trainee5's blog

(Paper) IAS GENERAL STUDIES PRELIM - 2006 Question Paper

https://iasexamportal.com/images/upsc.JPG

Paper : IAS GENERAL STUDIES PRELIM - 2006 Question Paper

1. Match List . 1 with List . II and select the correct answer using the code given below the lists : 

List . I 
(National Park/ Wildlife Sanctuary) 

A. Chandra Prabha 
B. Karera 
C. Jaisamand 
D. Nahargarh 

List . II


(Nearby Town) 
1. Jaipur 
2. Jhansi 
3. Agra 
4. Varanasi 
5. Udaipur 

A B C D 


(a) 4 1 5 2 
(b) 5 2 3 1 
(c) 4 2 5 1 
(d) 5 1 3 2 

2. Which one of the following pairs is not correctly matched ? 
Well . known Company Major Area of Work 
(a) Adobe Systems India : Software 
(b) Sasken : Communication technology 
(c) Genpact : Power generation 
(d) Sunthite : Export of spices 

3. Match List . I with Likst . II and select the correct answer using the code given below the lists : 

List . I List . II 
(Place of (State) Archaeological Monument) 

A. Sisupalgarh 1. Assam 
B. Piprahwa 2. Manipur 
C. Goalpara 3. Orissa 
D. Bishnupur 4. Uttar Pradesh 

A B C D 


(a) 2 4 1 3 
(b) 2 1 4 3 
(c) 3 4 1 2 
(d) 3 1 4 2 

4. In which one among the following is the speed of sound maximum ? 
(a) Air at 0ºC (b) Air at 100ºC 
(c) Water (d) Wood 

5. Consider the following chemicals : 
1. Benzene 
2. Carbon tetrachloride 
3. Sodium Carbonate 
4. Trichloroethylene 

Which of the above is/are used as dry cleaning chemicals ? 


(a) 1 Only (b) 2 Only 
(c) 1, 2 and 4 Only (d) 1, 2, 3 and 4 

6. Consider the following statements : 
1. Caffeine, a constituent of tea and coffee is a diuretic. 
2. Citric acid is used in soft drinks. 
3. Ascorbic acid is essential for the formation of bones and teeth. 
4. Citric acid is a good substitution for ascorbic acid in our nutrition. 

Which of the statements given above are correct ? 


(a) 1 and 2, only (b) 1, 2 and 3, only 
(c) 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4 

DOWNLOAD UPSC 10 Year PAPERS PDF

UPSC सामान्य अध्ययन (GS) प्रारंभिक परीक्षा (Pre) पेपर-1 स्टडी किट

सामान्य अध्ययन प्रारंभिक परीक्षा के लिए ऑनलाइन कोचिंग (पेपर - 1)

Study Kit : UPSC - IAS PRE (GS+CSAT) Solved Papers & Test Series  

Printed Study Material for IAS (UPSC) General Studies PRE Cum MAINS

(Paper) IAS GENERAL STUDIES PRELIMS QUESTION PAPER - 2007 (PART -1)

https://iasexamportal.com/images/upsc.JPG

PAPER : IAS GENERAL STUDIES PRELIM 2007 (PART - 1)

1. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I (Person) List-II (Known as )

A. Bhajan Sopori 1. Bharatnatyam Dancer
B. Birju maharaj 2. Exponent of Santoor
C. Priyadarshini Govind 3 Mridangam Maestro
D. T V Gopalkrishanan 4. Kathak Dancer
Codes:

A B C D
a). 2 1 4 3
b). 3 1 4 2
c). 2 4 1 3
d). 3 4 1 2

2. Who among the following is considered as the inventor of the World Wide Web ( WWW) ?
a). Edward Kasner b). Bill Gates
c). Tim Berner Lee d). Vinod Bham

3.Where are the headquarters of the organization of Islamic Conference ( OIC ) located?
a). Dubai b). Jeddah
c). Islamabad d). Ankara

