colonial  economic policies  to  minute  scrutiny. Romesh  Chandra  Dutt,  a  retired  ICS  officer, published  ‘The  Economic  History  of  India’  at the  beginning  of  the  20th  century  in  which  he examined  in  minute  detail  the entire  economic record  of  colonial  rule  since  1757. Dadabhai  Naoroji,  G.  Subramaniya  lyer   and  R. C.  Dutt  raised  basic  questions  regarding  the nature  and  purpose  of  British  rule.  Eventually,
they  were  able  to  trace  the  process  of  the colonialization  of  the  Indian  economy  and conclude  that  colonialism  was  the  main  obstacle to  India’s  economic  development.  They  clearly understood  the  fact  that  the essence  of  British imperialism lay in the subordination of the Indian economy  to  the  British  economy.

3. With reference to Congress Socialist Party, consider the following statements:
1. It  advocated the  boycott  of British  goods  and evasion  of  taxes.
2. It  wanted  to  establish  the  dictatorship  of proletariat.

3. It  advocated  separate electorate  for minorities and  oppressed  classes.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) Only 3
(c) 1,  2  and  3
(d) None
Ans:   D
Exp: The  Congress  Socialist  Party  formed  a  group  of socialists  within  the  Congress.  It  aimed  at achieving  complete  Independence  of  India  from imperialism  and  the  establishment  of  a  socialist society.  The  blueprint  adopted  at  one  of  its conferences  strived  for  “All  power  to  the  toiling masses,  nationalisation  of  key  industries, abolition  of  feudalism  and  landlordism  without compensation,  distribution  of  land  and  cooperative  and  collective  farming.”  The  first  allIndia  conference  of  the  socialists  was  held  on May  17,1934  at  Patna  under  the  presidentship of  Acharya  Narendra  Dev.  Jayaprakash Narayan,  Achyut  Patwardhan,  Yusuf  Mehrally and  Ashok  Mehta  assisted  Acharya  Narendra Dev  in  the  formation  of  the  CSP.  Although Jawaharlal  Nehru  was  a  socialist,  he  did  not join  the  CSP.The  Indian Freedom leaders  always  asked  people to  not  pay  the   taxes    and  therer  is  basic difference  between  non-payment  of  taxes  and tax   evasion.Congress  Socialist  Party  wanted  to  establish Socialist  Society.  They  never  talked  about dictatorship  of  the  proletariat. They  never  advocated  for  separate  electorate for  the  minorities  and  oppressed  classes. 

4. The Government of India Act of 1919 clearly defined
(a) The separation of power between the judiciary and the legislature
(b) The  jurisdiction  of  the  central  and  provincial governments
(c) The powers of the Secretary of State for India and Viceroy
(d) None  of  the  above
Ans:   B
Exp: GOI  Act,  1919  is  also  known  as  the  MontageChelmsford  Reforms,  came  into  force  in  1921.
• It  relaxed  central  control  over  the  provinces by  demarcating  and  separating  the  central &  provincial  subjects.
• It  also  separated  provincial  budgets  from central  budgets.

5. Consider the following Pairs :
Medieval  Indian Present Region: State
1. Champaka : Central India
2. Durgara : Jammu
3. Kuluta : Malabar
Which of the above pairs is/ are correctly matched?
(a) 1  and  2 (b) Only 2
(c) 1  and  3 (d) 3 only
Ans:  B
E
xp: The  foothills  of  the  Himalayas  lent  themselves admirably  to  such  small  kingdoms,  owing  to  the nature  of  the  country.  The  ninth  century  saw  the rise  of  a  number  of  hill  states,  some  of  which maintained  their  identity  until  recent  years, despite  their  wars  with  each  other  and  the frequent  raids  from  the  men  of  the  plains.  States such  as  Champaka  (Chamba),  Durgara  (jammu), Trigarta  (jalandhar), Kuluta  (Kulu), Kumaon  and Garhwal  managed  to  remain  outside  the  main areas  of  conflict  in  the  northern  plains. Champaka:  Chamba  (Himanchal  Pradesh) Durgara:  Jammu  (Jammu  and  Kashmir) Kuluta:  Kulu  (Himanchal  Pradesh) 

