(MCQ) NCERT Books Class-9 : Story of Civilization(Old)

https://iasexamportal.com/sites/default/files/ncert-logo.jpg

(MCQ) NCERT Books Class-9 : Story of Civilization(Old)

1. Among the choices given, which Age was the earliest in man’s evolution?
a) Neolithic
b) Chalcolithic
c) Mesolithic
d) Palaeolithic
Ans. D

2. The first metal to be discovered and used for making tools was
a) Tin
b) Copper
c) Iron
d) Silver
Ans. B

3. The word Chalcolithic is formed from chalkas meaning copper and lithos meaning
a) Iron
b) Tin
c) Stone
d) Bronze
Ans. C

4. Consider the following statements about the Harappan Civilization:
1. Lothal was a dockyard.
2. The animal horse was used extensively for transport purposes.
Which of the above statements is/are correct?
a) 2 only
b) 1 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. B

5. The now famous Rosetta stone was used to decipher which ancient script?
a) Hieroglyphic
b) Cuneiform
c) Brahmi
d) Sumerian
Ans. A

6. Consider the following features of ancient Indian society as noted by the Chinese traveller Fa-Hien:
1. There was a group of people who were outcastes and lived outside villages.
2. The conditions of Shudras were worse than these outcastes.
Which of the above statements is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. A

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

7. Consider the following statements about the religious beliefs of the early Aryans :
1. Yajnas were performed in temples to please the gods.
2. Brahma, Vishnu and Shiva were the chief gods.
Which of the above statements is/are correct?
a) 2 only
b) 1 only
c) Neither 1 nor 2
d) Both 1 and 2
Ans. C

8. Consider the following statements about the Buddhist sangha:
1. It was a very disciplined and democratic organization.
2. The monks stayed in the viharas throughout the year practicing meditation.
Which of the above statements is/are correct?
a) 2 only
b) 1 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. B

9. The Chinese thinker Confucius was
a) A contemporary of Mahavira and the Buddha.
b) More of a statesman than a religious leader.
c) Both (a) and (b)
d) Neither (a) nor (b)
Ans. C

10. Tenochtitlan, or the ‘Palace of Tenocha’, was the capital city of which American empire of 14thcentury AD?
a) Aztecs
b) Incas
c) Mayas
d) None of the above
Ans. D

11. Consider the following statements about the Incas of South America:
1. They are famous for their engineering skills.
2. Machu Picchu, a fortress city in Peru, was built by them.
Which of the above statements is/are correct?
a) Neither 1 nor 2
b) 1 only
c) 2 only
d) Both 1 and 2
Ans. D

12. Consider the following observations of Ibn Battuta during his visit to the kingdom of Mali:
1. The society was matriarchal.
2. He had seen such a system in only one other society, the Indians of Malabar.
3. There was no security to the travellers from robbers and brigands in the country.
Which of the above statement(s) is/are correct?
a) 1, 2 and 3
b) 1 only
c) 1 and 2 only
d) 2 and 3 only
Ans. C

13. Which among the following is/are true with regard to the religious practices of the Aryans?
1. Personification of natural phenomena.
2. Absence of temples.
3. Performance of sacrifices.
4. Observance of rituals.
Code:

a) 1, 2 and 4
b) 2, 3 and 4
c) 1, 2 and 3
d) 1, 2, 3 and 4
Ans. D

14. Which among the following can be termed as implications of the discovery and use of iron?
1. Rise of towns and cities.
2. Development of crafts.
3. Weakening of barter system.
4. Erosion of social distinctions.
5. Improvement in the means of transport.
Code:

a) 1, 2, 3 and 4
b) 2, 3, 4 and 5
c) 1, 2, 4 and 5
d) 1, 2, 3 and 5
Ans. D

15. From the 13th century onwards the most significant religious movements in India were Bhakti and Sufi movements. Identify the similarities between the two?
1. Acceptance of formalism in religion.
2. Emphasis on the love and devotion to God.
3. Concept to human brotherhood.
Code:

a) 1 and 2
b) 2 and 3
c) 1 and 3
d) 1, 2 and 3
Ans. B

16. The Muslim calendar started in A.D. 622 because of which event that happened in this year?
a) Muhammad’s birth
b) Muhammad’s migration from Mecca to Medina
c) Muhammad’s death
d) None of the above
Ans. B