4. Which one of the following is not a member of Shanghai Cooperation Organization?
a). Russia b). Kazakhistan
c). Ukrain d). Uzbekistan

5. Who among the following wrote the Book – Ayodhya : 6 December 1992 ?
a). Chandra shekar b). P V Narasimha Rao
c). Jasvant Singh d). Arun Shorie

Study Kit : UPSC - IAS PRE (GS+CSAT) Solved Papers & Test Series  

Printed Study Material for IAS (UPSC) General Studies PRE Cum MAINS

(Paper) IAS GENERAL STUDIES PRELIMS QUESTION PAPER - 2006 (PART -5)

https://iasexamportal.com/images/upsc.JPG

PAPER : IAS GENERAL STUDIES PRELIM - 2006 (Part- 5)


102.A mixed doubled tennis game I to be played between two teams (each team consists of one male and one female). There are 4 married couples. No team is to consists of a husband and his wife. What is the Maximum number of games that can be played?
(a) 12 (b) 21
(c) 36 (d) 42

103.In an office, the number of persons who take tea is twice the number of persons who take only coffee. The number of persons who take coffee is twice the number of persons who take coffee is twice the number of persons who take only tea.
Consider the following statements :
1. The sum of the number of persons who take either tea or coffee or both is four times the number of persons who take both coffee and tea.
2. The sum of the number of persons who take only coffee and those who take only tea is twice the number of persons who take both and coffee. Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

104.Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:

List-I
A. Harold Pinter
B. Jacques Diouf
C. Jose Manuel Barroso
D. Raymond Lafitte

List-II
1. Director-General, Fao
2. President, European Commission
3. World Bank appointed expert for Adjudicating on the Baglihar Hydel Project
4. Litterateur

A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 4 3 2 1
(c) 2 1 4 3
(d) 2 3 4 1

105.Consider the following statements :
1. Life Insurance Corporation of India is the oldest insurance company is India.
2. National Insurance Company Limited was nationalized in the year 1972 and made a subsidiary of General Insurance Corporation of India.
3. Headquarters of United India Insurance Company Limited are located at Chennai.

Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2, only
(c) 2 and 3, only (d) 1 and 3, only

Study Kit : UPSC - IAS PRE (GS+CSAT) Solved Papers & Test Series  

Printed Study Material for IAS (UPSC) General Studies PRE Cum MAINS

106.Which one of the following pairs is
not
correctly matched?

Railway Zone
(a) North Eastern Railway
(b) South Eastern Railway
(c) Eastern Railway
(d) South East Central Railway

Headquarters
1. Gorakhpur
2. Bhudaneshwar
3. Kolkata
4. Bilaspur

107.Which one of the following is the correct statements? Service tax is a/an
(a) direct tax levied by the Central Government.
(b) indirect tax levied by the Central Government
(c) direct tax levied by the State Government
(d) indirect tax levied by the State Government

108.Which one of the following pairs is
not
correctly matched?
(a) Sigmund Freud : Psychoanalysis
(b) Anna Freud : Child psychiatry
(c) Milton Friedman : Economic
(d) Eric R. Kandel : Literature

109.Who is the President of the Council of Scientific and Industrial Reseach?
(a) President of India
(b) Vice-President of India
(c) Prime Minister of India
(d) Union Minister of Science and Technology

110. Projects and Development India Limited is Mainly engaged is design engineering, procurement and supervision of construction/commissioning in which area?
(a) Pharmaceutical plants
(b) Petroleum refineries and sugar factories
(c) Ship-building yard
(d) Fertilizer and allied chemical plants

111. Where is the Central Water and Power Research Station located?
(a) Khadakwasia (b) Sileru
(c) Jamnagar (d) Srisailam

112. Which one of the following companies is associated with the exploration and commercial production of oil in Barmer- Sanchore basin of Rajasthan?
(a) Cairn Energy
(b) Unocal Corporation
(c) Reliance Energy Ventures
(d) ONGC

113. Recently with Which country.s government did ONGC-Mittal Energy Limited (OMEL) sign a joint, venture deal of $6 billion dealing with infrastructure, refinery and power?
(a) Colombia (b) Venezuela
(c) Nigeria (d) Saudi Arabia

114. Which one among the following as awarded the CSIR. Diamond Jubilee Technology Award 2004 in September, 2005 by the Prime Minister of India?
(a) Infosys Technologies Ltd.
(b) Midas Communication Technologies
(c) Tata Consultancy Services
(d) Biocon India Ltd.

