(MCQ) NCERT Books Class-8 : Modern India

ncert logo

(MCQ) NCERT Books Class-8 : Modern India


1. Consider the following statements:
1. The Cripp’s Mission agreed to the demand for a Constituent Assembly
2. The People of the States were given proper representation in the proposed Constituent Assembly of Cripp’s Mission
Which of the above statements is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. A

2. Consider the following statements:
1. On 8 August 1940, the All India Congress Committee at a meeting in Bombay passed the resolution for Quit India Movement
2. Vinoba Bhave was declared the leader of the Quit India Movement
Which of the above statements is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. D

3. Arrange the following events chronologically:
1. Cripp’s Mission
2. Cabinet Mission
3. Quit India Movement
4. Individual Satyagraha
5. RIN Mutiny
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
a) 1 – 4 – 2 – 3 – 5
b) 4 – 1 – 3 – 5 – 2
c) 4 – 1 – 3 – 2 – 5
d) 4 – 1 – 2 – 3 – 5
Ans. B

4. Who among the following did not take part in Individual Satyagraha?
1. Aruna Asaf Ali
2. Satyawati
3. Lakshmi Swaminathan
4. Mian Iftikhar-ud-din
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
a) 1 and 2
b) 1 and 4
c) 1, 2 and 3
d) 1, 2 and 4
Ans. D

5. Which of the following is not correct?
a) In 1954, freedom fighters liberated Dadra and Nagar Haveli from Portuguese rule
b) In 1964, Government of India and Portugal entered into an agreement under which Portuguese rule came to an end in India
c) In 1948, there was a revolt in Mahe and French administration surrendered
d) Tristao Braganza Cunha, founded congress committee in 1928 in Goa
Ans. B

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

6. Consider the following statements:
1. In February 1948, the Indian troops entered Secunderabad and the Nizam of Hyderabad Surrendered
2. In September 1948, the people of Junagadh voted in favour of the state acceding to India
Which of the above statements is/are not correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. C

7. Which of the following is/are correct?
1. In 1922, the Congress session held at Gaya and presided over by Abul Kalam Azad, rejected the proposal for entering the legislation
2. At a special session held at Delhi under the Presidentship of CR Das, the Congress permitted the Swarajists to contest the elections Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. D

8. Consider the following statements:
1. The first session of All India Trade Union in 1920 was presided by N M Joshi
2. Madras Labour Union was formed in 1920
Which of the above statements is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. D

9. Consider the following statements:
1. The congress session at madras, which was presided over by M. A. Ansari in 1927 passed the Independence Resolution, which declared the attainment of complete Independence as the goal of the Indian people
2. In December 1925, under the Presidentship of Motilal Nehru, the congress passed the resolution demanding Dominion status Which of the above statements is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. A

10. Consider the following statements:
1. Muslim League boycotted the Simon Commission
2. Muslim League was holding its session at the same place and time where Congress session were held during 1916 and 1924
Which of the above statements is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. C

11. The President of the Congress session which passed the National Economic Programme was
a) Motilal Nehru
b) Jawaharlal Nehru
c) Vallabhbhai Patel
d) Subhash Chandra Bose
Ans. C

12. Who among the following attended the first Round Table Conference in London?
1. Muslim League
2. Congress
3. Indian Princes
4. Hindu Mahasabha
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
a) 1 and 3
b) 1 and 4
c) 1 and 2
d) 1, 3 and 4
Ans. D

13. Consider the following statements:
1. In Tamil Nadu C. Rajagopalchari led a march similar to the Dandi March in April 13, 1931 from Tanjore to Vedaranyam
2. In Dharsana, Sarojini Naidu led the Salt Satyagraha Which of the above statements is/are not correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. A

14. The All India States People’s Conference was formed in 1927 and the secretary of this organization was
a) Ramanauda Tirtha
b) Mohammad Abdullah
c) Pattum Thanu Pillai
d) Balwant Rai Mehta
Ans. D

15. Consider the following statements:
1. Indian Councils Act 1919 introduced Dyarchy at centre
2. Government of India Act 1935 introduced the Provincial Autonomy
Which of the above statements is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. B

16. Consider the following statements about 1937 elections:
1. Muslim League won a less than a quarter of the seats in the North West Frontier Province
2. Hindu Communal Parties could win ten percent of seats in Bombay province
Which of the above statements is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. D

17. The Swadeshi Steam Navigation Company was founded by
a) Surendranath Banerjee
b) Veeraragavachariar
c) V O Chidambaram Pillai
d) Veerasalingam
Ans. C

