trainee5's blog

(Success Story) UPSC 2021 TOPPER, AIR-1 Shruti Sharma’s Winning Strategy for Cracking IAS Exams



(Success Story) UPSC 2021 TOPPER, AIR-1 Shruti Sharma’s Winning Strategy for Cracking IAS Exams



Shruti Sharma, a resident of Bijanor, Uttar Pradesh, has secured the coveted all-India rank 1 in UPSC Civil Services Examination 2021. She is a former alumnus of Sardar Vallabh Bhai Patel Vidyalaya, Delhi. She has graduated in History with honours from St. Stephen’s College, further pursuing a post-graduation in Modern History from Jawaharlal Nehru University (JNU). In the meantime, she enrolled intro Jamia Millia Islamia’s residential UPSC Preparation Coaching Academy and that is where she did her UPSC preparation from. She had been preparing for this examination for 4 years. However, this was her 2nd attempt at the exam.

AIR-1 Shruti Sharma’s Strategy To Clear UPSC CSE

Due to a mix-up in her last attempt, Shruti had to write her mains examination in Hindi. In that attempt, which was also her first, she missed her interview call by one mark. Although disheartened, she kept calm, knowing that her 4-year long strategy will bear fruit, she followed her own rules and made it this far.

Rule 1 – Start from the Basics

Shruti took her time with the NCERT Books. She diligently completed the NCERTs and only then did she leap into the standard study material. The reasoning behind this is simple. NCERTs help you build a thorough understanding of each subject. This not only helps one grasp the vast knowledge one has to learn as a part of the UPSC syllabus, analyse problems better, but also write better answers.

Rule 2 – Newspapers aren’t Optional

As much as the coaching institutes will have you believe that their Current Affairs compilations are enough to push you through the UPSC examination, Shruti is a firm believer that newspapers are essential and you just cannot skip them. Shruti religiously followed newspapers and made her own notes. It helped her give her preparation that extra edge.

Rule 3 – Patience and Consistency Wins the Race

Cracking UPSC is a marathon, not a 100-metres race. Patience is paramount to your success. Keep calm and keep putting in your 100%. Do not concentrate on how many hours you are putting in daily. Instead, concentrate on the quality of your learning. Build up your knowledge brick by brick and in the end, you’ll have everything you need.

Patience wins

Rule 4 – Previous Year Questions are your Bible

Start your preparation by analysing Previous Years’ Questions. Understanding what UPSC asks of you is a prerequisite to starting your journey. There are areas of the syllabus that is given more weightage by UPSC in each subject. There is also a need to approach each topic in a certain way. Going through the previous years’ questions will allow you to grasp that.

Rule 5 -  Draw your Own Path

This is the most important bit. Create your own strategy. What worked for Shruti may not work for you. Everyone has their own set of strengths and weaknesses. Use them to chart your own personal path to success. 

Keep your head down, surround yourself with supportive people, and never give up. 

Shruti wishes you all the best!

© IASEXAMPORTAL

CLICK HERE TO DOWNLOAD UPSC TOPPERS NOTES

UPSC Exam Complete Study Materials

Online Coaching for IAS PRELIMS Exam

<<Go Back To Main Page

(Download) MPPSC : State Service Preliminary Exam Paper-1 2022



(Download) MPPSC : State Service Preliminary Exam Paper -I 2022



Exam Name : MPPSC Pre Exam Paper 2022

Paper : General Studies – Paper 1 (First Shift)

Exam Date : 19/06/2022

Exam Time : 10 AM to 12 PM 

List -I
(Tributaries)
List – II
(Rivers)
a. Betwa I. Chambal
b. Kshipra II. Yamuna
c. Vainganga III. Narmada
d. Tawa IV. Godavari

. a b c d
(A) III IV II I
(B) III I IV III
(C) III IV I IV
(D) I III II IV

Answer – (B)

2. Which one of the following sentence is not correct regarding the climate of Madhya Pradesh ?
(A) Climate of Madhya Pradesh is influenced by the tropic of cancer that in middle of the state.
(B) Gwalior is an example of sub-tropical climate with hot summer.
(C) Madhya Pradesh receive rainfall from Arabian Sea branch and Bay of Bengal branch both.
(D) Approximate 50 percent rainfall of the state by south-west Monsoon.

