(MCQ) NCERT Books Class-6&7 : Ancient & Medivial (Old)

ncert logo

(MCQ) NCERT Books Class-6&7 : Ancient & Medivial(Old)

1. Consider the following Statements:
1. The ancient Sumerian civilization is found in the present ‘Iran’.
2. The Harappan people had trading contacts with the people of Sumer
Which of the above Statements is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. b

2. Consider the following Statements
1. There is a large building at Mohenjo-daro which appears to have been a house of a Governor.
2. In the citadel at Harappa, the most impressive buildings were the Granaries.
Which of the above Statements is/are Correct ?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. c

3. Match List-I (Ancient places ) with List-II (their Present location) and select the correct answer using the codes given below the lists :
List-I                   List-II
A. Rupar            1.Sind
B. Lothal            2. Rajasthan
C. Kalibangan    3. Ahmedabad
D. Kot Diji          4. Chandigarh
Codes:
A B C D
a) 4 3 2 1
b) 1 2 3 4
c) 2 3 4 1
d) 3 4 2 1
Ans. a

4. Consider the following Statements:
1. Seals and small objects made at Mohenjo-daro have been found at sites in Iraq
2. Dock has been excavated at Lothal
Which of the above Statements is/are Correct ?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. c

5. Consider the following Statements:
1. Some of the Mahenjo-daro people buried their dead in graves others practised Urn-burial.
2. Harappan people have trading contact with the towns lying along the Persian Gulf .
Which of the above Statements is/are Correct ?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. b

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

6. Consider the following Statements :
1. In the Samiti anyone could speak his mind about the problem, but the Sabha appears to have been a smaller assembly of selected people
2. In the Sabha anyone could speak his mind about the problem, but the Samiti appears to have been a smaller assembly of selected people
3. Sabha and Samiti allowed anyone to speak of his mind
4. Sabha and Samiti doesn’t exist in vedic period
Which of the above Statements is/are correct?
Codes:
a) All the above b) Only 1
c) 2, 3 and 4 d) 3 and 4
Ans. b

7. Consider the following Statements :
1. In Vedic period, Group of families was known as ‘vis’.
2. At Mohenjo-daro streets ran straight and at right angles to each other.
Which of the above Statements is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. c

8. Consider the following Statements :
1. Women holded high position is society
2. Girls were educated along with the boys
3. Women were allowed to attend Sabha only
4. Women were allowed to attend both Sabha and Samiti
Which of the above statements are correct regarding Early Vedic Age?
Codes:
a) only 1,2, 3 b) only 2, 3, 4
c) only 1, 3, 4 d) only 1, 2, 4
Ans. d

9. Consider the following Statements :
1. In Vedic age a man’s life was valued as equal to that of a 100 cows.
2. The Aryans referred indigenous people of India as Dasas and Dasyus
Which of the above Statements is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. c

10. Consider the following Statements :
1. ‘Agni’ was the favourite god of Aryans.
2. ‘Soma’was the special drink which was drunk only during religious ceremonies
Which of the above Statements is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. b

11. Consider the following Statements :
1. Aryan society was divided into four groups or varnas-kshatriyas, brahmanas, vaishyas and shudras
2. Vaishyas and Shudras became influential that they were given the first position
3. The brahmans began by being equal in importance with the kshatriyas, but slowly they were given the first position
Which of the above Statements is/are correct?
Codes:

a) only 1 b) only 1, 3
c) only 2 d) 1, 2 and 3
Ans. b

12. Consider the following Statements :
Which among the following are Mahajanapads

1. Kosala 2. Magadha
3. Vatsa 4. Avanti
Codes:
a) Only 1 b) 1 and 2
c) 1, 2, 3 and 4 d) 1 and 3
Ans. c

13. Consider the following Statements :
1. Chandra Gupta Maurya was the first king of Magadha .
2. ‘Rajagriha’ was the capital of Magadha during Bimbisara’s time.
Which of the above Statements is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. b

14. Consider the following Statements :
1. In general the peasants gave One-sixth share of their produce to the king.
2. During 600 BC to 400 BC artisans and merchants organized themselves into groups known as Shrenis.
Which of the above Statements is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. c