115. Who among the following directed the film chosen as India.s offical entry for the year 2006 Academy Awards?
(a) Adodor Gopalakrishnan
(b) Amol Palekar
(c) Sanjay Leela Bhansali
(d) Kunal Kohli

116. Recently Uttar Pradesh and Madhya Pradesh governments signed a Memorandum of Understanding for the linking of two rivers as a link project. Which are these two rivers?
(a) Betwa and Chambal
(b) Betwa and Ken
(c) Chambal and Son
(d) Ken and Narmada

117. Who among the following laid the foundation of Rashtrakuta Empire?
(a) Amoghavarsha I
(b) Dantidurga
(c) Dhruva
(d) Krishna I

118. With reference to the Government of India.s varius programmes, what is Nirmal Gram Puraskar?
(a) It is an incentive scheme of scholarships for the single girl child in families in villages.
(b) It is an incentive scheme of scholarships for female sportspersons from villages who represent their states in any game.
(c) It is an incentive scheme for schools in the villages for computer education.
(d) It is an incentive scheme Panchayati Raj institutions.

119. Which is the correct chronoligcal sequence of the major events given below?
1. SLV-3 Launch
2. Formation of Bagladesh
3. Sikim becomes 22nd State of the Indian Union
4. Pokharan-I test.

Select the correct answer using the
code given below :


(a) 2, 4, 3, 1 (b) 3, 1, 2, 4
(c) 2, 1, 3, 4 (d) 3, 4, 2, 1

120.Which of the following substances are found in the beach sands of many parts of Kerala?
1. Ilmenite 2. Zircon
3. Silimanite 4. Tungsten

Select the correct answer using the code given belwo :
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 2 and 3
(c) 3 and 4 only (d) 1 and 2 only

121.In which Olympics games did India last win a Gold Medal?
(a) Montreal (1976)
(b) Moscow (1980)
(c) Los Angeles (1984)
(d) Atalanta (1996)

122.In which country is the committee which selects winners for Nobel peace prize located?
(a) Norway (b) Sweden
(c) Finland (d) Denmark

123.Match List . I (Indian Scientist/Scholar) with List-II (Area of work) and select the correct answer using the code given below the lists :

List I
A. C.N.R. Rao
B. Jagdish Bhagwati
C. G.N. Ramchandran
D. Ashok

List II
1. Telecommunication
2. Physics
3. Economics
4. Solid State Chemistry and Material Science

Code :
A B C D

(a) 4 3 2 1
(b) 2 1 4 3
(c) 4 1 2 3
(d) 2 3 4 1

124.Who was the Chief Justice of India when public interest litigation (PIL) was introduced to the Indian Judicial System?
(a) M. Hidaatullah (b) A.M. Ahmadi
(c) A.S. Anand (d) P.N. Bhagwati

125.Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists :

List I (Person)
A. Ela Bhatt
B. Mahashweta Devi
C. Ebrahim Alkazi
D. Vijay Govindarajan

List-II (Area of work)
1. Theatre training
2. Womens. labour sector
3. Management teaching
4. Literrateur and Social Worker for the country.s tribal communities

Codes:
A B C D

(a) 3 1 4 2
(b) 2 4 1 3
(c) 3 4 1 2
(d) 2 1 4 3

Study Kit : UPSC - IAS PRE (GS+CSAT) Solved Papers & Test Series  

Printed Study Material for IAS (UPSC) General Studies PRE Cum MAINS

(Paper) IAS GENERAL STUDIES PRELIMS QUESTION PAPER - 2006 (PART -4)

https://iasexamportal.com/images/upsc.JPG

PAPER : IAS GENERAL STUDIES PRELIM - 2006 (Part- 4)