Answer (D)

3. In which district of Madhya Pradesh, the tropic of cancer does not passes through?
(A) Vidisha
(B) Bhopal
(C) Ujjain
(D) Indore

Answer (D)

4. Which of the following rock contains coal and petroleum?
(A) Granite
(B) Igneous
(C) Metamorphic
(D) Sedimentary

Answer (D)

5. In which region of Madhya Pradesh, the black soils are not found?
(A) Malwa Plateau
(B) Narmada Valley
(C) Baghelkhand
(D) Satpura range

Answer (C)

6. Corbett Tiger Reserve is located in which Indian State?
(A) Rajasthan
(B) Madhya Pradesh
(C) Uttarakhand
(D) West Bengal

Answer (C)

7. When World Health Organization (WHO) was established ?
(A) 5 May, 1951
(B) 10 June, 1950
(C) 7 April 1948
(D) 10 July, 1949

Answer (C)

8. What is the full name of ISRO?
(A) International Space Research Organisation
(B) Indian Society Research Organisation
(C) Iranian Space Research Organisation
(D) Indian Space Research Organisation

Answer (D)

9. Which Indian State has recently radio tagged an Indian Pangolin on the occasion of World Pangolin Day?
(A) Kerala
(B) Madhya Pradesh
(C) Uttarakhand
(D) Bihar

Answer (B)

10. Phosphate test is used for the analysis of ?
(A) Milk
(B) Tea
(C) Water
(D) All of the above

Answer (D)

11. Where is Sargasso Sea situated?
(A) North Atlantic Ocean
(B) South Atlantic Ocean
(C) Indian Ocean
(D) North Pacific Ocean

Answer (A)

12. Which one of the following waterways has more economic and strategic significance?
(A) Palk Strait
(B) Malacca Strait
(C) Suez Canal
(D) Panama Canal

Answer (C)

13. Among the following, which one is not a young folded mountain?
(A) Sierra Nevada
(B) Rocky
(C) Himalaya
(D) Alps

Answer (A)

14. Which of the two countries is divided by ‘McMohan Line’?
(A) India and China
(B) China and Afghanistan
(C) Pakistan and India
(D) Pakistan and Afghanistan

Answer (A)

15. ‘Truck farming’ is associated with _______ ?
(A) Vegetables
(B) Milk
(C) Cereals
(D) Poultry

Printed Study Material for MPPSC

(Result) Indian Forest Service Examination (Pre), 2022



(Result) Indian Forest Service Examination (Pre), 2022



RESULT OF CIVIL SERVICES (PRELIMINARY) EXAMINATION, 2022 FOR CANDIDATES WHO HAVE QUALIFIED FOR ADMISSION IN INDIAN FOREST SERVICE (MAIN) EXAMINATION, 2022.

On the basis of screening test held through Civil Services (Preliminary) Examination, 2022 on 5th June, 2022, the candidates with the following Roll Numbers have qualified for admission to the Indian Forest Service (Main) Examination, 2022.

The candidature of these candidates is provisional. In accordance with the Rules of the Examination, all these candidates have to apply again in the Detailed Application Form-I (DAF-I). for IFoS (Main) Examination, 2022. The dates and important instructions for filling up of the DAF-I and its submission will be announced in due course on the website of the Commission. 

Candidates are also informed that marks, cut off marks and answer keys of screening test held through CS (P) Examination, 2022 for IFoS (Main) Examination will be uploaded on the Commission’s website i.e. www.upsc.gov.in only after the entire process of the Indian Forest Service Examination,2022 is over i.e. after the declaration of final result.  