18. During the First World War a group of revolutionaries in Kabul proclaimed a Provisional Government of Free India with
a) Barkatullah as President
b) Bagha Jatin as Prime Minister
c) Kartar Singh Sarabha as the Head of the Government
d) Raja Mahendra Pratap as President
Ans. D

19. Which of the following is not correct?
a) The decision to launch Individual Satyagraha Movement was taken in Ramgarh session of the Congress
b) The session presided by Maulana Abul Kalam Azad in 1940 launched the Individual Satyagraha Movement
c) The first Satyagrahi of Individual Satyagrahi Movement was Rajagopalachari
d) Srikrishna Sinha was the premier of Bihar during Individual Satyagraha Movement
Ans. C

20. Consider the following statements:
1. Badruddin Tyabji presided the third Congress session which held at Madras
2. First Congress session was attended by 72 delegates from all Presidencies and Provinces and the leaders include Pherozshah Mehta, S Subramaniya Iyer, P Ananda Charlu, Surendranath Bannerjee and Gopal Krishna Agarkar Which of the above statements is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. A

21. In which annual session of the Congress, the Congress gave it support to the ‘Boycott’ and ‘Swadeshi’?
a) Banaras session in 1905
b) Calcutta session in 1906
c) Surat session in 1907
d) Madras session in 1908
Ans. B

22. The ‘Satyarth Prakash’ speaks the philosophy of
a) Brahmo Samaj
b) Veda Samaj
c) Ramakrishna Mission
d) Arya Samaj
Ans. D

23. Nai Talim Scheme of Education was propounded by
a) Rabindranath Tagore
b) Mahatma Gandhi
c) Dr Radhakrishnan
d) Dr Zakir Hussain
Ans. B

24. Consider the following sentences.
1. Jahandhar Shah was put to death by Zulfiqar Khan
2. Farukhshiyar was raised to throne by the Sayyid brothers
3. Nizam-ul-Mulk overthrew Farukhshiyar who was supportive of the Sayyid brothers
Which of the above statements is/are correct?
a) Only 1
b) Only 2
c) Only 3
d) 2 and 3
Ans. B

25. Consider the following sentences:
1. Nizam-ul-Mulk led the nobles in overthrowing of the Sayyid brothers
2. Mohammad Shah was the emperor when the third Panipat war took place
Which of the above statements is/are correct?
a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. A

26. Which of the following statements is /are correct?
1. Asaf Jahi dynasty was established by Chin Qilich Khan and his successors are called as Nizams of Awadh
2. Murshid Quli Khan shifted his capital to a town in central Bengal which he renamed Murshidabad.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. B

27. Which of the following statements about the State of Awadh is/are not correct?
1. Saddat Khan, the Governor of Awadh, was succeeded by his son-in-law Shuja-ud-daulah who suppressed lawlessness and improved the finances
2. At the time of Saadat Khan the rulers of Awadh organised a powerful army, which was composed of, besides Hindus and Muslims, Naga Sanyasis as well
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. A

28. Consider the following statements:
1. The Rajputs regained influence during the period of later Mughals and were frontline supporters against the Jats and Marathas
2. Sawai Jai Singh built astronomical observatories at Delhi, Ujjain, Benaras, Jaipur, Agra and Mathura
Which of the above statements is/are not correct?
a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. B

29. Consider the following statements:
1. The Sikh Misls emerged on the decline of Mughal power in Punjab due to repeated invasions of Ahmad Shah Abdali
2. Even Nadir Shah failed to subdue the Sikh Misls Which of the above statements is/are not correct?
a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. D

30. Which of the following about the state of Mysore is not correct?
a) It was a part Deccan Subah
b) Hyder Ali began his career as a soldier and established his dynasty in Mysore
c) Tipu Sultan gave respect to all faith and won the support of his subjects
d) Tipu Sultan had good knowledge of international developments
Ans. A

31. Which among the following is the correct sequence of Peshwas who ruled Marathas?
a) Shivaji, Shahu, Balaji Vishwanath
b) Balaji Vishwanath, Baji Rao-I, Balaji Baji Rao
c) Balaji Baji Rao, Baji Rao I, Balaji Vishwanath
d) Baji Rao I, Balaji Baji Rao, Balaji Vishwanath
Ans. B

32. Third Battle of Panipat (1761) was fought between
a) Jats and Sikhs
b) Marathas and Mughals
c) Marathas and Ahmad Shah Abdali
d) Peshwas and Gaekwads
Ans. C