15. Consider the following Statements :
1. Magadha was the most powerful kingdom of the north and was ruled by the Nanda kings.
2. Nandas collected a vast amount of wealth in taxes and they kept a huge army.
3. Chandragupta trained by Kautilya overthrew the Nanda king.
4. Nanda king is believed to have been very popular.
Which of the above Statements is/are correct?
Codes:
a) Only 1 b) Only 1, 4
c) Only 1, 2 and 3 d) 1, 2, 3 and 4
Ans. c

16. Consider the folowing statements :
1. Alexander in 323 BC invaded Punjab
2. Alexander overthrown the Persian emperor and conquered his empire of the Achaemenid
3. Alexander died in 326 BC
Which of the above statements is/are correct about Alexander ?
Codes:
a) Only 3 b) Only 1, 2
c) Only 1, 2, 3 d) Only 2
Ans. d

17. Consider the following statements :
1. Chandragupta conquered the whole of the Punjab
2. He was defeated by Seleucus Nicator in 305 BC
3. He acquired the territory across the Indus, part of what is now is modern Afghanistan
4. He had marriage alliance with Seleucus Nicator and had conquered parts of Central India
Which of the above statement(s) is/are correct about Chandragupta Maurya
Codes:
a) 1, 2, 3 and 4 b) Only 1 and 2
c) Only 1, 3 and 4 d) Only 2, 3 and 4
Ans. c

18. Consider the following Statements :
1. During Bindusara’s reign, the Mauryan empire extended as far south as Mysore and therefore included almost the whole of India.
2. For the first time in India history, Ashoka ruled whole sub-continent except the extreme south.
Which of the above Statements is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. c

19. The ancient script in which Ashoka’s Dhamma were written
a) Brahmi b) Brahmi and Greek
c) Greek d) Hindi
Ans. b

20. “The Beloved of the Gods, the king Piyadassi, when he had been consecrated twenty years, came in person and reverenced the place where Buddha Shakyamuni was born. He caused a stone enclosure to be made and a stone pillar to be erected. As the Lord was born here in the village of Lumbini, he has exempted it from tax, and fixed its contribution at oneeight.”
The above inscription on the Ashokan pillar was found at
a) Maski b) Gandhara
c) Kalinga d) Rumminderi
Ans. d

21. Consider the following Statements :
1. Ashoka was the first king to issue rock edicts.
2. Kalinga was not the part of Mauryan empire during the reign of Bindusara
Which of the above Statements is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. c

22. Who were Shramanas?
a) Shudras
b) Kshatriyas
c) Both Shudrs and Kshatriyas
d) Monks of the Buddhist, Jain and other religions who were in disagreement with the
brahmans
Ans. d

23. Consider the following statements :
1. The Edicts of Ashoka were inscribed on rocks and on tall pillars made of Sandstone
2. The pillars were so beautifully polished that the stone like mirrors
3. On the top of each pillar was carved an animal figure-an elephant, or a bull, or a lion
4. The pillar at Sarnath had four lions carved on the top
Which of the above statements about Mauryan Art is/are correct ?
Codes:

a) Only 1, 4 b) Only 2, 3
c) 1, 2, 3, 4 d) Only 3, 4
Ans. c

24. Consider the following Statements :
1. Ashoka had a council of ministers to advise him
2. The empire was divided into four big provinces, and each province was ruled by a viceroy who was under king
3. The city was administered by a council and six boards which had charge of different departments
4. Ashoka started a special group of officers whom he called the dharma-mahamatras
Which of the following statement about Ashoka’s Administration is not correct?
Codes:

a) Only 1, 2, 3
b) Only 2, 3, 4
c) None of the above
d) All the above
Ans. c

25. Megaliths were used to
a) Mark the site of fire altars
b) Mark the site of ancient temple
c) Mark the site of Royal house
d) Mark the site of burials
Ans. d

26. Consider the following Statements :
1. Rulers after Ashoka were weak and could not control the empire properly
2. Various regions of the empire were cutoff from one another by great distances, and this made administration and communication difficult
3. It was very expensive to keep a large army and a large administrative service, and perhaps the later Mauryan kings could not collect enough taxes to pay for these expenses
4. Magadha was attacked by Bactrian Greek Kings
5. In 185 BC last Mauryan king was killed by Pushyamitra Shunga, who started the Shunga dynasty in Magadha Reason(s) for the end of the Mauryan Empire can be attributed to
Codes:
a) Only 2, 3, 4 b) Only 1,3,4
c) All the above d) None of the above
Ans. c