6. Which of the following kingdoms were associated with the life  of the Buddha?
1. Avanti
2. Gandhara
3. Kosala
4. Magadha
Select  the  correct  answer  using  the  code  given below:
(a) 1,  2  and  3
(b) 2 and 3 only
(c) 1,  3  and  4
(d) 3 and 4 only
Ans:   D
Exp: Prasenajit,  king  of  Kosala,  was  the  Buddha’s contemporary.  Buddha  wandered  through  the towns  and  villages  in  the  kingdoms  of  Kosala and  Magadha  teaching  his  philosophy. Gandhara  is  not  directly associated  with  the  life of  Buddha.  It  was  expansion  of  Maurya  empire that  Gandhara  received  much  Buddhist influence,  notably  during  the  reign  of  Asoka. Pradyota,  the  ruler  of  Avanti,  was  contemporary to  Gautama  Buddha.  Avanti  was  not  directly related  to  the  life  of  Buddha.  According  to  the Buddhist  text,  the  Anguttara  Nikaya,  Avanti  was one  of  the  sisteen  mahajanapadas  of  the  6th century BC 

7. Consider the following:
The arrival of Babur into  Indian led to the
1. Introduction of gunpowder in the subcontinent
2. Introduction of the arch and dome in the region’s architecture
3. Establishment of Timurid dynasty in the region
Select the correct answer using the code give below:
(a) 1 and 2 only
(b) Only 3
(c) 1 and 3 only
(d) 1,  2  and  3
Ans:  C
Exp: Arches  and  Domes  were  introduced  in  India during  Sultanat  Period.

8. Who  of  the  following  organized  a  March  on  the Tanjore coast to break the Salt Law in April 1930?
(a) V. O. Chidambaram Pillai
(b) C. Rajagopalachari
(c) K.  Kamaraj
(d) Annie  Besant
Ans:   B
Exp: In  Tamil  Nadu  C.  Rajagopalachari  led  a  Salt March  from  Tiruchirapalli  to  Vedaranyam  on  the Tanjore  Coast.  He  was  arrested  on  30  April, 1930.

9. Who  of  the  following  founded  a  new  city  on  the south  bank  of  a  tributary  to  river  Krishna  and undertook to rule his new kingdom as the agent of a  deity  to  whom  all  the  land  south  of  the  river Krishna was  supposed to  belong?
(a) Amoghavarsha  I
(b) Ballala II
(c) Harihara  I
(d) Prataparudra  II
Ans:  C

10. Consider the following statements:
1. The first woman President of the Indian National Congress was Sarojini Naidu. 
2. The first Muslim President of the Indian National Congress was Badruddin Tyabji.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both  1  and  2
(d) Neither  1  nor  2
Ans:  B
Exp: Annie  Besant  was  the  first  woman  President  of Indian  National  Congress.  She  presided  over  the 1917  Calcutta  session  of  the  Indian  National Congress. Badruddin  Tyabji  was  the  first  muslim  president
of  Indian  National  Congress.  He  was  elected  in  1887  Madras  session.

11. With  reference  to  the  Cabinet  Mission,   which  of the  following  statements is/are  correct?
1. It  recommended  a  federal  government.
2. It  enlarged  the  powers  of  the  Indian  courts.
3. It  provided  for more  Indians in the  ICS.
Select  the  correct  answer  using  the  code  given below:
(a) Only 1
(b) 2  and  3
(c) 1  and  3
(d) None
Ans:   A
Exp: Cabinet  Mission  1946,  proposed  for  a  federal scheme,  where  most  of  the  functions  were  to  be performed  at  the  provincial  level.
• By,  1944,  most  of  the  ICS  officers  were Indians.
• The  other  provisions  are  not  part  of  Cabinet Mission,  as  it  was  mostly  related  to  the Constitutional  scheme.
12. With  reference  to  Indian  history,  which  of  the following is/are the  essential  element/elements  of the  feudal  system?
1. A very strong centralized political authority and a very weak provincial or local political authority
2. Emergence  of  administrative  structure  based on control and possession of land
3. Creation of lord-vassal relationship between the feudal lord and his overlord
Select  the  correct  answer  using  the  code  given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) Only 3
(d) 1,  2  and  3
Ans: D​​​​​​​
Exp: The  basic  requisite  of  a  feudal  system  were present  in  Ancient  India.  The  kings  granted  the revenue  from  varying  proportions  of  land  to  his officers  or  selected  holders,  who  were  the equivalent  of  vassals elsewhere.  The  tendency from  the  seventh  century  onwards  of  granting land in lieu of cash  salaries intensified the feudal process.

