(MCQ) NCERT Books Class-6 : Land and People (Old)

ncert logo

(MCQ) NCERT Books Class-6 : Land and People (Old)

1. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below.
List-I List-II

A. The Island Continent 1. Arctic
B. The Highest plateau 2. Antarctica
C. The second largest Continent 3. Africa
D. The Continent around the South Pole 4. Australia
5. Tibet
Codes:
A B C D
a) 2 4 5 1
b) 4 5 3 2
c) 2 5 3 4
d) 4 1 5 2
ans: B

2. The Andes mountain system runs from the Caribbean Sea to the very southern tip of South America as a continual range of highlands along the Western coast of the Continent.
Consider the following statement/s in this context.
1. Andes mountain systems are geologically old and structurally fold mountains.
2. Andes range is the world’s highest mountain range outside Asia and stands as the second highest mountain systems in the world after Himalayas.
3. Cotopaxi is a shield volcano in the Andes Mountains
Which of the above statement(s) is/are incorrect?
Code:
a) 1 and 3 only b) 1 only
c) All the above d) 2 and 3 only
Ans. A

3. Consider the following statements:
1. The Arctic Ocean is connected with the Pacific Ocean by Alaska strait.
2. Europe and Asia are separated by Ural mountain and Volga river.
Which among the above is/are correct?
Code:
a) 1 only b) 2 only
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. D

4. On account of Russia’s large size and its long distance from sea, there are many climatic regions in Russia. However one outstanding characteristic of its climate is long cold winter. Consider the following statements regarding this and choose the incorrect ones:
1. Intensity of winter increases from east to west.
2. During winter, all ports of Russia functions due to warm oceanic current from Atlantic Ocean.
3. The amount of precipitation decreases from west to east with heaviest rainfall in the Caucasus mountains.
Code:
a) 2 only b) 3 only
c) 1 and 2 only d) All the above
Ans. C

5. Consider the following statements:
1. West Siberian Plains are lowlands sloping gently towards the Arctic Ocean in the north.
2. Central Siberian Plains lies between the Urals and river Yenisey.
3. Moscow is the largest railway junction as well as it is called the port of five seas.
Which among the above is/are correct?
Code:
a) 1 and 2 only b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only d) All the above
Ans. B

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

6. Polar Regions of the earth have unique characteristics which makes them different from other areas.
Choose the incorrect statements in this regard.

1. Queen Maud range divides Arctic Circle into two equal halves.
2. Mount Erebus is a live Volcano in Antarctica.
Code:
a) 1 only b) 2 only
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. A

7. Consider the following statements:
1. The different heights and the different shapes of the Mountains are dependent on the age of that Mountain
2. The ‘Southern Ocean’ consists of the part of Pacific and the Indian oceans, around Antarctica
Which of the above statements is/are correct?
a) 1 only b) 2 only
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. A

8. Which of the following statements is/are incorrect?
1. Harmattan blow from the north-east during summer season in Nigeria.
2. Kainji dam has been constructed on the river Niger.
3. Khamsin is the dry and sand laden wind blowing from the north in summer in Egypt.
4. The first European settlers in South Africa were the Britishers.
Code:
a) 1 and 2 only b) 2 and 3 only
c) 1, 3 and 4 only d) 3 and 4 only
Ans. D

9. Consider the following statements:
1. The parallels of latitude are drawn in between the two poles in an east-west direction
2. The meridians of longitude are semi-circular in nature
Which of the above statements is/are correct?
a) 1 only b) 2 only
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. C

10. Which of the following statements is/are correct?
1. Mount Kilimanjaro remains snow covered throughout the year.
2. A rift valley is bounded by wall like steep slopes on both sides.
3. Nile rises in equatorial region and flows northward through the rainy regions and reaches the Mediterranean Sea.
Code:
a) 1 and 2 only b) 1 only
c) 2 and 3 only d) All the above
Ans. A

11. Consider the following statements:
1. As the earth rotates from west to east, those places east of Greenwich will be ahead of Greenwich time and those to the west will be behind it
2. In India, the local time of 82030’E latitude, is taken as the standard time for the whole country and is known as the Indian Standard Time (IST)
Which of the above statements is/are correct?
a) 1 only b) 2 only
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. A