27. Consider the following Statements:
1. People were not familiar with Iron technology
2. They used Black and Red ware pottery
3. They have complex ideas about life after death and probably practised elaborate burial rituals
4. They cultivated rice and millets
Which of the above statements about Megalithic people is/are correct ?
Codes:
a) Only 1, 2, 3 b) Only 2, 3, 4
c) Only 1,3, 4 d) 1, 2, 3, 4
Ans. b

28. Which among the following great ruler of Satavahana Dynasty (also known as the Andhras) was described as the Lord of the west ?
a) Gautamiputra
b) Vasishthiputra
c) Satakarni
d) Vakataka
Ans. c

29. Shakas, who were ruling in Saurashtra, attacked the Satavahanas and pushed them out of Nasik and into Andhra. But the Satavahanas reorganized their armies and attacked the Shakas, succeeding finally in regaining the western Deccan. This was done by
a) Vasishthiputra
b) Satakarni
c) Gautamiputra Satakarni
d) Nagarjuna
Ans. c

30. Which port on western coast of India was used by ships coming from Persia, Iraq, Arabia and Egypt?
a) Mumbai b) Kochin
c) Marmagao d) Broach
Ans. d

31. Consider the following Statements about Buddhism:
1. Ashvaghosha and Nagarjuna played an important part in helping the spread of Buddhism by their writings.
2. In the monasteries debates and discussions were held and monks were sent out to preach Buddhism.
Which of the above Statements is/are correct?
Codes:
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1, 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. c

32. Consider the following Statements :
1. The characteristic feature of Palaeolithic age is the use of cleavers, hand-axes and choppers
2. The characteristic tools of the Mesolithic Age are Microliths.
Which of the above Statements is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. c

33. Consider the following Statements :
1. The only Neolithic settlement in the Indian subcontinent attributed to 7000 BC lies in Mehrgarh
2. Neolithic settlements found in South India are not older than 2500BC . Which of the above Statements is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. c

34. Which kingdom built a fleet of ships and occupied northern Sri Lanka.
a) Pandyas b) Cholas
c) Cheras d) Pratiharas.
Ans. b

35. Which kingdom according to Megasthenes was founded by a woman ruler and maintained a very large army.
a) Cholas
b) Pandyas
c) Cheras
d) Pratiharas
Ans. b

36. Consider the following Statements :
1. In Gufkral both agriculture and domestication of animal practice of Neolithic Age was found.
2. In Burzahom,a grave is excavated having domestic dogs buried with their masters.
Which of the above Statements is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. c

37. Consider the following Statements :
1. Many centuries ago, three assemblies were held, the third at the town of Madurai.
2. These poems describe the life of the chiefs and of the common people of south India.
3. In later gatherings, two thousands poems were collected into eight books.
4. Sangam literature was written in Tamil.
5. There are many poems describing the wars between Cholas, Pandyas and the Cheras.
Which of the statements about Sangam literature are correct ?
Codes:
a) Only 1,2,5 b) Only 2, 3, 4
c) 1, 2, 3, 4, 5 d) Only 1, 3, 4, 5
Ans. c

38. Consider the following statements :
1. Neduncheraladan was the great hero of Pratiharas who conquered many kingdoms and also captured a Roman fleet off the coast of Malabar.
2. The God Murugan known as Skanda in north was the best loved God of the Tamil people Which of the above Statements is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. b

39. During Kanishka reign which Buddhist council was held
a) First council b) Second council
c) Third council d) Fourth council
Ans. d

40. During Kushanas time which art reached its zenith.
a) Mathura art
b) Gandhara art
c) Both Mathura art and Gandhara art
d) Gandharva art
Ans. b

41. Who were Bodhisattvas
a) Incarnation of Buddha
b) Monks of Buddhism
c) Holy persons who had lived on earth before the Buddha
d) Another name of Lord Buddha.
Ans. c