13. Which  one  of  the  following  movements  has contributed to a split in the Indian National Congress resulting  in  the  emergence  of  ‘moderates’  and ‘extremists’?
(a) Swadeshi Movement
(b) Quit India Movement
(c) Non-Cooperation Movement
(d) Civil Disobedience Movement
Ans:  A​​​​​​​
Exp: Difference  between  moderates  and  extremists widened  in  Calcutta  Session  of  congress  (1906) and  there  were  attempts  between  them  to  elect one  of  them  as  the  president  of  congress.  The moderates opposed  the  resolutions on Swaraj, Swadeshi,  Boycott  of  foreign  goods and  National  Education  and  requested  to withdraw  from  the  policy  laid  down  in  the Calcutta  session.  But  the  extremists  were  not ready  to do  so. In  Surat  Session  (1907),  extremists  wanted Lala Lajpat  Rai or  Tilak  as  a  President  candidate  of congress  and  Moderates  supported Dr. Rashbihari  Ghosh to  be  the  President.  But Lala Lajpat Rai stepped down and Dr. Rashbihari Ghosh became  the  President.  The Swadeshi movement started with the partition of  Bengal  by  the  Viceroy  of  India,  Lord  Curzon, 1905  and  continued  up  to  1911. 
Quit  India  Movement  –  1942
Non-Cooperation  Movement  –  1920
Civil  Disobedience  Movement  –  1930

2014 :

1. Which of the following Kingdoms were associated With the life  of the Buddha? 
1. Avanti
2. Gandhara 
3. Kosala 
4. Magadha 
Select the correct nswer using the code given below. 
(a) 1,  2  and  3 
(b) 2  and  4 
(c) 3 and 4 only
(d) 1,  3  and  4
Ans.  C​​​​​​​

2. In medieval India, the designations ‘Mahattara’ and ‘Pattakila’  were  used  for 
(a) Military officers 
(b) Village headmen 
(c) Specialists in Vedic rituals 
(d) Chiefs of craft guilds
Ans.  B​​​​​​​
3. Ibadat  Khana  at  Fatehpur  Sikri  was (a) The mosque  for the  use  of Royal  Family 
(b) Akbar’s   private  chamber  prayer 
(c) The hall in which Akbar held discussions with scholars of various religions. 
(d) The  room  in  which  the  nobles  belonging  to different religions gathered to discuss religious affairs
Ans.  C

4. The Radcliffe Committee  was appointed to 
(a) Solve the problem of minorities in India 
(b) Give effect to the  Independence Bill 
(c) Delimit  the  boundaries  between  India  and Pakistan 
(d) Enquire into the riots in East Bengal
Ans.  C

5. The  Partition  of  Bengal  made  by Lord Curzon in 1905 lasted until
(a) The First World War when Indian troops were needed  by  the  British  and  the  partition  was ended.
(b) King George V abrogated Curzon’s Act at the Royal Darbar in Delhi in 1911  
(c) Gandhiji  launched  his  Civil  Disobedience Movement 
(d) The Partition of India, in 1947 when East Bengal became  East  Pakistan
Ans.  B

6. The 1929 Session of  Indian, National Congress is of  significance  in  the  history  of  the  Freedom Movement  because  the 
(a) Attainmentof Self-Government was declared as the  objective  of the Congress 
(b) Attainment  of  Poorna  Swaraj Was  adopted  as the  goal  of  the  Congress 
(c) Non-Cooperation Movement was launched
(d) Decision  to  participate  in  the  Round  Table
Conference  in  London  was  taken
Ans.  B

7. The  Ghadr  (Ghadar)  was​​​​​​​  a 
(a) Revolutionary  association  of  Indians  with headquarters  at  San  Francisco. 
(b) Nationalist  organization  operating  from Singapore 
(c) Militant organization with headquarters at Berlin 
(d) Communist movement for India’s freedom with head-quarters  at  Tashkent
Ans.   A

8. What  was/were  the  object/objects  of  Queen Victoria’s Proclamation (1858)? 
1. To disclaim any intention to annex Indian States 
2. To  place  the  Indian  administration  under  the British Crown 
3. To  regulate  East  India  Company’s  trade  with India 
Select  the  correct  answer  using  the  code  given below. 
(a) 1 and 2 only  
(b) Only 2
(c) 1 and 3 only 
(d) 1,  2  and  3
Ans.  A​​​​​​​

