(MCQ) NCERT Books Class-10 : Story of Civilization (Old)

ncert logo

(MCQ) NCERT Books Class-10 : Story of Civilization(Old)

1. Which among the following can be categorized as the fallout(s) of Russian Revolution?
1. Widespread acceptance of laissez-fairism.
2. Increase in the dignity of labour.
3. Mitigation of discriminations based on race, colour and sex.
4. Abolition of slavery.
5. Promotion of internationalism.
Code:
a) 1, 2 and 3
b) 1, 4 and 5
c) 2, 3 and 5
d) 1, 2 and 4
Ans. C

2. Which among the following can be associated with the ‘Meerut Conspiracy Case’?
1. It was related to labourers and worker’s movement in India.
2. The nationalist leaders of India refused to provide legal help to the accused.
3. The accused list had both Indians as well as Englishmen.
4. The accused could evoke sympathy and concern even from foreign countries.
Code:
a) 1, 2 and 3
b) 2, 3 and 4
c) 1, 2 and 4
d) 1, 3 and 4
Ans. D

3. The Non-Aligned Movement (NAM) was founded in Belgrade in 1961. Consider the following statements.
1. Policies of NAM members are formulated on the basis of their respective national psyches.
2. The policy of NAM is opposed to all forms of foreign aggression, domination or interference.
Choose the correct statement(s):
a) 1 only
b) 2 only
c) 1 and 2
d) None of the above
Ans. C

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

4. The socio – religious reform movements of the 19th century had a slow start among the Muslim community. Why was it so?
1. The growth of middle classes among Muslims were slow and weak.
2. The orthodox elements were too powerful.
3. Muslims were often insulated from other communities and groups.
Code:
a) 1 only
b) 2 only
c) 3 only
d) 1, 2 and 3
Ans. A

5. Identify the features which were responsible for the rise of Hitler and Nazism in Germany.
1. Success of Bolshevik Revolution.
2. Presence of Corporate State.
3. Weak nature of Weimar Constitution.
4. Growth of anti – Jewish sentiments.
5. The Great Depression.
Code:
a) 1, 2, 3 and 4
b) 1, 3, 4 and 5
c) 2, 3, 4 and 5
d) 1, 2, 4 and 5
Ans. B

6. Consider the following statements.
1. Imperialism is an age-old phenomenon whereas colonialism has its origin linked to industrial and material boom.
2. Colonialism always leads to the impoverishment of local economy, but it need not be the case with imperialism.
3. Forced annexation is an integral component of both imperialism and colonialism.
Choose the correct statement(s):
a) 1 and 2
b) 2 and 3
c) 1 and 3
d) 1, 2 and 3
Ans. A

7. Which among the following were responsible for the rise of extremism in Indian nationalist movement?
1. Victory of Japan over Russia in 1905.
2. Policies of Lord Curzon.
3. Success for October Revolution.
4. Rise in the awareness among the people.
Code:
a) 1, 2 and 4
b) 2, 3 and 4
c) 1, 3 and 4
d) 1, 2, 3 and 4
Ans. A

8. Which among the following can be categorized as the implications of the Chinese Communist Revolution 1949?
1. Weakening of imperialism in Asia.
2. Initiation of economic reorganization in China.
3. Continuation of political reorganization in China.
4. Mutation of Cold War.
Code:
a) 1, 2 and 3
b) 2, 3 and 4
c) 1, 3 and 4
d) 1, 2 and 4
Ans. D

9. Which among the following can be categorized as the repercussions of the Spanish Civil War?
1. Variation in the balance of power in Europe.
2. Assertion of military power of Germany and Italy.
3. Destruction of Spanish republic.
Code:
a) 1 and 2
b) 2 and 3
c) 1 and 3
d) 1, 2 and 3
Ans. D

10. Which among the following can be termed as the repercussions of ‘Suez War’?
1. Isolation of USSR.
2. Strengthening of Arab countries.
3. Withdrawal of Britain and France from Egypt.
Code:
a) 1 and 2
b) 2 and 3
c) 1 and 3
d) 1, 2 and 3
Ans. B