42. Consider the following statements :
1. We know about Samudragupta from an inscription engraved on a pillar at Allahabad
2. He defeated four kings of northern India and added the region of present day Delhi and western Uttar Pradesh to his kingdom
3. Samudragupta was not merely a conqueror, he was also a poet and a musician
4. In one of his coins he is shown playing a veena
Which statements about Samudragupta is/are not correct?
Codes:
a) Only 1, 4 b) Only 2, 3
c) None of the above d) All the above
Ans. c

43. Consider the following statements :
1. Fa Hien’s account is very useful in telling us about life in India during the Gupta period
2. The revenues of the state came from the taxes on cultivated land
3. Society was divided into castes, most of which lived in harmony together
4. Untouchables were badly treated
Which statements about society during Gupta period is/are not correct?
Codes:
a) Only 4 b) Only 1, 2
c) None of the above d) All the above
Ans. c

44. Consider the following Statements :
1. The first Portuguese ship to reach the west coast of India was that of Vasco da Gama in 1498
2. ‘Nikitin’, the traveller came to india from Russia and travelled in the Deccan.
Which of the above Statements is/are Correct ?
Codes:
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. c

45. Consider the following Statements :
1. Tamil saints believed that religion consisted of personal devotion to a god (Vishnu or Shiva) which was bhakti
2. The alvars were the devotees of Vishnu and the nayannars were the devotees of Shiva
3. Saints recite their hymns during festivals at Kanchipuram
Which of the above Statements is/are correct?
Codes:
a) Only 1, 2 b) Only 3
c) 1, 2, 3 d) Only 2
Ans. c

46. Consider the following Statements :
1. During Harsha’s period, there was a difference between the houses of the rich and those of the poor
2. The Chalukya king of Vatapi, Pulakeshin II, reigned here at the same time as Harsha in the north
Which of the above Statement(s) is/are Correct ?
Codes:
a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. c

47. Consider the following Statements :
1. Mahendravarman, the Pallava king, ruled at the same time as Harsha and Pulakeshin II
2. Vatapi was the center of Chalukya dynasty
Which of the above Statements is/are correct?
Codes:
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. c

48. Consider the following Statements :
1. Rashtrakuta kingdom in the northern Deccan fought repeatedly against Palas and Pratiharas
2. Pallavas began as officers of the Satavahana kings
Which of the above Statements is/are correct?
Codes:

a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. c

49. Which of the following statements about Chola kings is/are correct ?
1. Vijayalaya was the early Chola king who helped to establish the Chola kingdom
2. Parantaka I, conquered the land of the pandyas and took the title of Maduraikondavan, the conqueror of Madurai
3. Parantaka II was defeated by Rashtrakuta king Krishna II
4. Parantaka I encouraged agriculture in the Chola kingdom and irrigation canals were built in his reign
Codes:
a) only 1, 2, 4 b) only 1, 3, 4
c) Only 2, 3, 4 d) 1, 2, 3, 4
Ans. a

50. Consider the following Statements about Rajendra is correct ?
1. He had a long reign, from 1016 to 1044
2. Rajendra’s northern campaign was in many ways similar to Samudragupta’s southern campaign
3. Rajendra defeated the kingdom of Shrivijaya
Which of the above Statements is/are correct?
Codes:
a) only 2, 3 b) only 1, 3
c) 1, 2, 3 d) only 1, 2
Ans. c

51. The kingdom of ‘Later Chalukyas’ was also known specially to the historians as
a) The Chola Dynasty
b) The Kalyan Dynasty
c) The Chera Dynasty
d) The Pratihara Dynasty
Ans. b

52. Which of the following three kingdoms (tripartite) were involved in struggle for kanauj.
a) Cholas, Palas Rashtrakutas
b) Palas, Pratiharas,Cholas
c) Cheras,Rashtrakutas, Pandeys
d) Palas, Pratiharas, Rashtrakutas.
Ans. d

53. Consider the following Statements :
1. The Pratiharas ruled in Avanti and parts of Southern Rajasthan
2. Pratiharas became powerful after defeating other foreign kingdoms, what the sources of the time describe as the mlechchhas
3. Pratiharas captured kanauj by the end of the eighth century
Which of the above Statements is/are correct?
Codes:
a) only 3 b) 1, 2
c) 1, 3 d) 1, 2, 3
Ans. d

