trainee5's blog

(Download) संघ लोक सेवा आयोग सिविल सेवा 2018 - मुख्य परीक्षा सामान्य अध्ययन (GS) Paper-1 - (भारतीय संस्कृति एवं विरासत,विश्व एवं समाज का इतिहास और भूगोल)

UPSC CIVIL SEVA AYOG

संघ लोक सेवा आयोग सिविल सेवा - मुख्य परीक्षा

 



(Download) UPSC Mains 2018 General Studies Question Paper: 
सामान्य अध्ययन-I (भारतीय संस्कृति एवं विरासत,विश्व एवं समाज का इतिहास और भूगोल ) 



Exam Name: UPSC IAS Mains General Studies (Paper-1)

Year: 2018

  1. भारतीय कला विरासत का संरक्षण वर्तमान समय की आवश्यकता है। चर्चा कीजिए । (उत्तर 150 शब्दों में दें) 10 Marks

  2. भारतके इतिहास की पुनर्रचना में चीनी और अरबी यात्रियों के वृत्तांन्तों के महत्व का आकलन कीजिए। (उत्तर 150 शब्दों में दें)। 10 Marks

  3. वर्तमान समय में महात्मा गाँधी के विचारों के महत्व पर प्रकाश डालिए । (उत्तर 150 शब्दों में दें) 10 Marks

  4. भारतीय प्रादेशिक नौपरिवहन उपग्रह प्रणाली (आई. आर. एन. एस. एस.) की आवश्यकता क्यों है ? यह नौपरिवहन में किस प्रकार सहायक है ? (उत्तर 150 शब्दों में दें) 10 Marks

  5. भारत आर्कटिक प्रदेश के संसाधनों मे किस कारण गहन रुचि ले रहा है ? (उत्तर 150 शब्दों में दें) 10 Marks

  6. ‘मेंटल प्लूम' को परिभाषित कीजिए और प्लेट विवर्तनिकी में इसकी भूमिका को स्पष्ट कीजिए। (उत्तर 150 शब्दों में दें) 10 Marks

  7. समुद्री पारिस्थितिकी पर ‘मृतक्षेत्रों' (डैड ज़ोन्स) के विस्तार के क्या-क्या परिणाम होते है ? (उत्तर 150 शब्दों में दें) 10 Marks

  8. जाति व्यवस्था नई-नई पहचानों और सहचारी रूपों को धारण कर रही है । अतः, भारत में जाति व्यवस्था का उन्मूलन नहीं किया जा सकता है।'' टिप्पणी कीजिये । (उत्तर 150 शब्दों में दें) 10 Marks

  9. ‘भारत की सरकार द्वारा निर्धनता उन्मूलन के विभिन्न कार्यक्रमों के क्रियान्वयन के बावजूद, निर्धनता अभी भी विद्यमान है।' कारण प्रस्तुत करते हुए स्पष्ट कीजिए । (उत्तर 150 शब्दों में दें) 10 Marks

  10. धर्मनिरपेक्षतावाद की भारतीय संकल्पना, धर्मनिरपेक्षतावाद के पाश्चात्य माडल से किन-किन बातों में भिन्न है ? चर्चा कीजिए । (उत्तर 150 शब्दों में दें) 10 Marks

  11. श्री चैतन्य महाप्रभु के आगमन से भक्ति आंदोलन को एक असाधारण नई दिशा मिली थी । चर्चा करें । (उत्तर 250 शब्दों में दें) 15 Marks

  12. चर्चा करें कि क्या हाल के समय में नये राज्यों का निर्माण, भारत की अर्थव्यवस्था के लिए लाभप्रद है या नहीं है। (उत्तर 250 शब्दों में दें) 15 Marks

  13. अंग्रेज़ किस कारण भारत से करारबद्ध श्रमिक अन्य उपनिवेशों में ले गए थे ? क्या वे वहां पर अपनी सांस्कृतिक पहचान को परिरक्षित रखने में सफल रहे हैं ? (उत्तर 250 शब्दों में दें) 15 Marks

  14. भारत में अवक्षयी (डिप्लीटिंग) भौम जल संसाधनों का आदर्श समाधान जल संरक्षण प्रणाली है।'' शहरी क्षेत्रों में इसको किस प्रकार प्रभावी बनाया जा सकता है ? (उत्तर 250 शब्दों में दें) 15 Marks

  15. नीली क्रांति' को परिभाषित करते हुए भारत में मत्स्यपालन की समस्याओं और रणनीतियों को समझाइये । (उत्तर 250 शब्दों में दें) 15 Marks

