(Papers) UPSC Pre Topic Wise Papers : Polity

 



(Papers) UPSC Pre Topic Wise Papers : Polity



2015 :

1. Consider  the  following  statements  regarding  theDirective Principles of State Policy:
1.  The  Principles  spell  out  the  socio-economic democracy in the  country.
2. The provisions contained in these Principles are not  enforceable  by  any  court.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 
(b) Only 2
(c) Both  1  and  2 
(d) Neither  1  nor  2
Ans: C
Exp:
1. Provisions  contained  in  art  38,  39,  39  (c), 43. The purpose of DPSP is to promote social inclusion  and  economic  equity.
2. They  are  non-enforceable  by  courts,  though S.C.  may  uphold  the  constitutional  validity of  laws  made  to  give  effect  to  provision  of articles  39  vis-a-vis  (14)  &  (19).

2. Consider the following statements:
1. The Rajya Sabha  has  no  power either to  reject or to amend a Money Bill.

2.  The Rajya  Sabha  cannot  vote  on the  Demands for  Grants.

3.  The  Rajya  Sabha  cannot  discuss  the  Annual Financial Statement.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only 
(d) 1,  2  and  3
Ans: B
Exp:
· Money  bill/Finance  bill  cannot  be  introduced in  Rajya  Sabha,  though  they  can  suggest changes,  which  may  or  may  not  be  accepted by  Lok  Sabha.
· S.  has to  send  the  bill  back  to  L.S. within  (14) days.  If  not  done,  it  is  deemed  to  be  passed.
· S.  cannot  vote  on  demand  for  grants,  it  is exclusive privilege of L.S. Though it can discuss.
· S.  can  discuss  Annual  financial  statements  and 3. When a bill is referred to a joint sitting of both the Houses  of the  Parliament,  it  has  to  be  passed  by
(a) a simple majority of members present and voting
(b) three-fourths majority of members present and voting
(c) two-thirds majority of the Houses
(d) absolute majority of the Houses
Ans: A
Exp: The  provision  of  joint  sitting  under  article  108,  is available only for ordinary bills or Financial bills, but  not  nor  Money  bills  or  constitutional  Amendment  bills.
· The  joint  sitting  is  governed  by  rules  of procedure  of  L.S.  and  not  Rajya  Sabha.
· The  bill  needs  to  be  passed  by  the  majority of  the  total  number  of  members  of  both  the houses  present  and  voting in the joint  sitting.

4. The  Government  of  India  has  established  NITI Aayog  to  replace  the
(a) Human Rights Commission
(b) Finance Commission
(c) Law Commission
(d) Planning Commission
Ans: D
Exp: NITI Aayog or National Institution for Transforming India  Aayog  is  a  policy  think-tank  of  Government of  India  that  replaces  Planning  Commission  and aims to involve the states in economic policy-making in India.  It  will be providing strategic and technical advice  to  the  central  and  the  state  governments  i.e.  by  adopting  bottom-up  approach  rather  than traditional  top-down  approach  as  in  planning commission.  The  Prime  Minister  heads  the  Aayog as  its  chairperson.

5. Consider the following statements:
1. The Executive Power of the Union of India is vested in the Prime Minister.
2. The Prime Minister is the ex officio Chairman of the Civil Services Board.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 
(b) Only 2
(c) Both  1  and  2  
(d) Neither  1  nor  2
Ans: D President  causes  it  to  be  laid  both  the  houses Exp: Under  Article  53,  the  executive  power  of  the union  is  vested  in  the  President  of  India,  who will  exercise  it  with  the  help  of  officers subordinate  to  him.  (PM+COM+Bureaucracy) Cabinet  Secretary  is  the  ex-officio  chair  man  of civil  Services  Board.  He  works  under  the  direct charge  of  the  Prime  Minister.

6. The provisions in Fifth Schedule and Sixth Schedule in the Constitution  of  India are made in  order to
(a) protect the interests  of  Scheduled Tribes
(b) determine the  boundaries  between  States
(c) determine  the  powers,  authority  and responsibilities of Panchayats
(d) protect the interests  of  all the  border  States
Ans: A
Exp: Article  244 in  Part  X,  envisages  a  special  system of  administration  for  certain  areas  designated as  “scheduled  Areas”  and  “Tribal  areas”. 5th schedule  relates  to  the  administration  and control  of  scheduled  areas  and  scheduled  tribes in  any  state  except  four  states  of  Assam, Meghalaya,  Tripura,  and  Mizoram. 6th schedule  deals  with  administration  of  tribal areas  in  four  Northeaster  states  of  Assam, Meghalaya,  Tripura,  and  Mizoram. The  President  is  empowered  to  declare  an  area as  scheduled  area. Schedule  I/IV  deals  with  states Schedule  XI  deal  with  panchayats 