54. Consider the following Statements :
1. The Rashtrakutas were ruling in the northern Deccan in the region around Nasik
2. Pratihara king, Amoghavarsha attempted to control the north by capturing kanauj
Which of the above Statements is/are correct?
Codes:
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. a

55. Consider the following Statements :
1. Telugu, language was widely spoken in the Chola kingdom
2. Many literary and religious works in Sanskrit became popular when they were rewritten in Tamil, such as the famous Ramayan of Kamban
3. Many of the inscriptions of the Chola kings were written in both Sanskrit and Tamil
4. The poets Pampa, Ponna and Ranna are called the ‘three jewels’ of kannada literature.
5. Kannada also became popular because of a group of religious teachers, called the lingayats preached in Kannada
Which of the above statements about Chola Education is/are correct?
Codes:

a) 1, 2, 3, 5 b) 2, 3, 4, 5
c) 1, 2, 3, 4 d) 1, 3,4, 5
Ans. b

56. Consider the following Statements :
1. The temple in the Chola kingdom became the centre of social activity
2. The earliest temples had consisted of a shrine-room and an entrance hall or a verandah. Later courtyard was built and was surrounded by wall. The gateway was known as the Gopuram

Which of the above Statements is/are correct?
Codes:

a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. c

57. Consider the following Statements :
1. The Palas ruled for about four hundred years and their kingdom consisted of almost the whole of Bengal and much of Bihar
2. The first Pala king Gopala established the Pala dynasty
3. Gopala’s son, Dharmapala made pala dynasty more powerful, reorganized his army and attacked kanauj
4. Pala dynasty had a good relation with the king of Tibet
Which of the above statements about Palas is/are correct?
Codes:
a) Only 1, 3, 4 b) only 2, 3, 4
c) 1, 2, 3, 4 d) only 1, 2, 3
Ans. c

58. Consider the following Statements :
1. The city of Dhillika was built by Tomaras
2. In Rajputs there were four clans, Pratiharas (Pariharas), Chauhans (or Chahamanas), Solankis (or Chaulukyas) and Pawars (Paramaras)

Which of the above Statements is/are correct?
Codes:

a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. c

59. Who of the following is the hero of the famous ballad Prithviraja-raso composed by the Hindi poet Chandbardai
a) Prithiviraj b) Prithiviraj I
c) Prithiviraj II d) Prithiviraj III
Ans. d

60. Which of the following statement(s)about Mahmud of Ghazni is/are correct ?
1. Mahmud belong to the kingdom of Ghazni founded by a Turkish nobleman in the tenth century
2. He attacked India, seventy times
3. He destructed the temple of Somnath and looted it
4. He was the patron of the famous Persian poet Firdausi, who wrote the epic poem Shah
Namah. He sent scholar Alberuni to India
Codes: 
a) only 1, 2, 3 b) only 1, 3, 4
c) only 2, 3, 4 d) 1, 2, 3, 4
Ans. b

61. Which of the following statements about Muhammad Ghori is/are correct ?
1. Muhammad Ghori was interested in conquering northern India and adding it to his kingdom
2. His most important campaign in India was against the Chauhan ruler, Prithviraj III.
Muhammad defeated him in the second battle of Tarrain in 1192
3. After his death in 1206, his territory in northern India was left in control of his general Qutb-ud-din Aibak
Codes:
a) only1, 3 b) only 2, 3
c) 1, 2 d) 1, 2, 3
Ans. d

62. Match List-I(Books) with List-II (Writers) and select the correct answer using the codes
given below the lists :
List-I (Books ) List-II (Writers)
1. Katha-Saritasagara A. Jayadeva
2. Vikramanka-deva-charita B. Kalhana
3. Rajatarangani C. Bilhana
4. Gita-Govinda D. Collection of stories in Sanskrit
Codes:
1 2 3 4
a) D C B A
b) A B C D
c) C B A D
d) D C A B
Ans. a

63. The temple of Khajuraho in central India were built by the
a) Chola kings
b) Chandella kings
c) Chera Kings
d) Pallavas Kings
Ans. b

