(MCQ) NCERT Books Class-9 : Contemporary India (New)

ncert logo

(MCQ) NCERT Books Class-9 : Contemporary India (New)

1. India is third most densely populated country after Bangladesh and Japan. Consider the statements about population distribution in India and choose the correct ones:
1. Delhi is the only administrative unit of India with more than 1000 people per square kilometer.
2. Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal and Kerala are the states with maximum density of population.
3. Assam is the only North Eastern State with density of population more than National average.
Code:
a) 1 and 2 only b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only d) All the above
Ans. C

2. Climate is an important geographical phenomenon which determines many things like vegetation, fauna and comfort of living. Consider the following statements in this regard and pick out the incorrect ones:
1. Weather refers to the sum total of weather conditions and variations over a large area for a long period of time.
2. Climate refers to the state of the atmosphere over an area at any point of time.
Code:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. C

3. Consider the following statements about the retreating monsoon and subsequent periods and identify the correct ones.
1. Monsoon retreats rapidly from Northern half of the peninsula and gradually from southern half.
2. North Easterlies prevail over the country in winter.
3. Some amount of rainfall occurs in Tamil Nadu coast in winter.
Code:
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) All the above
Ans. C

4. Consider the following statements about the characteristics of Indian Monsoon.
1. Monsoon season of India is associated with continuous rain fall without breaks.
2. Monsoon causes flood as well as drought.
3. Monsoon winds are pulsating and unstable in nature and direction.
4. Tropical cyclones originate in Andaman Sea and causes heavy rain in eastern coast of India post retreat of monsoon.
Which of these is/are not correct?
a) 1 only
b) 1 and 2 only
c) 4 only
d) 1 and 3 only
Ans. A

5. Consider the following statements about Rivers of India. Which of them is/are not correct?
1. Himalayan rivers tends to form oxbow lakes in their upper course.
2. The area drained by a single river and its tributaries is called a river system.
3. Gorges are seen in the upper course of the Himalayan Rivers.
Code:
a) 1 and 2 only
b) 2 only
c) 2 and 3 only
d) 1 and 3 only
Ans. A

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

6. Geologically, the Peninsular Plateau constitutes one of the ancient landmasses on the earth’s surface. Consider the following statements about Peninsular Plateau?
1. Peninsular Plateau is composed of sedimentary rocks with gently rising hills and wide valleys.
2. Earthquakes are frequent in Peninsular Plateau.
3. Peninsular plateau’s slow and steady movement towards north and north-east has been responsible for the creation of the Himalayas and the Northern Plains in place of Tethys Sea.
Select the correct answer from the given code below:
a) All the above
b) 2 only
c) 1 only
d) 3 only
Ans. D

7. The Northern Plains has been formed by the interplay of the three major Himalayan Rivers. Consider the statements about the Himalayan River system?
1. The rivers coming from Northern mountains are involved in depositional work.
2. In the lower course, due to steep slope, the velocity of the river increases which results in the formation of riverine Islands.
3. The river in their lower course split into numerous channels due to deposition of silt, which are known as tributaries.
Select the correct statements from the code given below:
a) 1 only
b) 2 and 3 only
c) 3 only
d) All the above
Ans. A

8. The Indian desert lies towards the western margins of the Aravali Hills. It is an undulating sandy plain covered with sand dunes. Consider the incorrect statements about Indian deserts?

1. Streams appear during the rainy season and soon after they disappear into the sand
2. Chambal is the only large river in this region
3. Longitudinal dunes cover large areas in this region
Code:
a) 1 and 2 only
b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only
d) All the above
Ans. B

9. The streams within a Drainage basin form certain patterns, depending on the Slope of land, underlying rock structure as well as Climatic conditions of the area. Identify the wrong statements about Drainage patterns?
1. The Dendritic pattern develops where the stream flow in different directions from a central peak or dome like structure
2. A river joined by its tributaries, at approximately right angles develop Trellis pattern
3. A Rectangular drainage pattern develops on a strongly jointed rocky terrain
4. The Radial pattern develops where the river channel follows the slope of the terrain
Code:
a) 2 and 3 only
b) 1 and 4 only
c) 1, 3 and 4 only
d) All the above
Ans. B

10. The Ganga is a Trans Boundary river of India and Bangladesh and rises in the Western Himalayas in Uttarakhand. Consider the wrong statements about Ganga river system?
1. The head waters of the Ganga called the Alaknanda is fed by the Gangotri Glacier and joined by the Bhagirathi at Rudraprayag
2. Yamuna, Ghagra, Gandak and Kosi are the left bank tributaries of the Ganga river
3. The delta formed by Ganga and Brahmaputra is known as Sunderbans Delta.
Code:
a) 1 only
b) 1 and 2 only
c) 3 only
d) 2 only
Ans. B