2013 :

1. The people of  India agitated against the arrival of Simon Commission because
(a) Indians never wanted the review of the working of the Act  of  1919
(b) Simon Commission recommended the abolition of   Dyarchy  (Diarchy) in  the  Provinces
(c) there  was  no  Indian  member  in  the  Simon Commission
(d) the Simon Commission suggested the partition of the  country
Ans.   C

2. Quit India Movement was launched in response to
(a) Cabinet Mission Plan
(b) Cripps Proposals
(c) Simon Commission Report
(d) Wavell Plan
Ans.  B

3. Which of the following statements is/are applicable to Jain doctrine?
1. The  surest  way  of  annihilating  Karma  is  to practice  penance.
2. Every  object,  even the  smallest  particle  has  a soul.
3. Karma  is  the  bane  of  the  soul  and  must  be ended.
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below.
(a) Only 1
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,  2  and  3
Ans.   D

4. The Chinese traveller Yuan Chwang (Hiuen Tsang) who  visited  India  recorded the  general  conditions and  culture  of  India  at  that  time.  In  this  context, which  of the  following  statements is/are  correct? 
1. The  roads  and  river-routes  were  completely immune from robbery.
2. As regards punishment for offences, ordeals by fire, water and poison were the instruments for determining the innocence or guilt of a person.
3. The tradesmen had to pay duties at ferries and barrier stations.
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below:
(a) Only 1
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,  2  and  3
Ans.  B

5. With  reference to  Indian History, the Members​​​​​​​  of the Constituent Assembly from the Provinces were 
(a) Directly elected by the people of those Provinces 
(b) Nominated by the Indian National Congress and the Muslim League
(c) Elected by the Provincial Legislative Assemblies
(d) Selected by the Government for their expertise in constitutional matters
Ans.   C

6. The demand for the Tebhaga Peasant Movement in Bengal  was  for
(a) the reduction of the share of the landlords from one-half  of the crop to  one-third 
(b) the  grant  of  ownership  of land to  peasants  as they were the  actual  cultivators  of the land
(c) the uprooting of Zamindari system and the end of  serfdom
(d) writing off all peasant debts
Ans.   A

7. Annie  Besant  was
1. responsible  for  starting  the  Home  Rule Movement
2. the  founder of the Theosophical Society
3. Once  the  President  of  the  Indian  National Congress
Select  the  correct  statement/statements  using  the codes given below.
(a) Only 1 
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,  2  and  3
Ans.   C

8. The  Ilbert Bill  controversy was  related to the
(a) Imposition restrictions the Indians of certain to carry  arms  by  Indians
(b) Imposition  of  restrictions  on  newspapers  and magazines published in Indian languages
(c) Removal  of  disqualifications  imposed  on  the Indian  magistrates  with  regard  to  the  trial  of the  Europeans
(d) Removal of a duty on imported cotton cloth Ans.  C

2012 :

1. With reference to the scientific progress of ancient India,  which  of  the  statements  given  below  are correct?
1. Different  kinds  of  specialized  surgical instruments were in common use by 1st century AD.
2. Transplant of internal organs in the human body had begun by the beginning of 3rd century AD
3. The concept of sine of an angle was known in 5th  century AD.
4. The concept of cyclic quadrilaterals was known in  7th  century AD.
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1,  2, 3 and  4
Ans.   C

2. With reference to the history of ancient India, which of  the  following  was/were  common  to  both Buddhism and Jainism?
1. Avoidance  of  extremities  of  penance  and enjoyment
2. Indifference to  the  authority  of the Vedas 
3. Denial of efficacy of  rituals
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below :
(a) Only 1
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,  2  and  3
Ans.  B

3. The  congress  ministries  resigned  in  the  seven provinces in  1939 because
(a) The Congress could not form ministries in the other four provinces
(b) Emergence  of  a  ‘left  wing’  in  the  Congress made the working of the ministries impossible
(c) There were widespread communal disturbances in their provinces
(d) None  of  the  statements  (a),  (b)  and  (c)  given above  is  correct.
Ans.  D