11 Identify the characteristic features of the New Economic Policy introduced by USSR in the year 1921?
1. Peasants were allowed to sell their produce in open markets.
2. Payment of wages in cash was reintroduced.
3. Production and sale of goods in some industries under private control was allowed.
Code:
a) 1 and 2
b) 2 and 3
c) 1 and 3
d) 1, 2 and 3
Ans. D

12. Which among the following factors were responsible for the slow industrial development in USSR/Russia?
1. Absence of mineral resources.
2. Lack of capital
3. Non – availability of free labour
Code:
a) 1 and 2
b) 2 and 3
c) 1 and 3
d) 1, 2 and 3
Ans. B

13. Which among the following factors inspired the British to introduce modern education in India?
1. Need for educated Indians in minor administrative jobs.
2. Dissemination of European culture.
3. Non availability of British for all jobs.
4. Weakening of traditional educational system.
Code:
a) 1, 2 and 4
b) 2, 3 and 4
c) 1, 3 and 4
d) 1, 2 and 3
Ans. D

14. What grounds were stated by the United States and South Vietnam for extending their war into Cambodia?
1. Inhuman atrocities were being committed by the Khmer Rouge regime.
2. War supplies were being provided to the Vietnamese from bases in Cambodia.
3. US soldiers were being held in captivity inside Cambodia.
Code:
a) 1 only
b) 2 only
c) 3 only
d) None of the above
Ans. B

15. Which among the following can be categorized as the outcomes of revolt of 1857?
1. Increase in the political consciousness of IndiAns.
2. Transformation of Indian states as loyal allies of the British.
3. End of religious appeasement strategies.
4. Decline of authority of Indian princes over IndiAns.
5. Strengthening of social reform movements.
Code:
a) 1, 2, 3 and 4
b) 1, 2, 4 and 5
c) 1, 3, 4 and 5
d) 1, 2, 3 and 5
Ans. B

16. Which among the following were implications of the successful revolution in Turkey?
1. Initiation of a programme to modernize Turkey.
2. Inception of Turkey as a republic.
3. State patronage to the institution of Caliph.
4. Separation of education from the hands of religious leaders.
Code:
a) 1, 2 and 3
b) 2, 3 and 4
c) 1, 2 and 4
d) 1, 3 and 4
Ans. C

17. Why did the Western countries continue to appease Japan despite her major acts of aggression during the times of WW II?
1. They wanted Japan to destabilize China as well as USSR.
2. Britain did not want to endanger her possessions in Asia.
3. The threat of Japan was miniscule in comparison with that of Italy and Germany.
Code:
a) 1 and 2
b) 2 and 3
c) 1 and 3
d) 1, 2 and 3
Ans. A

18. Starting from the earliest arrange the following events.
1. Quit India Movement
2. Atlantic Charter
3. Cripps Mission
4. Individual Satyagraha
Code:
a) 4 – 2 – 3 – 1
b) 2 – 4 – 3 – 1
c) 3 – 4 – 2 – 1
d) 4 – 3 – 2 – 1
Ans. A

19. Consider the following statements about imperialism:
1. It refers to the expansion of power by a country beyond it’s own borders.
2. Direct political control is an essential feature.
3. Colonialism is the only way to achieve it.
Which of the above statements is/are correct?
a) 1 only
b) 1 and 2 only
c) 1 and 3 only
d) 1, 2 and 3
Ans. A

20. Where was the annual session of Congress held in year 1907 which saw the Congress split?
a) Calcutta
b) Bombay
c) Surat
d) Allahabad
Ans. C

21. Which of the following statements is correct regarding the Inter-War period?
1. Britain and France were playing very active role in opposing and suppressing fascism.
2. The Soviet Union had signed a Non-Aggression Pact with Germany in 1939.
3. The USA was the leader of the League of Nations.
Select the correct option using the codes given below.
a) 1 only
b) 2 only
c) 1 and 3 only
d) 2 and 3 only
Ans. B

22. The panels of Sanchi Stupa depict :
1. Buddha’s story through his images.
2. Landscape of trees, yakshas and yakshinis.
Select the correct option using the codes given below.
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) None
Ans. B

23. The growing popularity of image worship during ancient period stimulated developments in architecture.
Which religion did not contribute to these developments?
a) Mahayana Buddhism
b) Hinduism
c) Hinayana Buddhism
d) Jainism
Ans. C