76. In Indian history, who was abdul Hamid Lahori?
(a) An important military commander during Akbar.s reign
(b) An official historian of the reign of Shah Jahan
(c) An important noble and confidant of Aurangzeb
(d) A chronicler and poet during the reign of Muhammad Shah

78. Who was the Governor-General of India during the Sepoy Mutiny?
(a) Lord Canning (b) Lord Dalhousie
(c) Lord Hardinge (d) Lord Lytton

79. Consider the following statements about
Madam Bhikaji Cama :
1. Madam Cama unfurled the National Flag at the international Socialist Conference in Paris in the year 1907.
2. Madam Cama served as private secretary to Dadabhai Naoroji.
3. Madam Cama was born to Parsi parents.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3 (b) 2 and 3, only
(c) 1 and 2, only (d) 3 only

80. Whom did Croatia defeat in the Davis Cup- 2005 Finals to win the Davis Cup-2005?
(a) United States of America
(d) Slovak Republic
(c) Argentina
(d) Spain

Study Kit : UPSC - IAS PRE (GS+CSAT) Solved Papers & Test Series  

Printed Study Material for IAS (UPSC) General Studies PRE Cum MAINS

81. The initial design and construction of which massive temple took place during the reign of Suryavarman II?
(a) Sri Mariamman Temple
(b) Angkor Vat
(c) Batu Caves Temple
(d) Kamakhya Temple

82. Indian Airlines (New name :Indian) have redesigned their logo which is a graphic wheel. This logo has been inspired from which one of the following?
(a) Hampi Temples
(b) Mamallapuram Temples
(c) Sun Temple, Konark
(d) Khajuraho Temple

83. Match List-1 with List-II and select the correct, answer using the code given below the lists :

List-I
A. E.C.G. Sudarshan
B. V. Shanta
C. T.N. Krishnan
D. Mahesh Dattani

List-II
1. Theatre
2. Violin
3. Research in Physics
4. Cancer treatment
5. Water-harvesting

A B C D
(a) 3 1 2 4
(b) 3 4 2 1
(c) 2 4 5 1
(d) 2 1 5 4

84. Where is Davos- the venue of the annual meeting of World Economic . Forum, located?
(a) France (b) Germany
(c) Switzerland (d) Luxembourg

85. What is the Universal Product Code (UPC) adopted for?
(a) Fire safely code in buildings
(b) Earthquake-resistant buildings code
(c) Bar code
(d) Against aduiteration eatables

86. What does the term .Dolby B, or .Dolby C. printed on tape recorders and other sound system refer to?
(a) Frequency modulated system
(b) Amplitude Modulated system
(c) Noise reduction circuit
(d) Both DC and AC power can be used

87. Consider the following statements :
1. The Richter scale is a logarithmic scale and so an increase of 1 magnitude unit represents a factor of 10 times in amplitude.
2. Each integer reading of the Richter scale has an energy 100 times that of the previous integer reading.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

88. For which sport is the Val Barker Cup awarded in the Olympic Games?
(a) Swimming (b) Boxing
(c) Long Jump (d) High Jump
89. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) States Reorganization Act : Andhra Pradesh
(b) Treaty of Yandabu : Assam
(c) State of Bilaspur : Himachal Pradesh
(d) Year 1966 : Gujarat becomes a State

90. Consider the following statements:
1. Assam shares a border with Bhutal and Bangladesh.
2. West Bengal shares a border with Bhutan and Nepal
3. Mizoram shares a border with Bangladesh and Myanmar

Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2, only
(c) 2 and 3, only (d) 1 and 3, only
91. Which one among the following was the first to legalize euthanasia?
(a) Austria (b) Switzerland
(c) Netherlands (d) Canada

92. in a question paper, there are four multiplechoice questions. Each question has five choices with only one choice for its correct answer. What is the total number of ways in which a candidate will
not
get all the four answers correct?
(a) 19 (b) 120
(c) 624 (d) 1024