12. Consider the following statements in the context of Sudan type of climate:
1. Sudan type of climate is experienced in the north and south of rain forests.
2. The vegetation is mostly grasses.
3. Most of the rain occurs in summer.
Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
a) 1 only b) 2 and 3 only
c) All the above d) None of the above
Ans. C

13. Consider the following statements:
1. The highest peak of Australia is Mt. Koscisko.
2. The Southern coast of Australia enjoys the Mediterranean type of climate
3. The Northern part of the Australia is cool and dry in winter and warm and wet in summer
Which of the above statements is/are correct?
a) 1 and 2 only b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only d) All the above
Ans. D

14. Consider the following statements:
1. The time taken by a Planet to complete one revolution around the Sun is completely dependent upon the distance between the Sun and the Planet
2. The Earth ranks fourth in the Solar System in terms of its size.
Which of the above statements is/are correct?
Code:
a) 1 only b) 2 only
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. A

15. Consider the following statements:
1. ‘Jarrah’ and Karri’ are the varieties of Eucalyptus trees of Australia.
2. ‘Savannas’ are the tropical grasslands found in the southern Australia
3. ‘Downs’ are the temperate grasslands found in the Murray-Darling basin
Which of the above statements is/are incorrect?
a) 1 only b) 2 only
c) 3 only d) None of the above
Ans. B

16. How many time zones are present in the Earth?
a) 22 time zones of one hour each
b) 23 time zones of two hour each
c) 24 time zone of one hour each
d) 11 time zone of one hour each
Ans. C

17. When it is 12 noon at Greenwich, the time at place ‘A’ is 5:20pm. What is the location of ‘A’?
a) 82½0E b) 82½0 W
c) 800 E d) 800 W
Ans. C

18. Days and nights are caused due to Earth’s rotation. Choose the correct ones in this regard:
1. The time at a given point on surface of earth is determined by the meridian on which the place is.
2. The whole world is divided into time zones of one hour equivalent to 15 degrees of meridian.
Code:
a) 1 only b) 2 only
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. C

19. Which of the following statement/s is/are incorrect about Asteroids?
1. They are believed to be pieces of Sun-like star which probably exploded after its birth.
2. They are swarm of small bodies between Mars and Jupiter.
3. They revolve around the planets.
Code:
a) 1 and 2 only b) 3 only
c) 1 and 3 only d) None of the above
Ans. C

20. Which of the following statements is/are correct about Solar System?
1. Sun is made up of extremely hot gases like Hydrogen and Helium.
2. Light of the Sun takes about eight minutes and twenty second to reach the Earth
3. Saturn is the heaviest planet of the solar system
Code:
a) 1 and 2 only b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only d) 1, 2 and 3
Ans. A

21. Which one among the following statement/s is/are correct?
1. Deciduous forests associated with temperate climate are found in Himalayan region at an altitude between 1600 and 3300 meters above sea level
2. Monsoon forests are found in South Asia, part of south-east Asia and northern Australia
3. Equatorial forests are found in Indonesia and Malaysia and the island groups close to the equator
Code:
a) 1 and 2 only b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only d) All the above
Ans. B

22. What will happen if earth stops rotating on its axis?
a) All parts of the earth will remain in darkness forever
b) All parts of the earth will receive sunshine all the time
c) Some parts will have daylight forever and some parts will be in darkness all the time
d) There will be no effect on the occurrence of day and night
Ans. C

23. Through which of the following countries equator does not pass?
1. Burundi
2. Uganda
3. Rwanda
4. Gabon
5. Somalia
Code:
a) 2 and 4 only b) 1 and 4 only
c) 1 and 3 only d) 1, 3 and 5 only
Ans. C

24. The figure given below shows four position of the earth, each at an interval of about three months. In all these position, the axis of the earth makes an angle of 66½0 with the plane of its orbit. Each of these four positions marked as A, B, C and D in the figure corresponds to some dates that are more or
less fixed. Match the following with the help of codes given below:

1. 22nd December
2. 23rd September
3. 21st March
4. 21st June
Code:
A B C D
a) 3 4 2 1
b) 2 4 3 1
c) 2 1 3 4
d) 3 1 2 4
Ans. C