7. With reference to the Union Government, consider the following statements:
1. The Department of Revenue is responsible for the preparation of Union Budget that is presented to the  Parliament.
2. No  amount  can  be  withdrawn  from  the Consolidated  Fund  of  India  without  the authorization from the Parliament of India.
3. All the disbursements made from Public Account also need the authorization from the Parliament of  India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only 
(b) 2 and 3 only
(c) Only 2 
(d) 1,  2  and  3
Ans: C
 Exp: Department of Economic affairs is the nodal agency of  the  Union  government  for  the  preparation  of Union  budget  excluding  railway  budget. Under  the  provisions  of  Article  112  the government  cannot  withdraw  from  the consolidated  fund,  without  legislative authorization. The  receipts  under  Public  accounts  do  not  constitute  normal  receipts  of  government, hence  parliamentary  authorization  for payments  from  this  account  is  not  required.

8. Who/Which of the following is the custodian of the Constitution of India?
(a) The  President  of  India
(b) The Prime Minister  of  India
(c) The  Lok  Sabha  Secretariat
(d) The  Supreme Court  of  India
Ans: D
Exp: Part  V  of  the  constitution  from  articles  124-147 deals  with  Supreme  Court. The  Extra-ordinary  powers  provided  to  the Judiciary  in  the  form  of  protection  and enforcement  of  fundamental  rights,  and  tenurial security  to  the  judges,  is  a  necessary  corollary of  the  Supreme  Court  status  as  the  protector and  custodian  of  constitution.

9. Consider the following statements:
1. The Legislative Council of a State in India can be  larger  in  size  than  half  of  the  Legislative Assembly  of that  particular  State.
2. The  Governor  of  a  State  nominates  the Chairman of Legislative Council of that particular State.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 
(b) Only 2
(c) Both  1  and 2
 (d) Neither  1  nor  2
Ans: D
Exp: Both  the  statements  are  false.  Part  VI  of  the constitution  deals  with  the  states. The  members  of  the  legislative  Council  are indirectly  elected.  The  maximum  strength  of  the  Council is fixed at 1/3rd of the Legislative assembly of the Concerned State with the minimum, strength fixed  at  40.  Though  the  Constitution  has  fixed the  minimum  and  maximum,  the  actual  number  is fixed  by  Parliament. This  provision  is  not  applicable  to  Jammu  and Kashmir,  which  has  only  36  members.  

10. “To uphold and protect the Sovereignty, Unity and Integrity of  India” is a provision made in the
(a) Preamble of the Constitution
(b) Directive Principles of State Policy
(c) Fundamental Rights
(d) Fundamental Duties
Ans: D
Fundamental  duties  were  added  by 42nd constitutional  Amendment,  Initially  (8)  in number,  now  there  are  (11),  the  latest  being  51-
A  (k)  after  86th CAA,  2002

11. The  fundamental object of  Panchayati Raj  system is to ensure which among the  following?
1. People’s participation in development
2. Political accountability
3. Democratic decentralization
4. Financial mobilization Select  the  correct  answer  using  the  code  given below:
(a) 1, 2 and 3 only 
 (b) 2 and 4 only
(c) 1 and 3 only 
(d) 1,  2, 3 and  4
Ans: D
Exp: The  provision  in  XIth  schedule  and  articles  243 to  243-O,  relates  to  Panchayats. Its  primary  function  is  (a)  To  prepare  plans  for  Socio-economic development (b) To implement plans for  Socio-economic  development  of  rural  areas. Considering  the  provision  and  the  goals  it  has the  elements  of:

  • · People’s participation- Provision for reservation of  seats  for  women,  SC,  ST  &  backwards
  • · Age  of  contesting  elections  as  21.
  • · Separate  Election  Commission.
  • · Political  accountability  –  Mandatory  regular elections,  to  be  held  within  6  months.
  • · Constitutional  recognition  to  “Gram  Sabha”
  • · Democratic  decentralization  –  3rd tier  of governance,  provision  of  planning  at  grassroot  level.
  • · Financial mobilization – power to levy octroi, taxes,  (Article  243  H)

12. The ideal of ‘Welfare State’ in the Indian Constitution is enshrined in its
(a) Preamble
(b) Directive Principles of State Policy
(c) Fundamental Rights
(d) Seventh Schedule
Ans: B
Exp: The  ideal  of  welfare  state  is  visible  and operational  through  DPSP.  As  they  are  directions to the  state  or  government, they fully functionalize the  ideals  of  welfare.  Though  these  elements  are  visible in the preamble also, Socialism and Justice Aspect,  but  their  elaboration  and  content  is  only enshrined  in  the  DPSP.