  16. भारत में औद्योगिक गलियारों का क्या महत्व है ? औद्योगिक गलियारों को चिन्हित करते हुए उनके प्रमुख अभिलक्षणों को समझाइये । (उत्तर 250 शब्दों में दें) 15 Marks

  17. भारत में ‘महत्त्वाकांक्षी जिलों के कायाकल्प' के लिए मूल रणनीतियों का उल्लेख कीजिए और इसकी सफलता के लिए, अभिसरण, सहयोग व प्रतिस्पर्धा की प्रकृति को स्पष्ट कीजिए । (उत्तर 250 शब्दों में दें) 15 Marks

  18. ‘भारत में महिलाओं के आंदोलन ने, निम्नतर सामाजिक स्तर की महिलाओं के मुद्दों को संबोधित नहीं किया है। अपने विचार को प्रमाणित सिद्ध कीजिए । (उत्तर 250 शब्दों में दें) 15 Marks

  19. आम तौर पर कहा जाता है कि वैश्वीकरण सास्कृतिक समागकिरण को बढ़ावा देता है प्रतीत होता है कि भारतीय समाज में उसके कारण सास्कृतिक विशिष्टताए सुदृढ़ हो गई हैं। सुस्पष्ट कीजिये । (उत्तर 250 शब्दों में दें) 15 Marks

  20. ‘सांप्रदायिकता या तो शक्ति संघर्ष के कारण उभर कर आती है या आपेक्षिक वंचन के करण उभरती है ।' उपयुक्त उदाहरणों को प्रस्तुत करते हुए तर्क दीजिए। (उत्तर 250 शब्दों में दें) 15 Marks

Click Here to Download PDF

DOWNLOAD UPSC मुख्य परीक्षा Main Exam GS सामान्य अध्ययन प्रश्न-पत्र PDF

DOWNLOAD UPSC MAINS GS 10 Year PAPERS PDF

DOWNLOAD UPSC MAINS GS SOLVED PAPERS PDF

UPSC सामान्य अध्ययन सिविल सेवा मुख्य परीक्षा अध्ययन सामग्री

UPSC GS PRE Cum MAINS (HINDI Combo) Study Kit

(Papers) UPSC Pre Topic Wise Papers : Indian History

 



(Papers) UPSC Pre Topic Wise Papers : Indian History



2017 :

1. In  the  context  of  Indian  history,  the-principle  of ‘Dyarchy  (diarchy)’  refers  to
(a) Division  of  the  central  legislature  into  two houses.
(b) Introduction of double government i.e.; Central and  State  governments.
(c) Having two sets  of  rulers; one in London and another in Delhi.
(d) Division  of  the  subjects  delegated  to  the provinces into two categories.
Ans.  D

2. The object of the Butler Committee of 1927 was to 
(a) Define  the  jurisdiction  of  the  Central  and Provincial Governments.
(b) Define  the  powers  of  the  Secretary  of  State for  India.
(c) Impose Censorship on national  press.
(d) Improve  the  relationship  between  the
Government  of  India and the  Indian  States.
Ans.  D
Exp: The  Indian  States  committee  appointed  a committee under the chairmanship of Sir Harcourt Butler which was  popularly  known  as the  Butler Committee  to  investigate  and  clarify  the relationship  between  the  paramount  power  and Princes of Princely States in 1927 AD. Committee visited 16  states and submitted its report in 1929.

3. With reference to Indian freedom struggle, consider the following events :
1. Mutiny in Royal Indian Navy
2. Quit India Movement launched
3. Second Round Table Conference
What is the correct chronological  sequence of the above  events?
(a) 1-2-3

(b) 2-1-3
(c) 3-2-1

(d) 3-1-2
Ans.  C
Exp: Mutiny in Royal  Indian Navy:  18 February  1946, Quit  India  Movement:  8  August  1942,  Second Round  Conference:  1931.

4. With  reference  to  the  religious  history  of  India,consider the following statements : 
1. Sautrantika  and  Sammitiya  were  the  sects  of Jainism.
2. Sarvastivadin  held  that  the  constituents  of phenomena  were  not  wholly  momentary,  but existed  forever in  a latent  form.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both  1  and  2
(d) Neither  1  nor  2
Ans.  B
Exp: The  two  major  sects  include  –  Digambar  And Shwetambar.95%  of  the  practices  followed  are same  in  both  the  sects.