25. The small clusters of stars in the sky are called constellations. Consider the following statements in this regard and choose the correct one.
1. The Great Bear is a Constellation of seven stars which keeps revolving round the North Pole.
2. The two stars in front of the Great Bear Constellation which are called ‘pointers’, always point to the Pole Star.
3. The Great Bear Constellation helps one to determine the North from anywhere across the world.
Code:
a) 2 and 3 only b) 1 and 3 only
c) All the above d) 1 and 2 only
Ans. D

26. Consider the following statements:
1. South Africa is largely a dry country, with most of its eastern regions being semi-desert.
2. The narrow southern coastal strip receives all-year rainfall in the west.
3. The Limpopo River is the largest and longest river in South Africa.
Which of the above statements is/are incorrect?
a) 1 and 2 only b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only d) All the above
Ans. D

27. Consider the following statements:
1. The Great Rift Valley extends from Lake Malawi through the Red sea to Dead sea in South west Asia.
2. Victoria Falls is a waterfall in southern Africa on the Zambezi River at the border of Zambia, Zimbabwe and South Africa.
3. ‘MULATTOS’ which is a new race of people (South Africa) of mixed Black and Indian blood.
Which of the above statements is/are incorrect?
Code:

a) 1 and 2 only b) 2 only
c) 2 and 3 only d) 3 only
Ans. C

28. Match List-I (Mines) and List-II (Minerals) using the codes given below:
List-I List-II

A. Kimberley 1. Coal
B. Wankee 2. Diamond
C. Witwatersrand 3. Copper
D. Katanga 4. Gold
Code:
A B C D
a) 1 2 3 4
b) 2 1 4 3
c) 1 2 4 3
d) 2 1 3 4
Ans. B

29. From the Earth we always see one side of the Moon while the other side always remains away from us. Which of the following can be the most suitable reason for this?
a) The speed of rotation of earth is faster than that of speed of rotation of Moon on its axis
b) The speed of revolution of earth around the Sun is faster than that of the speed of revolution of Moon around the Sun
c) The time taken by Moon to revolve around the earth is same as that of the time taken by it to rotate on its axis
d) The time taken by Moon to revolve around the Sun is same as that of the time taken by earth to revolve around the Sun
Ans. C

30. In the above outline map of South Africa 1, 2, 3 and 4 respectively representing
a) Pretoria, East London, Port Elizabeth and Cape Town
b) Johannesburg, Durban, Port Elizabeth and Cape Town
c) Kimberley, Durban, Cape Town and Good Hope
d) Johannesburg, Port Elizabeth, Cape Town and Durban
Ans. B

31. Consider the following statements:
1. The word ‘wanderer’ refers to Stars.
2. In size and shape, the earth is almost identical to Mars
3. Mercury and Uranus planets in the solar system do not have any known satellite t
Which of the above statements is/are incorrect?
Code:
a) 1 and 2 only
c) 1 and 3 only
Ans. D

32. Which of the following statements about moon is/are incorrect?
1. The diameter of the moon is only one
2. The light reflected by the moon reaches us in just one and a quarter seconds
3. The moon revolves round the earth in about 27 days and 8 seconds
Codes:
gravitational influence of the Moon acts – and it is now “locked in” to this period. eventually it would show its far side to the Earth while moving
tline eth, b) 2 and 3 only
d) All the above
one-sixth of that of the earthy this particular vitational ntually till today.
a) 1 and 3 only b) 2 only
c) 2 and 3 only d) None of the above
Ans. A

33. Apart from being the big source of irrigation and other facilities, the rivers sometimes make the borders between the countries. Consider the following rivers and its bordering countries.
1. The Orinoco River — Colombia and Venezuela.