13. There is a Parliamentary System of Government in India  because  the
(a) Lok Sabha is elected directly  by the  people
(b) Parliament can amend the Constitution
(c) Rajya Sabha cannot  be dissolved
(d) Council of Ministers is responsible to the Lok Sabha
Ans: D
Exp: In  a  Parliamentary  system,  there  are  specific elements,  the  primary  being · Collective  responsibility  of  the  Council  of Ministers  to  the  popular  house. · Individual  responsibility  to  the  popular  house. These two  provisions emphasize on the executive’s accountability  to  the  legislative  and  it’s  primacy to  secure  popular  will. Though  the  other  elements  are  also  present,  in general  they  are  features  present  across democracies  and  federal  system. India  borrowed  the  provision  from  U.K  it  does not  incorporate  the  individual  responsibility  of ministers  to  popular  house Polity 2014 

2014 :

1. Which  one  of  the  following  Schedules  of  the  Constitution of India contains provisions regarding  anti-defection? 
(a) Second Schedule
(b) Fifth Schedule 
(e) Eighth Schedule 
(d) Tenth Schedule
Ans: D

2. In  the  Constitution  of  India,  promotion  of international peace and security is included in the  
(a) Preamble to the Constitution 
(b) Directive Principles of State Policy 
(c) Fundamental Duties 
(d) Ninth Schedule
Ans: B

3. Consider the following statements : A Constitutional Government is one which  
1. places effective restrictions on individual liberty  in the interest of  State Authority 
2. places effective restrictions on the Authority of the State in the interest of individual liberty 
Which of the statements given above is / are correct?
(a) Only 1  
(b) Only 2
(c) Both  1  and  2 
(d) Neither  1  nor  2
Ans: B

4. Which of the following are the discretionary powers given to  the  Governor  of  a  State? 
1. Sending  a  report to the  President  of  India  for imposing the President’s rule 
2. Appointing the Ministers  
3. Reserving  certain  bills  passed  by  the  State Legislature  for  consideration  of  the  President of India
4. Making the rules to conduct the business of the State  Government  Select  the  correct  answer  using  the  code  given below:
(a) 1 and 2 only  
(b) 1 and 3 only
(c) 2, 3 and 4 only  
(d) 1,  2, 3 and  4
Ans: B

5. The  Constitution places  effective  restrictions  on individual liberty in the interest of State Authority and Also  it is the  Constitution  only  which  place  effective  restrictions on the Authority of the State in the interest of individual liberty. 
Which of the following are the discretionary powers given to  the  Governor  of  a  State? 
1. Sending  a  report to the  President  of  India  for imposing the President’s rule 
2. Appointing the Ministers 
3. Reserving  certain  bills  passed  by  the  State Legislature  for  consideration  of  the  President of India
4. Making the rules to conduct the business of the State  Government  Select  the  correct  answer  using  the  code  given below:
(a) 1 and 2 only  
(b) 1 and 3 only
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 1,  2, 3 and  4
Ans: B

6 The power of the Supreme Court  of India to decide disputes  between  the  Centre  and  the  States  falls under its 
(a) advisory jurisdiction 
(b) appellate jurisdiction. 
(c) original jurisdiction  
(d) writ jurisdiction
Ans: C

7. The power to increase the number of judges in the Supreme Court  of  India is  vested in 
(a) the  President  of  India 
(b) the  Parliament 
(c) the Chief  Justice  of  India 
(d) the Law Commission
Ans: B

UPSC Mains General Studies Study Kit (GS I + GS II + GS III + GS IV)

Printed Study Material for IAS (UPSC) : General Studies PRE Cum MAINS

8. Consider the following pairs :  Programme/ Project                                    Ministry
1. Drought-Prone Area Programme        :  Ministry of Agriculture
2. Desert Development Programme       :   Ministry of Environment and Forests
3. National Watershed Development      : Ministry of Rural Development Project  for  Rainfed  Areas  
Which  of the above  pairs
(a) 1 and 2 only   
(b) Only 3
(c) 1,  2  and  3 
(d) None
Ans: D

9. Which of the following is / are the function/functions of  the  Cabinet  Secretariat? 
1. Preparation  of  agenda  for Cabinet Meetings 
2. Secretarial  assistance to  Cabinet Committees 
3. Allocation of financial resources to the Ministries 
Select  the  correct  answer  using  the  code  given below:
(a) Only 1 
(b) 2 and 3 only 
(c) 1 and 2 only 
(d) 1,  2  and  3
Ans: C