4. Which of the following is/are the principal feature(s) of the Government  of  India Act,  1919?
1. Introduction  of  dyarchy  in  the  executive government of the provinces
2. Introduction of separate communal electorates for Muslims
3. Devolution of legislative authority by the centre to the provinces
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below:
(a) 2 and 3 only
(b) 1 and 3 only
(c) 1,  2  and  3
(d) Only 1
Ans.   B

5. During  the  freedom  struggle,  the  National  Social Conference was  formed. What was the  reason  for its formation?
(a) Different social reform groups or organizations of Bengal region united to  form a single body to  discuss  the  issues  of  larger  interest  and  to prepare appropriate petitions/representations to the government
(b) Indian National Congress did not want to include social reforms in its deliberations and decided  to  form  a  separate  body  for  such  a  purpose (c) Behramji Malabari  and M.G.  Ranade  decided to bring together all the social reform groups of the country under one organization
(d) None  of  the  statements  (a),  (b)  and  (c)  given above is correct in this  context
Ans.  C

6. Which of the following parties were established by Dr.  B.  R.  Ambedkar?
1. The  Peasants  and  Workers  Party  of  India
2. All  India Scheduled Castes Federation
3. The  Independent  Labour  Party
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below:
(a) 1 and 2 only

(b) 1,  2  and  3
(c) 1 and 3 only

(d) 2 and 3 only
Ans.   D

7. Mahatma Gandhi undertook fast unto death in 1932, mainly because:
(a) Round Table Conference failed to satisfy Indian political aspirations
(b) Congress  and Muslim League had  differences of opinion
(c) Ramsay Macdonald announced the Communal Award
(d) None  of  the  statements  (a),  (b)  and  (c)  given above is correct in this  context
Ans.  C

8. With reference to the religious history of medieval  India, the Sufi mystics were known to pursue which of the following practices?
1. Meditation and control of breath
2. Severe  ascetic  exercises in  a  lonely  place
3. Recitation  of  holy  songs  to  arouse  a  state  of ecstasy in their  audience
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) Only 3
(d) 1,  2  and  3
Ans.   D
 

9. The  Rowlatt Act  aimed  at

(a) compulsory economic  support to war efforts
(b) Imprisonment  without  trial  and  summary procedures  for trial
(c) Suppression of the Khilafat Movement
(d) Imposition of restrictions on freedom of the press
Ans.   B

10. The Lahore Session of the Indian National Congress (1929) is very important in history, because
1. The  Congress  passed  a  resolution  demanding complete independence
2. The rift between the extremists and moderates was  resolved in that  Session
3. A resolution was passed rejecting the two-nation theory in that Session
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 2  and  3
(c) 1  and  3
(d) None  of  the  these
Ans.   A

11. Lord Buddha’s image is sometimes shown with the hand  gesture  called  ‘Bhumisparsha  Mudra’.  It symbolizes
(a) Buddha’s reminder to his followers that they all arise  from  the  Earth  and  finally  dissolve  into the Earth, and thus this life is transitory
(b) Buddha’s  calling  of  the  Earth  to  watch  over Mara and to prevent Mara from disturbing his meditation
(c) Buddha’s  calling  of  the  Earth  to  witness  his purity  and  chastity  despite  the  temptations  of Mara
(d) All  of these
Ans.   C

12. The  religion  of  early Vedic Aryans  was  primarily of:
(a) Bhakti
(b) Image Worship  and Yajnas
(c) Worship  of Nature  and Yajnas
(d) Worship  of Nature  and Bhakti
Ans.  C

13. Which of the  following statements is /  are correct regarding Brahmo Samaj?
1. It opposed idolatry.
2. It  denied  the  need  for  a  priestly  class  for interpreting the religious texts.
3. It  popularized  the  doctrine  that the Vedas  are infallible
Select  the  correct  Ans.
(a) Only 1
(b) 1 and 2 Only
(c) 3 Only
(d) 1, 2, and 3
Ans.   B

14. Consider the following :
1. Assessment  of  land  revenue  on  the  basis  of nature of the  soil  and the  quality of  crops
2. Use  of  mobile  cannons in  warfare
3. Cultivation of tobacco and red chillies
Which of the above was/were introduced into India by the English?
(a) Only 1
(b) 1  and  2
(c) 2  and  3
(d) None
Ans.  D​​​​​​​