24. Consider the following statements about the Rathas Mahabalipuram:
1. The Ratha is a shrine carved out of a single rock.
2. They are named after the Pandavas.
3. All of them are of exactly the same size.
Which of the above statements is/are correct?
a) 1 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1 and 2 only
Ans. D

25. The famous bronze sculpture of Nataraja is a masterpiece of which dynasty?
a) Pallavas
b) Cheras
c) Cholas
d) Pandyas
Ans. C

26. The British did not receive the Diwani rights for which of the following regions after the Battle of Buxar?
a) Awadh
b) Bengal
c) Bihar
d) Orissa
Ans. A

27. Which of the following statement is incorrect about Simon Commission?
a) It consisted solely of Englishmen.
b) It’s purpose was to look into the working of the Government of India Act of 1919.
c) It’s term of reference held out promises for steps towards Swaraj.
d) It was vehemently opposed throughout India.
Ans. C

28. Which of the following was not a provision of the Morley-Minto Reforms, 1909?
a) Introduction of dyarchy.
b) Separate electorates for the Muslims.
c) The memberships of the provincial legislative councils to be enlarged.
d) Limited franchise to landlords and chambers of commerce.
Ans. A

29. Which of the following events did not happen at the Lucknow session of Congress in 1916?
a) A pact was signed between Congress and Muslim League.
b) Tilak was welcomed back in Congress.
c) Gandhiji’s first speech at the Congress sessions.
d) Moderates and Extremists reconciled with each other.
Ans. C

30. Which of the following were the aims of the Non-Cooperation Movement?
1. Remedying the Punjab massacre
2. Undoing the Khilafat wrong
3. Complete independence
Select the correct choice using the codes.
a) 2 and 3 only
b) 1 and 2 only
c) 1 and 3 only
d) 1, 2 and 3
Ans. B

31. Which of the following industries was not a favourite among the European capitalists to invest in Asia or Africa?
a) Textile
b) Mining
c) Plantation
d) Railway
Ans. A

32. Philippines was acquired by the US after paying 20 million dollars to which imperialist Power?
a) France
b) Britain
c) Spain
d) Dutch
Ans. C

33. Which of the following countries were taken away from the Turkish empire after the First World War?
1. Syria
2. Palestine
3. Iraq
4. Iran
Select the correct option using the codes.
a) 2 and 3 only
b) 1, 2 and 4 only
c) 1, 2 and 3 only
d) 1 and 3 only
Ans. C

34. Which of the following was not one of the reasons behind the First World War?
a) Internal conflicts in Europe including the Pan-Slav and Pan-German movements.
b) Formation of dangerous alliances.
c) Serbia’s frustration with Austria over the latter’s role in the Balkan wars.
d) Anti-imperialist movements in Asian countries.
Ans. D

35. Which of the following countries started the Balkan Wars in 1912?
1. Greece
2. Serbia
3. Austria
4. Bulgaria
Select the correct option using the codes.
a) 1 and 4 only
b) 1, 2 and 4 only
c) 1, 2 and 3 only
d) 2 and 3 only
Ans. B

36. Which American President is famous for his peace proposal known as the Fourteen Points?
a) Woodrow Wilson
b) Theodore Roosevelt
c) Calvin Coolidge
d) Franklin Delano Roosevelt
Ans. A

37. Which of the following dynasties were destroyed after the First World War?
1. Romanov
2. Habsburg
3. Hohenzollern
4. Bourbon
Select the correct option using the codes.
a) 2 and 3 only
b) 1, 2 and 4 only
c) 1, 2 and 3 only
d) 1, 3 and 4 only
Ans. C

38. Which of the following features were common in the fascist movements of Europe after the First World War?
1. Hostility to democracy
2. Belief in socialism
3. Aim of establishing dictatorships.
Select the correct option using the codes.
a) 1 and 3 only
b) 2 and 3 only
c) 1 and 2 only
d) 3 only
Ans. A

39. Which of the following countries was not a member of the Anti-Comintern Pact, 1937?
a) Germany
b) Italy
c) Austria
d) Japan
Ans. C

40. In the context of reforms in the Soviet Union in 1980s, perestroika meant
a) Restructuring
b) Openness
c) Transparency
d) Efficiency
Ans. A

NCERT BOOKS GIST

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

<< Go Back to Main Page