17. The famous literary work Rubaiyat was composed by
a) Omar Khayyam
b) Al-Firdausi
c) Ibn Sina
d) Al-Khwarizmi
Ans. A

18. In medieval Japan, Shogun was the
a) Eldest Prince
b) Head Priest
c) Commander of Japan’s Army
d) None of the above
Ans. C

19. The Last Supper and Mona Lisa are the two most famous paintings of which Renaissance artist?
a) Leonardo da Vinci
b) Michelangelo
c) Raphael
d) None of the above
Ans. A
    

20. The first significant work in a modern European language was Divine Comedy written by
a) Thomas Moore
b) Dante Alighieri
c) William Shakespeare
d) Cervantes
Ans. B

21. Consider the following statements
1. The printing press was invented by Gutenberg in 15th century A.D.
2. The Chinese had invented the art of printing centuries earlier.
Which of the above statement(s) is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans. C

22. The steam locomotive was developed for use in inter-city railways by
a) James Watt
b) Eli Whitney
c) George Stephenson
d) None of the above
Ans. C

23. Which among the following were responsible for the erosion of Roman Civilization?
1. Presence of slave labour.
2. Emergence of Christianity.
3. Invasion of German tribes.
4. Faulty law and administrative setup.
Code:

a) 1, 2 and 4
b) 1, 2 and 3
c) 2, 3 and 4
d) 1, 3 and 4
Ans. B

24. Which among the following events succeeded the process of German Unification?
1. Emergence of Germany as a strong power in Europe.
2. Initiation of heavy industrialization.
3. Germany’s scramble for colonies.
Code:

a) 1 and 2
b) 1 and 3
c) Only 3
d) 1, 2 and 3
Ans. D

25. Capitalism is an economic system, where large scale capital is used in the process of production. 

 Indentify the characteristic features of capitalism.
1. Private ownership of means of production.
2. Production for need.
3. Fast moving economy.
4. Investment for profit.
Code:

a) 1, 2 and 3
b) 2, 3 and 4
c) 1, 3 and 4
d) 1, 2 and 4
Ans. C

26. Industrial Revolution, an epoch making event of the 18th century had its genesis in Britain.
Which among the following factors helped Britain to be the first country to get industrialized?
1. Absence of social stratification.
2. High level of political stability.
3. Proximity to coal and iron mines.
4. Naval superiority.
5. Availability of colonies.
Code:

a) 1, 3, 4 and 5
b) 2, 3, 4 and 5
c) 1, 2, 4 and 5
d) 1, 2, 3 and 4
Ans. B

27. The chief characteristic of the Renaissance way of thinking was ‘Humanism’. Which among the following can be associated with the same?
1. Direct correlation between humans and divinity.
2. Rejection of religious asceticism.
3. Emphasis on the right to pleasure of earthly desires.
Choose the correct statement(s):
a) 1 and 2
b) 2 and 3
c) 1 and 3
d) None of the above
Ans. B

28. The political system that developed in the early nation-states was absolutist. Which among the following were outcomes of the absolute regime?
1. End of instability created by the feudal system.
2. Installation of powerful states.
3. Prosperity to merchants and traders.
4. Fair and uniform laws.
Code:
a) 1, 2 and 4
b) 2, 3 and 4
c) 1, 3 and 4
d) 1, 2 and 3
Ans. D