15. With  reference  to  the  guilds  (Shreni)  of  ancient India  that  played  a  very  important  role  in  the country’s  economy,  which  of  the  following statements  is  /are  correct?
1. Every  guild  was  registered  with  the  central authority  of  the  State  and  the  king  was  the chief administrative authority on them.
2. The wages, rules of work, standards and prices were  fixed by the guild.
3. The  guild  had  judicial  powers  over  its  own members.
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below:
(a) Only 3
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 2 only
(d) 1,  2  and  3
Ans.   D

16. The distribution of powers between the Centre and the States in the Indian Constitution is based on the scheme provided in the:
(a) Morley-Minto Reforms, 1909
(b) Montagu-Chelmsford Act, 1919
(c) Government of India Act, 1935
(d) Indian  Independence Act, 1947
Ans.   C

2011 :

1. What  was  the  purpose  with  which  sir   William wedderburn  and W.S. Caine  had set up the Indian  parliamentary committee in 1893 ?
(a) To  agitate  for  Indian  political  reforms  in  the house  of  commons.
(b) To  campaign  for the entry  of  Indians into the imperial judiciary.
(c) To  facilitate  a  discussion  on  India’s independence in the British parliament.
(d) To agitate for the entry of eminent Indians into the British parliament.
Ans.   A

2. Mahatma  Gandhi  said  that  some  of  his  deepest convictions  were  reflected in  a  book titled,  “unto this last’’ and the book transformed his life. What was  the  message  from  the  book  that  transformed mahatma Gandhi?
(a) Uplifting the  oppressed and  poor is the moral responsibility of an educated man
(b) The good of individual is contained in the good of all.
(c) The  life  of  celibacy  and  spiritual  pursuit  are essential  for a noble life.
(d) All the  statements  (a),  (b)  and  (c)  are  correct in this context.
Ans.  B

3. With  reference  to  Indian  freedom  struggle, Usha  Mehta is well-known  for?
(a) Running the secret congress radio in the wake of quit India movement.
(b) Participating  in  the   second  round  table conference.
(c) Leading a contingent  of Indian national army.
(d) Assisting in the formation of Interim government under  Pandit  Jawaharlal  Nehru.
Ans.  A​​​​​​​

4. With  reference  to  the  period  of  Indian  freedom struggle,  which  of  the  following  was/were recommended  by  the  Nehru  report?
1. Complete independence for  India.
2. Joint  electorates   for  reservation  of  seats  for minorities.
3. Provision of fundamental rights for the people of India in the constitution.
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below :
(a) Only 1
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,  2  and  3
Ans.  B​​​​​​​

5. The  tendency  for  increased  litigation  was   visible after the introduction of the land settlement system of lord Cornwallis  in 1793. The reason for this is normally traced to which of the following provisions? 
(a) Making zamindar’s  position stronger vis-à-vis the  ryot.
(b) Making  east  India  company  an  overlord  of zamindars.
(c) Making judicial  system more efficient.
(d) None  of  the  (a),  (b)  and  (c)  above.
Ans.   D

6. Which one of the following observation  is not true about the quit  India movement of 1942?
(a) It  was  a  non-violent   movement.
(b) It  was led  by  mahatma  Gandhi.
(c) It  was  a  spontaneous  movements.
(d) It  did  not   attract the labour  class in  general.
Ans.   A

7. Which amongst the following provided a common factor  for  tribal  insurrection  in  India  in  the  19th century?
(a) Introduction  of  a  new  system  of land  revenue and taxation of tribal products.
(b) Influence  of  foreign  religious  missionaries  in tribal  areas.
(c) Rise  of  a  large  number  of  money  lenders, traders  and  revenue  farmers  as  middlemen  in tribal  areas.
(d) The complete disruption of the old agrarian order of the tribal com-munities.
Ans.  D

8. India maintained its early cultural contacts and trade links with southeast Asia across the bay of Bengal. For this pre-eminence of early maritime history of bay of Bengal , which of the following could be the most convincing  explanation/explanations?
(a) As  compared  to  other  countries,  India  had  a better ship-building technology in ancient and medieval times.
(b) The rulers of southern India always partronized traders , Brahmin  priests and Buddhist monks in this context.
(c) Monsoon  winds  across  the  bay  of  Bengal facilitated  sea  voyages.
(d) Both (a) and (b) are convincing explanations in this context.
Ans.  D