5. Which one of the  following was a very important seaport in the Kakatiya  kingdom ?
(a) Kakinada
(b) Motupalli
(c) Machilipatnam (Masulipatnam)
(d) Nelluru
Ans.  D
6. Consider the following pairs:
1. Radhakanta  Deb – First  President  of  the British  Indian Association
2. Gazulu – Founder  of the Lakshminarasu Madras  Mahajana Chetty Sabha
3. Surendranath – Founder of the Indian Banerjee Association
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1,  2  and  3
Ans.  B
Exp: Madras  Mahajana  Sabha  was  established  by
M.  Veeraraghavachariar,  G.  SubramaniaIyer  and
P.  Anandacharluin  May  1884

7. With reference to the difference between the culture of Rigvedic Aryans and Indus Valley people, which of the  following  statements is/are  correct?
1. Rigvedic  Aryans  used  the  coat  of  mail  and helmet in warfare whereas the people of Indus Valley Civilization did not leave any evidence of using them.
2. Rigvedic Aryans knew gold, silver and copper whereas Indus Valley people knew only copper and iron.
3. Rigvedic  Aryans  had  domesticated  the  horse whereas  there  is  no  evidence  of  Indus  Valley people  having been  aware  of this  animal. 
Select  the  correct  answer  using  the  code  given below:
(a) Only 1

(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only

(d) 1,  2  and  3
Ans.   C
Exp:
• Indus  people  were  basically  peace  loving.Their  arms  (swords,  daggers,  arrow-heads, and  spears)  were  primitive  in  nature.  No evidence  of  armour,  helmet,  body  armour  or shield  is  available.  The  Aryans,  on  the
contrary,  were  warlike  people  and  were conversant  with  all  kinds  of  traditional  arms and  armour  and  had  devised  a  full-fledged ‘science  of  war’.
• The  horse,  which  played  a  decisive  role  in the  Aryan  system  of  warfare,  was  not  known to  the  Indus  people.  A  few  bones  of  horse and terracotta figure  of  a  ‘horse-like  animal’ have  been  unearthed  from  Surkotada (Gujarat)  and  still  it  has  not  been convincingly  proved  that  the  horse  was employed  by  the  Harappans.
• The  Indus  valley  people  knew  the  use  of copper,  bronze,  silver,  gold  but  not  iron.

8. Who among the following was/were associated with the  introduction  of  Ryotwari  Settlement  in  India during the British rule?
1. Lord Cornwallis
2. Alexander  Read
3. Thomas Munro
Select  the  correct  answer  using  the  code  given below:
(a) Only 1
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1,  2  and  3
Ans.   C
Exp: Lord  Cornwallis  is  associated  with  zamindari system.

9. The Trade Disputes Act  of  1929  provided  for
(a) The participation of workers in the management of industries.
(b) Arbitrary  powers  to  the  management  to  quell industrial disputes.
(c) An intervention by the British Court in the event of  a trade  dispute.
(d) A  system  of tribunals  and  a  ban  on  strikes.
Ans.  A

2016 :

1. What was the main reason for the split in the Indian National Congress  at Surat in  1907? 
(a) Introduction of communalism into Indian politics by Lord Minto.
(b) Extremists’ lack of faith in the capacity of the moderates  to  negotiate  with  the  British Government
(c) Foundation of Muslim League
(d) Aurobindo Ghosh’s inability to be elected as the President  of the  Indian national Congress
Ans:  B
Exp: Moderates  believed  in  the  policy  of  settlement of  minor  issues  with  the  government  by deliberations.  But  the  extremists  believed  in agitation,  strikes  and  boycotts  to  force  their demands. Some nationalists led by LokmanyaTilak agitated  against  the  moderate  behaviour  of congress  against  British  rule.

2. The plan of Sir Stafford Cripps envisaged that after the  Second World War
(a) India should be granted complete independence
(b) India  should  be  partitioned  into  two  before granting independence
(c) India  should  be  made  a  republic  with  the condition that she will join the Commonwealth
(d) India should be given Dominion status
Ans:   D
Exp: Cripps  Mission  proposed  to  give  dominion  status after  the  war  as  well  as  elections  to  be  held after  the  war.
3. Regarding the taxation system of Krishna Deva, the ruler of Vijayanagar, consider the following statements:
1. The tax  rate  on land  was  fixed  depending  on the quality of the land.
2. Private owners of workshops paid an industries tax.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both  1  and  2
(d) Neither  1  nor  2
Ans:   C

Exp: Land  revenue  was  the  chief  source  of  income.Land  was  divided  into  four  categories  for purposes  of  assessment,  wet  land,  dry  land, orchards  and woods.  Usually the  share was  one sixth  of the  produce.  Land  revenue  could  be  paid in cash or kind. The rates varied according to the type  of the  crops,  soil, method  of irrigation,  etc. Besides  land  tax,  many  professional  taxes  were also  imposed.  There  were  on  shopkeepers,  farm servants,  workmen,  posters,  shoemakers, musicians  etc.  There  was  also  a  tax  on  property. Grazing  and  house  taxes  were  also  imposed. Commercial  taxes  consisted  of  levies,  duties  and
customs  on  manufactured  articles  of  trade  were also  levied.  Private  owners  of  workshops  paid an  industries  tax.