64. Consider the following statements :
1. The earliest rulers of the Delhi Sultanate were the Mamluks
2. Iltutmish succeeded Qutb-ud-din as Sultan
Which of the above Statements is/are Correct ?
Codes:
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. c

65. Consider the following Statements :
1. Raziya was daughter of Iltutmish
2. Mamluks are also known as the slave kings because many of them were either slaves or were the sons of slaves who had become sultans
Which of the above Statement(s) is/are Correct ?
Codes:

a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. c

66. Consider the following statements :
1. Khaljis succeeded the Slave sultans
2. Ala-ud-din became the first ambitious khalji sultan in 1296 and wanted to become a second Alexander
3. Ala-ud-din raised the land taxes on the wealthier people of the Doab (the fertile area between the Ganga and Yamuna rivers) to maintain a large army
4. Ala-ud-din campaigned against the kingdoms of Gujarat and Malwa. He tried to establish his control over Rajasthan by capturing the famous forts of Ranthambor and Chittor.
Which statements about Khalji Sultans (AD 1290-1320) are correct?
Codes:

a) only 1,2,3
b) only 2, 3, 4
c) only 1,3, 4
d) 1, 2, 3, 4
Ans. d

67. Consider the following statements :
1. The North African Arab traveller, Ibn Battutah has left a detailed description of the condition of the country under Muhammad
2. Muhammad transferred the capital from Delhi to Devagiri
3. During his reign, two independent kingdoms arose in the Deccan-the Bahmani and the Vijayanagara kingdom
4. Sultan decided to issue ‘token’ coins in brass and copper which could be exchanged for silver coins from the treasury to obtain more money
Which of the above statements about Muhammad-bin-Tughluq (1325-51) is/are correct ?
Codes:

a) Only 3, 4 b) Only 1, 2
c) 1, 2, 3, 4 d) Only 4
Ans. c

68. Who was the founder of Ahmedabad?
a) Firoz-shah-Tughlaq
b) Balban
c) Iltutmish
d) Ahmed Shah
Ans. d

69. Beautiful fortress city of Mandu was built by
a) Razia
b) Zain-ul-Abidin
c) Rana Kumbha
d) Hushang Shah
Ans. d

70. The most popular of the kings of Kashmir was
a) Hasan Gangu
b) Harihara
c) Bukka
d) Zain-ul-Abidin (Budshah)
Ans. d

71. Which of the following statements about revenue system during Delhi sultans is correct?
1. The grant of revenue from a territory came to be called the iqta system
2. From the revenue which the officer collected, he kept a certain amount as his salary and another sum to maintain soldiers for the sultan
3. The officer was expected to keep a detailed account of his income and expenditure
4. The officer was also responsible for maintaining law and order in the territory from which he collected the revenue
Codes:
a) Only1, 3, 4 b) 1, 2, 3, 4
c) Only 2, 3, 4 d) Only1, 2, 3
Ans. b
72. The Bahmani kingdom (1347)  was founded by
a) Muhammad-bin-Tughluq
b) Harihara
c) Bukka
d) Hasan Gangu (Bahman Shah)
Ans. d

73. The kingdom of Vijayanagara (1336) was founded by
a) Muhammad-bin-Tughluq
b) Bahman Shah
c) Budshah
d) Harihara and Bukka
Ans. d

74. Consider the following Statements :
1. Sikander Lodi shifted his capital from Agra to Delhi
2. The last of the Lodi sultans, Ibrahim, was apposed by the leading Afghan nobles. Finally they plotted with Babar, the king of Kabul and succeeded in overthrowing Ibrahim in 1526

Which of the above Statements is/are Correct ?
Codes:
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. b

75. Silver tankah was started by the Sultan
a) Balban
b) Iltutmish
c) Razia
d) Muhammad-bin-Tughluq
Ans. b

76. Match List-I (Sufi Saint) with List-II (Place associated with) and select the correct answer using the codes given below the lists :
List-I List-II

A. Muin-ud-din Chisti 1. Ajodhan
B. Baba Farid 2. Gujrat
C. Saiyid Muhammad 3. Delhi
Gesudaraz
D. Shah Alam Bukhari 4. Ajmer
5. Gulbarga
Codes:
A B C D
a) 2 1 5 4
b) 4 5 3 2
c) 2 5 3 4
d) 4 1 5 2
Ans. d