9. With reference to the period of colonial rule in India, “Home Charges “ formed an important part of drain of wealth from India. Which of the following funds constituted  “Home  Charges’’?
1. Funds used to support the India office in London.
2. Funds  used  to  pay  salaries  and  pensions  of British personnel  engaged  in India.
3. Funds  used  for  waging  wars  outside  India  by the British.
(a) Only 1
(b) 1 and   2 only.
(c) 2  and  3 only.
(d) 1,  2  and  3.
Ans.  D​​​​​​​

10. What  was  the  reason  for  mahatma  Gandhi  to  organize  a  satyagraha   on  behalf   of  the  peasants off  Kheda?
1. The  administration  did  not  suspend  the  land revenue collection in spite of a drought. 
2. The  administration  proposed  to  introduce permanent settlement in Gujarat.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) 2 only
(c) Both  1  and  2 (d) Neither  1  nor  2
Ans.   A

11. The Jain philosophy holds that the world is created and maintained by?
(a) Universal law. (b) Universal truth.
(c) Universal faith. (d) Universal soul.
Ans.  A

12. Karl Marx explained the process of class  struggle with the help of which one of the following theories?
(a) Empirical liberalism.
(b) Existentialism.
(c) Darwin’s theory of evolution.
(d) Dialectical materialism.
Ans.   D

13. Regarding the Indus valley civilization , consider the following statements?
1. It was predominantly a secular civilization and the  religious element, though present, did  not dominate  the  scene.
2. During  this  period,  cotton  was  used  for manufacturing textiles in India. 
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 2 only
(c) Both  1  and  2
(d) Neither  1  nor  2
Ans.  C​​​​​​​

14. The “dharma” and “Rita” depict  a central  Idea of ancient vedic civilization  of India. In this context, consider the following statements :
1. Dharma was a conception of obligations and of the discharge of one’s duties to oneself and to others.
2. Rita was the fundamental moral law governing the  functioning  of  the  universe  and  all  it contained.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both  1  and  2
(d) Neither  1  nor  2
Ans.   C

2010 :

1. There  are  only  two  known  examples  of  cave paintings of the Gupta period in ancient India. One of these is paintings of Ajanta caves. Where is the other surviving example of Gupta paintings?
(a) Bagh  caves
(b) Ellora caves
(c) Lomas Rishi  cave
(d) Nasik  caves
Ans.  A

2. Why  did Buddhism  start  declining in  India in the early medieval times?
1. Buddha was by that time considered as one of the incarnations of Vishnu and thus became a part of Vaishnavism
2. The invading tribes  from Central Asia till the time of last Gupta king adopted Hinduism and persecuted Buddhists
3. The  Kings  of  Gupta  dynasty  were  strongly opposed to Buddhism
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both  1  and  2 (d) Neither  1  nor  2
Ans.  A

3. Among the following, who was not a proponent of  bhakti cult?
(a) Nagarjuna

(b) Tukaram
(c) Tyagaraja

(d) Vallabhacharya
Ans.   C

4. What  was  the  immediate  cause  for  Ahmad  Shah Abdali to invade and fight the Third Battle of Panipat:
(a) He wanted to avenge the expulsion by Marathas of  his viceroy Timur Shah  from Lahore 
(b) The frustrated governor of Jullundhar Adina Beg khan invited him to invade Punjab
(c) He wanted to punish Mughal administration for non  payment  of  the  revenues  of  the  Chahar Mahal (Gujrat Aurangabad, Sialkot and Pasrur).
(d) He  wanted  to  annex  alll  the  fertile  plains  of Punjab upto borders of Delhi to his kingdom
Ans.  A

5. With  reference to  Pondicherry  (now  Puducherry), consider the following statements:
1. The first European power to occupy Pondicherry were  the  Portuguese.
2. The  second  European  power  to  occupy Pondicherry  were  the  French.
3. The English never occupied Pondicherry. Which of  the  statements  given  above  is/are  correct?