10. What  are  the  benefits  of  implementing  the ‘Integrated Watershed Development Programme’? 
1. Prevention of soil runoff 
2. Linking  the  country’s  perennial  rivers  with seasonal  rivers 
3. Rainwater  harvesting  and  recharge  of groundwater table 
4. Regeneration of natural vegetation
Select  the  correct  answer  using  the  code  given below:
(a) 1 and 2 only  
(b) 2, 3 and 4 only 
(c) 1,  3 and 4  only   
(d) 1,  2, 3 and  4
Ans: C

11. Which  of  the  following  are  associated  with ‘Planning’ in India? 
1. The Finance Commission  
2. The National Development Council 
3. The Union Ministry of Rural Development 
4. The Union Ministry of Urban Development 
5. The  Parliament 
Select  the  correct  answer  using  the  code  given below:
(a) 1, 2 and 5 only 
(b) 1, 3 and 4 only 
(c) 2 and 5 only  
(d) 1, 2,  3, 4 and 5
Ans: C

12. Which of the following is / are the function/functions of   the  Cabinet  Secretariat? 
1. Preparation  of  agenda  for Cabinet Meetings 
2. Secretarial  assistance to  Cabinet Committees 
3. Allocation of financial resources to the Ministries 
Select  the  correct  answer  using  the  code  given
below:
(a) Only 1 (b) 2 and 3 only 
(c) 1 and 2 only  (d) 1,  2  and  3
Ans: C

13. Consider the following statements regarding a NoConfidence Motion in India: 
1. There is no mention of a No-Confidence Motion in the Constitution of India.
2. A Motion of No-Confidence can be introducedin the Lok Sabha only.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both  1  and  2  (d) Neither  1  nor  2
Ans: C

14. Chaitra  1  of  the  national  calendar  based  on  the Saka Era corresponds to which one of the followingdates of the Gregorian calendar in a normal year of365  days? 
(a) 22  March  (or  21st  March) 
(b) 15th May  (or  16th May)
(c) 31st March  (or   30th March)
(d) 21st April (or 20th April)
Ans: A

2013 :

1. ‘Economic Justice’ as one of the objectives of the Indian Constitution has been provided in
(a) the Preamble and Fundamental Rights
(b) the  Preamble  and  the  Directive  Principles  of State Policy
(c) the  Fundamental  Rights  and  the  Directive Principles of State Policy
(d) None  of  the  above
Ans: B


2. According to the Constitution of India, which of thefollowing  are  fundamental  for  the  governance  ofthe  country?
(a) Fundamental Rights
(b) Fundamental Duties
(c) Directive Principles of state Policy
(d) Fundamental Rights Fundamental Duties
Ans: C


3. What will follow if the money bill is substantially amended  by  the  Rajya  Sabha?
(a) The Lok Sabha may send the bill to the Rajya Sabha for reconsideration
(b) The Lok Sabha may still proceed with the bill,accepting or not accepting the recommendations of  the  Rajya  Sabha
(c) The president may call a joint sitting for passing the Bill
(d) The Lok Sabha cannot consider the bill further
Ans: B


4. Which one of the following statements is correct?
(a) In India, the same person cannot be appointed as  Governor  for  two  or  more  States  at  the same  time
(b) The Judges of the High Court of the States in India are appointed by the Governor of the State just  as  the  Judges  of  the  Supreme  Court  are appointed by the President
(c) No  procedure  has  been  laid  down  in  the Constitution  of  India  for  the  removal  of  a Governor from his/her post
(d) In  the  case  of  a  Union  Territory  having  a legislative setup, the Chief Minister is appointed by  the  Lt.  Governor  on  the  basis  of  majority support
Ans: C


5. Consider the following statements:
1. An amendment to the Constitution of India can be initiated by an introduction of a  bill in the Lok Sabha only.
2. If  such  an amendment  seeks to make changes in the federal character of the Constitution, the amendment also  requires to  be  ratified  by the legislature of all the States  of  India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 
(b) Only 2
(c) Both  1  and  2 
(d) Neither  1  nor  2
Ans: D


6. Consider the following statements:
1. The Council of Ministers in the Centre shall be collectively responsible to the Parliament.
2. The Union Ministers shall hold the office during the  pleasure  of the  President  of  India.
3. The  Prime Minister  shall  communicate to the President about the proposals for Legislation.
(a) Only 1 
(b) Only  2 and  3
(c) Only  1 and  3 
(d) 1,  2  and  3
Ans: B


7. Which of the following bodies does not/do not findmention in the Constitution?
1. National Development Council
2. Planning Commission
3. Zonal Councils
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below:
(a) 1 and 2 only 
(b) Only 2
(c) 1 and 3 only 
(d) 1,  2  and  3
Ans: D