77. Match List-I (Bhakti Saints) with List-II (Places associated with) and select the correct
answer using the codes given below the lists :
List-I List-II
(Bhakti saint) (Place associated)
A Namadeva 1. Maharashtra
B. .Chaitanya 2. Banaras
C. Jnaneshvara 3. Maharashtra
D. Kabir 4. Bengal
5. Gulbarga.
Codes:
A B C D
a) 1 4 1 3
b) 2 3 2 1
c) 3 4 3 2
d) 4 1 4 2
Ans. c

78. Consider the following Statements :
1. One of the best literary work of Poet ‘Srinadha’ is ‘ Haravilasa’.
2. The Bhakti Saint Tukaram was basically from Gujarat though he spent most of his life time in Maharastra. Which of the above Statements is/are Correct ?
Codes:
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. a

79. Consider the following Statements :
1. One of the best literary work of Poet ‘Malik Muhammud Jayasi’ is ‘Padmavat’.
2. The Bhakti Saint Nanak was basically from Kartarpur
Which of the above Statements is/are Correct ?
Codes:
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. c

80. Consider the following Statements :
1. During Akbar reign, Jahangir was appointed as the governor of Avadh and Bengal
2. In 1506, Jahangir became king
3. The Tuzuk-i-Jahangir was written by Jahangir in a fine Persian style
4. He knew a great deal about paintings too.
Which of the above statements about Jahangir is/are correct ?
Codes:
a) Only 1, 2, 4 b) Only 2, 3, 4
c) Only 1, 3, 4 d) only 1, 2, 3
Ans. c

81. Consider the following statements:
1. Along with the other Kingdoms Shah- Jahan annexed the kingdom of Kamrupa (Assam) also.
2. During Jahangir’s reign the English ambassador, Sir Thomas Roe, came to the court at Agra
Which of the above Statement(s) is/are Correct?
Codes:
a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. c
82. Consider the following statements :
1. Aurangzeb kept his father, a prisoner at the fort of Agra
2. He successfully defeated all his brother and claimed the throne in 1658
3. The big great threat for Aurangzeb came from Marathas
Which of the above statements is/are true about Aurangzeb?
Codes:
a) only 1, 2 b) only 2, 3
c) only 1, 3 d) 1, 2, 3
Ans. d

83. Consider the following statements :
1. He introduced Guerilla warfare against Mughals
2. He killed Afzal Khan, a general of the Golkunda kingdom
3. ‘Jai Singh’, officer of Aurangzeb persuaded Shivaji to have friendship with Aurangzeb but was imprisoned by Aurangzeb
4. He declared himself the independent ruler of the Maratha kingdom and was crowned in 1674
Which of the above statements are true about Shivaji?
Codes:
a) only 1, 2, 3 b) only 2, 3, 4
c) only 1, 3, 4 d) 1, 2, 3, 4
Ans. c

84. Which of the following statement(s) about Maratha state is/are correct ?

1. The Maratha state was governed by the king and was assisted by a council of eight ministers-the Ashtaghosha’s.

2. Maratha government levied two taxes. One was Chauth and other was Sardeshmukhi 

3. The revenue of the state came mainly from the land and state was entitled to two-fifths of the produce
Codes:
a) only 2, 3 b) only 1, 2
c) 1, 2, 3 d) only 3
Ans. a

85. Name the Sikh Guru who was executed by Aurangzeb in 1675
a) Guru Nanak
b) Guru Govind Singh
c) Guru Ram Dash
d) Guru Teg Bahadur
Ans. d

86. Khalsa was formed by
a) Guru Nanak
b) Guru Govind Singh
c) Guru Ram Dash
d) Guru Teg Bahadur
Ans. b

87. Consider the following statements:
1. Dara Shukoh was the son of Shah Jahan and brother of Aurangzeb
2. His best known work was a study of sufi and Vedanta Philosophy
3. He also translated the Upanishads into Persian in 1657
4. He was killed in the fight for the throne between him and his brother Aurangzeb
Which of the above statements about Prince Dara Shukoh is/are correct ?
Codes:

a) Only 1,2,3 b) Only 2,3,4
c) only 1,3, 4 d) 1, 2, 3, 4
Ans. d

88. Famous painter ‘Bishan Das’, ‘Murad’, ‘Mansur’ and ‘Bahzad’ lived at the court of
a) Aurangzeb b) Shah Jahan
c) Jahangir d) Akbar
Ans. c