93. Which one of the following is
not
a Central University?
(a) Pondicherry University
(b) Maulana Azad National Urdu University, Hyderabad
(c) Visva Bhati, Shanti Niketan
(d) University of Madras, Chennai
94. Consider the following statements :

1. Free and compulsory education to the children of 6-14 years age group by
the state was made a Fundamental Right by the 76th
Amendment to the Constitution of India.
2. Sarva Shiksha Abhiyan seeks to provide computer education even in rural areas.
3. Education was included in the Concurrent List by the 42nd Amendment, 1976 to the Constitution of India.

Which of the statements given above are correct?
(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2, only
(c) 2 and 3, only (d) 1 and 3, only

95. There are 8 equitant points A, B, C, D, E, F, G and H in the clockwise direction on the periphery of a circle. In a time interval t, a person reaches from A to C with uniform motion while another person reaches the point E from the point B during the same time interval with uniform motion. Both the persons move in the same direction along the circumference of the circle and start at the same instant. How much time after the start, will the two persoins meet each other?
(a) 4t (b) 7t
(c) 9t (d) Never

96. Each of the persons A, B, C, D and E possesses Unequal number (<10) of similar items. A, B and C possess 21 items in all, while C, D and E possess 7 items in all. How many items do A and B possess in all?
(a) 15 (b) 17
(c) 18 (d) Data is insufficient

97. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists :

List-I (Leading Woman Lawn Tennis Player)
A Daniela Hantuchova
B. Patty Schnyder
C. Nadia Petrova
D. Amelie Mauresmo

List-II (Country)
1. Russia
2. Slovakia
3. France
4. Switzerland

A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 2 4 1 3
(c) 3 4 1 2
(d) 3 1 4 2

98. Claims to the historical Macedonian territory have been a bone of contention between which of the following countries?
(a) Portugal and Spain
(b) Bulgaria and Greece
(c) Romania and Bulgaria
(d) Portugal and Greece

99. Huangpu River flows through which one of the following cities?
(a) Beijing (b) Ho Chi Minh City
(c) Shanghai (d) Manila

100.Which one of the following countries is the leading producer of uranium?
(a) United States of America
(b) Canada
(c) Germany
(d) Zambia

101.There are three parallel straight lines. Two points A and B are marked on the first line, points C and D are marked on the second line, and points E and F are marked on the third line. Each of these 6 points can move to any position on its respective straight line.
Consider the following statements:
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Study Kit : UPSC - IAS PRE (GS+CSAT) Solved Papers & Test Series  

Printed Study Material for IAS (UPSC) General Studies PRE Cum MAINS

UPSC PRE TOPIC WISE PAPER : Science and Technology 

 IAS EXAM

UPSC PRE TOPIC WISE PAPER : Science and Technology 

1. With  reference  to  the  use  of  nano-technology  in health sector, which of the following statements is/are  correct? (UPSC 2015)
1. Targeted  drug  delivery  is  made  possible  by nanotechnology.
2. Nanotechnology can largely contribute to gene therapy.
Select  the  correct  answer  using  the  code  given below:
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both  1  and  2 (d) Neither  1  nor  2
Ans: C
Exp: Nanotechnology  has  provided  the  possibility  of delivering drugs to specific cells using nanoparticles. The  overall  drug  consumption and  side-effects  may be  lowered  significantly  by  depositing  the  active  
agent  in  the  morbid  region  only  and  in  no  higher dose than needed. Targeted drug delivery is intended to  reduce  the  side  effects  of  drugs  with  concomitant decreases  in  consumption  and  treatment  expenses. 
Drug  delivery  focuses  on  maximizing  bioavailability both  at  specific  places  in  the  body  and  over  a period  of  time.  This  can  potentially  be  achieved  by molecular  targeting  by  nanoengineered  devices. Bionanotechnology  is  a  specific  application  of nanotechnology.  For  example,  DNA  nanotechnology  or  cellular  engineering  would  be  classified  as bionanotechnology  because  they  involve  working 
with  biomolecules  on  the  nanoscale.  Conversely,many  new  medical  technologies  involving nanoparticles as delivery systems or as sensors would be examples of nanobiotechnology since they involve using  nanotechnology  to  advance  the  goals  of biology.  However  whether  it  can  largely  contribute to  gene  therapy  or  not  is  not  clear.)