8. The Parliament can make any law for whole or anypart of India for implementing international treaties
(a) with the  consent  of  all the  States
(b) with the consent  of the majority  of  States
(c) with  the  consent  of  the  States  concerned
(d) without the  consent  of  any  State
Ans: D


9. The Government enacted the Panchayat Extensionto  Scheduled  Areas  (PESA)  Act  in  1996.  Whichone of the following is not identified as its objective?
(a) To provide self-governance
(b) To recognize traditional rights
(c) To create autonomous  regions in tribal  areas
(d) To free tribal people from exploitation
Ans: C


10. Who among the  following  constitute the NationalDevelopment Council?
1. The Prime Minister
2. The Chairman, Finance Commission
3. Ministers of the Union Cabinet
4. Chief Ministers  of the  States
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below:
(a) 1, 2 and 3 only 
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 2 and 4 only 
(d) 1,  2, 3 and  4
Ans: B


11. Consider  the  following  statements:  TheParliamentary Committee on Public Accounts (PAC)
1. consists  of  not  more than  25 Members  of the Lok  Sabha
2. scrutinizes appropriation and finance accounts of Government
3. examines  the  report  of  the  Comptroller  and Auditor General of India.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) Only 1 
(b) 2 and 3 only
(c) Only 3 
(d) 1,  2  and  3
Ans: B


12. In  the  context  of  India,  which  of  the  followingprinciples  is/are  implied  institutionally  in  theparliamentary government?
1. Members  of  the  Cabinet  are  Members  of  the Parliament.
2. Ministers  hold  the  office  till  they  enjoy confidence in the Parliament.
3. Cabinet  is  headed  by  the  Head  of  the  State.
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below:
(a) 1 and 2 only 
(b) Only 3
(c) 2 and 3 only 
(d) 1,  2  and  3
Ans: A


13. Consider the following statements:
1. The Council of Ministers in the Centre shall be collectively responsible to the Parliament.
2. The Union Ministers shall hold the office during the  pleasure  of the  President  of  India.
3. The  Prime Minister  shall  communicate to the President about the proposals for Legislation.
(a) Only 1 
(b) Only  2 and  3
(c) Only  1 and  3 
(d) 1,  2  and  3
Ans: B


14. Consider the following statements:
1. National Development Council is  an  organ  of the Planning Commission.
2. The Economic  and  Social  Planning is  kept in the Concurrent List in the Constitution of India.
3. The  Constitution  of  India  prescribes  that Panchayats  should  be  assigned  the  task  of preparation of plans for economic development and social justice.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1,  2  and  3
Ans:B 


15. Consider the following statements:
1. The Chairman and the Deputy Chairman of the Rajya Sabha are not the members of that House. 
2.While  the  nominated  members  of  the  two  Houses of the Parliament have no voting right in the presidential election, they have the right to  vote in the  election  of the Vice  President.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 
(b) Only 2
(c) Both  1  and  2 
(d) Neither  1  nor  2
Ans: B

16. With reference to National Legal Services Authority, consider the following statements:
1. Its  objective is to  provide  free  and competent legal  services  to  the  weaker  sections  of  the society on the basis of equal opportunity.
2. It issues guidelines for the State Legal Services Authorities to implement the legal programs and schemes throughout the country.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) Only 1 
(b) Only 2
(c) Both  1  and  2 
(d) Neither  1  nor  2
Ans: C

2012 :

1. In  the  areas  covered  under  the  Panchayat (Extension to the Scheduled Areas) Act, 1996, what is the  role/power  of  Gram  Sabha?
1. Gram Sabha has the power to prevent alienation of land in the Scheduled Areas.
2. Gram Sabha has the ownership of minor forest produce.
3. Recommendation  of  Gram  Sabha  is  required for granting prospecting licence or mining lease for any mineral in the Scheduled Areas.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only 
(d) 1,  2  and  3
Ans: A


2. In  the  Parliament  of  India,  the  purpose  of  an adjournment motion is
(a) to  allow  a  discussion  on  a  definite  matter  of urgent public importance
(b) to let  opposition members  collect information from the ministers
(c) to  allow  a  reduction  of  specific  amount  in demand  for  grant
(d) to  postpone  the  proceedings  to  check  the inappropriate or violent behaviour on the part of some  members
Ans: A