11. A particular state in India has the following characteristics:
1. It is located on the same latitude which passes through Northern Rajasthan
2. It has over 75% of its area under Forest Cover
3. Over 10% of forest cover constitutes Protected area network in this state
Which one among the following states has all the above characteristics?
a) Arunachal Pradesh
b) Assam
c) Himachal Pradesh
d) Uttarakhand
Ans. A

12. As one goes from Equator towards Poles air temperature generally decreases. What is/are the reason/reasons?
1. Presence of strong winds in sub-tropical zone
2. Due to curvature of earth, amount of solar energy received varies according to the latitude
3. The influence of polar ice
4. Cold currents in polar region
Select the correct answer using the codes below:
a) 1 only
b) 1, 3 and 4 only
c) 2 only
d) All the above
Ans. C

13. Identify the type of vegetation with the following information?
1. These forests are restricted to heavy rainfall areas of Island groups of Lakshadweep, Andaman and Nicobar and Tamil Nadu
2. The trees reach great height up to 60 metres or even above
3. Some of the commercially important trees of this forest are Rosewood, Rubber and Cinchona
Code:
a) Tropical Evergreen Forest
b) Tropical Dry Deciduous Forest
c) Equatorial Forests
d) Tropical Moist Deciduous Forest
Ans. A

14. India is regarded as a country with Demographic Dividend. This is due to
a) Its high population in the age group below 15 years
b) Its high population in the age group of 15-64 years
c) Its high population in the age group above 65 years
d) Its high population in the age group 15-59 years
Ans. B

15. Indian sub-continent experiences comparatively milder winters as compared to Central Asia? What is/are the reason/reasons?
1. Latitudinal variation as compared to Central Asia
2. Influence of Tibetan plateau
3. Presence of Himalayas
Select the correct answer from the code given:
a) 1 and 2 only
b) 2 only
c) 3 only
d) All the above
Ans. C

16. The Climate and associated weather conditions in India are governed by the following atmospheric conditions.
1. Pressure and surface winds
2. Upper air circulation
3. Western cyclonic disturbance
4. Temperate cyclones
Select the correct answer from the code given below:
a) 1 and 2 only
b) 3 and 4 only
c) 1, 2 and 3 only
d) All the above
Ans. C

17. The Cold Weather Season begins from mid November in Northern India and stays till February. Consider the following statements about Cold Weather Season?
1. During this season, the Northeast Trade winds prevail over the country which blow from sea to land and hence, for most part of the country, it is a dry season
2. A characteristic feature of the Cold Weather Season over the Northern Plains is the inflow of cyclonic disturbances from the west and the northwest
3. The Peninsular region does not have a well defined cold season
Select the correct answer from the code given below:
a) 2 and 3 only
b) 1 and 3 only
c) 1 and 2 only
d) All the above
Ans. A

18. Which of the given statement/s is/are correct?
1. The mountain system of western Asia and Himalayas are a result of folding due to collision of two big landmasses.
2. The vast North Indian Plains were once a great depression formed by subsidence of northern flank of peninsular plateau.
3. From the view point of geology, Himalayan mountains and Northern plains are most unstable land mass.
Code:
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) All the above
d) 2 and 3 only
Ans. C

19. The latitude that pass through Sikkim does not pass through
1. Punjab
2. Rajasthan
3. Uttrakhand
4. Delhi
5. Uttar Pradesh
Code:
a) 1, 3 and 4 only
b) 1, 2 and 3 only
c) 2, 4 and 5 only
d) 1 and 4 only
Ans. A

20. Which of the statements is/are NOT correct?
1. The width of the Himalayas increases from west to east.
2. The Inner Himalayas is the southernmost range of the Himalayas.
3. Mt. Everest (8848 mt.) is the highest peak of Himalayas in India.
4. Pir Panjal, Dhauladhar and Mahabharat range lies in Greater Himalayas.
Code:
a) 1, 2 and 4 only
b) 2, 3 and 4 only
c) All the above
d) 1, 2 and 3 only
Ans. C

21. The longitudinal valley lying between lesser Himalayas and Shiwaliks are called
a) Gorges
b) La
c) Duns
d) I-shaped valley
Ans. C

22. Which of the given statements is/are NOT correct?
1. Nepal Himalayas lies between Satluj and Kali rivers.
2. Patkai bum, Naga hills, Garo, Khasi and Jaintia comprises Purvanchal hill complex.
Code:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. C

23. Which of the statements is/are incorrect?
1. Western coast is a narrow plain between Arabian Sea and Western Ghats that comprises Konkan, Kannad plain, and Malabar Coast.
2. DodaBetta (2637mt) is the highest peak of western Ghats.
3. Mahendragiri (1501 mt) is the highest peak of the Northern Circar.
Code:
a) 1 and 2 only
b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only
d) None of the above
Ans. B