Click Here for official Result

Study Kit for Indian Forest Service (IFoS) Exam (GS Prelims)

(डाउनलोड) एमपीपीएससी: राज्य सेवा प्रारंभिक परीक्षा पेपर -2 2022 (Download) MPPSC : State Service Preliminary Exam Paper -2, 2022



(डाउनलोड) एमपीपीएससी: राज्य सेवा प्रारंभिक परीक्षा पेपर -2 2022

(Download) MPPSC : State Service Preliminary Exam Paper -2 2022



  • Paper :- Paper 2 (General Aptitude Test) (हिन्दी)
  • Exam Date :- 19/06/2022
  • Total Question :- 100
  • Exam Paper :- MPPSC PCS Prelims Exam 2022

 

(Paper 2 – General Aptitude Test)

निर्देश (प्रश्न क्र.1-4): दिये गये विकल्पों में सही उत्तर चुनिये।

1. वायुमंडलीय कारणों से पानी के न होने पर भी उसके दिखने के भ्रम को कहा जाता है
(A) मृगतृष्णा
(B) शादवल
(C) भ्रान्ति
(D) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Answer – A

2. जो लोग मात्र अपनी खपत के लिए ही पर्याप्त कृषि करते हैं और बा जार में बिक्री के लिए नहीं, उन्हें कहा जाता है
(A) जीविका कृषक
(B) जनजाति
(C) जैव कृषक
(D) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Answer – A

3. कौन-सा शब्द समुदायों के कई  पीढ़ियों में जमा पारंपरिक ज्ञान का सबसे अच्छा वर्णन करता है ?
(A) लोकज्ञान
(B) अनुभव
(C) दूरदर्शिता
(D) चतुरता

Answer – A

4. यदि आप दो पक्षों को उनके मतभेदों  को हल करने में सहायता करने का प्रयास रहे हैं, तो आपको क्या कहा जायेगा ?
(A) साक्षी
(B) मध्यस्थ
(C) अधिवक्ता
(D) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Answer – B

 

5. आप एक निजी अस्पताल में मरीजों के प्र वेश के प्रभारी है। गरीब मरीजों को नि:शुल्क उपचार प्रदान करने के लिए आपका अस्पताल सरकार द्वारा बाध्य है । एक ऐसा ही गरीब रोगी आपातकाल में अस्पताल आता है । परन्तु, वह अपना आधार कार्ड भूल गया है, जो निःशुल्क उपचार की सुविधा का लाभ उठाने के लिए आवश्यक है । आप क्या करेंगे?

(A) इस शर्त पर उसे अस्थायी रूप से स्वीकार करेंगे कि उसे निर्वहन के समय आधार कार्ड प्रस्तुत करना पड़ेगा
(B) रोगी को मना कर देंगे
(C) रोगी को पहले आधार कार्ड प्रस्तुत करने को कहेंगे
(D) उसे केवल तभी स्वीकार करेंगे जब वह उपचार के लिए शुल्क का भुगतान करने के लिए सहमत हो

Answer – A

6. आप रेलवे स्टेशन पर सार्वजनिक घोषणा  (पी. ए.) पर एक घोषणा सुनते हैं । निम्नलिखित में से कौन-सी जानकारी की घोषणा होने सबसे अधिक संभावना है ?
(A) खोया और पाया गया जानकारी
(B) अगली ट्रेन का प्रस्थान आगमन की सूचना
(C) रेलवे स्टेशन पर सहायता डेस्क के बारे में जानकारी
(D) आपकी ट्रेन की आरक्षण स्थिति

Answer – B

7. आपका पड़ोसी एक अत्यंत प्रभावशाली व्य क्ति है और आप अपने पड़ोसी के घर में श्रमिक के रूप में कार्यरत किसी बच्चे पर अत्याचारों के साक्षी होते हैं । आप क्या करेंगे?
(A) अपने पड़ोसी के डर के कारण आप शांत रहेंगे
(B) कुछ नहीं करेंगे
(C) अपने पड़ोसियों को बताएंगे कि बच्चे पर अत्याचार न करें क्योंकि यह कानूनी तौर पर अपराध है
(D) बच्चे को बचाने में मदद करने के लिए पुलिस और बाल कल्याण संगठनों को सूचित करेंगे