3. The National Green Tribunal Act, 2010 was enacted in consonance with which of the following provisions of the Constitution of India?
1. Right  to  healthy  environment,  construed  as  a part  of Right to life under Article 21.
2. Provision  of  grants  for  raising  the  level  of administration in the  Scheduled Areas  for the welfare  of  Scheduled  Tribes  under  Article 275(1).
3. Powers  and  functions  of  Gram  Sabha  as mentioned under Article 243(A).
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below:
(a) Only 1 
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only 
(d) 1,  2  and  3
Ans: A


4. Consider the following  provisions under the DirectivePrinciples  of  State  Policy  as  enshrined  in  theConstitution of India:
1. Securing  for  citizens  of  India  a  uniform  civil code
2. Organising village panchayats
3. Promoting cottage industries in  rural areas
4. Securing for all the workers reasonable leisure and cultural opportunities.
Which  of  the  above  are  the  Gandhian  Principles that are reflected in th Directive Principles of State Policy?
(a) 1, 2 and 4 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d)  1,  2,  3  and  4
Ans: B


5.  Consider the following statements:
1. Union territories are not presented in the Rajya Sabah
2. It is within the  purview  of the Chief Election Commissioner to adjudicate the election disputes
3. According to the constitution of India, parliament consists  of Lok  Sabha and Rajya Sabah  only
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) 2  and  3
(c) 1 and 3 only 
(d) None
Ans: D


6.  With  reference  to  consumer’s  rights  /  privilegesunder  the  provision  of  law in  India  which  of  the following statements correct?
1. Consumer are empowered to take  samples  for food testing
2. When  consumer  files  a  complaint  in  any consumer forum, no fee is required to be paid.
3. In case of death of consumer, his/her legal heir can file a complaint in the consumer forum on his/her behalf.
(a) Only 1 
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only 
(d) 1,  2  and  3
Ans:c

7. Regarding  the  office  of  the  Lok   Sabha  speaker consider the following statements:
1. He/She holds the office during the pleasure of the  President
2. He/She need not be a member of the house at the time of his/her election but has to become a member of the House within six moths from the date  of  his/her  election
3. If he/she intends to resign the letter of his/her resignation  has to  be addressed to the Deputy Speaker.
Which of the above statements  given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) Only 3
(c) 1,  2  and  3
(d) None
Ans: B


8. Which of the following are included in​​​​​​​ the original jurisdiction of the Supreme Court?
1. Dispute between the Government of India and one  or  more  States
2. A  dispute  regarding  elections to  either  House of  the  parliament  or  that  of  Legislature  of  a State
3. A  dispute  between  the  Government  of  India and Union Territory
4. A  disputes  between  two  or  more  States.
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below:
(a) 1  and  2
(b) 2  and  3
(c) 1  and  4
(d) 3  and  4
Ans: C


9. Which of the  following  special  powers  have beenconferred  on the Rajya Sabha  by the Constitution of  India?
(a) To change the existing territory of a State and to  change  the  name  of  a  State
(b) To pass a resolution empowering the Parliament to  make  laws  in  the  State  List  and  to  create one  or more All  India Services
(c) To  amend  the  election  procedure  of  the President  and to  determine the  pension  of the President  after  his/her  retirement
(d) To  determine  the  functions  of  the  Election Commission  and  to  determine  the  number  of Election Commissioners.
Ans: B

10. Which  of  the  following  are  the  methods  of Parliamentary control over public finance in India?
1. Placing Annual Financial Statement before the Parliament 
2. Withdrawal of moneys from Consolidated Fund of India only after passing the Appropriation Bill
3. Provisions  of  supplementary  grants  and  voteon-account 
4. A  periodic  or  at  least  a  mid-year  review  of programme  of  the  Government  against macroeconomic forecasts and expenditure by a Parliamentary  Budget  Office.
5. Introducing Finance Bill in the Parliament 
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below:
(a) 1, 2, 3 and 5 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 3, 4 and 5 only
(d) 1, 2,  3, 4 and 5
Ans: D


11. Which of the following provisions of the Constitution of  India  have a  bearing  on Education?
1. Directive Principles of State Policy
2. Rural  and Urban Local Bodies
3. Fifth Schedule
4. Sixth Schedule
5. Seventh Schedule
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below:
(a) 1 and 2 only 
(b) 3, 4 and 5 only
(c) 1, 2 and 5 only 
(d) 1,  2,  3  4 and  5
Ans: C


12. In  India  other than ensuring that  public  funds  areused  efficiently  and  for intended  purpose  what isthe  importance  of  the  office  of the  CAG?
1. CAG exercises exchequer control on behalf of the  parliament  when  the  president  of  India declares  national  emergency/  financial emergency
2. CAG  reports  on  the  execution  of  projects  or programmes by the ministries are discussed by the  PAC/
3. Information form CAG reports can be used by investigating agencies to press charges against those who have violated the law while managing public finances.
4. While dealing with audit and accounting of govt. companies.  CAG  has  certain  judicial  powers for prosecuting those who  violate the law.
Which  of  the  above  are  correct?
(a) 1, 3 and 4 only 
(b) Only 2
(c) 2 and 3 only 
(d) 1,  2, 3 and  4
Ans: C