 2. In the context of modem scientific research, consider the following statements about ‘IceCube’, a particle detector located at South Pole, which was recently in the news:(UPSC 2015)
1. It  is  the  world’s  largest  neutrino  detector,encompassing a cubic kilometre of ice.
2. It  is  a  powerful  telescope  to  search  for  dark matter.
3. It is  buried  deep in the ice.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1,  2  and  3
Ans: D
Exp: The  IceCube  Neutrino  Observatory  (or  simply IceCube)  is  a  neutrino  telescope  constructed  at  the Amundsen-Scott  South  Pole  Station  in  Antarctica.  Its thousands of  sensors are  distributed  over  a cubic
kilometre  of  volume  under  the Antarctic  ice.  Similar to  its  predecessor, the Antarctic Muon And Neutrino Detector  Array  (AMANDA),  IceCube  consists  of spherical  optical  sensors  called  Digital  Optical Modules  (DOMs)each  with  a  photomultiplier  tube (PMT) and a single board data acquisition computer which  sends  digital  data  to  the  counting  house  on the  surface  above the  array.  IceCube was completed on  18  December  2010.
However,  a  neutrino  is  an  electrically  neutral elementary  particle  with  half-integer  spin.  The neutrino  (meaning  “little  neutral  one”  in  Italian)  is denoted  by  the  Greek  letter  í  (nu).  All  evidence 
suggests  that  neutrinos  have  mass  but  that  their masses  are  tiny,  even  compared  to  other  subatomic particles.  They  are  the  only  identified  form  of  dark matter,  specifically  hot  dark  matter. 

 3. With reference to ‘Near Field Communication (NFC) Technology’, which of the following statements is/ are  correct?(UPSC 2015)
1. It  is  a  contactless  communication  technology that uses electromagnetic  radio  fields.
2. NFC is designed for use by devices which can be  at  a  distance  of  even  a  metre  from  each other.
3. NFC can use encryption when sending sensitive information.

Select  the  correct  answer  using  the  code  given below:
(a) 1 and 2 only (b) Only 3
(c) 1 and 3 only (d) 1,  2  and  3
Ans: C
Exp: Near  field  communication  (NFC)  is  the  set  of protocols  that  enables  smartphones  and  other devices  to  establish  radio  communication  with each  other  by  touching  the  devices  together  or bringing  them  into  proximity  to  a  distance  of typically  10  cm  (3.9  in)  or  less. 

 4. The  Genetic  Engineering Appraisal  Committee  is constituted under the (UPSC 2015)
(a) Food  Safety  and  Standards Act,  2006
(b) Geographical Indications of Goods (Registration and Protection) Act, 1999
(c) Environment (Protection) Act, 1986
(d) Wildlife (Protection) Act, 1972
Ans: C
Exp:
The  Genetic  Engineering  Appraisal  Committee (GEAC) is the apex body constituted in the Ministry of  Environment  and  Forests  under  ‘Rules  for Manufacture,  Use,  Import,  Export  and  Storage  of Hazardous  Microorganisms/Genetically  Engineered Organisms  or Cells  19892 ,  under the Environment Protection  Act,  1986.  (Source:  website  of  Ministry of  Environment,  Forest  and  Climate  Change) 