29. The Maya civilization is said to be one of the oldest Mesoamerican civilizations. Which among the following can be associated with it?
1. Economy based on agriculture.
2. Emphasis on religious rites and rituals.
3. Practice of Human sacrifice.
4. Prevalence of city – states.
5. Pictographic writing style.
Code:

a) 1, 3 and 4
b) 1, 3 and 5
c) 1, 2, 3 and 4
d) 1, 2, 4 and 5
Ans. C

30. Consider the following statements.
1. They were creators of a powerful civilization around Andean region of South America in the
14th and 15th centuries.
2. The cities had huge structures.
3. They were famous for their engineering skill.
4. Their emperor was regarded as the descendant of the sun.
The above mentioned can be related to:
a) Bantu Civilization
b) Maya Civilization
c) Incas Civilization
d) Aztecs Civilization
Ans. C

31. The nation states had many achievements to their credit. Which among the following can be
termed so?

1. Destruction of feudalism.
2. Boost to economic development.
3. Strengthening of arbitrary limits of national boundaries.
4. Unification of people from a common culture.
5. Termination of serfdom.
Code:

a) 1, 2, 4 and 5
b) 1, 2, 3 and 4
c) 2, 3, 4 and 5
d) 1, 3, 4 and 5
Ans. A

32. Which among the following can be categorized as the outcomes of American Revolution?
1. Abolition of slavery.
2. Grant of universal male franchise.
3. Establishment of republic.
4. Abolition of state religion in some states.
Code:

a) 1 and 2
b) 3 and 4
c) 2 and 3
d) 1 and 4
Ans. B

33. Consider the following statements.
1. Its an economic programme.
2. It was initiated in the United States.
3. It was carried out under the leadership of Franklin D. Roosevelt.
4. It dealt with economic reconstruction and social welfare.
5. It resulted in the recovery of United States from the Great Depression.
The above mentioned can be related to:
a) Marshall Plan
b) New Deal
c) Molotov Plan
d) Truman Doctrine
Ans. B

34. Which among the following statements is/are correct with regard to the Jacobin Constitution?
1. It gave all people the right to vote.
2. The right to insurrection was limited.
3. Happiness of all was proclaimed as the aim of government.
4. The government was to provide work or livelihood for the people.
Code:

a) 1, 2 and 4
b) 2, 3 and 4
c) 1, 3 and 4
d) 1, 2 and 3
Ans. C

35. Both Judaism and Christianity are indebted to Zorastrianism. Which among the following concepts were derived from the same?
1. Idea of Satan.
2. Resurrection of dead.
3. Divine healing.
4. Ultimate triumph over the devil.
5. Last judgement.
Code:

a) 2, 3, 4 and 5
b) 1, 2, 3 and 4
c) 1, 2, 4 and 5
d) 1, 3, 4 and 5
Ans. C

36. Which among the following factors acted as hindrances in the path of German Unification?
1. Socio – economic and politico – religious disparities.
2. Interference of Austria.
3. Domination of Pope.
4. Military weakness of German states.
Code:

a) 1, 2 and 3
b) 2, 3 and 4
c) 1, 2 and 4
d) 1, 3 and 4
Ans. C

37. The Protestant Revolution can be said to have begun in 1517 when, who among the following published his ninety-five thesis against the Catholic Church?
a) John Calvin
b) Ignatius Loyola
c) Zwingli
d) Martin Luther
Ans. D

38. Consider the following statements about the voyage of Columbus
1. He hoped to find India by crossing the Atlantic Ocean.
2. He returned with a huge cargo of spices from the Indies.
Which of the above statement(s) is/are correct?
a) 1 only
b) Both 1 and 2
c) 2 only
d) Neither 1 nor 2
Ans. A

39. Consider the following statements about the American constitution:
1. It came into effect in 1789.
2. It granted universal adult franchise.
Which of the above statement(s) is/are correct?
a) 1 only
b) Both 1 and 2
c) 2 only
d) Neither 1 nor 2
Ans. A

40. Consider the following statements about the theory of laissez faire:
1. It stood for rightful intervention by the governments in business.
2. The economist Adam Smith was a staunch critic of the theory.
Which of the above statement(s) is/are correct?
a) Both 1 and 2
b) 2 only
c) 1 only
d) Neither 1 nor 2
Ans. D

NCERT BOOKS GIST

Get Gist of NCERT Books Study Kit for UPSC Exams

<< Go Back to Main Page