89. Khayal and Thumri reached its zenith during which dynasty
a) Delhi Sultanate
b) Mughal dynasty
c) Bijapur kingdom
d) Vijaynagar kingdom
Ans. b

90. Match List-I (Poet) with List-II (their work) and select the correct answer using the codes
given below the lists :
List-I (Poet) List-II (Work)

1. Raskhan A. Prem Vatika
2. Bihari B. Satsai
3. Surdas C. Sur Sagar
Codes:
1 2 3
a) A B C
b) C B A
c) B C A
Ans. a

91. Which of the following statements about Akbar is/are correct ?
1. Akbar was proclaimed the king in 1565 when he was only thirteen years of age.
2. Akbar was looked after by Bairam Khan.
3. He fought his first battle with Hemu at Panipat.
4. He had marriage alliance with many Rajput royal families.
Codes:
a) only 1,2, 3 b) only 2, 3, 4
c) only 1,3, 4 d) All the above
Ans. b

92. Which of the following statements about Mansabdari system is/are correct ?
1. Every noble, officer or civil servant was given a rank or a mansab and he was known as a mansabdar
2. The rank was valued in terms of a certain number of mounted soldiers
3. The ranks normally given to officers and nobles were valued from 10 to 5,000. The rank was held only by the officer during his lifetime
4. The troops maintained by the mansabdar could be used by the emperor whenever he
wished
Codes:
a) only 1,2, 3 b) only 2, 3
c) only 1,3, 4 d) All the above
Ans. d

93. Which of the following statements about Mughal administration is/are correct ?
1. The most important administrator were Bakshi and Wazir. The Wazir looked after the revenue administration and the Bakshi looked after the military organizations.
2. There was the chief steward (Khan-i-Saman) who attended to the royal household
3. The chief qazi held the highest position amongst the judges
4. When the Emperor took advice from others he use to call them to the Diwan-i-Khas (hall of private audience)
Codes:
a) only 1, 2, 3 b) only 1, 3, 4
c) only 2, 3, 4 d) 1, 2, 3, 4
Ans. d

94. During Akbar’s rule, who estimated the land revenue system?
a) Birbal b) Raja Man Singh
c) Bairam Khan d) Raja Todar Mal
Ans. d

95. Who among the following has enriched the Hindustani school of music by making additions in the style of singing many of the ragas
a) Abul Fazl b) Faizi
c) Tansen d) Amir Kushroo
Ans. c

96. Nastaliq script belongs to
a) Hindi b) Urdu
c) English d) Persian
Ans. d

97. Which of the following statement(s) about Akbar’s religious policy is/are correct?
1. He wanted to find a way which would be common to all religious and would unite all people

2. He built ‘Ibadat Khana’at Fatehpur Sikri were he hold discussion on various religions

3. The religious path of Akbar’s was latter referred to as the Din-i-Ilahi or divine
monotheism

4. Raja Birbal became sincere follower but Raja Man Singh opposed it
Codes:

a) only 1, 2, 3 b)only 2, 3, 4
c) only 1, 3, 4 d) All the above.
Ans. d

98. Consider the following statements:
1. Two battles were fought between Sher Shah and Humayun and in both Humayun was defeated.
2. Sher Shah’s real name was Farid. But he was given the name ‘Sher’ after he had killed atiger.
Which of the above Statements is/are correct ?
Codes:
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. c

99. Consider the following statements:
1. Sher Shah issued the coin called the rupia which is the same name as that used for our modern rupee
2. Sher Shah was killed in 1545 during the siege of Kalinjar when a gun burst on his face Which of the above Statements is/are correct?
Codes:
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. c

100. The battle of Talikota (1565) was fought between
a) Vijayanagara and Bijapur
b) Bijapur and Golconda
c) Ahmadnagar and Bijapur
d) Vijayanagar and Bijapur, Golconda, Ahmadnagar
Ans. d

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

<< Go Back to Main Page