Answer – D

8. आपको किसी मुद्दे पर एक रिपोर्ट तैयार क रने के लिए कहा जाता है। आपके पास रिपोर्ट तैयार करने का समय नहीं है । आप क्या करेंगे?
(A) अपने अधीनस्थ से रिपोर्ट तैयार करने के लिए कहेंगे, अपना नाम डालेंगे और जमा करेंगे
(B) रिपोर्ट तैयार करने से इंकार कर देंगे।
(C) अपने वरिष्ठ को समझाएँगे कि आप अपने अधीनस्थ की मदद लेंगे और अपने नाम के साथ-साथ अपने अधीनस्थ के नाम के साथ रिपोर्ट सौंपेंगे
(D) अप्रासंगिक होने पर भी कुल सामग्री एक साथ रखकर एक रिपोर्ट तैयार करेंगे

Answer – C

9. आप एक रिसर्च लैब में काम कर रहे हैं  । आपके एक अधीनस्थ ने अपने दम पर कुछ अच्छा काम किया है और यह काम एक प्रतिष्ठित पत्रिका में प्रकाशन के योग्य है । आप क्या करेंगे?
(A) सारा डेटा लेंगे और अपने नाम से प्रकाशित करेंगे
(B) सह-लेखक के रूप में अपना नाम जोड़ने के लिए अधीनस्थ से कहेंगे
(C) अपने अधीनस्थ को बताएंगे कि जब तक आपको सह-लेखक नहीं बनाया जाता है, आप उसे पेपर प्रकाशित करने की अनुमति नहीं देंगे
(D) अधीनस्थ को पेपर स्वयं ही प्रकाशित करने के लिए प्रोत्साहित करेंगे

Answer – D

निर्देश (प्रश्न क. 10 – 14) : निम्नलिखित  लेखांश पढ़े और अंत में पूछे गए प्रश्नों के उत्तर लेखांश पर आधारित होना चाहिए ।
शहर की सड़कों पर रहने वाले स्वतंत्र एवं अनियंत्रित घूमने वाले कुत्तों का विज्ञान की भाषा में आवारा कुत्तों के रूप में जाना जाता है। विश्व में आवारा कुत्तों की अधिकतम जनसंख्या वाले देशों में भारत एक प्रमुख देश है । जहाँ भारत की सड़कों पर लगभग 30 मिलियन आवारा कुत्तों की आबादी बसती है। सड़कों पर निर्वाध रूप से घूमने वाले ये कुत्ते मनुष्य में विभिन्न प्रकार की भावनाओं जैसे डर, असहिष्णुता, सहानुभूति एवं लगाव उत्पन्न करते हैं। अब भारत में जो आवारा कुत्ते पागल नहीं है, उनकी जनसंख्या कम करने के लिए उनको मारना प्रतिबंधित कर दिया गया है। देश की न्यायपालिका के विचारों में परिवर्तन एवं पशु जन्म नियंत्रण के उपायों के प्रभावी क्रियान्वयन के अभाव के परिणामस्वरूप आवारा कुत्तों की संख्या बढ़ती जा रही है, जैसे-जैसे कुत्तों की आबादी बढ़ती है इसके सब इससे जुड़ी समस्याएँ जैसे कुत्तों को करना, रेबीज, शोर प्रदूषण एवं अन्य इत्यादि समस्याएँ बढ़ जाती है इन कारणों से असंख्य आवारा कुत्तों को भी अत्यंत कठोरतम परिस्थितियों में जीवित रहने के लिए विवश होना पड़ता है। कई लोगों के लिए इन सभी प्रकार के मुद्दों में उनके कुत्तों के साथ संबंध और व्यवहार को पूरी तरह से बदल दिया है । कुत्ते जो पहले उनके प्यारे साथी होते थे वह अब उनके बुरे दुश्मन हो गए हैं। एक मिल मालिक ने 60 आवारा कुत्तों को मार डाला परंतु बाद में पश्चाताप को अनुभूति कर गांधीजी से भेंट की, जिन्होंने उसके इस कृत्यको अंततोगत्वा उचित प्रतिपादित किया । जिससे विवाद की स्थिति उत्पन्न हुई, अहिंसा की प्रतिमूर्ति ने स्वयं इस हिंसा को उचित ठहराया था । सभी प्रकार के जीवित प्राणियों का संरक्षण एवं सम्मान किया जाना चाहिए । और उन पर किसी भी प्रकार की हिंसा कि चेष्टा न कि जाकर ही वास्तव में अहिंसा की अवधारणा की नींव का निर्माण करती है । गाँधीजी के द्वारा मिल मालिक के इस हिंसक कृत्य को अहिंसा की वास्तविक व्याख्या के परिप्रेक्ष्य में समझा जा सकता है। उन्होंने सोचा कि उनके इस कार्य से कुत्तों को घोर उपेक्षा की क्रूर स्थिति से गुजरने से भी रोका।