 5. In  which  of  the  following  activities  are  Indian Remote  Sensing  (IRS)  satellites  used?(UPSC 2015)
1. Assessment of crop productivity
2. Locating  groundwater  resources
3. Mineral exploration
4. Telecommunications
5. Traffic studies
Select  the  correct  answer  using  the  code  given below:
(a) 1, 2 and 3 only (b) 4 and 5 only
(c) 1 and 2 only (d) 1, 2,  3, 4 and 5
Ans: A
Exp:
Data from  Indian Remote  Sensing  satellites  are used for  various  applications  of  resources  survey  and management  under  the  National  Natural  Resources Management  System  (NNRMS).  Following  is the list
of  those  applications: 

· Space  Based  Inputs  for  Decentralized  Planning (SIS-DP)
· National  Urban  Information  System  (NUIS)
· ISRO Disaster Management Support Programme (ISRO-DMSP)
· Biodiversity Characterizations at landscape level 
· Preharvest  crop  area  and  production  estimation of  major  crops.
· Drought  monitoring  and  assessment  based on  vegetation  condition.
· Flood  risk  zone  mapping  and  flood  damage assessment.
· Hydro-geomorphological  maps  for  locating underground water  resources for  drilling well.
· Irrigation  command  area  status  monitoring 
· Snow-melt  run-off  estimates  for  planning water  use  in  down  stream  projects
· Land  use  and  land  cover  mapping
· Urban  planning
· Forest  survey
· Wetland  mapping
· Environmental  impact  analysis
· Mineral  Prospecting
· Coastal  studies
· Integrated  Mission  for  Sustainable Development  (initiated  in  1992)  for generating  locale-specific  prescriptions  for integrated  land  and  water  resources development  in  174  districts.

 6. The term  ‘IndARC’,  sometimes  seen in the  news,is the  name  of (UPSC 2015)
(a) an indigenously developed radar system inducted into  Indian Defence
(b) India’s  satellite  to  provide  services  to  the countries  of  Indian Ocean Rim
(c) a  scientific  establishment  set  up  by  India  in Antarctic region
(d) India’s underwater observatory to scientifically study the Arctic  region
Ans: D
Exp:
A  major  milestone  in  India’s  scientific  endeavors in  the  Arctic  region  has  been  achieved  on  the 23rd  July,  2014  when  a  team  of  scientists  from the  ESSO-National  Centre  for  Antarctic  and 
Ocean  Research  (NCAOR)  and  the  ESSONational  Institute  of  Ocean  Technology  (NIOT) successfully  deployed  IndARC,  the  country’s  first  multi-sensor  moored  observatory  in  the 
Kongsfjorden  fjord  of  the  Arctic,  roughly  half way  between  Norway  and  the  North  Pole.  This  moored  observatory,  designed  and  developed  by ESSO-NIOT  and  ESSO-NCAOR  with  ESSOIndian 
 National  Centre  for  Ocean  Information Services  (INCOIS)  was  deployed  from  the Norwegian  Polar  Institute’s  research  vessel  R.V. Lance  during  its  annual  MOSJ-ICE  cruise  to 
the  Kongsfjorden  area.  The  observatory  is presently  anchored  (78°57´  N  12°01´E),  about 1100  km  away from the North  Pole  at  a  depth  of 192  m  and  has  an  array  of  ten  state-of-the-art 
oceanographic  sensors  strategically  positioned at  discrete  depths  in  the  water  column.  These sensors  are  programmed to  collect  real-time  data on  seawater  temperature,  salinity,  current  and 
other  vital  parameters  of  the  ford. 

 7. HINI  virus  is  sometimes  mentioned  in  the  news with  reference  to  which  one  of  the  following diseases?(UPSC 2015)
(a) AIDS (b) Bird flu
(c) Dengue (d) Swine flu
Ans: D
Exp:
Influenza A (H1N1) virus is the most common cause of  human  influenza  (flu).  In  June  2009,  the  World Health Organization (WHO) declared the new strain of  swine-origin  H1N1  as  a  pandemic.  This  strain
is  often  called  swine  flu  by  the  public  media. 

UPSC Mains General Studies Study Kit (GS I + GS II + GS III + GS IV)

Printed Study Material for IAS (UPSC) : General Studies PRE Cum MAINS

Pages

Subscribe to RSS - trainee5's blog