2. The Limpopo River — South Africa and Zambia.
3. The Zambezi River — Zambia and Zimbabwe
Which of the above is/are correctly matched?
Code:

a) 1 and 3 only b) 2 and 3 only
c) All the above d) None of the above
Ans. A

34. Consider the following statements:
1. Mineral oil is the most important mineral wealth of Egypt and is found in Sinai peninsula and along the Red Sea coast.
2. Egypt is a part of the great Sahara Desert which occupies nearly half the northern part of Africa.
3. The distributaries of Nile form a triangle which has its head or apex at Alexandria.
Which of the above statements is/are correct?
Code:

a) 1 and 2 only b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only d) All the above

35. Consider the following statements in the context of drainage system of South Africa:
1. The Orange River rises in the Drakensberg mountains in Lesotho
2. The Vaal River is the largest tributary of the Limpopo River
3. The Orange River flowing eastwards through South Africa to the Indian Ocean
Which of the above statement(s) is/are incorrect?
a) 1 and 2 only b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only d) All the above
Ans. B

36. Which of the following statements is/are correct?
1. The Central plains of South America consist of the basins of Orinoco, the Amazon and the Plata rivers.
2. The Amazon basin is the second largest drainage basin in the world after Mississipi basin in US.
3. The largest city along the Amazon River is Fortaleza.
Code:
a) 1 and 2 only b) 2 and 3 only
c) 1 only d) All the above
Ans. C

37. Arrange the following countries with their increasing distance from equator.
1. Kenya
2. Malawi
3. Zambia
4. Tanzania
Select the correct answer from the codes given below:
Code:
a) 4, 1, 2, 3 b) 4, 1, 3, 2
c) 1, 4, 3, 2 d) 1, 4, 2, 3
Ans. C

38. Consider the following statements:
1. Amazon basin has equatorial type of climate covered with rainforests known as Llanos.
2. The Grasslands found in Orinoco basin are locally known as Campos and in central Brazil they are called Selvas.
3. The wet tropical forests in the lowlands of north Argentina and west Paraguay is locally known as Gran Chaco.
4. Central Chile has cool British type of climate.
Which of the above statements is/are incorrect?
Code:

a) 1 and 3 only b) 2, 3 and 4 only
c) 1, 3 and 4 only d) All the above
Ans. D

39. Consider the following statements:
1. Four countries of South America share the common border with Argentina.
2. Gauchos of Argentina are those Farms which run on the lines of a big factory.
3. The Trans-Andean railway line connects Uruguay-Chile.
Which of the following statements is/are correct?
Code:

a) 1 and 2 only b) 2 only
c) 2 and 3 only d) None of the above
Ans. D

40. The semi-humid areas of Argentina, Uruguay and Brazil, where the area is covered by the ALFALFA grasses are important areas for South America from economic perspective. Choose the correct statements in this regard.
1. ALFALFA grasses have high nutritious value and are the original grasses of this area.
2. ALFALFA is a leguminous plant which helps in maintaining the fertility of the soil.
3. These are areas of cattle rearing as cattle fatten very quickly on these grasses.
Code:
a) 1 and 2 only b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only d) All the above
Ans. B

41. Consider the following statements:
1. The lightest wood in the world is Carnauba.
2. The forests along the western slopes of the Andes is called ‘Montana’.
3. Tannin is a medicinal substance obtained from Quebracho tree found in Argentina.
4. Cattle are reared in western part of Argentina while Sheep is reared in eastern parts.
Which of the above statements is/are incorrect?
Code:
a) 1, 2 and 3 only b) 2 and 4 only
c) 2, 3 and 4 only d) All the above
Ans. D

42. South America is the fourth largest Continent in the world. Consider the following statements about South America and identify the incorrect ones:
1. South America is economically and industrially highly developed continent with high standard of living.
2. It has a large part lying in tropical belt and rich biodiversity monsoon forests on either side.
3. South America, Central America, Mexico and West Indies together make up Latin America as the inhabitants in this regions are migrants from Spain, Portugal, France and Italy.
Code:
a) 1 and 2 only b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only d) All the above
Ans. A

43. Which of the following statements is/are incorrect?
1. North America is linked to the continent of South America at Panama’s western border.
2. Lake Titicaca, one of the largest lakes of South America is located in Brazilian plateau.
3. Coffee is grown on very large plantations which are called Hazendas.
Code:
a) 1 and 2 only b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only d) All the above
Ans. D

