(MCQ) NCERT Books : Ancient India

ncert logo

(MCQ) NCERT Books : Ancient India

1. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:
List-I (Sites)       List-II (Artefacts/objects discovered)

A. Banawali       1. Barley
B. Lothal            2. H-cemetry
C. Kalibangan   3. Horse Terracotta
D. Harappa        4. Ploughed field
Codes:
A B C D
a) 1 3 2 4
b) 1 3 4 2
c) 3 1 2 4
d) 3 1 4 2
Ans: b

2. Which of the following statements is/are wrong in context of Harappan civilization?
1. The Harappans were known for making efficient weapons
2. They were the first bronze users of the subcontinent and hence they started using metal money
3. The terracotta pieces represent the sophisticated artistic works of Harappans
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
a) 1 and 2 b) 1 and 3
c) 1, 2 and 3 d) 2 and 3
Ans: c. 

3. Consider the following statements:
1. The difference between the Aryans and Dasyus lies in phallus worship and cattle keeping
2. Trasadasyu was the chief of non-Aryans who was captured by Aryan Chief Divodasa
Which of the above statements is/are correct?
a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans: a

4. “Sangrihitri”, during the Vedic age was
a) Purohit
b) Commander of Militia
c) Treasurer
d) Officer of Fort
Ans: C

5. Consider the following statements:
1. Jainism recognized the existence of the goods but placed them lower than the Jina
2. Jainism did not condemn the varna system
Which of the above statements is/are correct?
a) 1 only b) 2 only
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: C

6. Consider the following statements:
1. ‘Basadis’ in Jainism refer to the temple of Tirthankaras
2. Although Jainism didnot receive much patronage from kings as the Buddhism, yet its art and architecture was rich than that of Buddhists
Which of the above statements is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: d

7. Jainism and Buddhism differ in their approach with regard to
1. Prescription of strict austere life and penance
2. Accepting the existence of soul
3. Belief in the theory of Karma
4. Accepting the existence of God
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:

a) 1, 2 and 4 b) 2, 3 and 4
c) 1 and 3 d) Only 1
Ans: a. 

8. Which of the following is wrong in context of Mahavira and Jainism?
a) Mahavira was born in 540 BC in Kundagrama near Vaishali
b) His father Siddhartha was the head of Jnatrika clan
c) His mother Trishala, was the daughter of the Lichchhavi Chief Chetaka
d) Mahavira attained Kaivalya at the age of 42
Ans: c. Trishala – sister of Chetaka

9. Which of the following statements is wrong in context of Buddha and Buddhism?
a) Buddha attained Nirvana at the age of 42 at Bodh Gaya
b) Buddha delivered his first Sermon at Sarnath
c) Buddha passed away at a place called Kusinagar
d) Buddha was related to Koshalan dynasty
Ans: a. Buddha attained Nirvana at 35

10. Which of the following statements is/are wrong in context of Mauryan age?
1. Slaves were not employed in commercial activities
2. Most of the officials were paid in cash and some were paid through land grants
3. Sannidatta was the chief custodian of state treasury
4. The Mauryan government had equal control over all the regions of its empire
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
a) Only 1 b) 1 and 2
c) 2, 3 and 4 d) 1, 2 and 4

NCERT BOOKS GIST

Click Here to Full MCQ Paper

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

<< Go Back to Main Page