13. The Prime Minister of India, at the​​​​​​​ time of his/ her appointment
(a) need  not  necessarily  be  a  member  of  one  of the Houses of the Parliament but must become a  member  of  one  of  the  Houses  within  six months
(b) need  not  necessarily  be  a  member  of  one  of the Houses of the Parliament but must become a member of the Lok Sabha within six months
(c) must be a member of one of the Houses of the parliament
(d) must  be  a  member  of  the  Lok  Sabha
Ans: A


14. With  reference  to  the  Delimitation  Commission, consider the following statements:
1. The  orders  of  the  Delimitation  Commission cannot  be  challenged in  a Court  of  Law. 
2. When the orders of the Delimitation Commission are  laid  before  the  Lok  Sabha  or   State Legislative  Assembly,  they  cannot  effect  any modifications in the orders.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 
(b) Only 2
(c) Both  1  and  2 
(d) Neither  1  nor  2
Ans: C


15. According to the Constitution of India, it is the dutyof the President of India to cause to be laid before the Parliament which of the following?
1. The  Recommendations  of  the  Union  Finance Commission 
2. The Report of the Public Accounts Committee
3. The  Report  of  the  Comptroller  and  Auditor General
4. The Report of the National Commission for the Scheduled  Castes
Select the correct answer the using the codes given below:
(a) Only 1 
(b) 2 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only 
(d) 1,  2, 3 and  4
Ans: C


16. A deadlock between the Lok Sabha​​​​​​​ and rajyasabhacalls for a joint sitting of the parliament during thepassage  of
1. ordinary legislation
2. money bill
3. constitution amendment bill
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below.
(a) Only 1 
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only 
(d) 1,  2  and  3
Ans: A


17. Which  of  the  following  is/  are  among  thefundamental Duties of citizens laid down in the IndianConstitution?
1. To preserve the rich heritage of our composite culture
2. To  protect  the  weaker  sections  from  social injustice
3. To  develop the  scientific temper  and  spirit  of inquiry
4. To  strive towards  excellence in  all  spheres  of individual and collective activity.
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below:
(a) 1 and 2 only 
(b) Only 2
(c) 1, 3 and 4 only 
(d) 1,  2, 3 and  4
Ans: C

18. What is the provision to safeguard the autonomy ofthe  supreme  court  of  India?
1. While appointing the Supreme Court judges, the president  of  India  has to  consult the CJI.
2. the SC judges can be removed by the CJI only
3. the  salaries  of  judges  are  charged  on  the consolidated  fund  of  India  to  which  the legislature  does  not  have to  vote.
4. All  appointments  of  officers  and  staffs  of the SC  are  made  by  the  govt  only  after  CJI Correct
(a) 1 and 3 only
(b) 3 and 4 only
(c) Only 4
(d) 1,  2, 3 and  4
Ans: A
2011

1. What is the difference between “vote-on-account” and “interim budget”?
1. The  provision  of  a  “vote-on-account”  is  used by  a  regular  Government,  while  an  “interim budget”  is  a  provision  used  by  a  caretaker Government.
2. A  “vote-on-account”  only  deals  with  the expenditure in Government’s budget, while an “internal budget” includes both expenditure and receipts.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both  1  and  2
(d) Neither  1  nor  2
Ans: D


2. The Constitution (Seventy-Third Amendment) Act,1992, which aims at promoting the Panchayati RajInstitutions in the country, provides for which of the following?
1. Constitution of District Planning Committees.
2. State  Election  Commissions  to  conduct  all panchayat elections.
3. Establishment of State Finance Commissions. 
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below:
(a) Only 1 
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only  
(d) 1,  2  and  3
Ans: D


3. Consider the following:
1. Right to education.
2. Right to  equal access to  public  service.
3. Right to food.
Which  of  the  above  is/are  Human  Right/Human Rights  under  “Universal  Declaration  of  Human Rights”?
(a) 1 and 2 only 
(b) Only 1
(c) 1,  2  and  3 
(d) Only 3
Ans: C


4. In India, if a religious sect/community is given thestatus of a national minority, what special advantagesit is entitled to?
1. It  can  establish  and  administer  exclusive educational institutions.
2. The President of India automatically nominates a representative of the community of Lok Sabha. 
3. It can derive benefits from the Prime Minister’s 15-Point  Programme.
Select  the  correct  answer  using  the  codes  given below:
(a) 1,  2  and  3 
(b) Only 1
(c) 1 and 2 only 
(d) 2 and 3 only
Ans: D