44. Consider the following statements:
1. Australia is the smallest continent and together with New Zealand it is known as Australasia
2. It is the only country in the world that covers the entire continent
3. The Eastern Plateau of Australia is made up of old rocks, similar to the Deccan plateau in India
4. Most of the rivers of Australia rise in the Eastern Highlands
Which of the above statements is/are correct?
Code:

a) 1, 2 and 3 only b) 2 and 4 only
c) 1 and 2 only d) 3 and 4 only
Ans. B

45. Consider the following statements:
1. Nigeria is the only coal producing country of Western Africa and the coalfield is located in the scrapland of south eastern Nigeria
2. Oil is generally extracted from both hard nuts and from the pulp of the fruit of oil-palm tree in Africa
Which of the above statements is/are correct?
Code:
a) 1 only b) 2 only
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans. C

46. Consider the following statements:
1. ‘Merino’ is the most important breed of sheep, producing the best wool in the world.
2. ‘Jackaroos’ is the Hybrid of Kangaroo and jackle.
3. Australia is the largest producer of bauxite in the world.
4. The National Highways (major roads) in Australia are called Continental Highways.
Which of the above statements is/are correct?
Code:

a) 1, 3 and 4 only b) 1 and 3 only
c) 2, 3 and 4 only d) 2 and 4 only
Ans. B

47. The shaded areas in the outline map of Africa is represented by
a) Equatorial type of climate
b) Sudan type of climate
c) Tropical desert
d) China type of climate
Ans. B

48. Brazil, the coffee pot of the world is one of the largest countries in the world and is one of the leaders of developing world along with India and South Africa. Consider the following statements about Brazil.
1. It shares a border with every South American
2. Brazil is the fifth largest country in the world
3. The main upland area occupies most of the northern half of the country
Which of the above is/are incorrect?
Code:

a) 1 and 3only
c) 2 and 3 only
Ans. D

49. Consider the following statements:
1. All the planets of the solar system revolve around the sun in a clockwise direction in a circular path called Orbits.
2. All Planets rotate in the same direction in which they revolve.
3. Mercury takes maximum number of days to complete one revolution.
Which of the above statements is/are correct?
Code:

a) 1 and 2 only
c) All the above
Ans. D

50. Variation in the length of daytime and night time from seaso
a) The earth’s rotation on a tilted axis.
b) The earth’s revolution around the sun in an elliptical orbit.
c) Latitudinal position of a place.
d) Revolution of the earth on a tilted axis.
Ans. D

51. Consider the following states and its capital cities of Australia:
1. Victoria —Sydney.
2. Tasmania — Brisbane.
3. Queensland — Melbourne.
4. New South Wales — Hobart.
Which of the above is/are correctly matched?
a) 1 and 2 only b) 3 and 4 only
c) 1, 3 and 4 d) None of the above
Ans. D

52. Which of the following statements is/are correct?
1. Volga is the most important river of the plains of European Russia which falls into the Black Sea.
2. The Kamchatka peninsula is a region of earthquakes and volcanic activities.
3. The Caucasus Mountains run between the Black Sea and the Caspian Sea.
Code:
a) 3 only b) 1 and 2 only
c) 2 and 3 only d) All the above
Ans. C

53. Consider the following statements:
1. Most of the land area of the earth lies in the Northern Hemisphere
2. Greater part of the South America lies in the Southern Hemisphere
3. Southern part of the North America lies in the Southern Hemisphere
Which of the above statements is/are correct?
a) 1 and 2 only b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only d) All the above
Ans. A

54. Consider the following statement and choose the incorrect ones:
1. A chain of mountain ranges which are roughly parallel or run in one general direction is called Massifs.
2. A Gorge is an U-shaped valley
3. Taiga is a wide belt of coniferous forests stretches from the Atlantic to the pacific across Canada
Codes:
a) 1 and 3 only b) 2 and 3 only
c) 1 and 2 only d) None of the above
Ans. C

55. Consider the following statements:
1. Australia is primarily Agricultural and Pastoral country.
2. High percentage of population of Australia is urban.
3. Australia is industrially highly developed continent.
Which among the above is/are correct?
Code:
a) 1 and 2 only b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only d) All the above
Ans. D

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

<< Go Back to Main Page

For Study Materials Call Us at +91 8800734161 (MON-SAT 11AM-7PM)