33. Consider the following statements:
1. The tax realized by the Marathas from the areas inside their domain, equal to one-fourth of the revenue paid to the Mughal Empire, was known as the Chauth.
2. The tax realized by the Marathas equal to one-tenth of land revenue was known as the Sardeshmukhi.
Which of the above statements is/are correct?
a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. B

34. Which of the following statements about the battle of Plassey is/are correct?
1. The battle of Plassey was fought between Siraj-ud-daulah and the English on 23 June 1757.
2. In this battle Mir Jafar supported English Company but Jagath Seths supported the Nawab.
3. Mir Jafar was made the Nawab and he gave away large sums of money to Clive and other officials of the English Company as reward for their support.
4. This battle marks the beginning of the establishment of British power in India.

Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
a) 1, 2 and 3
b) 2, 3 and 4
c) 1, 3 and 4
d) All the above
Ans. C

35. Which of the following statements about Battle of Buxar is/are correct?
1. The battle of Buxar took place on 22 October 1764.
2. Mir Qasim the Nawab of Bengal, Shuja-ud-daulah the Nawab of Awadh, the Mughal Emperor Shah Alam prepared for a battle against the British.
3. In 1765, Shuja-ud-daulah and Shah Alam signed treaties at Allahabad with Clive who had become the Governor of the Company.
4. Under these treaties, the English Company secured the Diwani of Bengal, Bihar and Orissa.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
a) 1, 2 and 3
b) 2, 3 and 4
c) 1, 3 and 4
d) All the above
Ans. D

36. Consider the following statements:
1. In 1773, Warren Hastings was made the Governor of British territory in India.
2. In 1772, the Dual Government was abolished and Bengal was brought under the direct control of the company.
Which of the above statements is/are not correct?
a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. B

37. Consider the following statements:
1. Between 1785-1797, although Cornwallis followed the policy of non-intervention, John Shore followed the policy of annexation.
2. The policy of non-intervention was given up in the case of Mysore State.

Which of the above statements is/are correct?
a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. B

38. Consider the following statements:
1. The first ruler to accept the Subsidiary Alliance was the Nawab of Awadh.
2. When Warren Hastings returned to England after having a huge personal fortune, he was tried by the Parliament for taking bribes from the Indian rulers.
Which of the above statements is/are not correct?
a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. A

39. Consider the following statements:
1. Lord Curzon was the Governor General, who led to the expansion of British power in India and the neighbouring countries.
2. Marques of Hastings was the Governor-General who waged a war against Nepal.
Which of the above statements is/are correct?
a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. B

40. Which of the following statements about the Regulating Act of 1773 is/are not correct?
1. This was the first direct interference made by the British government in the affairs of India.
2. The Company’s Directors were asked to lay before the British government all correspondence and documentary regarding the civil, military and revenue affairs of the Company.
3. The President of the Company’s Calcutta factory, who used to be the Governor of Bengal, was made the Governor-General of all the Indian territories of the Company.
4. For the administration of Justice, the Act proposed the setting up of a Supreme Court at Bombay.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
a) 1 and 2
b) 2 and 3
c) Only 4
d) All the above
Ans. C

41. Which of the following statements about Pitt’s India Act, 1784 is/are correct?
1. This act was named after William Pitt the younger, the then Prime Minister of Britain.
2. This Act set up a Board of Control in Calcutta, through which the British government could fully control the Company’s civil, military and revenue affairs in India.
3. A system of dual government of British India by the British Government and the Company was set up.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
a) 1 and 2
b) 2 and 3
c) 1 and 3
d) All the above
Ans. C

42. Give the correct chronology of following events.
1. Widow Remarriage Act
2. Slavery made illegal
3. Establishment of Benaras Sanskrit School
4. Decision to introduce European system of education
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
a) 1, 2, 3, 4
b) 2, 3, 4, 1
c) 2, 4, 3, 1
d) 3, 4, 2, 1
Ans. D

43. Which of the following statements about Act of 1861 is/are correct?
1. The number of ordinary members of the Executive Council was increased to five.
2. The membership of the Legislative Council was enlarged by an addition of six to twelve more members.
3. The Presidencies of Bengal, Madras and Bombay Council consisting of three members.
4. Legislative Councils was created in the provinces which comprised of members of the executive council and other members whose number varied from four to eight.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
a) 1 and 2
b) 1, 2 and 3
c) 3 and 4
d) All the above
Ans. D