5. The authorization for the withdrawal of funds fromthe Consolidated Fund of  India must come  from
(a) The  President  of  India
(b) The Parliament of  India
(c) The Prime Minister  of  India
(d) The Union Finance Minister
Ans: B


6. All  revenues  received  by  the  Union.  Governmentby way of taxes and other receipts for the conductof Government  business are  credited to the:
(a) Contingency Fund of India
(b) Public Account
(c) Consolidated Fund of India
(d) Deposits  and Advances  Fund
Ans: C


7. When  the  annual  Union  Budget  is  not  passed  bythe LokSabha
(a) the Budget is modified and presented again
(b) the  Budget  is  referred  to  the  RajyaSabha  for suggestions
(c) the Union Finance Minister is asked to resign,
(d) the  Prime Minister  submits the  resignation  of Council of Ministers
Ans: D


8. Under the Constitution of  India, which one of  the following is not a fundamental duty?
(a) To vote in public elections
(b) To develop the scientific temper
(c) To safeguard public property
(d) To  abide  by  me  Constitution  and  respect  its ideals
Ans: A


9. With reference to the Finance Commission of India,which  of the  following  statements is correct?
(a) It encourages the inflow of  foreign capital  for infrastructure development
(b) It facilitates the proper distribution of finances among the Public Sector Undertakings
(c) It  ensures  transparency  in  financial administration
(d) None  of  the  statements  (a),  (b)  and  (c)  given above is correct in this  context
Ans: D

2010 :

1. The  “Instrument  of  Instructions”  contained  in theGovernment  of  India  Act  1935  have  beenincorporated in the Constitution of India in the year1950 as
(a) Fundamental Rights
(b) Directive Principles of State Policy
(c) Extent  of  executive  power  of  State
(d) Conduct of business of the Government of India
Ans: B

2. With reference to the Constitution of India, consider the following:
1. Fundamental rights
2. Fundamental Duties
3. Directive Principles of State Policy
Which of the above provisions of the Constitution of  India  is/are  fulfilled  by  the  National  Social Assistance Programme launched by the government of  India?
(a) Only 1 
(b) Only 3
(c) 1 and 3 only 
(d) 1,  2  and  3
Ans: C

3. Who  of  the  following  shall  cause  everyrecommendations made by the Finance Commissionto  be  laid  before  each  House  of  Parliament?
(a) The  President  of  India
(b) The  Speaker  of  Lok  Sabha
(c) The Prime Minister  of  India
(d) The Union Finance Minister
Ans: A

4. Which one of the  following is  responsible  for  thepreparation  and  presentation  of  Union  Budget  tothe  Parliament?
(a) Department of Financial Services
(b) Department  of  Economic Affairs
(c) Department of Expenditure
(d) Department  of  Revenue
Ans: B

5. Consider the following statements :The Supreme Court of  India tenders advice to thePresident  of  India  on  matters  of  law  or  fact
1. on  its  own initiative  (on  any  matter  of  larger public interest).
2. if  he  seeks  such  an  advice.
3. only  if  the  matters  relate  to  the  Fundamental Rights of the citizens.
(a) Only 1 
(b) Only 2
(c) Only 3 
(d) 1  and  2
Ans: B


6. With  reference  to  Lok  Adalats,  which  of  thefollowing statements is correct?
(a) Lok Adalats  have the jurisdiction to  settle the matters  at  pre-litigative  stage  and  not  those matters  pending  before  any  court
(b) Lok Adalats  can  deal  with  matters  which  are civil and not criminal in nature
(c) Every Lok Adalat consists of either serving or retired judicial officers only and not any other person
(d) None of the statements given above is correct
Ans: D


7. In the context of governance, consider the following: 
1. Encouraging Foreign Direct Investment inflows
2. Privatization of higher educational Institutions
3. Down-sizing of  bureaucracy
4. Selling/offloading the  shares  of  Public  Sector Undertakings
Which  of  the  above  can  be  used  as  measures  to control the fiscal deficit in India?
(a) 1,  2  and  3 
(b) 2,  3  and  4
(c) 1,  2  and  4 
(d) 3 and 4 only
Ans: D

UPSC Mains General Studies Study Kit (GS I + GS II + GS III + GS IV)

Printed Study Material for IAS (UPSC) : General Studies PRE Cum MAINS

Courtesy: UPSC

For Study Materials Call Us at +91 8800734161 (MON-SAT 11AM-7PM)