4. Which one of the following books of ancient India has  the  love  story  of  the  son  of  the  founder  of Sunga  dynasty?
(a) Swapnavasavadatta
(b) Malavikagnimitra
(c) Meghadoota
(d) Ratnavali
Ans:   B

5. With reference to the economic history of medieval India  the  term  ‘Araghatta’  refers  to
(a) Bonded labour
(b) Land grants made to military officers
(c) Waterwheel used in the irrigation of land
(d) Wasteland converted to cultivated land
Ans:  C
Exp: The  ‘ara-ghatta’  or  rope-pot  system  of  lifting water  from  open  wells  was  probably  invented  in erstwhile  India  of  the  past.

6. With reference to the cultural history of India, the memorizing of chronicles, dynastic histories and epic tales was the profession of who of the  following?
(a) Shramana

(b) Parivraajaka
(c) Agrahaarika

(d) Magadha
Ans:   D

7. In the context of the history of India, consider the following pairs:
Term Description
1. Eripatti : Land,  revenue  from which was set apart  for the  maintenance  of  the village tank
2. Taniyurs : Villages  donated  to  a single  Brahmin  or  a group of Brahmins
3. Ghatikas : Colleges  generally attached  to  the  temples Which  of  the  pairs  given  above  is/are  correctly matched?
(a) 1  and  2

(b) 3 only
(c) 2  and  3

(d) 1  and  3
Ans:  A
Exp: Taniyurs-  During  the  Chola  regime  Taniyurs developed  out  of  major  Brahmadeyas  and  temple settlements  and  came  to  include  several  hamlets and  revenue  villages. Eripatti  -A  special  category  of  land,  eripatti  or tank  land,  was  known  only  in  south  India.  the revenue  from  which  was  set  apart  for  the maintenance  of  the  village  tank. Ghatika:  The  Pallava  kings  of  the  ancient  Tamil country  who  ruled  from  their capital  city Kanchipuram    from  the  4th-9th  centuries  A.D were  known  as  patrons  of  scholars  and  set  up Ghatikas.  The  Ghatikas  were  the  most  important educational  institutions  in  South  India  during ancient  times and  the  most  important  Ghatika  of the  Pallavas  was  located  in  Kanchipuram. Inscriptions  reveal  that  many  of  these  kings looked  after  this  institution  with  great  care.  It was  well-known  as  an  important  educational centre  even  in  the  4th  century  A.D  and  an epigraph  of  a  Kadamba  king  (of  ancient Karnataka)  records  that  his  ancestors,  a  scholar named  Mayura  Sharman,  along  with  his  teacher Vira  Sharman came  to  this  institution  from faraway  Goa.  Ghatikas  were  separate  from temples.

8. Consider the following:
1. Calcutta Unitarian Committee
2. Tabernacle  of  New  Dispensation
3. Indian Reforms Association
Keshab  Chandra  Sen  is  associated  with  the establishment  of which  of the above?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) Only 3
(d) 1,  2  and  3
Ans:  B
E
xp: Raja Ram Mohan Roy is associated with Calcutta Unitarian  Committee

9. The Montague-Chelmsford Proposals were related to
(a) Social reforms
(b) Educational reforms
(c) Reforms in police administration
(d) Constitutional reforms
Ans:   D

10. Satya Shodhak Samaj organized
(a) A movement for upliftment of tribals in Bihar
(b) A temple-entry movement in Gujarat
(c) An  anti-caste  movement  in  Maharashtra
(e) A  peasant movement in  Punjab
Ans:   C
Exp: The  main  aim  was  to  liberate  the  social  shudra and  untouchable  castes  from  exploitation  and oppression.

DOWNLOAD UPSC MAINS HISTORY 11 YEARS SOLVED PAPERS PDF

DOWNLOAD UPSC MAINS HISTORY 10 Years Categorised PAPERS

Study Noted for UPSC MAINS HISTORY Optional

Pages

Subscribe to RSS - trainee5's blog