44. The title of Vidyasagar conferred to Ishwar Chandra by
a) The Mughal emperor
b) The British emperor
c) The Sanskrit College in Calcutta
d) The Hindu College in Calcutta
Ans. C

45. Consider the following statements:
1. M.G. Ranade was one of the founder of Prarthana Samaj, who was also one of the founder of Indian National Congress and founded the ‘Indian National Social Conference’ in 1887.
2. The Indian National Social Conference met once in every two years when the sessions of the Indian National Congress were held.
Which of the above statements is/are not correct?
a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. B

46. Which of the following is/are correct about the Veda Samaj?
1. Veda Samaj was established in Madras in 1864
2. Veda Samaj advocated discarding of caste distinctions and promotion of widow remarriage and girls education
3. Veda Samaj also condemned the superstitions and the rituals of the Orthodox Hinduism but advocated the Vedas as the ultimate source of knowledge
4. Veda Samaj propagated belief in one Supreme God
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:

a) 1, 2 and 3
b) 2, 3 and 4
c) 1, 2 and 4
d) All the above
Ans. C

47. Consider the following statements:
1. In 1878, the Arms Act was passed which forbade Indians from possessing arms
2. The underlying philosophy of Wood’s Despatch was “creating a properly articulated system of education from the primary school to the university”.
3. Wood’s Despatch led to the establishment of the ‘Public Instruction Departments’ in the provinces Which of the above statements is/are not correct?
a) 1 and 2 b) 2 and 3
c) 1 and 3 d) None of the above
Ans. D

48. Consider the following statements:
1. ‘Surendranath Banerjee’ was the first Indian leader to bring together people from all parts of the country for the first all-India National conference held at Calcutta in December 1883

2. The second session of the Congress, held at Calcutta and attended by 450 delegates, had been described as ‘the nucleus of a future parliament for our country’
Which of the above statements is/are correct?
a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. A

49. Consider the following statements:
1. Dadabhai Naoroji was also elected to British parliament and promoted the cause of India in that body
2. Dadabhai Naoroji said that the poverty of the Indian people was the result of exploitation of India by the British
Which of the above statements is/are correct?
a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. C

50. Consider the following statements:
1. During 1885-1905, the Congress demanded more powers for the Legislative Council and the creation of the Legislative Councils in provinces where they did not exists
2. During 1885-1905, the Congress also demanded that the reduction in land revenue and changes in government economic policies, to facilitate the growth of Indian industries
Which of the above statements is/are correct?
a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. C

51. Which of the following statements about Morley—Minto reforms is/are correct?
1. the membership of the central and provincial legislative councils was enlarged.
2. it introduced communal electorates as a part of these reforms.
3. promise to establish a representatives government.
4. withdraw the partition of Bengal.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:

a) Only 1 and 4
b) Only 1 and 2
c) 1, 2 and 3
d) All the above
Ans. B

52. Why the Lucknow Pact of 1916 was famous in Indian History?
1. The ‘moderate’ and ‘extremist’ groups of Indian National Congress were reunited under this pact
2. The Congress and the Muslim League signed this pact to work together
3. Under this pact, British promised to establish parliamentary type of Government in India
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:

a) 1and 2
b) 2 and 3
c) 1 and 3
d) All the above
Ans. A

53. Which of the following statements about the Act of 1858 is/are correct?
1. It put an end to the rule of the Company and British Government in India was controlled by the British Crown.
2. After this Act, a minister of the British Government called the ‘Secretary of State’ was made responsible for the Government in India.
3. Governor-General was given the title of Viceroy
4. Company didn’t follow the Act and they revolted against monarch.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:

a) 1, 2 and 3
b) 2, 3 and 4
c) 1. 3 and 4
d) All the above
Ans. A

54. Consider the following statements:
1. The system of budget was introduced in the GoI Act of 1861.
2. According to the Indian Councils Act of 1892, the members of the Legislative Council were now given the right to ask questions and discuss the budget.
Which of the above statements is/are correct?
a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. B

55. Which of the following statements about Satyasodhak Samaj is/are correct?
1. Its aim was to work for winning equal rights for the people of the oppressed caste.
2. Opposed the supremacy of the Brahmins.
3. Was opened only for lower caste people.
4. It was established in the year 1873.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:

a) 1 and 2
b) 3 and 4
c) 1, 2 and 4
d) 1, 2, 3 and 4
Ans. C

NCERT BOOKS GIST

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

<< Go Back to Main Page