24. Which of the following statement is/are correct?
1. Mahanadi river drainage basin is shared by Maharashtra, Chhatisgarh, Jharkhand and Orissa.
2. Godavari river drainage basin is largest among peninsular rivers.
3. There is no west flowing river in Madhya Pradesh
Code:
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) All the above
Ans. A

25. Consider the following:
1. Satpura Range
2. Vindhya Range
3. Mahadeo Hills
What is the correct sequence of the above from north to south.
Code:
a) 1 – 2 – 3
b) 2 – 1 – 3
c) 1 – 3 – 2
d) 2 – 3 – 1
Ans. B

26. Arrange the following river in the descending order in terms of their length:
1. The Ganga
2. Godavari
3. Mahanadi
4. Krishna
Code:
a) 1 – 2 – 3 – 4
b) 1 – 2 – 4 – 3
c) 1 – 4 – 2 – 3
d) 1 – 4 – 3 – 2
Ans. B

27. Which of the given statements is/are correct?
1. The diurnal range of temperature is more in coastal areas than in Deserts.
2. Kerala gets rainfall from both south-west and north-east monsoon.
Code:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. B

28. Which of the statements is/are correct?
1. Tropical Deciduous Forests are the most widespread forest in India.
2. Pine, Silver fir, Spruce and Cedar are the varieties of coniferous trees found in temperate forest.
Code:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. C

29. According to 2001 census how many Million plus cities were there in India?
a) 23
b) 35
c) 51
d) 53
Ans. b

30. Which are the three main factors that cause population change?
a) Births, Deaths and marriage
b) Births, Deaths and migration
c) Births, Deaths and life expectancy
d) Births. Deaths and Sex ratio
Ans. B

31. Consider the following statements in the context of Coriolis force.
1. Coriolis force is an apparent force caused by the earth’s revolution and is also known as Ferrel’s Law.
2. The Coriolis force is responsible for deflecting winds towards the left in the northern hemisphere and right in the southern hemisphere.
Which of the above statement(s) is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. D

32. Monsoon is traditionally defined as a seasonal reversing wind accompanied by corresponding changes in precipitation. Consider the following in the context of Monsoon.
1. Easterly Jet stream.
2. Westerly Jet stream
3. The Tibetan Plateau.
4. Inter Tropical Convergence Zone.
Which of the above are the major factors affecting the mechanism of Monsoon?
a) 1 and 3 only
b) 2, 3 and 4 only
c) 1, 2 and 3 only
d) All the above
Ans. D

33. Consider the following statements in the context of Peninsular Plateau of India.
1. Part lying to the north of the Narmada river known as the Central Highlands.
2. The westward extensions of Peninsular Plateau are locally known as Bundelkhand.
3. The Central Highlands are wider in the East but narrower in the West.
Which of the above statement(s) is/are correct?
a) 1 only
b) 1 and 2 only
c) All the above
d) None of the above
Ans. A

34. India and Nepal have traditionally been close since ancient times as a result of geographical location and common religious, linguistic and cultural identities that overlap the two countries. Consider the following Indian states.
1. Bihar
2. Jharkhand
3. Uttarakhand
4. Uttar Pradesh
With which of the above states Nepal shares its boundary?
a) 1, 2 and 3 only
b) 2, 3 and 4 only
c) 1, 3 and 4 only
d) All the above
Ans. C

35. Which of the following facts are important to understand the mechanism of the Indian monsoons:- 
1. Equatorial trough to be normally positioned about 50N of the equator.
2. Presence of the high pressure area east of Madagascar, approximately at 200N over the Indian Ocean.
3. Presence of the tropical easterly jet stream to the north of the Himalayas.
Code:
a) 1 only b) 1 and 2 only
c) 2 and 3 only d) 3 only
Ans: A

36. Consider the following statements:-
1. India lies in the region of North easterly winds which originate from the subtropical low pressure belt of the Northern Hemisphere.
2. In summer, air moves from high pressure area over the southern Indian Ocean in a south-easterly direction before crossing the equator.
3. Subtropical westerly Jet Streams blow south of the Himalayas all through the year except in winters.
Which among the above is/are not correct?
Code:
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) All the above
Ans: B

37. Consider the following statements:-
1. The Indus basin is shared by the states of Jammu and Kashmir and Himachal Pradesh in India.
2. The Tapi basin is shared by the states of Madhya Pradesh and Gujarat only.
3. Amravati, Bhavani and Kabini are the tributaries of river Kaveri.
Which among the above is/are not correct?
Code:
a) 1 and 2 only
b) 2 and 3 only
c) 1 only
d) 2 only
Ans: A

NCERT BOOKS GIST

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

<< Go Back to Main Page