10. निम्न में से कौन-सा कथन उपर्युक्त अंश से  अनुमानित किया जा सकता है?
(A) आवारा कुत्तों को अंधाधुंध मारा जाना चाहिए
(B) सभी आवारा कुत्तों को जान से मारना अवैध ।
(C) हत्या करना कुत्ते की आबादी को सीमित करने के लिए एकमात्र रास्ता है
(D) पागल कुत्तों को मारने की अनुमति दी जा सकती है

Answer – B

11. निम्नलिखित में से कौन-सा आवारा कुत्तों पर गां धीवादी विचार  के कार्यान्वयन का संभावित परिणाम हो सकता है?
(A) सभी आवारा कुत्तों की अंधाधुंध हत्या
(B) सभी पागल आवारा कुत्तों की अंधाधुंध हत्या
(C) पशु-मानव संघर्ष में वृद्धि
(D) आवारा कुत्तों के प्रबंधन के लिए कुशल रणनीतियों की खोज

Answer – D

12. वर्तमान पशु कल्याण कानून और पशु जन्म नियंत्रण उपायों के  अक्षम क्रियान्वयन के परिणामस्वरूप निम्नलिखित में से एक है
(A) परिणामस्वरूप आवारा कुत्तों की अस्वास्थ्यकर परिस्थिति
(B) पशु-मानव संघर्ष में कमी
(C) आवारा कुत्ते की आबादी में गिरावट
(D) सभी आवारा कुत्तों को मारने पर निषेध

Answer – A

13. उपयुक्त लेखांश के संदर्भ में कौन-सा कथन स त्य है ?
(A) गांधीजी ने मिल मालिक के कृत्य को अहिंसा कार्य के रूप में माना
(B) कुत्ते हमारे दुश्मन हैं
(C) पशु जन्म नियंत्रण के उपाय बेकार है
(D) जान से मारना कुत्तों की आबादी को नियंत्रित करने के लिए एकमात्र मानवीय विधि है

Answer – A

14. निम्नलिखित में किस कारण से भारत में कुत्ते की  आबादी में वृद्धि हुई है?
(A) आवारा कुत्तों के लिए मनुष्यों का असहिष्णुता
(B) पशु प्रेमियों द्वारा आवारा कुत्तों को खिलाना
(C) आवारा कुत्तों को अंधाधुंध जान से मारने पर प्रतिबंध
(D) कुत्ते की आबादी का अक्षम प्रबंधन

Answer – D

15. एक दर्जी के पास 37.5 मीटर कपड़ा है और वह इस क पड़े के एक मीटर से 8 टुकड़े बना सकता है । वह इस कपड़े के कुल कितने टुकड़े बना सकता है ?
(A) 300
(B) 360
(C) 400
(D) 450

Answer – A

Printed Study Material for MPPSC

Pages

Subscribe to RSS - trainee5's blog