(a) Only 1
(b) 2  and  3
(c) Only 3
(d) 1,  2  and  3
Ans.   A

6. Who among the following governor-generals created the  covenanted Civil  Service  of  India  which later came to  be  known  as the  Indian Civil  Service?
(a) Warren  Hastings
(b) Wellesley
(c) Cornwallis
(d) William Bentinck
Ans.  C​​​​​​​

7. By a regulation in 1793, the District Collector was deprived  of  his  judicial  powers  and  made  the collecting agent only. What was the reason for such regulation?
(a) Lord Cornwallis felt that the District Collector’s efficiency  of  revenue  collection  would enormously increase without the burden of other work
(b) Lord Cornwallis felt that judicial power should compulsorily be in the hands of Europeans while Indians  can  be  given  the  job  of  revenue collection in the districts
(c) Lord Cornwallis was alarmed  at the extent  of power concentrated in the District Collector and felt that  such  absolute  power was  undesirable in one person
(d) The judicial work demanded a deep knowledge of  India  and  a  good training in law  and  Lord Cornwallis felt that District Collector should be only a  revenue collector
Ans.  C

8. With  reference  to  Simon  Commission’s recommendations,  which  one  of  the  following statements  is  correct?
(a) It recommended the replacement of diarchy with responsible government in the provinces
(b) It  proposed  the  setting  up  of  inter-provincial council  under the Home  Department 
(c) It suggested the abolition of bicameral legislature at  the  Centre 
(d) It  recommended the  creation  of  Indian  Police Service with a provision for increased pay and allowances for British recruits as compared to Indian recruits
Ans.  A​​​​​​​

9. Four resolutions were passed at the famous Calcutta session of  Indian National Congress in  1906. The question of either retention or of rejection of these four  resolutions  became  the  cause  of  a  split  in Congress at the next Congress session held in Surat in 1907.
Which  one  of the  following was  not  one  of those resolutions?
(a) Annulment of partition of Bengal
(b) Boycott
(c) National education
(d) Swadeshi
Ans.   A

10. After  Quit  India  Movement,  C.  Rajagopalachari issued a pamphlet entitled “The Way Out”. Which one of the following was a proposal in this pamphlet?
(a) The establishment of a “War Advisory Council” composed  of  representatives  of  British  India and the  Indian  States
(b) Reconstitution of the Central Executive Council in such a way that all its members, except the Governor General and the Commander-in-Chief should be Indian leaders
(c) Fresh  elections  to  the  Central  and  Provincial Legislatures to be held at the end of 1945 and the Constitution making  body to  be  convened as  soon  as  possible
(d) A solution for the constitutional deadlock
Ans.   D

11. What  was  the  immediate  cause  for  the  launch  of the  Swadeshi  movement?
(a) The partition of Bengal done by Lord Curzon.
(b) A sentence of 18 months rigorous imprisonment imposed on Lokmanya Tilak.
(c) The arrest and  deportation of Lala Lajpat Rai and  Ajit  Singh;  and  passing  of  the  Punjab Colonization Bill.
(d) Death  sentence  pronounced  on  the  Chapekar brothers.
Ans.  A

12. Consider the following statements:
1. Dr.  Rajendra  Prasad  persuaded  Mahatma Gandhi  to  come  to  Champaran  to  investigate the  problem  of  peasants.
2. Acharya  J.  B.  Kriplani  was  one  of  Mahatma Gandhi’s  colleagues  in  his  Champaran investigation.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both  1  and  2
(d) Neither  1  nor  2
Ans.  B

13. Consider the following statements:
1. The “Bombay Manifesto” signed in 1936 openly opposed the preaching of socialist ideals.
2. It  evoked  support  from  a  large  section  of business community  from all across India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both  1  and  2
(d) Neither  1  nor  2
Ans.  A

14. For the Karachi session of Indian National Congress in 1931 presided over by Sardar Patel, who drafted the Resolution on Fundamental Rights and Economic Programme?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Pandit  Jawaharlal  Nehru
(c) Dr.  Rajendra  Prasad
(d) Dr.  B.  R.  Ambedkar
Ans.  B

15. Who among the  following were  official Congress negotiators with Cripps Mission? 
(a) Mahatma  Gandhi  and  Sardar  Patel
(b) Acharya J. B. Kripalani and C. Rajagopalachari
(c) Pandit  Nehru  and Maulana Azad
(d) Dr.  Rajendra  Prasad  and  Rafi Ahmed  Kidwai
Ans.   C

UPSC Mains General Studies Study Kit (GS I + GS II + GS III + GS IV)

Printed Study Material for IAS (UPSC) : General Studies PRE Cum MAINS

Courtesy: UPSC